5 x Balin parhaat sukellus- ja snorklauskohteet

Möhkäkala eli mola mola. Nusa Penida, Bali, Indonesia. Kuva: Danita Delmont / Shutterstock.com

Sukelluskohteena Bali on uskomattoman monipuolinen. Sukeltajien keskuudessa Bali on kuuluisin mahdollisuudesta bongata hämmästyttävä mola mola eli möhkäkala, mutta pinnan alta löytyy kaikkea muutakin. Paholaisrauskuja. Check. Hieno hylky. Check. Koralleja. Check. Pieniä ölliäisiä makrosukelluksen ystäville. Kyllä!

Sukelluskohteita Balilla on niin kokeneille kuin aloittelevillekin sukeltajille. Aloittelijoille sopivat vaikkapa Amedin rauhalliset korallipuutarhat, kun kokeneet sukeltajat suuntaavat Nusa Lembongan ja Nusa Penida -saarten voimakkaisiin merivirtoihin bongaamaan möhkäkaloja ja paholaisrauskuja.

Balin paras sukelluskohde, Liberty-hylky, lumoaa niin aloittelevat kuin kokeneetkin sukeltajat.

Sukeltamiseen sopivat hyvin myös Gili-saaret, joille on tunnin pikavenematka Balilta.

1. Tulamben ja Liberty-hylky

USAT Libertyn hylyllä voi sukeltaa ja snorklata. Bali, Indonesia. Kuva: Dudarev Mikhail / Shutterstock.com

Balin paras sukelluskohde on Tulambenissa sijaitseva Liberty-hylky, joka rankataan yleensä maailman parhaiden hylkyjen joukkoon. Hylky on komea ja kaloja riittää.

Erityisen hyväksi kohteeksi Libertyn tekee se, että sillä on helppo sukeltaa. 5–20 metrin syvyydessä sijaitse sopii hyvin ensimmäiseksi kunnon hylkysukellukseksi – ja sillä voi jopa snorklata.

Lue lisää Tulambenista ja Liberty-hylystä.

2. Amed – snorklaa ja sukella hienoilla koralliriutoilla

Suomalainen hotelli Bali
Amedissa sijaitseva ihana Santai Hotel on suomalaisomistuksessa. Kuva: Antti Helin

Kakkoseksi listalla nousi Amed, ihan vain sen takia, että se sijaitsee lähellä Tulambenia ja kohteet on helppo yhdistää toisiinsa. Kun Tulamben on nähty parissa päivässä, sukelluslomaa kannattaa jatkaa Amedissa, joka on Tulambenin tapaan ihanan rauhaisa kohde, mutta palvelut ovat hieman Tulambenia monipuolisemmat.

Amedin suojaisia lahtia reunustavat hienot ja kalarikkaat koralliriutat, jotka sopivat hyvin sekä sukeltamiseen että snorklaamiseen.

Amedissa sijaitsee myös ihana, suomalaisomisteinen Santai Hotel. Snorklata voi suoraan rannasta.

Lue lisää Amedista.

3. Nusa Penidan möhkäkalat ja paholaisrauskut

Balin sukelluksilla voi nähdä möhkäkalan (mola mola). Kuva: Wildestanimal / Shutterstock.com

Liberty-hylky nappasi Balin sukelluskohteiden ykköstilan, sillä siitä voi nauttia aina. Möhkäkaloja pääsee sen sijaan ihailemaan Balilla pääsääntöisesti vain sesongin aikana kesäkuusta lokakuulle (osin myös marraskuulle asti), ja silloinkin saattaa käteen jäädä mustapekka.

Mutta kun möhkäkalan näkee, on kokemus ikimuistoinen. Meren sinisyydestä ui valtava, kiekonmuotoinen kala, joka voisi hyvin olla toiselta planeetalta.

Paras paikka (kaiketi koko maailmassa) möhkäkalan bongaukseen on Balin edustalla sijaitseva rauhallinen Nusa Penidan saari, jolla sijaitsee mainio suomalainen sukelluskeskus Sanctum§. Möhkäkalojen ohella Nusa Penidassa pääsee bongaamaan (lähes varmasti) paholaisrauskuja ja ihailemaan korallipuutarhoja.

Nusa Penidan sukelluskohteilla käydään myös viereiseltä Nusa Lembonganin saarelta. Samoille kohteille järjestetään sukellusretkiä myös Sanurista, josta käsin tulee tosin istuttua pitkä aika veneessä.

Netistä voi varata etukäteen retken Balilta paholaisrauskujen kanssa snorklaamaan.

Aloittelevien sukeltajien kannattaa jättää möhkäkalojen bongaus myöhemmäksi. Sukellusolosuhteet möhkäkalojen luona ovat usein vaativat: virtaukset ovat kovat ja paras mahdollisuus nähdä möhkäkala on 30 metrin syvyydessä.

Lue lisää Nusa Penidasta.

4. Pulau Merjangan – Balin paras snorklauskohde

Balin luotaiskärjessä sijaitsevaa suojeltua Pulau Merjanganin saarta kehutaan Balin parhaaksi snorklauspaikaksi. Vedet ovat suojaisat ja värikkäät riutat matalalla. En ole itse testannut, sillä sijainti on todella syrjäinen (Balin mittapuulla), ja kotisaarellani Itä-Timorissa on niin upeat snorklausmaastot, ettei pelkkä snorklaaminen houkuta matkustamaan Balin ääriin.

Lähettyvillä sijaitsee myös makrosukelluksestaan kuuluisa Secret Bay.

Pulau Merjanganilla käydään yleensä snorklaamassa Pemuteranin rauhallisesta rantakohteesats käsin. Pemuteranissa on paljon edullista majoitusta, mutta myös tasokkaampi majapaikkoja löytyy.

5. Secret Bay – makrosukellusta Gilimanukin sataman vieressä

Tämä on Balin friikein sukelluskohde – aivan Gilimanukin sataman vieressä odottavat erinomaiset makrosukellukset. Näin ainakin kerrotaan – toistaiseksi emme ole vielä itse testanneet.

Gilimanuk sijaitsee aivan Balin länsikärjessä. Kapean kanavan toisella puolen on Jaava, jolle kulkee autolauttoja. Jos tänne asti saapuu, kannattaa harkita käymistä myös Jaavalla – lähettyvillä on hämmästyttävä, sinistä rikkihöyryä syöksevä tulivuori.

Jos pitkä matka ei innosta, niin erinomaista makrosukeltamista tarjoaa myös Tulambenin vieressä sijaitseva Seraya Secrets.

Paras aika sukeltaa Balilla

Parasta aikaa sukeltaa Balilla on kuiva kausi toukokuulta marraskuulle. Paras aika nähdä möhkäkala on elo-lokakuu, tosin siihen on mahdollisuus myös kesä-heinäkuussa ja marraskuussa.

Mantoja eli paholaisrauskuja voi ihailla ympäri vuoden, mutta eniten mantoja tapaa olla huhti-toukokuussa.

Balilla voi sukeltaa ympäri vuoden, mutta kiivaimman sadekauden aikaan joulu-helmikuussa näkyvyys kärsii ja kova merenkäynti voi haitata sukeltamista.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi