Nusa Penida – Balin salainen naapurisaari

Nusa Penidan Kelingking Beach on kuin suoraan elokuvista. Kuva: Vladislav T. Jirousek / Shutterstock.com

Nusa Penida on yksi Balin salaisista aarteista. Balin edustalla sijaitseva jyrkkäreunainen Nusa Penida on säilynyt lähes koskemattomana, vaikka saarella on paljon tarjottavaa: turkoosia merta ja kauniita pikkurantoja, huikeita merimaisemia ja maailmanluokan sukellusta. Etenkin juuri maailmanluokan sukellusta.

”Parasta Nusa Penidalla on ehdottomasti sukeltaminen mantojen ja mola molien kanssa”, Emmi Hyvärinen sanoo. Hän pyörittää saarella Sanctum-sukelluskeskusta.

Päälle tulevat Nusa Penidan huikeat merelliset maisemat ja autiorannat –saaren kalliot nousevat merestä pystysuorina jopa sadan metrin korkeuteen.

Tunnelmaltaan Nusa Penida on ihan oma maailmansa verrattuna Baliin, Gili-saariin tai edes vieressä sijaitsevaan, suosiotaan kasvattavaan Nusa Lembonganiin. Tätä saarta ei voi pinttyneinkään elämäntapareissaaja kutsua turistirysäksi.

Sanctum – Nusa Penidan suomalainen sukelluskeskus

Möhkäkala eli mola mola. Nusa Penida, Bali, Indonesia. Kuva: Danita Delmont / Shutterstock.com

Indonesiassa matkailleet saattavat tuntea Emmi Hyvärisen myös Sulawesin Togian-saarilla sijaitsevasta Sanctum Una Unasta.

Äidiksi tulon myötä oli aika muuttaa Sulawesistä ”sivistyksen” pariin. Emmin tapauksessa se ei tosin tarkoittanut Balin vilskettä, vaan leppoisaa Nusa Penidaa. Pakko antaa pisteet Emmin asenteelle – ja kyvylle löytää koskematon saari jopa aivan Balin vierestä.

Sanctum järjestää sukellusretkiä ja -opetusta. Ohjelmassa ovat myös snorkalausretket, spa-palvelut, saarikierrokset ja moponvuokraus. Sekä tietysti myös sukelluskeskuksen viihtyisä rantabaari.

Nusa Penidan sukellukset

Nusa Penida on ehdottomasti yksi maailman huippukohteista sukeltajille”, Emmi lupaa. ”Ykkösenä tulevat tietysti mantat ja mola molat, mutta täällä on myös uskomattoman kaunis, suuri koralliriutta suurine kalaparvineen.”

Mola molia eli möhkäkaloja Nusa Penidan vesissä nähdään pääosin kesäkuulta lokakuulle.

Mantoja näkee melkein varmasti, ympäri vuoden. Mantoja näkee myös snorklausretkillä.

Lue lisää sukeltamisesta möhkäkalan kanssa.

Nusa Penidan nähtävyydet

Giri Putri on tunnelmallinen luolatemppeli. Nusa Penida, Bali. Kuva: Dudarev Mikhail / Shutterstock.com

Pinnan alaisen maailman lisäksi Nusa Penidalla on nähtävää myös pinnan päällä. Kun lähtee kiertelemään saarta skootterilla, edessä avautuvat vähän väliä huikeat merimaisemat.

Mahtavat rantakalliot tekevät Nusa Penidasta jylhän, jopa pelottavan näköisen. Balilaisen perinteen mukaan se onkin pelottavan demonin koti. Tarinan mukaan Balia vaivannut demoni muilutettiin saarelle vankeuteen 1500-luvulla.

Paria sataa vuotta myöhemmin balilaiset alkoivat lähettää kuivalle ja karulle saarelle rikollisia eristyksiin. Nykyiset saarelaiset ovat oletettavasti näiden vankien perillisiä. Porukka on niin mukavaa ja leppoisaa, etteivät he ole ainakaan demonista sikisseet.

Atuh Beach, Nusa Penida, Bali. Kuva: Lukas Uher / Shutterstock.com

Jyrkänteiden kätköistä löytyy pieniä autiorantoja, kuten Emmi suosikkeihin kuuluvat, rantakallioiden eristämä Atuh Beach ja lumoavan kaunis Kelingking.

Hieno nähtävyys on Angel’s Billabong, vuorovesiallas, joka muuttuu laskuveden aikaan luonnon infinity-altaaksi. Kannattaa tosin olla varuillaan, sillä suurten aaltojen kerrotaan kiskaisseen kuolemaan aivan altaan reunalla olleita matkailijoita. Angel’s Billabongin vieressä on toinen kuvauksellinen paikka romahtaneesta luolasta syntynyt Broken Beach.

Ihan vain rannalla löhöilyyn suosituimpia paikkoja on Crystal Bay, jonka edustalla voi myös snorklata.

Nusa Penidan mystisin nähtävyys on tunnelmallinen luolatemppeli Giri Putra.

Nusa Penidalle voi matkustaa ympäri vuoden

Nusa Penida
Nusa Penidalla odottavat upeat maisemat. Kuva: Vinnie Cartabiano, Flickr CC

Nusa Penida on kuivaa seutua, eikä sadekausikaan kestä saarella kuin kuukauden verran vuodenvaihteessa.

Nomads Dive on auki vuoden ympäri. ”Sukeltamiseen sateet eivät vaikuta. Muita matkaajia on ehkä vähemmän saarella, minkä takia majatalotkin ovat edullisempia”, Emmi sanoo.

Majoitus- ja ravintolavinkit Nusa Penidalla

Broken Beach, Nusa Penida, Bali. Kuva: Anthony Britten / Shutterstock.com

Majapaikoiksi Emmi suosittelee sukelluskeskuksen kupeessa sijaitsevia Rama ja Adi Homestayta. ”Molemmat ovat mukavia, paikallisten pitämiä majataloja.”

Herkutteluun hän suosittelee Kamboja Pizzeriaa, jonka menusta löytyy myös paikallisia herkkuja.

Katso tarjoukset Nusa Penidan majoitukseen.

Matka

Nusa Penidalle on päivittäiset pikavene ja lauttakyydit sekä Balilta Sanurista ja Padang Baista että naapurista Nusa Lembonganilta.

Nusa Pedidalla voi käydä Balilta myös opastetulla päiväretkellä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi