Nusa Lembongan – rentoa rantaelämää ja möhkäkaloja Balin vieressä

Nusa Lembongan -saari. Bali, Indonesia. Kuva: Trubavin / Shutterstock.com

Nusa Lembongan oli pitkään lähes salainen saari aivan Balin kupeessa, puolen tunnin venematkan päässä. Viime vuosina tilanne on muuttunut nopeasti: matkailu kasvaa kohisten ja Nusa Lembonganille rakennetaan paljon. Tunnelma on silti edelleen rauhallinen.

Erityisen hienon matkakohteen Nusa Lembonganista tekee se, että saari on yksi maailman parhaista paikoista bongata niin paholaisrauskuja kuin möhkäkalojakin. Saari on myös surffarien suosiossa.

Nusa Lembonganin vieressä on kaksi muutakin saarta. Pienehkölle Nusa Ceninganille johtaa (jo kertaalleen romahtanut mutta uudelleen rakennettu) silta, jota pitkin voi käydä tutustumassa saaren temppeliin. Nusa Penida on puolestaan mahtava, jyrkkäreunainen saari, jolla odottavat upeat maisemat.

Balilaisille Nusa Penida oli pitkään pelottava paikka, jolla uskottiin asuvan merten paholaisen. Nusa Penidan maisemia pääsee kätevimmin ihailemaan saaren vesiin suuntautuvilla sukellus- ja snorklausretkillä.

Mutta onko Nusa Lembongan maineensa veroinen? Kyllä ja ei. Meri on säihkyvän turkoosia ja valkohiekkaiset rannat ovat edelleen varsin rauhalliset. Mutta Lembongan ei ole mikään täydellinen saariparatiisi. Heti suosituimpien rantojen edustalla viljellään merilevää, mikä tekee uimisesta vähemmän miellyttävää. Merilevä onkin turismin ohella Lembonganin asukkaiden tärkein tulonlähde.

Pienemmillä rannoilla aallot ja virtaukset ovat puolestaan turhan voimakkaat muille kuin surffaajille. Lembonganin koralliriutatkin ovat kärsineet paljon vilkkaasta käytöstä.

Nusa Lembongan on silti mukava muutaman päivän saarikohde. Suosikkejamme Balilta tehtävään saarilomaan ovat silti Gili-saaret, joilla on kauniimmat rannat ja paremmat ravintolat.

Nusa Lembonganin rannat

Dream Beach -ranta. Nusa Lembongan, Bali. Kuva: Jimmy Tran / Shutterstock.com

Nusa Lembonganin pääranta on Jungut Batu, jolle rantautuvat Sanurista saapuvat pikaveneet. Saaren pisimmälle rannalle on keskittynyt iso osa saaren palveluista kuten majapaikoista, ravintoloista ja sukelluspuodeista. On niin edullisia majataloja kuin tyylikkäitä hotellejakin. Monella on uima-allas aivan rannalla.

Saaren suosituimmat surffiaallot, kuten Playgrounds, ovat heti Jungut Batun edustalla. Rannan eteläpäässä sijaitseva Playgrounds Wave Lodge on Nusa Lembonganin leppoisimpia ja pitkäikäisimpiä surffarien majataloja.

Nusa Lembonganin rannoista toiseksi suosituin on kaunis Mushroom Bay, jolla käy tosin paljon Balilta päiväretkeläisiä tuovia pikaveneitä. Valitettavasti Mushroom Bayn korallit ovat kärsineet kovassa käytössä. Rannalla on kymmenkunta majapaikkaa majataloista hotelleihin. Viihtyisä, keskihintainen majapaikka on esimerkiksi Tanis Beach Resort.

Saaren länsireunalla on kaksi pikkurantaa. Idyllisellä Dream Beachilla on vain yksi majapaikka. Aallot lyövät kovina ja virtaukset tekevät uimisesta vaarallista. Vieressä on Devils Tear, mainio paikka auringonlaskun ihailuun. Melkein vieressä on toinen pieni ranta, Sandy Bay Beach, jonka ympäristössä on muutama majapaikka.

Katso tarjoukset Nusa Lembonganin majoitukseen.

Nusa Ceningan – sillan toisella puolen

Jos kaipaa vieläkin enemmän rauhaa, voi Nusa Lembonganin sijaan asustaa myös viereisellä Nusa Ceningan -saarella, jolle pääsee siltaa pitkin (Yellow Bridge). Nusa Ceninganin palvelut ovat keskittyneet saaren pohjoisrannalle. Erittäin pidetty majapaikka on luksustunnelmia kohtuuhinnalla tarjoileva Nusa Veranda Sunset.

Myös saaren länsipään komeisiin pikkupoukamiin on alettu perustaa majataloja. Erityisen tunnelmallinen majapaikka on boheemin tyylikäs Secret Point Hut’s.

Sukellus ja snorklaus Nusa Lembonganilla

Balin sukelluksilla voi nähdä möhkäkalan (mola mola). Kuva: Wildestanimal / Shutterstock.com

Saaren kuuluisin snorklauskohde oli vuosikausia sitten Mushroom Bay, mutta riutta on kärsinyt pahoin vastuuttomasta liikakäytöstä. Tällä hetkellä Nusa Lembonganin paras snorklauskohde on Mangrove Point, jolla silläkin alkavat valitettavasti näkyä liian suuri snorklaajien määrä. Kaloja on edelleen paljon.

Upeimmat vedenalaiset elämykset löytyvät retkiltä vieressä sijaitsevan Nusa Penindanin vesiin. Ympäri vuoden Manta Pointilla on erinomaiset mahdollisuudet nähdä snorklaten paholaisrauskuja (sään salliessa). Heinäkuusta lokakuulle voi puolestaan bongata sukelluksilla hämmästyttävän näköisiä möhkäkaloja (mola mola).

Nusa Lembonganin vesissä on kovat virtaukset, joten kohde ei ole sopiva aloitteleville sukeltajille.

Jos paholaisrauskuja näkeekin melkein jokaisella Manta Pointin reissulla, kannattaa möhkäkalan bongaamiseen kannattaa varata useampi sukelluspäivä. Kun möhkäkalat on nähty, ihasteltavaa riittää Nusa Penidanin hienolla seinämäsukelluksella (The Wall).

Nusa Lembonganin ja Nusa Penidanin vesiin tehdään myös päivänmittaisia sukellusretkiä Balilta. Retkiä järjestää esimerkiksi hyvälaatuinen Dive Concept.

Päiväretkiä suunnitellessa kannattaa huomioida Balin ilmasto: säiden puolesta parasta matkailuaikaa on Suomen kesä. Talvikaudella Balilla on sadekausi, jolloin sääolot saattavat joinain päivinä estää veneretket paholaisrauskujen luokse ja parhaille sukelluskohteille. Tällöin retket suuntaavatkin rauskujen ja parhaiden sukelluskohteiden sijaan helpommille mutta vähemmän hienoille kohteille.

Nusa Lembongan – vinkit

Mangrovemetsää Nusa Lembongan -saaren pohjoisosassa. Bali, Indonesia. Kuva: New Mindflow / Shutterstock.com

Parhaiten Nusa Lembongania kiertää skootterilla. Liikennettä on vähän. Vaihtoehtona on liikkua paikasta toiseen lava-autojen kyydissä. Monet ravintolat tarjoavat ilmaisen lava-autokyydin – eli näin pääsee näkemään muitakin rantoja, vaikkei skootteria vuokraisikaan.

Saarella on pankkiautomaatti, joka tosin toimii satunnaisesti. Mukaan kannattaakin varata riittävästi käteistä.

Matka Nusa Lembonganille

Nusa Lembongan -saari. Bali, Indonesia. Kuva: I. Noyan Yilmaz / Shutterstock.com

Pikaveneet Nusa Lembonganille lähtevät Balilta Sanurin rannalta. Matka kestää puolisen tuntia. Meno–paluulippu saarelle maksaa viitisenkymmentä euroa sisältäen kuljetuksen Sanuriin Balin suosituimmista kohteista. Eli Sanurilla ei ole välttämätöntä yöpyä ennen Nusa Lembonganille siirtymistä.

Viimeiset veneet saarelta takaisin Balille lähtevät iltapäivällä kolmen pintaan.

Pikaveneyhtiöistä luotettavin on Scoot. Edullisempi vaihtoehto on Rocky Fast Cruises, jolla tosin paluukuljetukset hotellille Balilla ovat usein aikamoista säätöä. Kannattaa myös huomioida, että veneet pysähtyvät rannan edustalle, mistä on usein kahlattava rantaa polvia myöten vedessä.

Nusa Lembonganille tehdään Sanurilta paljon myös päiväretkiä, joiden taso vaihtelee. Parhaimmillaan päiväretket voivat olla erinomaisia, huonoimmillaan ne on tehty rahat pois -mentaliteetilla. Päiväretkiä järjestävien firmojen parhaasta päästä on Bali Hai.

Voit varata kätevästi netistä retket Nusa Lembonganille.

Lue lisää Balin matkailusta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi