Bali-matkaopas – nämä ovat Balin parhaat kohteet!

Surffaajia Berawa Beach -rannalla. Bali, Indonesia. Kuva: Andy Troy / Shutterstock.com

Bali on jumalia ja demoneita, surffareita ja joogaa, perinteisiä tansseja ja humalanhuuruisia bileitä. Temppeleitä, riisiterasseja, rantoja ja tulivuoria. Rauhaa ja liikenneruuhkia.

Bali on kaikkea tätä. Ei siis ihme, että Bali herättää suuria tunteita. Toisille Indonesiaan kuuluva saari näyttäytyy turistirysänä, toisille se on unelmien matkakohde, johon he palaavat kerta toisensa jälkeen.

Matkakohteena Bali on hämmästyttävän monipuolinen: Balilla on monta vetonaulaa ja se vetää monenlaisia matkailijoita. Saari tarjoaa maailmanluokan elämyksiä niin rantalomasta, surffauksesta, sukelluksesta ja snorklauksesta, joogasta, shoppailusta, ruuasta kuin eksoottisisista kulttuureistakin kiinnostuneille matkailijoille.

Bali on myös todella suosittu matkakohde: neljän miljoonan asukkaan saarella käy saman verran turisteja vuosittain, puolet koko Indonesian turistimäärästä.

Matkailijoiden valtavasta määrästä huolimatta Bali on onnistunut säilyttämään kulttuurisen omaleimaisuutensa: rikkaan taideperinnön ja omalaatuisen hindulaisuuden muodon, joka muistuttaa Indonesian kulttuureista ennen islamin tuloa.

Balilainen kulttuuri kukoistaa sisämaassa, jossa tulivuorten rinteet on porrastettu kuvankauniiksi riisiterasseiksi. Jos haluaa kokea kiehtovan kulttuurin kosketuksen paratiisimaisen kauniissa maisemissa, on Bali ainutlaatuinen matkakohde.

Balin maantieto lyhyesti

Balin sisämaata koristavat kauniit riisiterassit.
Balin sisämaata koristavat kauniit riisiterassit.

Bali on pienehkö (Indonesian mittapuulla) ja tiheään asuttu saari aivan Jaavan kupeessa. Pisimmässä kohtaakaan Bali ei ole kuin 150 kilometriä leveä. Jaavasta Balin erottaa lännessä vain kapea salmi. Balin itäpuolella on puolestaan Lombokin saari, jonka edustalla sijaitsevat kuuluisat pienet Gilin paratiisisaaret.

Kartalla Bali näyttää ankalta, joka on juuri muninut munan. Balin suosituinta matkailualuetta on saaren eteläpuoli, ankan vatsa, jonka suosituille rannoille kuten Kuta Beachille vyöryvät komeat aallot. Aallot saavat alkunsa Balin pohjoispuolella olevista Intian valtameren syvänteistä.

Balin pohjoispuolen vähemmän tunnetut rannat kuten Lovina Beach ovat puolestaan suojaisamman ja rauhallisemman Jaavanmeren puolella.

Balin sisäosissa nousevat tulivuoret, joiden rinteisiin balilaiset ovat tehneet kauniita riisiterasseja. Täällä sijaitsee myös Balin suosituimpiin turistikohteisiin kuuluva kulttuurimatkailun keskus Ubud. Perinteisesti balilaiset ovat asuneet pääosin juuri sisämaassa: sateita pelloille tuoneet tulivuoret olivat heidän jumaliaan, kun merellä puolestaan asuivat pelottavat demonit.

Kaikkein pelottavimpien demonien koti on Bali-ankan muna, karu ja jyrkkäreunainen saari Nusa Penida. Nusa Penidan kupeessa on pieni Nusa Lembongan -saari, jolla on kauniita rantoja ja hyvät sukellusvedet.

Ankan räpylät muodostaa Bukit-niemimaa. Karulta ja kuivalta niemimaalta löytyvät Balin parhaat surffiaallot, kauneimmat rannat ja Nusa Duan luksushenkinen hotellialue.

Ankan pyrstö eli Balin itäosa on rauhallista matkailuseutua, jossa kohtaavat sisämaan vuoret ja jyrkkäreunainen itärannikko. Matkailukohteita ovat Candi Dasan ja Amedin rauhalliset rannat.

Balin vähiten vierailtua aluetta on ankan Jaavaa kohti osoittava kaula. Vetonaulana on Balin ainoa kansallispuisto ja pieni, koralliriuttojen ympäröimä Pulau Menjangan -saari, joka on erinomainen kohde snorklaajille.

Katso Balin parhaat nähtävyydet ja hiekkarannat kartalla.

Balin matkat

Balin pakettimatkoja järjestää Suomesta ainakin TUI. Kohteina ovat Balin suosituimmat rannat Kuta, Seminyak ja Sanur sekä rauhallisemmat Lovina ja Candi Dasa. Näistä jokaisella on oma tunnelmansa, ja matkan luonteeseen vaikuttaa paljon se, mille Balin rannoista matka suuntautuu.

Balilla on myös helppo matkustaa omatoimisesti. Hyvät ja varsin edulliset lentoyhteydet Suomesta Balille on Qatar Airwaysilla. Balilaiset puhuvat pääosin hyvin englantia, ja takseilla liikkuu edullisesti pitkiäkin matkoja paikasta toiseen.

Eniten Balin lomasta saa irti, kun asuu matkan aikana ainakin parissa eri kohteessa, sekä rantakohteessa että sisämaan kulttuurikeskuksessa Ubudissa. Näin näkee saaren molemmat puolet: komeat rannat ja vehreän sisämaan.

Balin nähtävyydet

Ulun Danu Bratan -temppeli. Bali, Indonesia. Kuva: Breslavtsev Oleg / Shutterstock.com

Balilla ei ole varsinaista yhtä, yksittäistä nähtävyyttä, joka nousisi muiden yläpuolelle, vaan Bali on kokonaisuutena yksi maailman ihmeellisimmistä matkakohteista. Vastaavaa paikallisen kulttuurin rikkautta löytää harvasta jos mistään yhtä suositusta lomakohteesta.

Balilaiset pitävät tiukasti kiinni omasta hindulaisesta kulttuuristaan. Yleensä yksinkertaisimmatkin majatalot on koristeltu kauniisti balilaisella taiteella, ja aamu alkaa aina rukouksella ja uhrilahjalla koristeellisella kotialttarilla.

Temppeleitä on kaikkialla, ja Balin hienoimmat temppelit ovat todella mystisen näköisiä ilmestyksiä. Melkeinpä vuoden jokaisena päivänä jossain päin saarta on meneillään perinteiset temppelijuhlat, joihin myös matkailijat ovat tervetulleita.

Bali on yllättävän hyvä kohde myös aktiiviseen lomailuun: Balilla on erityisen hyvä kohde surffaukseen, joogaamiseen sekä sukeltamiseen ja snorklaukseen. Balilla voi patikoida vehreillä riisiterasseilla ja tulivuoren huipulle. Kokeilla voi myös koskenlaskua.

Lue lisää Balin nähtävyyksistä.

Balin retket ja aktiviteetit

Balilla on helppo osallistua erilaisille päiväretkille ja kokeilla elämyksiä, jotka eivät helpolla unohdu. Miltä kuulostaisi snorklaaminen paholaisrauskujen seassa (suosittelemme!), kuumailmapallolento riisiterassien yllä, lainelautailun alkeiskurssi tai kiipeäminen tulivuoren harjanteelle auringonlaskua ihailemaan?

Nämä ja monet muut Balin retket, kiertoajelut ja aktiviteetit voit varata kätevästi netistä.

Rantaloma Balilla

Balangan Beach -ranta. Bali, Indonesia. Kuva: Andremarinst / Shutterstock.com

Moni saattaa etukäteen kuvitella Balin olevan pääasiassa rantakohde. Näin ei kuitenkaan ole: syvimmältä olemukseltaan Bali on kulttuurimatkakohde, jossa pääsee myös rannalle.

Balin rannat ovat komeita, mutta eivät kuulu Kaakkois-Aasian parhaisiin. Täyteläisen turkoosia merta ja valoista hiekkaa löytyy vain muutamalta rannalta. Sen sijaan kulttuurimatkailijalle Bali on aarrearkku.

Jos on matkalla pääasiassa kauniiden trooppisten paratiisirantojen perässä, kannattaa Balilta matkustaa pikaveneellä Lombokin kupeessa sijaitseville Gili-saarille.

Toki Balinkin rannoilla viihtyy erinomaisesti – kunhan muistaa varoa kovissa aalloissa uimista. Vuosittain moni turisti hukkuu Balin rantojen voimakkaisiin virtauksiin. Jos suuntaa Baliin rantalomalle, kannattaakin panostaa hotelliin hyvällä uima-altaalla.

Lue lisää Balin parhaista rannoista.

Balin kulttuuri

bali tanssi
Balilainen kulttuuri tunnetaan etenkin lumoavista tansseistaan. Kuva: Ville Palonen.

Kulttuuriltaan Bali eroaa täydellisesti muusta, pääosin islamilaisesta Indonesiasta. Balilaiset ovat hinduja – muistona ajalta, jolloin hindulainen kulttuuri ulottui Intiasta khmerien valtakuntaan nykyiseen Kambodzhaan ja pitkälle Indonesian saaristoon asti.

Balin hindulaisuus eroaa kuitenkin niin paljon intialaisesta hindulaisuudesta, että se on käytännössä aivan oma uskontonsa.

Balilainen kulttuuri on edelleen niin näkyvästi läsnä uskonnollisina menoina, festivaaleina, tanssina ja musiikkina, että Balia kutsutaan lempinimellä Jumalten saari. Tosin Demonien saari olisi yhtä osuva lempinimi, sillä jumalten viihdyttämisen sijaan balilaiset tanssivat perinteisesti demoneja lepyttääkseen.

Balilaiset ottavat festivaalinsa tosissaan: jos ajaa saarta ympäri, todennäköisesti joka päivä näkee matkan varrella jonkinsorttisen kyläfestivaalin.

Balilaisilla on hyvä syy pitää kulttuurinsa elinvoimaisena: jumalille uhraaminen ihan käytännössäkin tuo balilaisille vaurautta, sillä suurin syy Balin vaurauteen on matkailu ja matkailijat saapuvat saarelle juuri balilaista kulttuuria ihailemaan.

Lue lisää balilaisesta kulttuurista.

Balin ruoka

Kun muualla Indonesiassa on vaikea löytää porsaan lihaa, Balilla sitä rakastetaan. Perinteinen balilainen herkku on kokonaisena grillattu pikkupossu, babi guling. Toinen perinteinen herkku on ankka, bebek, jota tarjoillaan sekä yrttikääreessä savustettuna että rapeaksi uppopaistettuna. Herkullista!

Muuten Balilta löytää pitkälti samoja ruokia kuin muualtakin Indonesiasta. Myös länsimaista ruokaa on hyvin tarjolla. Balilla paikallisia pikkuravintoloita kutsutaan nimellä warung.

Balin ostokset

Hauskinta Balilla shoppailussa on paikallisten muotiputiikkien runsaus – Balilla ei ole vain kansainvälisten merkkien (ja piraattikopioiden) varassa, vaan tarjolla on todella paljon mielenkiintoisia paikallisia muotimerkkejä, jotka myyvät Balille asettautuneiden suunnittelijoiden vaatteita ja koruja. Eniten putiikkeja löytyy Seminyakista ja Ubudista.

Varsinaiset ostoskeskukset sijaitsevat sen sijaan Balin vilkkaimmalla rannalla Kuta Beachilla, jossa kannattaakin käydä vähintään päiväretkellä Kuta Beachwalkilla, ostoskeskuksista viihtyisimmällä.

Sukeltaminen Balilla

Balin sukelluksilla voi nähdä möhkäkalan (mola mola). Kuva: Wildestanimal / Shutterstock.com

Bali on erinomainen sukelluskohde. Sukeltajille Balin suurin vetonaula ovat hämmästyttävät möhkäkalat eli englanniksi sun fish (ja latinaksi mola mola). Möhkäkaloja voi nähdä Balin vesissä kesäkuusta lokakuulle etenkin Nusa Lembongan -saarelta käsin.

Niiden lisäksi voi ihailla korallipuutarhoja, hienoa hylkyä ja snorklata paholaisrauskujen keskellä. Pahoilaisrauskuja näkee lähes varmasti!

Lue lisää sukeltamisesta Balilla.

Surffaajan Bali

Balin-lomalla voi opetella lainelautailemaan. Balilla on useita surffikouluja, jotka sopivat myös aloittelijalle. Kuva: Joyfull / Shutterstock.com

Bali on maailman suosituimpia surffikohteita. Aaltoja löytyy niin aloittelijoille kuin kokeneillekin surffaajille. Suosituimpia surffauskohteita ovat myös aloittelijoille sopivat Kuta Beach ja Canggu sekä Bukit-niemimaan komeat ja vaativammat aallot. Bukitin kuuluisimpia surffauspaikkoja on Uluwatu.

Lue lisää surffauksesta Balilla.

Bali lasten kanssa

Bali sopii hyvin matkakohteeksi myös lasten kanssa. Balin rantakohteista perheille sopivat parhaiten rauhallisemman puoleiset Sanur ja Nusa Dua. Sanurissa on paremmin ravintoloita lähettyvillä, kun Nusa Duassa on aika lailla hotellien omien ravintoloiden varassa.

Toisaalta Nusa Duan hotellien uima-altaat vievät voiton Sanurin hotelleista, joiden altaat tapaavat olla pienempiä.

Jos ei vierasta Kuta Beachin vilskettä, vaan arvostaa hienoa uima-allasta vesiliukumäillä, on Hard Rock Hotel Balin paras hotelli perheille.

Vaihtoehtoina rantakohteille perheen kanssa voi hyvin suunnata Ubudiin, jossa vauhdikkaat balilaiset tanssit ja rytmikäs musiikki ovat elämyksiä myös lapsille. Ja lapsille riittää Ubudissa ihmeteltävää myös Apinametsän temppelissä, jonka patsaiden päällä kiipeilee makakiapinoita.

Kutan vieressä Tuban Beachilla kannattaa käydä päiväretkellä Waterbomissa, joka on Kaakkois-Aasian parhaita vesipuistoja.

Balin hotellit ja majoitus

Nusa Dua tunnetaan upeista hotelleistaan. Bali, Indonesia. Kuva: Tatiana Popova / Shutterstock.com

Kun Bali nousi matkailun maailmankartalle 1900-luvun alussa, matkailijat yöpyivät Balilla kotimajoituksissa paikallisten kuninkaiden palatseissa. Kotimajoitus on Balilla edelleen kunniassaan, vaikkeivät paikalliset kuninkaalliset enää avaakaan vierashuoneitaan matkailijoille.

Tosin tavallistakin balilaista taloa voisi helposti erehtyä luulemaan palatsiksi, niin kauniita ja koristeellisia talot parhaimmillaan ovat. Perinteisesti talossa kuuluu myös olla komea kotitemppeli.

Nykyisellään balilaiset kotimajoitukset muistuttavat paljon perheiden pitämiä pieniä majataloja. Majataloja kutsutaan Balilla nimellä losmen. Majatalojen lisäksi Balilta löytyy tietenkin paljon upeita ja tunnelmallisia hotelleja.

Balin hotelleissa tapaa olla hyvä hinta–laatusuhde. Etenkin Ubudissa on varsin edullista toteuttaa haave omasta pool villasta – sellaisen kun saa yleensä alle 150 eurolla esimerkiksi viihtyisästä Sungu Resort & Spasta.

Ubudin keskustan keskihintaisista majataloista viehättävimpiä on Ketut’s Place, jossa on puutarhan ympäröimänä koristeellisia huoneita ja roppakaupalla balilaista tunnelmaa. Uima-allaskin löytyy.

Ubudin omalaatuisimpia luksushotelleja on Bambu Indah, joka on tehty melkein kokonaan bambusta.

Balin hotellit ovat kuuluisia komeista maisemauima-altaistaan (infinity pools), joista onkin ihana ihailla Balin upeita maisemia. Balin maisemauima-altaiden aatelia tarjoilee Elevate Bali by Hanging Gardens Munduk, jonka viidakkomaisemiin avautuva maisemauima-allas saa haukkomaan henkeä.

Oma suosikkihotellini Seminyakilla on Vila Lumbung. Hotelli on todella viihtyisä ja täynnä perinteisen Balin tunnelmaa. Ja hinta–laatusuhde on kohdillaan.

Sanurin hotelleista maininnan arvoinen on rannalla sijaitseva perinteisen charmikas Tandjung Sari Hotel.

Katso tarjoukset Balin hotelleihin.

Bali – usein kysyttyä

Balilla on helppo matkustaa. Indonesian viisuminkin saa ilmaiseksi lentokentältä. Lue käytännön vinkkejä Balin-matkalle.

Hyvä opas matkalle on Suomalainen matkaopas Bali, jonka voi tilata netistä.

Paras aika matkustaa Balille

Balille voi matkusta ympäri vuoden. Sään puolesta parasta aikaa matkustaa Balille on kuiva kausi, joka ajoittuu kesäkuukausille. Lue lisää Balin säästä.

Lennot Balille

Suomesta ei ole suoria lentoja Balille. Kätevin yhteys on Qatar Airwaysin lento Dohan kautta Balille yhdellä vaihdolla. Finnairilla voi puolestaan lentää Singaporen tai Bangkokin kautta.

Balilta on hyvät jatkoyhteydet ympäri Indonesiaa lentokoneilla ja laivoilla. Matkaa on helppo jatkaa myös vaikkapa Itä-Timoriin tai Australiaan.

Katso lentotarjoukset Balille.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi