Liikkuminen Balilla

Balilla voi vuokrata skootterin. Kuva: LightField Studios / Shutterstock.com

Liikenne ei ole Balin parhaita puolia, varsinkaan Kutan, Seminyakin ja Ubudin keskustoissa, joissa liikenneruuhkat tukkivat aivan liian kapeat kadut.

Suosituin tapa liikkua kohteiden välillä – pitkiäkin matkoja – on taksi. Balin kiertäminen onnistuu myös vuokra-autolla, skootterilla tai busseilla.

Liikenne on Balilla vasemmanpuoleista ja liikennesäännöt aasialaisen joustavat.

Balin taksit

Taksit ovat matkailijoiden yleisin liikkumismuoto Balilla, myös pitkillä matkoilla. Itse asiassa Balin taksien hinta-laatusuhde on parhaimmillaan juuri pitkillä matkoilla. Esimerkiksi lentokentän ja Ubudin välin (kahden tunnin ajomatka) voi tinkiä alla 30 euroon, kun taksikuskit yrittävät vedättää lyhyestä matkasta lentokentältä lähirannoille yli 10 euroa.

Takseja on Balilla kolmenlaisia. Paras vaihtoehto on firma Bluebird Taxi, jonka taksit käyttävät mittareita. Kyydit ovat hyvin edullisia varsinkin lyhyillä matkoilla. Taksin saa lennosta. Bluebirdin tunnistaa taksin vaaleansinisestä värisävystä ja logosta.

Ja sitten on taksifirmoja, jotka eivät käytä mittaria vaan joiden kyydeistä joutuu maksamaan reipasta ylihintaa vaikka tinkisi kuinka kovasti. Kannattaa huomioida, että nämä taksit yrittävät värityksellään ja logoillaan matkia Bluebirdiä. Väritys on hieman Bluebirdiä tummempi ja nimenä esimerkiksi Blue Taxi.

Kolmas taksimuoto ovat yksityisautot, jotka toimivat takseina. Kun ottaa kyydin Balin lentokentältä, päätyy yleensä juuri tällaisen taksin kyytiin. Hinta pitää neuvotella etukäteen. Tällaisten taksien kuskit ovat yleensä mukavia, ja moni matkailija päätyy käyttämään samaa kuskia myös päiväretkillä.

Onko Balilla Uberia?

Uber möi Kaakkois-Aasian toimintonsa paikalliselle kilpailijalle Grabille vuonna 2018. Grab toimii aika lailla samalla tavalla kuin Uber ja kätevä tapa liikkkua Balilla. Bonuksena on se, että Grabin kautta voi varata myös autoja edullisempia skootteritakseja.

Skootteritaksit ovat käteviä varsinkin Kutan, Seminyakin ja Canggun alueella, sillä ne onnistuvat puikkelehtimaan autojen välissä ja välttämään ruuhkiin jämähtämisen.

Kannattaa ladata appikaupasta Grabin appi. Balin lisäksi Grab toimii mm. Singaporessa, Thaimaassa ja Vietnamissa.

Go Jek -mopotaksit

Mopotakseja voi vuokrata myös on Go-Jek -appin kautta. Go Jekin kuskeilla on yleensä kypärä myös matkustajaa varten, ja mopotaksikuskit tapaavat jopa ajaa huomattavasti keskivertokuljettajaa turvallisemmin.

Grab vai Go Jek?

Kumpaa appikyytipalvelua kannattaa käyttää? Grabin etuna on se, että appin käyttämisä varten ei tarvitse paikallista liittymää, vaan pelkkä internet-yhteys riittää (melkein kaikissa Balin ravintoloissa ja kahviloissa on ilmainen wifi). Go Jekin käyttöön tarvitsee sen sijaan paikallisen liittymän ja numeron (sellaisen voi hankkia jo lentokentältä).

Go Jekin hyvä puoli on puolestaan se, että kuskit tapaavat ajaa huomattavasti Grabin skootterikuskeja varovaisemmin. Itse olen Grabilla päätynyt sellaisten reikäpäiden kyytiin, että kyydin jälkeen on pitänyt saman tien istua alas oluelle juhlimaan hengissä säilymistä.

Molemmat ovat todella edullisia – esimerkiksi pitkä matka Canggusta lentokentälle maksoi viimeksi vain 35 000 rupiaa Grabin mopotaksilla.

Grabin ja Go-Jekin suhteen kannattaa huomioida, etteivät paikalliset taksimafiat katso niiden toimintaa hyvällä, eivätkä kuskit voi ottaa matkustajia aivan joka paikasta kyytiin, esimerkiksi aivan rannalta. Tähän auttaa se, että sopii matkan alkamispisteeksi kadun varteen 100 metrin päähän rannasta.

Go Jekin kuskit tunnistaa helposti vihreästä liivistä. Grabin kuskit tapaavat olla siviilivaatteissa, vaikka joillakin onkin Grabin liivit päällään.

Balin kierrokset yksityisautolla

Varsinaisten taksien ohella on myös yksityisautoja, jotka toimittavat taksien roolia pääosin Kutan ja Seminyakin alueen ulkopuolella ja pitemmillä matkoilla. Sovi hinnasta etukäteen.

Yksityiset autot ovat suosittu vaihtoehto etenkin silloin, kun haluaa kiertää Balin nähtävyyksiä omaan tahtiinsa mutta niin, ettei tarvitse itse kantaa vastuuta ajamisesta ja suunnistamisesta.

Auton kuljettajalla voi varata myös netistä.

Skootterinvuokraus Balilla

Skootterin vuokraaminen on Balilla edullista ja maksaa viitisen euroa/päivä. Skootterilla on helppo liikkua lyhyitä matkoja, mutta myös koko saaren kiertäminen onnistuu.

Vaikkapa Ubudin ja Canggun alueella skootterilla ajelu on helppoa ja rantoa, mutta jos aikoo ajella skootterilla pitkiä matkoja, kannattaa huomioida, että Balin vilkkailla maanteillä liikkuminen skootterilla voi olla välillä stressaavaa, varsinkin Kutan ja pääkaupunki Denpasarin ympäristössä.

Balin poliisit myös järjestävät maanteiden varsilla usein ratsioita, joissa sakotetaan ulkomaalaisia, jotka ajavat ilman kansainvälistä ajokorttia. Autoja pysäytetään harvemmin, skootterilla liikkuvia useammin.

Autonvuokraus Balilla

Jos haluaa kiertää saarta omassa rauhassaan, autonvuokraus on paras vaihtoehto. Balin maanteillä auto on paljon skootteria turvallisempi vaihtoehto. Autonvuokraus Balilla on edullista: pikkuauton saa vuokrattua alle 20 eurolla/päivä.

Edullisia autonvuokraamoja löytää heti Balin lentokentän kotimaanterminaalin edustalta. Kutan, Legianin, Seminyakin ja Canggun alueilla autonvuokra on huono idea: tiet ovat kapeita ja ruuhkaisia ja parkkipaikkaa on vaikea löytää.

Vertaa vuokra-autojen hintoja Balilla.

Bussit Balilla

Turistibusseilla pääsee liikkumaan suosituimpien kohteiden välillä. Muuten julkisen liikenteen verkko on matkailijalle vaikeaselkoinen.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi