Maata pitkin matkustaminen – näillä vinkeillä matkustat ympäristöä säästäen

Norja on erinomainen kesälomakohde. Sommarøyn naapurisaarella Kvaløyalla on komeita vuoria. Kuva: Ville Palonen

Meiltä on toivottu vinkkejä maata pitkin matkustamiseen. Ja samalla moitittukin siitä, että kannustamme ihmisiä lentämään lomalle.

Moitteissa on toki perää – mutta vain osaksi. Kerran elämässä -sivuston laajimpia ja suosituimpia kokonaisuuksia on perusteellinen tietopakettimme kotimaanmatkailusta. Olemme myös panostaneet Norjan ja Pietarin opassivuihin, jotka kiinnostavat lukijoitamme erittäin paljon. Hyvä niin – molempiin kun pääsee kätevästi maata pitkin!

Suurin haaste Suomesta ulkomaille matkustamisessa on tietysti se, että varsinkin Etelä-Suomesta on maata pitkin pitkä matka melkein kaikkialle ulkomaille – jos Viipuria ja Pietaria ei lasketa mukaan. Laivalla matkustamalla kohteiden määrä kasvaa, mutta valitettavasti autolautalla matkustaminen ei ole kovin paljon lentämistä ympäristöystävällisempää.

Mutta vaikka ilmastoahdistus piinaa – ja silti tekisi mieli ulkomaille matkailemaan – älä heitä pyyhettä kehään! Näillä vinkeillä voit matkustaa ympäristöä säästäen.

1. Matkusta junalla, sillä sen hiilijalanjälki on ylivoimaisesti pienin

Eri matkailumuotojen päästöistä ollaan montaa eri mieltä, paitsi yhdestä asiasta: liikennevälineistä juna on kaikkein ekologisin tapa matkustaa. Itse asiassa juna on käsittämättömän paljon muita liikennevälineitä parempi, jos asiaa mitataan hiilijalanjäljen perusteella. Suosi siis junaa.

Kaiken lisäksi junassa on hauska matkustaa – ainakin VR:n hellyyttävän vanhan mainosvideon mukaan.

Maaseudun tulevaisuuden teettämässä vertailussa 440 kilometrin matkalla juna tuotti matkustajaa kohden 1 kilon hiilidioksidipäästöt, kun seuraavaksi paras tapa, bussi, tuotti 26 kilon päästöt. 

Laiva tuotti 136 kilon päästöt ja lentokone 207 kilon päästöt henkilöä kohden (lentokoneen käyttöasteeksi oli laskettu 60 prosenttia).

Joissain toisissa tutkimuksissa tosin laivalla ja lentokoneella matkustamisen päästöt on laskettu osapuilleen samanlaisiksi.

Laskelmat on tehnyt suomalainen ympäristökonsultointiyritys D-mat. Ne perustuvat VTT:n Lipasto-tietokantaan, ja ottavat huomioon kulkuvälineiden tarvitseman infrastuktuurin. Maaseudun tulevaisuuden teettämä vertailu on vuodelta 2018.

2. Matkusta autolla kavereiden kanssa

Maantie Varangin niemimaan itärannikolla. Kuva: Inger Eriksen / Shutterstock

Yllätys: automatkailu ei ole ympäristön kannalta lainkaan hullumpi tapa matkustaa – etenkin, jos pakkaa auton täyteen matkalaisia.

Yhden henkilön päästöt autolla olisivat 88 kiloa edellä mainitulla 440 kilometrin matkalla, mutta jos autossa on neljä hengen perhe, laskevat päästöt käytännössä 22 kiloon per henkilö – eli bussimatkan päästöjen tasolle.

Ja jos alla on sähköauto, hiilidioksipäästöt laskevat entisestään. Maaseudun tulevaisuuden mukaan sähköauton päästöt olivat kyseisellä matkalla 54 kiloa (eli neljälle hengelle vaivaiset 14 kiloa).

Ikimuistoisia automatkan kohteita ovat muun muassa Lappi ja Pohjois-Norja. Autolla voi matkustaa helposti myös Via Baltica -reittiä pitkin Baltian läpi Puolaan ja miksei vaikka Saksaan asti.

Kahden hengen automatka Helsingistä Pohjois-Norjaan tuottaa vain pienen murto-osan hiilidioksipäästöistä, jotka aiheutuisivat saman pariskunnan rantalomasta Espanjan Aurinkorannikolle.

Eikä aina kannata lähteä kauas; myös Etelä-Suomesta löytyy lukemattomia matkakohteita, jotka vetävät vertoja monille ulkomaiden lomakohteille! Matkavinkkejä löytyy oppaastamme Suomen parhaat matkakohteet.

3. Unohda Karibian-risteily

Monen unelmissa oleva Karibian-risteily on ympäristön kannalta suunnilleen pahinta mahdollista matkailua: ensin lennetään pitkä matka, ja sen jälkeen matkataan huvikseen vielä suurella, saastuttavalla risteilylaivalla.

4. Matkusta harvemmin, mutta kauemmin

Suomesta pääsee maata pitkin matkustamalla vaikka Gobin autiomaahan saakka. Kuva: Ville Palonen

Venäjän kautta pääsee maata pitkin todella kauas: Mongolian, Kiinan, Vietnamin, Laosin, Kambodžan, Thaimaan ja Malesian kautta aina Singaporeen asti!

Vain aika on rajana elämyksille. Yksi parhaita tapoja vähentää matkustamisen ilmastopäästöjä on matkustaa harvoin, mutta pitkän aikaa yhdellä kertaa.

Harvoin – mutta kauan – matkustamalla voi paremmalla omalla tunnolla syyllistyä jopa lentämiseen. Yhden meno–paluulennon puitteissa matkalla kannattaa viettää useampi viikko tai jopa useampi kuukausi – ja matkakohteessa taittaa matkaa maata pitkin. Eli: jos ostat lennot vaikkapa Thaimaahan, kierrä samalla reissulla koko Kaakkois-Aasia.

5. Suosi potkurikonetta, joka voi olla autolauttaa ekologisempi vaihtoehto

Tiesitkö, että lentokoneissakin eroja? Potkurikoneen päästöt ovat karkeasti ottaen noin puolet normaalin matkustajakoneen (suihkukone) päästöistä. Potkurikone voi kuulostaa vanhanaikaiselta, mutta (lyhyiden kotimaanlentojen lisäksi) Suomesta pääsee potkurikoneen kyydissä esimerkiksi Tukholmaan, josta voi jatkaa matkaa junalla.

Usko tai älä – joidenkin laskelmien mukaan on ympäristöystävällisempää matkustaa Tukholmaan potkurikoneella kuin laivalla! Potkurikonelentoja on enemmän Bromman kentälle, kun taas Arlandaan lennetään yleensä suihkukoneilla. Potkurikone on suihkukonetta hitaampi, mutta näin lyhyellä reitillä sillä ei ole matka-aikaan suurta merkitystä.

Jotta asia ei olisi liian selkeä, laivoissakin on eroja. Ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja ovat roottoripurjetta eli tuulityöntövoimaa hyödyntävä hybridialus Viking Grace (Turku-Tukholma) ja nesteytettyä maakaasua polttoaineenaan käyttävä Tallink Megastar (Helsinki-Tallinna).

6. Kompensoi lentojen hiilidioksidipäästöt

Jos matkustat lomalle lentämällä, voit suojella ympäristöä (ja parantaa omaatuntoasi) hyvittämällä hiilidioksipäästöt. Mahdollisuutta kompensaatioon tarjoavat monet lentoyhtiöt (esimerkiksi Finnair ja Lufthansa), yritykset ja järjestöt (esimerkiksi WWF). Kompensaatio tapahtuu rahoittamalla ilmastonmuutosta torjuvia hankkeita, joissa esimerkiksi istutetaan metsää tai edistetään aurinkoenergian käyttöä kehitysmaissa.

Netistä löytyy lukematon määrä erilaisia päästölaskureita, mutta YK:n ilmailujärjestön ICAO:n päästölaskuri on hyvä ja ajan tasalla oleva vaihtoehto.

Ja muista: jos lennät, valitse mahdollisimman suora lentoreitti, jossa on vähän välilaskuja ja koneen vaihtoja.

7. Matkusta Pietariin

Yksi Pietarin upeimmista nähtävyyksistä on Verikirkko. Kuva: Ville Palonen

Päästöttömin ulkomaankohde Suomesta käsin on Pietari, jonne pääsee ympäri Suomea Helsingin kautta junalla – ja Pietarista voi myös jatkaa matkaa junalla ympäri mahtavaa Venäjän-maata. Pietari on muutenkin maailmanluokan kaupunkilomakohde, ja mikä parasta – lokakuusta 2019 lähtien sinne pääsee ilmaisen e-viisumin kanssa!

Veikkaamme, että kesällä 2020 Pietari nousee matkakohteena aivan uudenlaiseen suosioon.

Lue isää: Pietari-matkaopas

8. Vietä kesäloma pohjoisessa

Helgelandskystenin maisemat ovat parhaimmillaan Aldran saaren tienoilla. Kuva: Ville Palonen

Venäjän lisäksi Suomesta pääsee maata pitkin Ruotsiin ja Norjaan – tosin varsin kaukaa pohjoisesta käsin. Jos lähdet pitkälle pohjoiselle automatkalle, lue vinkkimme autoiluun Norjassa.

Kesäloma Napapiirin pohjoispuolella voi kuulostaa erikoiselta, mutta usko meitä: pohjoisen maisemat ovat niin huikeita, ettei niistä saa tarpeekseen! Kun matkustat Pohjois-Norjaan kerran, palaat sinne luultavasti yhä uudestaan.

Pohjois-Norjan autoreissulla kannattaa tutustua myös Lapin parhaisiin nähtävyyksiin, joista moneen pääsee myös junan ja bussin avulla.

9. Nauti kotimaasta

karhu Martinselkonen Kainuu
Kontio viettää kesäpäivää Martinselkosessa. Kuva: Danny Laredo / Visit Finland

Kaikkein päästöttömintä matkailua on tietysti kotimaanmatkailu. Junalla ja bussilla pääsee lähes kaikkialle, ja liftaaminen on varsin turvallista ja helppoakin.

Hyvä vaihtoehto on myös pyöräily – upeita polkupyöräreittejä löytyy myös etelästä, kuten Saariston rengastie.

Suomi on paljon hauskempi ja mielenkiintoisempi matkakohde kuin moni ymmärtää. Lue kattava oppaamme Suomen parhaista matkakohteista.

Lue lisää:

Kohteet, joihin kannattaa matkustaa maata pitkin.

Suomen nähtävyydet kartalla.

Norjan matkakohteet kartalla.