Viipuri – kaupunki jonka aika unohti

Viipurin linna on mahtava näky.
Viipurin linna on mahtava näky.

Viipuri kukoistaa jälleen! Unohda mielikuvat rapistuneesta Viipurista – kaupunki on vihdoin remontoitu kauniiksi. Matka Viipuriin on kuin aikamatka menneeseen Suomeen.

Harva kaupunki, jos mikään, on kolahtanut minuun yhtä kovasti kuin Viipuri. Kun vihdoin vuosien viivyttelyn jälkeen sain aikaiseksi matkustaa Viipuriin, luulin matkasta tulevan nostalgiamatkan edesmenneen mummini nuoruuden maisemiin. Toisin kävi. Viipuri yllätti totaalisesti. Rakastuin Viipuriin palavasti.

Viipuri vain on uskomattoman kaunis, ja samalla sympaattinen kaupunki.

On kaupunkeja, jotka on luotu nousemaan yhä uudestaan kukoistukseen, ja Viipuri on yksi niistä. Viipuri on kaupunki, joka voi olla polvillaan vain hetken.

Viipuri on yksinkertaisesti liian kaunis unohtumaan. Viipurissa käytyä on helppo ymmärtää, miksi Viipuri oli aikoinaan Suomen kansainvälisin kaupunki; Viipurilla kun on täydellinen maantiede ja vetovoima.

Jos Venäjälle olisi päässyt ilman viisumia jo ennen vuotta 2020, olisi Viipurista tullut ajat sitten uusi Praha – eli kaunis, vanha kaupunki, joka houkuttelee länsimaisia boheemeja.

Viipurissa käytyäni en voi enää olla ajattelematta tätä kaupunkia kyynelehtimättä – mutten surusta kaupungin menettämisen johdosta, vaan ilosta, että tällainen kaupunki ylipäätään on.

Viipuri näyttää tutulta jo ensimmäisellä vierailulla

Viipurin jugendtalot näyttävät perin kotoisilta – ne voisivat olla melkein mistä tahansa Suomen kaupungista.
Viipurin jugendtalot näyttävät perin kotoisilta – ne voisivat olla melkein mistä tahansa Suomen kaupungista.

Erikoisinta ja lumoavinta Viipurissa on se, että se näyttää suomalaisesta tutulta, vaikka Viipuriin matkustaisi ensimmäistä kertaa. Kokemuksessa on vähän kuin New Yorkissa, joka näyttää ensikertalaisellekin tutulta kaupungissa kuvattujen lukemattomien elokuvien ansiosta. Viipuri näyttää tutulta sen takia, että samat talot löytyvät eri Suomen kaupungeista.

Viipuria rakensivat samat sankariarkkitehdit, jotka vastasivat Suomen muista kuuluisista rakennuksista. Etenkin Suomen muista kaupungeista tuttuja jugend- ja funkkisajan rakennuksia näkee siellä täällä melkein kaksoiskappaleina.

Viipurin Punaisenlähteentorillakin voisi hyvin kuvitella olevansa Helsingin Kasarmintorilla – tosin sellaisessa idyllisessä versiossa, jota ei ole pilattu uudisrakennuksilla.

Välillä Viipurissa tuntee matkustaneensa Helsingin Viiskulmaan, sitten Katajanokalle ja yhtäkkiä tupsahtaa Töölöön. Ja hetken on kuin Tallinnan vanhassa kaupungissa. Viipurissa on pienellä alueella ihastuttavan monenlaisia tunnelmia.

Ja kun Viipuria on aikansa ihaillut, hiipii mieliin ajatus: ehkä oli Viipurin arkkitehtuurin onni, että kaupunki jäi Venäjän puolelle ja säästyi suomalaisten uudisrakennusvimmalta.

Viipurin linnan perustaja Torkkeli Knuutinpoika torillaan.
Viipurin linnan perustaja Torkkeli Knuutinpoika torillaan.

Viipuria takaisin haikaillessa kannattaa muistaa sekin, ettei Viipuri ollut koskaan erityisen suomalainen kaupunki. Viipuri on aina ollut kansainvälinen. Sen ovat jakaneet keskenään niin suomalaiset, saksalaiset kuin venäläisetkin.

Varsinaisesti Suomea Viipuri ehti olla vain muutaman vuosikymmenen itsenäisyyden ja toisen maailmansodan välissä.

Viipurin ei tarvitse kuulua suomalaisille, mutta voimme nauttia siitä. Ja toivottavasti Viipuri on taas jonain päivänä aidosti kansainvälinen. Viipuri voi – ja sen kuuluu – kuulua kaikille.

Viipurin-lomasta nauttii parhaiten kävellen

Viipurin vanhaa puolta.
Viipurin vanhaa puolta.

Viipurista nauttii parhaiten flaneeraamalla pitkin kauniita katuja. Kaupunki on niin inhimillisen kokoinen, että kaikki keskeiset kadut ehtii hyvin kulkea vaikka yhdessä kokonaisessa päivässä.

Viipuri kun on suurkaupunki, joka jäi pieneksi. Viipurissa on vanhan kosmopoliitin kaupungin upea keskusta, mutta kaupungista puuttuu lähes kokonaan moderni osa. Sillä maailma unohti Viipurin pitkäksi toviksi.

Viipuri on jugendkaupunki jolla on mäkiä ja keskiaikaisia kujia, ja Viipuri on puistojen kaupunki. Tämä on kaupunki, jossa olisi ihana rakastua ja rakastaa. Mittakaavaltaan Viipuri on niin inhimillinen. Se on ihmisen jaloille tehty.

Viipurin nähtävyydet – Viipurin linna ja Aallon kirjasto

Viipuri linnan tornista nähtynä.
Viipuri linnan tornista nähtynä.

Viipurin nähtävyyksistä tärkeimmät ovat Viipurin linna ja Aallon kirjasto. Ja komeasta Viipurin linnastakin nauttii parhaiten sitä ulkopuolelta ihailemalla. Sisällä Viipurin linnassa on puolivillainen näyttely, joka esittelee linnan historiaa venäjäksi, autonomian aikaa suomeksi sekä toista maailmansotaa ja Karjalan kannaksen luontoa. Linnavierailun kohokohta on nouseminen torniin maisemia katsomaan.

Aallon kirjastossa on sen sijaan käytävä sisällä. Sisätilat lumoavat. Aallon kirjasto on sitä paitsi täydellinen vertauskuva Viipurille. Kirjasto on mestariteos, joka muistuttaa, kuinka Viipuri on kaupunki, joka on houkutellut parhaan irti luovista kyvyistä.

Aallon kirjasto oli pitkään symboli Viipurin alennustilasta, mutta nyt se remontoitu loistoonsa niin kuin iso osa keskustaa.

Sisältä kirjasto on täydellinen valon pyhättö, niin kauniisti luonnonvaloa on sisustuksessa käytetty.

Komea rakennus on ulkoapäinkin, se seisoo Torkkelinpuistossa kuin valkoinen ja lasinen veistos, täydellisesti hiottu modernistinen timantti.

Viipuri ja Suomen kaunein katu

Vesiportinkatua kutsuttiin aikoinaan Suomen kauneimmaksi kaduksi.
Vesiportinkatua kutsuttiin aikoinaan Suomen kauneimmaksi kaduksi.

Viipurissa vietetyn parin päivän jälkeen ymmärrän hyvin, miksei mummini koskaan päässyt yli Viipurista, miksi hän niin kovasti aina kaipasi takaisin nuoruutena Viipuriin ja miksei mikään muu kaupunki saanut paikkaa hänen sydämestään.

Haluaisin itsekin muuttaa Viipuriin (ja mieluiten taiteilijaksi)! Se vaan ei nykyisessä elämäntilanteessa onnistu.

Viipurin idyllin kruunaa kävely myöhäisen kesäyön kultaisessa valossa pitkin Vesiportinkatua eli Ulitsa Vodnoi Zastavya, jota aikoinaan Suomen kauneimmaksi kaduksikin kutsuttiin. Vanhojen matalien talojen reunustama mukulakivikatu nousee kohti tuomiokirkon tornia.

Vastaan hoipertelee paikallinen vodkapullo kädessä. Mies koettaa selittää jotain. Luulen ensin hänen pummaavan tupakkaa, kunnes ymmärrän, että hän haluaakin osoittaa hymyilevää taloa. Ja tottahan tosi: talo hymyilee!

Mies jatkaa matkaa, ja minua naurattaa.

Toivon vain, että jonkinlainen taivas on olemassa – ja että mummini näkee sieltä, kuinka kaunis hänen kaupunkinsa jälleen on.

Viipurin hotellit

Varma valinta hotelliksi Viipurissa on Viipurin torin laidalla sijaitseva Hotelli Victoria. Siististä ja viihtyisästä hotellista löytyvät modernit mukavuudet ja hotelli sopii liikuntaesteisellekin. Toinen Viipurin keskustan suosittu ja suositeltava hotelli on linnan kupeessa oleva Atlantik Hotel.

Seikkailunhaluisille Viipurista löytyy myös monenlaista muutakin majoitusta.

Katso tarjoukset Viipurin hotelleihin.

Matkalukemista Viipuriin

Viipurin-lomasta nauttii parhaiten pakkaamalla matkalle mukaan hyvän opaskirjan, jossa kerrotaan Viipurin rakennuksista ja historiasta. Viipurista on julkaistu paljon muisteloita ja historiakirjoja, mutta parhaat Viipuri-aiheiset matkaoppaat näyttäisivät olevan loppuneen kirjakaupoista. Kannattaakin käydä kirjastossa etsimässä Anders Mårdin erinomaista teosta Takaisin Viipuriin.

Matka Viipuriin

Mainio tapa matkata Viipuriin ovat kesäisin Lappeenrannasta Saimaan kanavaa pitkin järjestettävät kanavaristeilyt. Jos Viipuriin saapuu laivalla, ei tarvitse Venäjän viisumia, vaikka Viipuriin jäisi muutamaksi yöksikin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!