Viisumivapaat risteilyt Viipuriin

Kätevin tapa matkustaa Viipuriin on viisumivapaa risteily. Risteilyt Viipuriin lähtevät Lappeenrannasta, josta M/S Carelia purjehtii Viipuriin pitkin Saimaan kanavaa. Risteilyn voi myös yhdistää yöpymiseen Viipurissa.

Saimaa Travel järjestää viisumivapaita risteilyjä toukokuun lopulta syyskuun alkuun.

Saimaan kanava on hieno kokemus

viipuri risteily
Risteilysatama on Viipurin linnan vieressä.

Viipuri on huikea kaupunki, mutta risteily kannattaisi tehdä jo yksin Saimaan kanavankin ansiosta. Etukäteen ei ehkä uskoisikaan, kuinka kiehtova laitos Saimaan kanava on.

Ensimmäinen sulku lyö ällikällä, jos ei ole aiemmin kanavissa kulkenut. Laiva saapuu sulkuun. Vesi laskee laivan alta, ja veden mukana laiva vajoaa sulussa yhä syvemmälle. Lopulta sulun seinämät nousevat paljon laivaa korkeammalle.

Sulun perällä olevat mahtavat metalliportit aukeavat kuin linnoituksen portit. Laiva jatkaa matkaa, kohti seuraavaa sulkua.

Saimaan kanavan suluista mahtavin on Mälkiä, jossa menomatkalla lasketaan ja paluumatkalla noustaan lähes 13 metriä.

Yhteensä Saimaan ja meren välillä on 80 metrin korkeusero.

Kiehtovaa on kokea sekin, kuinka Venäjän puolella maisemat muuttuvat täysin. Suomen puolella kanavaa on paljon mökkiasutusta ja nuorta talousmetsää, Venäjän puolella puolestaan asumatonta, komeaa korpea.

Vinkki Viipurin-risteilylle: Yövy Lappeenrannassa

Laiva lähtee aikaisin Lappeenrannan satamasta (satamassa suositellaan olemaan jo kello 7.20) ja saapuu takaisin myöhään (kello 21.45).

Miellyttävimmin risteilystä nauttiikin, kun nukkuu Lappeenrannassa yöt molempiin suuntiin. Oma suosikkimme on aivan sataman vieressä sijaitseva Scandic Patria.

Vinkki: Muista katsoa Lappeenrannassa Viipurin pienoismalli

lappeenranta-viipurin-pienoismalli
Viipurin pienoismalli Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa.

Lappeenrannassa yöpymällä jää aikaa tutustua Lappeenrannan nähtävyyksiin, kuten Lappeenrannan linnoitukseen ja Etelä-Karjalan museossa säilytettävään upeaan Viipurin pienoismalliin, jota on erityisen kiehtovaa tarkastella Viipurin-vierailun päätteeksi.

Vinkki: jää yöksi Viipuriin

Viipuri linnan tornista nähtynä.
Viipuri linnan tornista nähtynä.

Viipurin-risteilyyn kannattaa ehdottomasti yhdistää yö Viipurissa. Matkatoimistojen kautta saa hotellit varsin edullisesti, mutta voit myös varata hotellit hotellinvarauspalvelujen kautta.

Yöpymällä jää runsaasti aikaa tutustua Viipuriin. Yhdessä ilta- ja aamupäivässä näkee jo paljon.

Sen sijaan Viipurin-risteilyn tekeminen päivämatkana voi olla aika raskas: Viipuriin jää vain muutama tunti, kun laivassa istutaan yhteensä kymmenisen tuntia.

Laivan satama on keskustassa, Viipurin linnan kupeessa. Keskustan hotelleista suosittuja ja suositeltavia ovat Atlantik Hotel ja Victoria Hotel Vyborg.

Vinkki Viipurin-risteilylle: syö laivalla

Laivassa kannattaa syödä. Ensinnäkin niin säätää aikaa Viipurissa kiertämiseen, kun ei heti ensimmäisenä tarvitse perillä rynnätä ravintolaan (ja Viipurin ravintolamaailma on vielä lapsenkengissään). Toisekseen ruoka laivalla on ollut loistavaa. Kolmanneksi syödessä saa viihdykettä pitkälle laivamatkalle.

Laivamatka on pitkä, mutta Saimaan kanava on sen verran mielenkiintoinen, ettei matkat tunnu liian pitkältä. Viihdykkeenä on myös livemusiikkia.

Ms Carelia vetää parisataa ihmistä. Se ei ole kovin suuri, mutta tarpeeksi tilava, jottei ahtaanpaikan kammo iske. Hyvällä säällä parhaat paikat ovat katolla.

Lue lisää: Viipuri – kaupunki, jonka aika unohti

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!