Millainen on viisumivapaa risteily Pietariin?

Princess Anastasia laiva
Princess Anastasia -laiva tekee viisumivapaita risteilyjä Helsingistä Pietariin. Kuva: Moby SPL

Tiesitkö, että Pietariin voi matkustaa ilman viisumia? Matkaa ei tarvitse edes suunnitella etukäteen, sillä viisumivapaan risteilyn voi varata vaikka edellispäivänä.

Risteily on huoleton tapa vierailla Pietarissa, kun ei tarvitse miettiä hotellivarauksia tai viisumin hankkimista. Vaivattomuutensa ja helppoutensa puolesta viisumivapaa risteily Pietariin sopii erinomaisesti ensimmäistä kertaa Pietarissa kävijälle, etenkin perheille.

Kuka järjestää Pietarin-risteilyjä?

Viisumivapaita risteilyjä Pietariin järjestää Moby SPL, joka ennen tunnettiin nimellä St. Peter Line. Päivä Pietarissa -risteilyt lähtevät Helsingistä pari kertaa viikossa (huhti-joulukuu).

Risteilyaluksena toimii M/S Princess Anastasia. Laivasta löytyy yli 800 hyttiä, suuri buffet-ravintola ja erinomainen italialainen ravintola, pubi, karaokebaari, yökerho, tax free -myymälä, lasten leikkihuone ja saunaosasto.

Kuinka kauan Pietarin-risteily kestää?

nevski prospekt pietari
Nevski prospekt on Pietarin vilkkain katu. Taustalla upea Verikirkko. Kuva: Ville Palonen

Risteily kestää kaksi yötä. Laiva lähtee Helsingistä illalla ja saapuu Pietariin seuraavana aamuna. Päivä vietetään nähtävyyksiin tutustuen. Paluumatka alkaa illalla, ja Helsinkiin saavutaan seuraavana aamuna.

Pietarissa ehditään olla noin kahdeksan tuntia, miinus satamassa kuluva aika. Tehokasta peliaikaa jää siis 6-7 tuntia, mutta siinäkin ajassa Pietarista ehtii saada hyvän yleiskuvan – kunhan käyttää aikansa viisaasti. Kokemustemme perusteella päivässä ehtii nähdä muun muassa Verikirkon, Palatsiaukion, Iisakinkirkon ja New Hollandin, jossa kannattaa nauttia kunnon lounas ja levätä hetki nurmikolla. Lisäksi tulee käveltyä muutama kilometri ja nähtyä pääkatu Nevski prospekt.

Laivayhtiön viimeinen bussikuljetus Iisakinkirkolta takaisin satamaan lähtee runsas tunti ennen laivan lähtöä.

Iisakinkirkko Pietari
Iisakinkirkko, Pietari. Kuva: Ville Palonen

Viisumivapaa Pietarin-risteily on mahdollista tehdä myös niin, että jää Pietariin hotelliin kahdeksi yöksi. Näin koko matkan pituudeksi tulee neljä yötä, ja Pietarissa ehtii viettää kokonaiset kolme päivää.

Kolmessa päivässä ehtii tutustua maailmanluokan museoihin Eremitaasiin ja Venäläisen taiteen museoon, viettää iltaa Rubinstein-ravintolakadulla, sekä tietysti osallistua Pietarin parhaalle kävelykierrokselle. Kolmen päivän jälkeen voi jo (melkein) sanoa tuntevansa Pietarin – tai ainakin tietävänsä, miksi Pohjolan Venetsiaan on pakko palata uudestaan!

Huom! Laivan aikataulun vuoksi yhden yön yöpymismahdollisuutta ei ole.

Pietarin matkustajasatama

pietarin satama
Pietarin matkustajasatama Vasilinsaarella. Kuva: Ville Palonen

Rajamuodollisuuksien osalta Pietarin-risteily on todella vaivaton kokemus. Passintarkastus Pietarin päässä sujuu nopeasti jopa vilkkaana kesäviikonloppuna! Passintarkastajalta saa valmiiksi täytetyn paperisen maahantulokortin, joka annetaan takaisin myöhemmin maasta poistuttaessa.

Jos on kova kiire, voi laivasta ostaa Priority Lane -maihinnousun, jolla pääsee jonon ohi passintarkastukseen ensimmäisten joukossa.

Satamassa ei tuhraannu juurikaan aikaa, vaan laivayhtiön järjestämä bussikuljetus lähtee terminaalin pääovelta kohti keskustaa.

Matka satamasta Iisakinkirkolle kestää alle puoli tuntia. Kaikkineen laivan saapumisesta satamaan kuluu korkeintaan tunti, kun jo ollaan Pietarin nähtävyyksien äärellä.

Satama (Morskoy Passazhirskiy Vokzal) sijaitsee Vasilinsaaren länsirannalla. Matkaa lähimmälle metroasemalle (Primorskaya) on kolme kilometriä, joten terminaalin edestä lähtevä bussi on helpoin vaihtoehto siirtyä keskustaan. Yandex- ja Uber -takseilla matka keskustaan maksaa viitisen euroa.

Sataman lähistöllä ei ole sellaisia nähtävyyksiä, joihin kannattaisi tuhlata kallisarvoista aikaa. Ainoa poikkeus on nykytaiteen museo Erarta, mutta sinnekin on kävelymatkaa melkein kaksi kilometriä.

Kokemuksia Pietarin risteilyjen laivasta

Princess Anastasia laiva
Princess Anastasia -laiva tekee viisumivapaita risteilyjä Helsingistä Pietariin. Kuva: Moby SPL

Pietarin viisumivapaat risteilyt liikennöidään M/S Princess Anastasialla. Laiva on Wärtsilän 1980-luvulla rakentama matkustaja-autolautta, joka seilasi aikoinaan Viking Linen väreissä nimellä M/S Olympia. Laivan sisaralus on M/S Mariella.

Princess Anastasia vaikuttaa hiukan vanhanaikaiselta moderneihin ruotsinlaivoihin verrattuna, mutta tunnelma on ilahduttavan kansainvälinen. Suurimmat matkustajaryhmät ovat venäläiset ja saksalaiset – kolmannesta sijasta taistelevat Suomi ja Kiina. Käytävillä ja hyteissä olevat opasteet ovat pääosin venäjäksi ja englanniksi.

Laivan päällystö kapteenia myöten on kotoisin Italiasta. Saapasmaa on muutenkin näkyvästi esillä. Vaikka laivan illallisbuffet ei tee erityistä vaikutusta, vuoden 2019 alussa uusittu à la carte -ravintola Napoli Mia sen sijaan kerää pisteet kotiin. Annokset ovat todella herkullisia ja merellä valmistetuiksi ällistyttävän autenttisia – tätä mieltä olivat myös kanssamme ruokailleet ravintola-alan ammattilaiset.

Italia-teema jatkuu yökerhon jokailtaisessa kabareessa, jossa osa esiintyjistä on italialaisia. Suurimman huomion varastavat kuitenkin pietarilaisen Music Hall -balettiteatterin tanssijat ja laulajat. Tanssi- ja laulunumerot seuraavat toisiaan ja rooliasujen teemat vaihtuvat niin tiuhaan, että tuntuu kuin oltaisiin Euroviisujen karsinnoissa.

kabaree laivalla
Kabaree-esitys Pietarin-risteilyllä. Kuva: Ville Palonen

Kabaree on toteutettu yllättävän kunnianhimoisesti, mutta muutoin ei kannata odottaa kovinkaan vauhdikasta illanviettoa. Toki laivasta löytyy disko, mutta risteilymatkustajien keski-ikä on lähempänä eläkeikää kuin teinivuosia. Poikkeuksen tekevät pikkulasten kanssa matkustavat lapsiperheet, joille on järjestetty aktiviteetteja laivan alemmissa kerroksissa.

Kannattaako risteilyllä jäädä Pietariin yöksi?

Kyllä, ehdottomasti! Kun risteilyyn yhdistää kaksi yötä Pietarissa, ehtii kaupunkiin tutustua jo pintaa syvemmältä. Eikä yöpyminen Pietarissa edes nosta matkan hintaa kamalasti: risteilyjä myyvien matkatoimistojen kautta saa varsin edullisesti huoneen hyvistä hotelleista.

Ensisijaisesti matkatoimistot tarjoavat hotellivaihtoehdoiksi keskustan Vasilinsaarella sijaitsevia Sokos-ketjun hotelleja Vasilievsky ja Palace Bridge. Hyvä puoli on se, että laivan bussikuljetukset pysähtyvät niiden edessä: liikkuminen hotellien ja risteilylaivan välillä on siis vaivatonta. Hotellit ovat kävelymatkan päässä Eremitaasista.

Toki matkatoimistoilta voi pyytää huoneen jostain toisesta hotellista, jos kyseiset hotellit ovat täynnä tai jos muuten vain haluaa asua muualla. Hyväksi koettu vaihtoehto on keskitasoinen Dostoevsky-hotelli, joka sijaitsee mainiosti aivan metroaseman vieressä: mistä tahansa päin kaupunkia pääsee metrolla suoraan hotellille (esimerkiksi Sokos-hotelleilta on pitempi matka metrolle).

Katso tarjoukset Pietarin hotelleihin.

Mistä Pietarin viisumivapaa risteily kannattaa varata?

Princess Anastasia hytti
Deluxe -luokan hytti Princess Anastasia -risteilyaluksella. Kuva: Alexander Popov / Moby SPL

Pietarin-risteilyn voi saada edullisemmin matkatoimiston kautta kuin suoraan laivayhtiöltä varaamalla. Laivayhtiö veloittaa risteilylipun hinnan päälle bussikuljetuksista ja satamamaksuista per henkilö, kun monilla matkatoimistoilla kyseiset kustannukset sisältyvät risteilyn hintaan.

Oman kokemuksemme mukaan risteily+hotelli -paketin voi varata vaikka vasta edellisenä päivänä. Jos ei ole jäämässä Pietariin yöksi, voi laivayhtiön sivuilta löytää todella halpoja viime hetken tarjouksia etenkin edullisimmista B-luokan hyteistä.

Princess Anastasia hytti
A-luokan hytti eli neljän hengen ikkunallinen hytti Princess Anastasia -risteilyaluksella. B-luokan hytti on samanlainen, paitsi ilman ikkunaa. Kuva: Alexander Popov / Moby SPL

Vinkki! Matkusta porukalla. Jos varaa matkan suoraan laivayhtiöltä, määräytyy matkan hinta hytin mukaan: eli neljän hengen porukka maksaa neljän hengen huoneesta henkilöä kohden vähemmän kuin pariskunta kahden hengen huoneesta. Pietarin-risteilyt ovatkin etenkin perheille mainio tapa tutustua Pietariin.

Huom! Vuoden 2020 maaliskuun lopulla Princess Anastasia siirtyy käyttämään Kauppatorin vieressä sijaitsevaa Makasiiniterminaalia Länsisataman (Jätkäsaari) sijaan. Väliaikainen järjestely kestää arviolta kolme vuotta.

Tämän artikkelin vinkit viisumivapaalle risteilylle ovat kirjoittaneet Antti Helin ja Ville Palonen.

Lue lisää:

Matka Pietariin – junalla, bussilla vai laivalla?

Venäjän viisumi

Pietari-matkaopas

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi