Pietarin nähtävyydet

Pietarissa on valtavasti nähtävää. Tällä sivulla esittelemme Pietarin parhaat nähtävyydet, joihin lukeutuvat muun muassa Eremitaasi ja Venäläisen taiteen museo, Iisakinkirkko ja Verikirkko, New Holland, sekä tietysti Pietarin kauniit kanavat.

Teksti: Antti Helin ja Ville Palonen

Kanavaristeilyt – paras tapa nähdä Pietari kerralla

Pietari_Venaja_03
Kanavaristeily Pietarissa. Kuva: Ville Palonen

Pietarin, Pohjolan Venetsian, maisemiin tutustuu parhaiten osallistumalla kanavaristeilylle. Nähtävyydet näkee toki vain pintaraapaisuna ulkopuolelta, mutta risteily sopii mainiosti antamaan matkan alussa yleiskuvan historiallisesta keskustasta.

Kanavista Pietarin näkee niin kuin kaupunki oli tarkoitettu nähtäväksi; kun kävellen tai auton kyydissä menettää ainakin puolet maisemista, kanavia pitkin kulkevan veneen kyydistä Pietarin maisemat avautuvat huikeimmillaan.

Lue lisää: Kanavaristeily Pietarissa

Iisakinkirkko – Pietarin paras näköalapaikka

Näkymä Iisakinkirkon tornista etelään. Kuva: Ville Palonen

Iisakinkirkko kuuluu Pietarin kuuluisimpiin ja suosituimpiin nähtävyyksiin. Rakennus on komea ulkoa, ja sisällä seinissä ja lattioissa kiiltävät marmori ja ikonien kultaiset kehykset.

Iisakinkirkon kupoliin voi kiivetä, ja ylhäältä näkee koko Pietarin keskustan. Tunnelma on juhlava, kun kirkonkellot alkavat soida aivan vieressä!

Kirkon takana Neva-joen rannassa laukkaa Pietari Suurta kuvaava Vaskiratsastaja, Pietarin kuuluisin patsas. Sanotaan, että niin kauan kuin patsas säilyy paikoillaan, Pietari kukoistaa.

Lue lisää Iisakinkirkosta tai Vaskiratsastajasta.

Pietarin parhaat taidemuseot – Eremitaasi ja Venäläisen taiteen museo

Talvipalatsissa asui ennen tsaari. Nykyisin palatsissa toimii Eremitaasin taidemuseo. Kuva: Ville Palonen

Pietarin kuuluisin nähtävyys on tietenkin Eremitaasi, yksi maailman mahtavimmista taidemuseoista. Eremitaasin edustalla avautuu yksi maailman kauneimmista kaupunkiaukioista: Palatsiaukio.

Jos Eremitaasi onkin Pietarin taidemuseoista kuuluisin, on Venäläisen taiteen museo Pietarin paras taidemuseo. Ensinnäkään sitä eivät täytä kiinalaiset turistiryhmät (kesäisin Eremitaasiin voi olla raivostuttavan pitkä jono). Toisekseen Venäläisen taiteen museossa tutustuu venäläisiin mestareihin toisin kuin Eremitaasissa, jonka esittelemiä kansainvälisen taiteen mestarien töitä näkee monessa muussakin maailman huippumuseossa.

Venäläisen taiteen museo esittelee venäläistä taidetta 900-luvulta nykyaikaan. Museon hulppeaan 400 000 taideteoksen kokoelmaan kuuluu maailmankuuluja maalauksia kuten Ilja Repinin Volgan lautturit  ja Kazimir Malevitsin Musta neliö.

eremitaasi pietari
Eremitaasi on maailmanluokan taidemuseo, josta löytyy monta huonetta täynnä Picassoja, Van Gogheja ja muita maalaustaiteen mestareita. Kuva: Ville Palonen

Eremitaasissa parasta ovat puolestaan Talvipalatsin hulppeat huoneet. Myös Picassoja ja Van Gogheja täynnä olevat huoneet vetävät hiljaiseksi.

Lue lisää: Eremitaasi ja Talvipalatsi

Varaa netistä opastettu ”jonon ohi” -kierros Eremitaasiin.

Kunstkamera – Pietarin erikoisin museo

Kaupungin perustaja Pietari Suuri perusti Pietarin ensimmäisen museon Kunstkameran, josta löytyy niin etnografinen puoli kuin pienempi – mutta syystäkin kuuluisampi – outouksien kokoelma: alkoholiliuokseen on säilötty kaksipäisiä vasikoita ja epämuodostuneita sikiöitä. Kunstkamerassa oppii, millaisia olivat maailman ensimmäiset museot.

Lue lisää: Kunstkamera – Pietarin kummallisin museo

Kirkko veren päällä – Pietarin kaunein kirkko

Kirkon sipulikupolit ovat tyylirikko Pietarin klassisessa kaupunkikuvassa.
Kirkko veren päällä on Pietarin upein kauneusvirhe.

Sipulitornein koristeltu Kirkko veren päällä (lyhyemmin Verikirkko) on karkea tyylirikko Pietarin muutoin harmonisessa eurooppalaisessa arkkitehtuurissa – mutta se on kauneusvirhe, joka tekee kaupungin täydelliseksi. Verikirkko rikkoo sopivasti Pietarin uusklassista ilmettä, tuo siihen tarvittavaa särmää.

Kirkossa on aivan pakko käydä sisällä – Verikirkon sisätilat on koristeltu kauttaaltaan huikein mosaiikein.

Pietarin muita upeita kirkkoja ovat Iisakinkirkko ja Nevski Prospektin varrella sijaitseva Kazanin katedraali, jonka edustalla on komea pylväskäytävä.

Lue lisää: Kirkko veren päällä

New Holland – keidas keskellä kaupunkia

new holland
Kanavien ympäröimä New Holland on historiallinen telakka-alue, jossa voi nauttia piknikistä nurmikolla tai hauskojen pikkuravintoloiden tarjonnasta. New Holland, Pietari. Kuva: Ville Palonen

New Holland eli Uusi Hollanti on keskustan tuntumassa oleva uusi kaupunkikeidas, jonka piknik-nurmikoilla ja trendiravintoloissa kelpaa hengähtää vaikka useampi tunti. Uudessa Hollannissa järjestetään konsertteja, teatteriesityksiä ja elokuvien ulkoilmanäytöksiä. Tarjolla on myös monta kivaa trendikästä pikkuravintolaa.

Parhaimmillaan New Holland on kauniina ja kiireettömänä kesäpäivänä.

Lue lisää: New Holland – Pietarin ihana kaupunkikeidas

Kesäpuisto – Pietarin romanttisin puisto

Kesäpuistossa, romantikon paratiisissa, antiikin patsaat keimailevat hohtavan valkeina vehreillä puistokujilla. Nähtävänä on taidenäyttelyitä teehuoneessa ja Pietari Suuren vaatimaton kesäasunto.

Pietari-Paavalin linnoitus

Pietari sai alkunsa Nevan rannalta, Pietari-Paavalin linnoituksesta, runsaat 300 vuotta sitten. Pientä Jänissaarta hallitsevan linnoituksen perusti tietysti tsaari Pietari Suuri, mutta kaupungin nimi – St. Petersburg eli Pyhän Pietarin kaupunki– tulee itse asiassa apostoli Pietarista.

Pietari-Paavalin linnoitus sopii vierailukohteeksi, kun kaikki keskustan päänähtävyydet on kierretty – tai jos haluaa ihmetellä pietarilaisten erikoista arkea. Linnoituksen tiilimuurin vieressä oleva hiekkaranta nimittäin on suosittu auringonpalvontapaikka myös talvella!

Suositus: älä pulahda uimaan Nevaan, vaikka paikalliset niin tekisivätkin. Joen vesi on kaikkea muuta kuin puhdasta.

Mariinski-teatteri – Pietarin paras kulttuurielämys

Pietari on baletin kaupunki, ja Mariinski-teatteri on lajissaan maailman parhaita. Valitettavasti vain Mariinskin liput ovat ulkomaalaisille hävyttömän kalliita.

Alkuperäisen Mariinskin vieressä on teatterin uusi puoli, Pietarin kiistellyimpiä rakennuksia. Moderni rakennus ei ole lainkaan mahdoton, muttei se kyllä ole arkkitehtuurin säihkyvä mestariteoskaan. Tylsän ulkokuoren sisällä sentään on loistavat tilat esityksille.

Varaa kätevästi netistä liput Mariinski-teatterin balettiesitykseen.

Pushkinin kotimuseo – Pietarin liikuttavin museo

Puhskinin kotimuseo kuvaa niin koskettavasti Venäjän kansallisrunoilijan Pushkinin viimeisiä päiviä, että kyynel on tulla silmään, vaikkei olisi edes aiemmin tutustunut Pushkinin tuotantoon. Mukaansa saa erinomaisesti toteutetun audio-oppaan, joka kertoo koskettavasti kaksintaistelussa kuolettavasti loukkaantuneen Pushkinin viimeisistä hetkistä.

Ystävät ja tutut kävivät tapaamassa Pushkinia niin sankoin joukoin, että vossikoille tarvitsi vain sanoa: ”Pushkinin luokse!”, ja suunta oli selvä. Pushkin otti vieraat vastaan kirjastohuoneen sohvalla maaten (sohvalla voi edelleen nähdä Pushkinin veritahroja). Kun Pushkinilta kysyttiin, oliko vielä ketään, kenet hän haluaisi tavata, Pushkin antoi katseensa kiertää kirjakokoelmassaan ja sanoi hiljaa: ”Hyvästi ystäväni.”

Pietarin paras kävelykierros

Peter Kozyrev (keskellä) aloitti kävelykierrokset jo vuonna 1996. Kiehtovien ja yllättävien tarinoiden ansiosta The Original Walk -kävelykierros sopii sekä ensikertalaiselle että kokeneelle Pietarin-kävijälle. Kuva: Ville Palonen

Pietarin hauskin kävelykierros on 47-vuotiaan Peter Kozyrevin luotsaaman opasfirman klassikko, The Original Walk. Etukäteen suunniteltua reittiä ei ole. Museoiden ja päänähtävyyksien sijaan kävelykierroksella suunnataan arkisiin paikkoihin, joihin turisti ei tavallisesti edes kiinnittäisi huomiota: sisäpihoille, toreille ja metroon.

Lue lisää: Pietarin paras kävelykierros

Kun sillat aukeavat – Pietarin mahtavin spektaakkeli

Pietarin yöllä ylös nousevat sillat ovat mahtava näky.
Pietarin yöllä ylös nousevat sillat ovat mahtava näky.

Joka kesäyö Pietarissa koetaan mahtava spektaakkeli, kun Neva-joen ylittävät sillat nostetaan ylös, jotta laivat voivat seilata ylävirtaan. Monet pietarilaiset kerääntyvät yömyöhään Nevan rannoille juhlimaan siltojen aukeamista.

Vaikuttavin silloista on Troitskiin silta, koska se avautuu aivan rannan vierestä. Läheltä nähtynä näky on mykistävä. Kun silta on noussut kokonaan pystyyn, valtavat rahtilaivat puskevat sen läpi kohti Laatokkaa.

Lue lisää: Pietarin sillat

Pietarin metro

Puskinin patsas Pietarin metrossa. Kuva: Ville Palonen

Pietarin metro on paitsi paras tapa liikkua suurkaupungissa, myös nähtävyys itsessään. Pietarin metro kuuluu maailman syvimpiin, sillä se rakennettiin kylmän sodan aikana toimimaan ydinpommisuojana.

Vanhimmat ja hienoimmat asemat löytyvät linjan numero 1 varrelta. Pushkinskaja-aseman laiturilla tuodaan kukkia kansallisrunoilija Pushkinin patsaalle, ja juhlallisen näköinen Avtovo on koristeltu valtavilla kattokruunuilla ja lasikaiverruksin päällystetyillä pylväillä. Avtovo onkin suosittu paikka ottaa selfie-kuvia (huom: Pietarin metrossa saa ottaa valokuvia ilman salamaa).

Lue lisää: Pietarin julkinen liikenne

Voit varata kätevästi netistä Pietarin kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Lue lisää:

Pietari-matkaopas

Pietarin vinkit – kokemuksia Pietarista

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!