Matka Pietariin – juna, bussi vai laiva?

Pietariin voi matkustaa junalla, bussilla ja laivalla. Jokaisella niistä on hyvät ja huonot puolensa, joista kerrotaan tällä sivulla.

Mikä on paras tapa matkustaa Pietariin?

Allegro-juna on nopein tapa matkustaa Helsingistä Pietariin. LuxExpressin modernit bussit ovat hitaampia, mutta yleensä selvästi junaa edullisempia.

Sekä junalla että bussilla matkustaessa tarvitaan Venäjän viisumi – tosin lokakuussa 2019 asia helpottui huomattavasti, kun Venäjä otti käyttöön ilmaisen nettiviisumin. Ilman viisumia Pietariin pääsee viisumivapaalla risteilyllä.

Lentämistä Pietariin emme suosittele laisinkaan. Lentokenttäkuljetusten ja kentällä odottelun vuoksi lentäminen Pietariin on hitaampaa ja kalliimpaa kuin junalla matkustaminen! Lentäminen myös saastuttaa ympäristöä aivan eri tavalla kuin maata pitkin matkustaminen.

Nopein tapa matkustaa Pietariin on juna

Pietari Suomen asema
Lenin tervehtii Suomen asemalle saapuvia. Kuva: Ville Palonen

Nopein – ja mukavin – tapa matkustaa Pietariin on VR:n Allegro-juna. Matka Helsingistä (Lahden ja Kouvolan kautta) Pietariin kestää kolme ja puoli tuntia. Päivittäisiä vuoroja on neljä.

Junalippujen hinnat vaihtelevat sesongin ja lähtöajan mukaan. Allegron normaalihintainen 2. luokan lippu maksaa 30-90 euroa.

VR:llä on usein tarjouksia matkustajatilanteesta riippuen. Edullisimmillaan Allegron lippu maksaa vain 29 euroa (syys-maaliskuu, aamujuna, 2. luokka, varattu 14-90 päivää etukäteen).

Suomesta saapuvien junien pääteasema on Suomen asema (Finljandski vokzal), jonka edessä Leninin patsas tervehtii saapujaa. Allegro-junat saapuvat ja lähtevät erilliseltä kansainväliseltä laiturilta, jonka odotustilasta löytyvät wc-tilat, tax-free kauppa, valuutanvaihtopiste ja wi-fi verkko. Rautatieaseman vieressä on metroasema Ploshad Lenina.

Vuoden 2019 lokakuussa Venäjä otti käyttöön ilmaisen e-viisumin. Viimeisimpien tietojen mukaan nettiviisumi kelpaa Allegro-junalla matkustaessa viimeistään vuoteen 2021 mennessä. Silloinkin nettiviisumilla matkustavien pitää pysähtyä Viipuriin leimauttamaan passinsa, sillä junissa (tai Pietarissa Suomen asemalla) ei ole tarvittavia laitteita ja tietoliikenneyhteyksiä sähköisten viisumien tarkastamiseen. Loppumatka Viipurista Pietariin  jatkuu Allegroa vastaavalla modernilla Lastotshka-junalla.

Luksusluokan bussit Helsingistä Pietariin

Vuosien ajan edullisin tapa matkustaa Helsingistä Pietariin olivat venäläiset minibussit. Nykyään epävirallisia ”vodkabusseja” ei kannata käyttää, sillä niille on paljon parempi vaihtoehto: virolaisen LuxExpress-firman bussit.

Bussilippu Helsingistä Pietariin maksaa 15-29 euroa. Silloin tällöin lippuja saa vain muutaman euron tarjoushintaan. Hinta vaihtelee muun muassa varaustilanteen ja lähtöajan mukaan.

Lux Expressillä on viisi päivittäistä vuoroa (mukaanlukien yöbussi). Matka kestää 6–7 tuntia. Busseissa on ilmainen wifi-verkko ja lentokoneiden tapaan istuimiin upotettu henkilökohtainen viihdejärjestelmä, josta voi katsella elokuvia. Myös vessa ja ilmaista kahvia löytyy.

Helsingissä pysäkkinä toimii Kampin bussiterminaali. Bussi pysähtyy myös Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Pietarissa bussi jättää matkustajat joko Baltiyskaja-metroasemalle tai Pietarin linja-autoasemalle (St Petersburg Coach Station), joka sijaitsee 500 metrin päässä Obvodny Kanal -metroasemasta. Paluumatkalla Helsinkiin lähtö on linja-autoasemalta, jonne on onneksi erittäin helppo löytää. Asema ei ole ollenkaan vilkas, ja turvatarkastuksen jälkeen kotimatkan alkamista voi odotella aidatulla laiturialueella.

Venäjän rajamuodollisuudet bussilla matkustaessa

Bussi ylittää rajan Vaalimaalla. Rajalla näytetään passi viisumeineen sekä ennen rajaa, rajatarkastuksessa, että vielä kertaalleen rajan jälkeen. Venäjän puolella rajavartija nousee bussiin ja katsoo kaikkien passit ja niiden leimat – pidä siis passi helposti saatavilla.

Nykyään maahantulokorttia (pieni leimattu paperinpala) ei tarvitse täyttää itse. Sen saa valmiiksi tulostettuna passintarkastuksen yhteydessä.

Bussimatkustajien matkatavarat saatetaan läpivalaista tullissa, mutta laukkuja avataan aniharvoin. Yhteensä kaikki rajamuodollisuudet kestävät yleensä alle tunnin. Onpa käynyt niinkin, että nopeista rajatarkastuksista ja vähäisestä liikenteestä johtuen bussi on saapunut Pietariin kokonaisen tunnin etuajassa!

Risteily Pietariin ilman viisumia

Tiesitkö, että Pietariin voi matkustaa myös ilman viisumia? M/S Princess Anastasia seilaa Helsingin Länsiterminaalista kahden päivän välein.

Viisumivapaa risteily ei ole mikään nopea tapa matkustaa: laivassa kuluu yö molempiin suuntiin, ja välissä ollaan Pietarissa yksi päivä. Pietarin nähtävyyksiin ehditään tutustua noin kuuden tunnin ajan. Halutessaan Pietarissa voi viettää kaksi hotelliyötä, jolloin viisumivapaan risteilymatkan kokonaiskestoksi tulee neljä yötä.

Lue lisää: Vinkit Pietarin viisumivapaalle risteilylle

Majoitus Pietarissa

Pietarista löytyy majapaikkoja jokaiselle kukkarolle. Keskustan hienojen hotellien huoneista saa pulittaa satoja euroja per yö, hostellin makuusalista löytää punkan vain kymmenellä eurolla. Hauska tapa asua Pietarissa on vuokrata kokonainen huoneisto – kivan asunnon hyvällä sijainnilla saa jo 50 eurolla.

Katso tarjoukset Pietarin hotelleihin.

Lue lisää: Pietarin vinkit – kokemuksia Pietarista

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi