Pietarin vinkit – kokemuksia Pietarista

Tältä sivulta löydät vastaukset yleisimpiin Pietarin matkailuun liittyviin kysymyksiin. Mikä on Pietarin hintataso? Kannattaako Pietariin matkustaa junalla vai bussilla? Onko Pietari turvallinen matkakohde?

Omia kokemuksia ja vinkkejä kertoo valokuvaaja Ville Palonen, joka on vieraillut Pietarissa säännöllisesti viimeisten 20 vuoden ajan.

Tämän sivun vinkit Pietariin on päivitetty helmikuussa 2020.

Millainen on Pietarin nettiviisumi?

Venäjän nettiviisumi eli E-visa otettiin käyttöön lokakuussa 2019. Sillä pääsee matkustamaan Pietarin lisäksi Viipuriin ja muualle Karjalan kannakselle. Yksi matka saa kestää korkeintaan kahdeksan päivää, mikä riittää mainiosti tavalliselle turistille. Säännöllisesti Venäjällä vierailevien kannattaa edelleen hankkia pitkäaikainen monikertaviisumi.

Teknisistä haasteista johtuen nettiviisumi ei vielä kelpaa Allegro-junassa. Tähän on (todennäköisesti) tulossa muutos vuoden 2020 aikana.

Lue lisää: Venäjän viisumi – netistä vai matkatoimistosta?

Miten Pietariin kannattaa matkustaa?

Helsingistä pääsee Pietariin edullisimmin Lux Express -yhtiön bussien kyydissä. Moderneissa busseissa on ilmainen netti ja lentokoneista tuttu istuinkohtainen videoruutu. Matka yhteen suuntaan kestää 6-7 tuntia ja maksaa 15-25€.

Nopeampi kulkuväline on VR:n Allegro-juna, jolla matka kestää runsaat kolme tuntia. 

Lentokoneella Pietariin matkustaminen ei odottelujen vuoksi ole yhtään nopeampaa kuin juna. Mutta kalliimpaa ja ympäristölle haitallisempaa se on.

Pietariin voi matkustaa lyhyeksi ajaksi (max. 72 tuntia) viisumivapaalla risteilyllä.

Lue lisää: Matka Pietariin – juna, bussi vai laiva?

Paras aika matkustaa Pietariin?

Pietarin sää ja ilmasto on samanlainen kuin Helsingissä – sillä erotuksella, että kesähelteellä Pietarissa on usein pari astetta lämpimämpää.

Kesä (kesä-heinä-elokuu) on Pietarin vilkkain turistisesonki, jolloin varsinkin päänähtävyyksien luona riittää vilinää. Oman kokemuksen perusteella parhaita aikoja vierailla Pietarissa ovat rauhallisemmat – mutta sään puolesta vallan erinomaiset – toukokuu ja syyskuu.

Puhutaanko Pietarissa englantia?

Nuorempien ihmisten kanssa juttelu englanniksi onnistuu usein varsin mainiosti. Vanhempi väki ei sen sijaan juuri puhu vieraita kieliä. Onneksi turistinähtävyyksien luona on nykyään kunnolliset opasteet englanniksi.

Paikallisbusseilla (minibussit, johdinautot) liikkuminen voi olla haastavaa kielitaidottomalle. Pietarin metro sen sijaan on erittäin helppo ja selkeä kulkupeli, jossa suomalainen pärjää ilman ongelmia.

Pääseekö Pietarissa nettiin?

Hotelleissa ja ravintoloissa on usein ilmainen langaton netti. Verkkoon kirjaudutaan tekstiviestillä saatavan koodin avulla. Joissain paikoissa koodin saa omaan suomalaiseen numeroon, mutta joskus kelpaa vain venäläinen kännykkänumero. Mutta ei hätää: kokemuksen perusteella esimerkiksi tarjoilija voi auttaa oman puhelimensa avulla.

Myös Pietarin metrossa on ilmainen langaton verkko.

Huom! Muista ladata Google Mapsista Pietarin kartta offline-tilaan ennen matkaa. Näin voit käyttää karttaa ilman nettiyhteyttä.

Paikallinen kännykkäliittymä Pietarissa

Roaming-maksut Venäjällä saattavat olla todella korkeita, joten suomalaista kännykkäliittymää ei kannata käyttää kuin hätätapauksessa. Parasta on hankkia paikallinen sim-kortti, sillä kännykkäliittymästä on hyötyä etenkin kartan navigointia käyttäessä ja Uber-takseja tilatessa.

Varsinaisia prepaid-liittymiä ei ole tarjolla kioskeissa tai kaupoissa, vaan paikallinen kännykkäliittymä ostetaan operaattorin (esim Megafon) liikkeestä. Mukana pitää olla passi. Venäläisen kännykkäliittymän hinta on melko halpa: kuukauden liittymä (20 Gb dataa) maksaa alle kymmenen euroa.

Pietarin hintataso

Venäjän valuutta on rupla. 1€ = 70 RUB (helmikuu 2020).

Nykyään Pietarissa ei juuri tarvita käteistä, sillä kortilla voi maksaa lähes kaikkialla. Myös lähimaksu toimii, joten kortin tunnuslukua ei tarvi näpytellä esimerkiksi baaritiskin tungoksessa.

Käteistä on hyvä olla mukana varmuuden vuoksi pieni summa. Sitä voi vaihtaa jo ennen matkaa, tai nostaa Pietarissa pankkiautomaatista. Toki käteistä voi vaihtaa myös rahanvaihtopisteissä, jotka ovat aina pankkien yhteydessä.

Lue lisää: Pietarin hintataso

Jätetäänkö Pietarissa juomarahaa?

Ravintolassa normaali juomaraha on noin 10 prosenttia laskun loppusummasta. Jossain paikoissa palvelumaksu lisätään laskuun automaattisesti, toisissa sen voi pyytää lisäämään laskuun kortilla maksettaessa. Käteisen jättäminen juomarahaksi on aina hyvä ratkaisu.

Onko Pietari turvallinen matkakohde?

Pietari on aivan yhtä turvallinen matkakohde kuin mikä tahansa muukin Euroopan miljoonakaupunki. Turisti pärjää mainiosti seuraavia neuvoja noudattaen: älä örvellä kännissä, älä liiku yksin pimeillä sivukujilla, älä yritä lahjoa poliisia, äläkä muutenkaan käyttäydy epäkohteliaasti tai ylimielisesti. Pidä arvotavarat tallessa varsinkin tungoksessa.

Lue lisää: Onko Pietari turvallinen matkakohde?

Voiko Pietarissa juoda vesijohtovettä?

Älä juo Pietarin vesijohtovettä. Hanavettä eivät juo edes paikalliset – vesi keitetään tai suodatetaan aina. Joissain yksityisasunnoissa on asennettu erilliset suodattimet vesihanaan, joten pikkuhanasta tulee juomakelpoista vettä (tällaiseen olen törmännyt muun muassa vuokraamassani huoneistossa).

Pullovesi on halpaa, ja sitä myydään jokaisessa kaupassa ja kioskissa.

Pistorasiat Pietarissa

Sähköpistoke Pietarissa (ja muualla Venäjällä) on samanlainen kuin Suomessa.

Liikkuminen Pietarissa

Pietari on valtava metropoli, jossa liikkumiseen kannattaa varata aikaa. Keskustan päänähtävyyksillä pärjää kävellen (tosin kilometrejä kertyy mittariin). Julkisen liikenteen ehdoton kuningas on Pietarin metro, joka on paitsi nopea ja halpa, myös nähtävyys itsessään.

Taksin saa nykyään parhaiten kännykän taksisovellusten (Yango ja Uber) avulla. Taksimatkat ovat halpoja, ja sovelluksen ansiosta ei tarvita edes yhteistä kieltä kuljettajan kanssa. 

Lue lisää: Pietarin julkinen liikenne – metro, bussi vai taksi?

Pietarin kävelykierrokset, päiväretket ja nähtävyyksien pääsyliput

Museoiden ja muiden nähtävyyksien ihailun lisäksi Pietarissa kannattaa osallistua opastetulle kävelykierrokselle, jolla kuulee hauskoja ja kiinnostavia tarinoita Pietarin historiasta ja nykyarjesta. Parhaat kävelykierrokset järjestää vanha ystävämme Peter’s Walking Tours, jota haluamme suositella ja kehua aina tilaisuuden tullen!

Lue lisää: Pietarin paras kävelykierros

Pietarin päiväretkikohteita ovat kaksi upeaa palatsia: maailman kahdeksanneksi ihmeeksi kutsuttu Tsarskoje Selo ja suihkulähteistään tunnettu Pietarhovin palatsi, jonne pääsee kesäisin Eremitaasin vierestä lähtevällä laivalla.

Lue lisää: Päiväretki Pietarista: Pietarhovi vai Tsarskoje Selo?

Vinkki: Eremitaasi on kesäisin äärimmäisen suosittu, ja kiinalaisten turistiryhmien vuoksi jonot voivat olla lamaannuttavan pitkiä. Siksi suosittelemme hankkimaan jo etukäteen lipun, jolla pääsee jonon ohi!

Pietarin hotellit

Pietarista löytyy majoitusta jokaiselle kukkarolle. Keskustan hienojen hienojen hotellien huoneista saa pulittaa 150-200 euroa per yö, hostellin makuusalista löytää punkan vain kymmenellä eurolla. Hauska tapa asua Pietarissa on vuokrata kokonainen huoneisto – kivan asunnon hyvällä sijainnilla saa jo 50 eurolla.

Hotellien hinnat ovat keväällä ja syksyllä matalammat kuin keskikesän huippusesongin aikaan. Majapaikan etsimisessä kannattaa käyttää netin varauspalvelua, jonka avulla hotellihuoneiden ja yksityisasuntojen hintoja on helppo vertailla.

Katso tarjoukset Pietarin hotelleihin.

Lue lisää: Pietari-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi