New Holland – Pietarin ihana kaupunkikeidas

new holland
Kanavien ympäröimä New Holland on historiallinen telakka-alue, jossa voi nauttia piknikistä nurmikolla tai hauskojen pikkuravintoloiden tarjonnasta. New Holland, Pietari. Kuva: Ville Palonen

Pietari tunnetaan palatsien puutarhoista, mutta rentoon oleskeluun sopivia puistoja ei juuri ole. Välillä miljoonakaupunki kuitenkin tuntuu niin hektiseltä, että tekisi mieli istahtaa rauhoittumaan hetkeksi. 

Onneksi keskustan tuntumasta löytyy uusi kaupunkikeidas, jonka piknik-nurmikoilla ja trendiravintoloissa kelpaa hengähtää vaikka useampi tunti. Paikan nimi on New Holland eli Uusi Hollanti.

New Hollandin historia

new holland
Kanavien ympäröimä New Holland on historiallinen telakka-alue, jossa voi nauttia piknikistä nurmikolla tai hauskojen pikkuravintoloiden tarjonnasta. New Holland, Pietari. Kuva: Ville Palonen

New Holland on kolmion muotoinen tekosaari, joka sijaitsee Pietarin ydinkeskustan länsipuolella. Sen historia on yhtä vanha kuin Pietarin itsensä. Saari rakennettiin Pietari Suuren käskystä 1700-luvulla laivanrakennuksen keskukseksi. Nimensä New Holland sai hollantilaisilta laivanrakentajilta.

Vuosisatojen aikana Uusi Hollanti on toiminut vankilana, radiokeskuksena ja Neuvostoliiton tarkkaan vartioituna sotilastukikohtana.

Tavalliset pietarilaiset pääsivät saarelle ensi kertaa vasta vuonna 2011, kun New Holland avattiin kesän ajaksi. Kokeilujakso oli menestys, jota seurasi muutaman vuoden remontti. Kunnostusprojektin takana on miljardööri Roman Abramovichin vaimo Darya Zhukova, jonka moskovalainen taidemuseo, Garage Museum, tekee tiivistä yhteistyötä New Hollandin kanssa. 

New Holland avattiin yleisölle elokuussa 2016. Osa saaren rakennuksista on edelleen kunnostettavana. Remontin on määrä valmistua vuonna 2025.

New Holland – rentoa piknik-tunnelmaa

New Hollandin keskellä on ponttoonilaiturille rakennettu hiekkaranta. Kuva: Ville Palonen

Runsaan seitsemän hehtaarin kokoisesta saaresta on kasvanut puistomainen vapaa-ajan vieton, taiteen ja kaupunkikulttuurin keskus. Uudessa Hollannissa järjestetään konsertteja, teatteriesityksiä ja elokuvien ulkoilmanäytöksiä. 

Parhaimmillaan New Holland on aurinkoisena kesäpäivänä. Ihmiset istuskelevat nurmikolla jutellen ja kirjoja lueskellen, joku naputtelee keskittyneesti läppäriään puun varjossa. Joogaryhmä pakkailee mattojaan harjoitusten päätteeksi. Lapset leikkivät hihkuen historiallisen laivan runkoa muistuttavassa Fregatti-kiipeilytelineessä.

Saaren keskellä olevassa lammessa kelluu hiekalla päällystetty lautta, jolla joukko ihmisiä makaa aurinkotuoleilla. Hengenpelastaja istuu tornissaan kuin uimarannalla konsanaan, vaikka ei täällä sentään uida voi – ympäröivä vesi on aivan samaa kuin keskustan halki kulkevassa Moika-kanaalissa.

New Hollandin piknik-tunnelma on niin rento, että tekisi mieli sulkea silmät hetkeksi ja ottaa pikku torkut. Toisin kuin muualla Pietarissa, täällä se on mahdollista; paikka on erittäin turvallinen, kiitos valppaina kiertävien univormupukuisten vartijoiden. New Hollandissa ei tarvitse vilkuilla olkansa ylitse. Nurmikollakin uskaltaa kävellä paljain jaloin, sillä lasipullot on kielletty. Tupakointi on sallittu saarella vain kolmessa paikassa.

New Hollandin keskipiste on The Bottle House

New Hollandista löytyy kivoja pikkuravintoloita, kuten tämä georgialainen ravintola. Kuva: Ville Palonen

New Hollandin keskipiste on ympyränmuotoinen tiilirakennus, The Bottle House. Sen katutaso on varattu toinen toistaan trendikkäämmille pikkuravintoloille. New Hollandin ravintoloitsijat on valittu tarkkojen kriteerien mukaan, joten ketjukahviloita täältä on turha etsiä. 

New Hollandin Rjumotsnaja-baarista saa sellerillä, punajuurella tai tillillä maustettua votkaa. New Holland, Pietari. Kuva: Ville Palonen

Tarjolla on muun muassa georgialaista, vietnamilaista, meksikolaista ja venäläistä ruokaa. Annokset ovat street food -henkisiä ja maksavat vain muutaman euron. Ruoasta voi nauttia sisäpihalla, jossa kaiuttimista soi satakielen viserrys.

new holland bottle house
Ympyrän muotoinen Bottle House on New Hollandin komein kunnostettu rakennus. Kuva: Ville Palonen

The Bottle Housen toisessa kerroksessa on muoti- ja design-kauppoja. Kolmas kerros on omistettu hyvinvoinnille: kauneussalonkeja, joogastudioita ja kuntosaleja.

The Bottlen Housen naapurirakennuksessa toimii New Hollandin tasokkain ravintola, Kuznyahouse, jossa myös klubbaillaan viikonloppuisin.

Missä New Holland sijaitsee?

New Holland, Pietari. Kuva: Ville Palonen

New Holland sijaitsee keskustan länsipuolella Moika-kanavan varrella. Lähimmille metroasemille on parin kilometrin matka. Kävelymatkaa Palatsiaukiolta kertyy runsaat kaksi kilometriä ja Iisakinkirkolta hieman alle puolitoista kilometriä.

New Holland on avoinna arkisin kello 9-22 ja viikonloppuisin kello 9-23. Sisäänpääsy on ilmainen.

Vinkki: New Hollandissa kannattaa vierailla keskellä päivää – monen kilometrin kävelemisen jälkeen on taivaallista istahtaa nurmikolle levitetyille tuoleille ja riisua kengät hetkeksi!

Aivan New Hollandin vierestä löytyy useita useita erinomaisia ja edullisia majapaikkoja. Yksi on LED Concept Rooms, josta kahden hengen huoneen saa alle 50 eurolla.

Lue lisää:

Pietarin nähtävyydet

Pietari-matkaopas

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!