Pietari-matkaopas

Pietarin palatsiaukio on pietarilaisten olohuone. Kuva: Ville Palonen.

Pietari on maailman upeimpia matkakohteita – ja aivan Suomen vieressä. Ensimmäisenä Pietarissa lumoutuu palatsien ja kanavien kaupungin kauneudesta – Pietaria ei suotta ole kutsuttu pohjoisen Venetsiaksi. Rakkaus Pietaria kohtaan syvenee entisestään, kun oppii tuntemaan kaupungin historiaa: vain hieman yli 300 vuoden iästään huolimatta Pietari on täynnä kiehtovia tarinoita!

Erinomaisen matkakohteen Pietarista tekee myös se, että sinne pääsee edullisesti ja helposti – nykyään viisuminkin saa ilmaiseksi netistä!

Pietari on kiehtovien tarinoiden kaupunki

Jo kaupungin perustaminen on aikamoinen tarina: suunnitelma Pietarin perustamisesta oli yhtä hullu kuin sen alkuunpanija, Pietari Suuri. Kaupunki rakennettiin vihamieliselle suolle lukemattomien työmiesten kuollessa projektissa. Siitä asti Pietaria on pidetty kirottuna kaupunkina, joka elää tuhon myyttien alla.

Pietarin asukkaiden kärsimys ei päättynyt kaupungin rakentamisen julmaan urakkaan. Sen jälkeenkin kaupunki on kokenut kovia Stalinin terrorin kourissa ja Leningradin piirityksen aikaan toisessa maailmansodassa.

On oikeastaan ihme, että Pietari on vielä pystyssä. Niin paljon pietarilaiset ovat kaupunkiaan rakastaneet, että he ovat kestäneet koettelemukset ja pitäneet kaupunkina pystyssä vaikeina aikoina. Pietarin henki onkin toisenlainen kuin minkään muun kaupungin: julma ja rakastava, kaunis ja karu, melankolinen ja riehakas.

Pietari on kulttuurin kaupunki

Vaikeuksista pietarilaiset ovat selvinneet taiteen avulla. Sen liekki on palanut kaupungissa uskomattoman kirkkaana tuottaen mestariteoksia toisensa jälkeen. Anna Ahmatova valaisi salassa kopioiduilla runoillaan Stalinin terrorin synkkiä vuosia, ja Šostakovitš sävelsi Leningradin piirityksen aikana Seitsemännen sinfoniansa. Kaupungissa luotu lähes ylimaallisen kaunis taide on antanut pietarilaisille uskontoon verrattavaa voimaa kestää historian koettelemukset.

Jos pietarilaiset rakastavatkin taiteilijoitaan, eivät nämä ole aina rakastaneet Pietaria. Venäjän kansallisrunoilija Pushkin oli alituiseen kahnauksissa tsaarinvallan kanssa, ja Dostojevski haukkui Pietaria ”mädäksi ja limaiseksi” kaupungiksi.

Pietari on kaupunki, jossa taru ja totuus sekoittuvat omaksi, pietarilaiseksi todellisuudeksi.

Pietari on kauniin arkkitehtuurin kaupunki

Näkymä Iisakinkirkon tornista etelään. Kuva: Ville Palonen

Pietari itsessään on yksi maailman ihmeistä. Vastaavanalaista laajaa ja yhtenäistä barokki- ja empire-tyylistä keskustaa ei ole maailmassa toista. Keskustassa kehinä kulkevat kanavat tuovat näkymiin avaruutta – taivasta näkyy paljon joka puolella.

Pietarin keskustasta löytyy myös upeita jugendrakennuksia – kuten Nevski Prospektin varrella sijaitseva Eliseyev, taatusti yksi maailman upeimmista ruokakaupoista.

Minne tahansa Pietarin keskustassa katsoo, silmä lepää kauneudessa. Pietari on hengästyttävän kaunis kaupunki!

Pietarin Palatsiaukio on maailman upeimpia aukioita, ja Palatsiaukiolla sijaitseva Eremitaasi yksi maailman upeimmista taidemuseoista. Kaikkein kiehtovimpia Pietarin museoista ovat kuitenkin kotimuseot, joissa pääsee lähellä Pietarin kuuluisimpia – ja traagisimpia – tarinoita, vaikkapa Pushkinin kuolinhetkiin.

Pietarissa on useita hienoja kirkkoja, mutta sisätiloiltaan upein kaikista on Verikirkko, jonka tunnistaa helposti värikkäistä sipulikupoleistaan.

Pietarissa on paljon muutakin nähtävää.

Lue lisää: Pietarin nähtävyydet

Voit varata kätevästi netistä Pietarin kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Mariinski-teatteri ja Pietarin kulttuurielämykset

Pietari on taiteen ja taiteilijoiden kaupunki. Pietarilaisvanhemmat kasvattavat lapsensa siihen, että he asuvat kulttuurikaupungissa. Lapset viedään pienestä pitäen oopperaan, konsertteihin ja teattereihin.

Tuskin missään muualla maailmassa taiteilijaa, hudosnik, rakastetaan yhtä paljon kuin Pietarissa. Ja juuri taiteen palo tekee Pietarista niin rakastettavan kaupungin.

Kannattaa ehdottomasti viettää ainakin yksi ilta Pietarin Marinski-teatterissa, yhdessä maailman kuuluisimmista ooppera- ja balettitaloista.

Pietari on myös ainoa oikea paikka kuunnella orkesteria esittämässä Šostakovitšin Seitsemäs sinfonia. Dimitri Šostakovitš sävelsi dramaattisen sinfoniansa Leningradin piirityksen aikana antamaan nälkiintyneille pietarilaisille voimia ja uskoa vaikeuksien voittamiseen.

Pietarin kahvilat ja ravintolat

Pietarin ravintolat ja ravintolatrendit tulevat ja menevät, mutta yksi pysyy: Pietarin-matkalla kannattaa ehdottomasti käydä syömässä georgialaisissa ravintoloissa.

Lue lisää: Pietarin ravintolat

Pietarin yöelämä

Pietarista löytää huikeita klubeja ja yökerhoja, mutta perinteiseen tapaan iltaa voi – ja kannattaa – viettää vanhan ajan votkabaarissa.

Lue lisää: Pietarin perinteiset votkahuoneet

Ostokset Pietarissa

Jos totta puhutaan, ei Pietari ole mikään ostosparatiisi. Merkkituotteiden hinnat tapaavat olla korkeammat kuin Suomessa. Kannattaa kuitenkin käydä Nevski Prospektin varrella ihailemassa Gostinyi Dvoria – vuonna 1785 valmistunut ostoskortteli on yksi maailman vanhimmista ostoskeskuksista.

Toinen historiallinen ostospaikka Nevski Prospektin varrella on vuonna 1848 avattu, lasikattoinen Passazh-ostospasaasi.

Pietarin hotellit ja majoitus

Pietarin hotelleista klassisimpia on Belmond Grand Hotel Europe, entinen Hotel Evropeiskaya, jossa ovat yöpyneet niin Tšaikovski kuin Elton Johnkin.

Toinen legendaarinen hotelli on 1900-luvun alussa valmistunut Hotel Astoria, jonka huoneissa Rasputininkin kerrotaan elostelleen naimisissa olleiden rakastajattariensa kanssa. Kirjailja Mihail Bulgakov puolestaan vietti kuherruskuukauttaan huoneessa numero 412 ja kirjoitti samalla osan teoksestaan Saatana saapuu Moskovaan.

Valitetavasti molemmat hotellit ovat Pietarin parhaiden hotellien tapaan järkyttävän kalliita ja tavallisen matkailijoiden ulkopuolella. Onneksi kohtuuhintaisiakin hotelleja on Pietarissa tarjolla yllin kyllin.

Keskihintaisista hotelleista Solo Sokos Vasilievsky ja kylpylähotelli Solo Sokos Palace Bridge ovat sekä suosittuja että suositeltavia. Molemmista saa kahden hengen huoneen sesongin ulkopuolella selvästi alle sadalla eurolla. Kesällä huone maksaa runsaan satasen.

Alle sadalla eurolla voi yöpyä myös varsin tyylikkäästi, vaikkapa Boutique Hotel The Gammassa. Toinen trendikäs vaihtoehto on Wynwood, jossa sekä sijainti että aamiainen ovat erinomaisia. Yksi hyväksi koettu kohtuuhintainen hotelli on Hotel Dostoevski.

Pietarissa saa parasta vastinetta rahalle vuokraamalla yksityisasunnon. Edullisimmillaan huoneiston voi vuokrata vain 20-25 eurolla. Kivan kahden hengen huoneiston saa 50 eurolla, ja satasella yöpyy koko perhe tai isompikin kaveriporukka vallan mainiosti. Katso tarjoukset Pietarin parhaisiin huoneistoihin ja yksityisasuntoihin.

Katso tarjoukset Pietarin hotelleihin tai lue lisää: Pietarin hotellit ja majoitus.

Pietarin vinkit

Kannattaako Pietarissa liikkua metrolla vai taksilla? Mistä saa hankittua paikallisen kännykkäliittymän (joka muuten on erittäin kätevä), entä jätetäänkö Pietarin ravintoloissa juomarahaa?

Käytännön vinkkejä Pietarissa matkustamiseen kerrotaan sivulla Pietarin vinkit – kokemuksia Pietarista.

Matka Pietariin

Pietariin pääsee kätevästi Allegro-junalla Helsingin rautatieasemalta. Kampin terminaalista lähtee LuxExpress-bussi, joka on hitaampi mutta selvästi edullisempi.

Lue lisää: Matka Pietariin – juna, bussi vai laiva?

Muista hankkia viisumi etukäteen! Lokakuussa 2019 uudeksi vaihtoehdoksi tuli ilmainen e-viisumi. Mutta onko nettiviisumi sittenkään paras vaihtoehto? Lue lisää erilaisista Venäjän viisumeista sivulta Venäjän viisumi.

Vaivattomin tapa matkustaa lyhyelle lomalle Pietariin on viisumivapaa risteily. Lue lisää: Vinkit Pietarin viisumivapaalle risteilylle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi