Kirkko veren päällä – mosaiikkien ilotulitusta

Kirkon sipulikupolit ovat tyylirikko Pietarin klassisessa kaupunkikuvassa.
Kirkon sipulikupolit ovat tyylirikko Pietarin klassisessa kaupunkikuvassa.

Uusbysanttilainen, sipulitornein koristeltu Kirkko veren päällä (lyhyemmin Verikirkko) on karkea tyylirikko Pietarin muutoin harmonisessa eurooppalaisessa arkkitehtuurissa– mutta se on kauneusvirhe, joka tekee täydelliseksi.

Kirkko veren päällä rikkoo sopivasti Pietarin uusklassista ilmettä, tuo siihen tarvittavaa särmää.

Kirkolle avautuvat upeat näkymät, kun kääntyy Nevski Prospektilta Gribojedovin kanavalle.

Ulkoa kirkko on hakenut vaikutteensa Moskovan Punaisella torilla seisovasta Pyhän Vasilin katedraalista, mutta mikään ei valmista siihen visuaaliseen ilotulitukseen, joka odottaa kirkon sisällä.

Sisältä kirkko lyö ällikällä. Kirkko veren päällä on koristeltu kauttaaltaan upeilla ja huumaavan värikkäillä mosaiikeilla.

Verikirkko ei suotta olekaan yksi Pietarin suosituimmista nähtävyyksistä. Mutta turistien määrä ei haittaa, sillä kirkon sisällä katse on joka tapauksessa suunnattu ylös mosaiikkeihin (ei huononiskaisille!).

Verikirkko rakennettiin tsaarin murhapaikalle

Oikealta nimeltään kirkko on Kristuksen ylösnousemuksen katedraali. Lempinimi johtuu siitä, että katedraali on rakennettu paikalle, jolla tsaari Aleksanteri II murhattiin vuonna 1881.

Tsaarin murhasivat pommilla venäläiset demokratia-aktivistit – mikä on sinänsä ironista, että Aleksanteri oli uudistaja, joka muun muassa lakkautti maaorjuuden. Kaipa hän ei uudistanut maataan tarpeeksi nopeasti terroristien mielestä.

Suomessa Aleksanteri III muistetaan suurena Suomen ystävänä, ja hänen patsaansa koristaa Helsingissä Senaatintoria.

Murhayritys oli jo seitsemäs Aleksanteri II:sta vastaan suunnattu. Vihdoin onnistuessaan terroristit tekivät vain hallaa tavoitteilleen: murhatun tsaarin pojasta Aleksanteri III:sta tuli paljon konservatiivisempi hallitsija.

Kirkkoa veren päällä rakennettiin 24 vuotta, ja se vihittiin käyttöön elokuussa 1907. Kirkko ei koskaan ollut jumalanpalveluskäytössä, vaan siellä suoritettiin rituaaleja kuolleen tsaarin muistoksi.

Reilu kymmenen vuotta myöhemmin tuli lokakuun vallankumous, ja uskonnon julistettiin olevan oopiumia kansalle.

Suurin osa Pietarin kirkoista otettiin uusiokäyttöön. Kirkko veren päällä jäi tyhjilleen ja sen koristelut alkoivat nopeasti rapistua, kun kosteus alkoi tehdä tuhojaan hoitamattomassa tilassa.

Lopulta kirkko päätettiin purkaa, mutta toinen maailmansota keskeytti suunnitelmat, ja kirkko säästyi. Sodan aikana kirkko toimi ruumishuoneena ja sen jälkeen oopperan kulissivarastona, kunnes sen kunnostustyöt aloitettiin vihdoin 1970-lvulla.

Kunnostaminen kesti 25 vuotta, pitempään kuin itse kirkon rakentaminen! Mutta jälki on sen mukaista: nykyisin Kirkko veren päällä on jälleen yksi ortodoksisen rakennustaiteen ihmeistä.

Kirkon lipunmyyntikassoille on yleensä pitkät jonot, mutta vähemmällä jonottamisella pääsee vieressä oleville lippuautomaateille. Lipun Verikirkkoon voi varata myös etukäteen netistä.

Lue lisää: Pietarin nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!