Moskova – opas suureen ja mahtavaan pääkaupunkiin

Kristuksen syntymäkirkko nousi kuin Feeniks-lintu uudelleen pystyyn Neuvostoliiton tuhkasta. Kuva:
Moskovan suurin kirkko, Kristuksen syntymäkirkko, nousi kuin Feeniks-lintu uudelleen pystyyn Neuvostoliiton tuhkasta. Kuva: kishjar, Flickr CC

Moskovalla on matkakohteena imago-ongelma. Jos Pietari on yhdistelmä kulttuuria, tsaarinaikaisia palatseja ja eurooppalaista sivistystä, niin Moskova on bisnestä, neuvostohistoriaa ja metropolin meteliä.

Siinä missä Pietarin keskusta on kaunis, yhtenäinen kokonaisuus, Moskova on arkkitehtuuriltaan aikamoinen sekamelska. Moskovan kadut ovat sekoitus vanhaa ja uutta, korkeaa ja matalaa, leveää ja kapeaa.

Jo 850-vuotias kaupunki on rakennettu historiansa aikana uusiksi monta kertaa, aina kulloisenkin hallitsijan ideologian vaatimusten mukaan.

Sama muutos on käynnissä edelleen: uutta rakennetaan ja vanhaa puretaan. Pyhää ja pysyvää tuntuvat olevan vain Punainen tori ja Kreml.

Toisaalta juuri suuruudenhulluus myös tekee Moskovasta mielenkiintoisen matkakohteen.

Moskovassa olo on edelleen kuin Bulgakovin huulluuteen suistuneessa maailmassa. Moskova kannattaakin siis laittaa lomakohteiden listalle – pakkohan suuri ja mahtava Moskova on nähdä ainakin kerran elämässä.

Moskovan nähtävyydet

Lenin-mausoleumi-moskova
Moskovan nähtävyyksien aatelia: Leninin mausoleumi Punaisella torilla. Vieressä kohoavat Kremlin muurit. Kuva: Dennis Jarvis, Creative Commons

Moskovan nähtävyyksistä paras on tietenkin Punainen tori, yksi maailman kuuluisimmista aukioista. Ja Punainen tori osaa yllättää: ensikertalaiselle Punaisen torin näkeminen on kuin televisiosta tutun julkkiksen kohtaaminen. Noin pieni! Punaisella torilla seistessä ymmärtää, miksi Mathias Rust ei laskeutunut Punaiselle torille vaan käytti kiitoratana torin lähellä olevaa siltaa, kun hän lensi pienkoneella Suomesta Moskovaan vuonna 1987.

Punaisen torin kun on etukäteen helposti kuvitellut valtavan kokoiseksi, olihan se kylmän sodan aikana maailmanpolitiikan napa, supervallan hermokeskus. Kun televisiosta tuli uutiskuvaa sotilasparaateista tai vappumarssijoita, taustalla möllöttivät aina Kremlin muurit ja Pyhän Basilin katedraalin sipulikupolit.

Mutta näkemisen arvoinen Punainen tori on edelleen. Käy Leninin mausoleumissa ja suuntaa sisään aukiota reunustavista Kremlin muureista.

Kyllä: Kremliin pääsee vierailulle, vaikka Kremlissä sijaitsee edelleen myös Venäjän hallinnon keskus. Kreml on vanha linnoitus, jossa on tutustumisen arvoisia kirkkoja ja museoita.

Katso tarjoukset Punaisen torin lähellä oleviin hotelleihin.

Moskovan erikoisin nähtävyys on Moskova-joen rantaan rakennettu valtava, 98 metriä korkea Pietari Suuren patsas, joka näkyy kaupungissa kaikkialle. Ruma, tuomitsevat moskovalaiset. Ja samaa mieltä on ollut muukin maailma: patsas on useasti äänestetty maailman rumimpien joukkoon. Monumentti on kerran yritetty räjäyttääkin, mutta miliisit löysivät kolossin rakenteisiin kiinnitetyt kasapanokset viime tingassa.

Patsas ei ole vailla ironiaa: Pietari Suuri halusi Venäjän modernisoivan itsensä enemmän Euroopan kaltaiseksi, minkä vuoksi hän siisi pääkaupunkinsa Moskovasta Pietariin.

Parasta patsaassa on se, että sen naurettavuus tavallaan vähentää Moskovan mahtipontisuutta ja tuo suurkaupunkiin inhimillisen muistutuksen jättihankkeiden yleisestä typeryydestä.

Aikamoinen jättihanke oli myös ollut Kristuksen syntymäkirkon eli Khrista Spasitelan rakentaminen uudelleen. Valtava kirkko rakennettiin alun perin 1800-luvun lopulla, ja vuonna 1933 Stalin määräsi sen purettavaksi. Stalin halusi rakennuttaa tilalle 315 metriä korkean Neuvostojen palatsin, joka olisi symboloinut Neuvostoliiton asemaa maailman edistyksellisimpänä valtiona. Jotta rakennuksesta olisi tullut korkeampi kuin Empire State Building ja Vapauden patsas yhteensä, suunniteltiin sen katolle sata metriä korkea alumiinista Leninin-patsasta.

Suuruudenhullu suunnitelma ei toteutunut koskaan. Soinen maaperä ei kestänyt edes jättirakennuksen perustusten painoa, ja suuruudenhullu suunnitelma hyllytettiin lopullisesti Stalinin kuoltua. Vuonna 1959 paikalle rakennettiin maauimala.

Neuvostoliiton romahdettua jättikirkko päätettiin rakentaa uudelleen. Vuonna 2000 valmistunut, maailman korkein ortodoksikirkko nousee 103 metrin korkeuteen. Mutta se on myös sangen kolkko ilmestys. Monet moskovalaiset valittelevatkin sen rakentamiseen menneitä veroruplia. Maauimalasta oli enemmän iloa!

Vuonna 2012 kirkon historiaan kirjoitettiin uusi luku: juuri täällä Pussy Riot -yhtyeen jäsenet pitivät performanssinsa, josta heidät tuomittiin vankilaan.

Nostalgiamatkailuun Neuvostoliiton aikaan sopii puolestaan Kansantalouden saavutusten näyttelyalue eli VDNH. Alueen komeiden paviljonkien keskellä alkaa melkein tahtomattaankin uskoa suureen ja mahtavaan Neuvostoliittoon – mikä tietenkin oli koko alueen tarkoitus. Tosin samaan aikaan kun paviljonkeja rakennettiin, kulkivat vankijunat kohti Siperiaa.

Venäläiset käyvät nykyisin alueella viikonloppuisin piknikillä ja ostoksilla rihkamakaupoissa. Ne ovat täyttäneet palatsit, jotka aikoinaan ylistivät maatalouden ja tieteen saavutuksia.

Voit varata kätevästi netistä Moskovan kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Arbat – Moskovan värikkäin katu

Kun Neuvostoliitto lähti luhistumaan, vapauden merkit näkyivät Moskovan katukuvassa ensimmäisenä Arbat-kävelyladulla. Arbatille kerääntyivät kaikki friikit: punkkarit, harekrishnat, katumuusikot ja sirkustaiteilijat.

Moskovan historiallisessa keskustassa sijaitseva, vanhan ulkoasunsa hyvin säilyttänyt Arbat on edelleen yksi Moskovan värikkäimmistä kaduista, tosin turistit ja heidän viihdyttäjänsä ovat korvanneet vastakulttuurin edustajat. Arbatin varrella kaupitellaan maatuskanukkeja, Lenin- ja Stalin-patsaita, piippahattuja ja samovaareja.

Kiertelevät helppoheikit kuljettavat mukanaan käärmeitä, apinoita ja hevosia. Kadulla saattaa nähdä karhunkin.

Vastakulttuurista on vielä jäljellä Tsoin muuri Arbatin sivukadulla. Graffitein koristeltu muurinpätkä on omistettu neuvostoajan kuuluisimman bändin, Kinon, keulakuvalle Viktor Tsoille. Vain 28-vuotiaana auto-onnettomuuteen kuolleen Tsoin nuoret ja vanhat fanit käyvät muurin luona edelleen osoittamassa kunnioitustaan.

Arbatin varrelta löytyy edullisia majapaikkoja, kuten siisti ja simppeli Arbatskiy Hotel, josta huoneen saa noin 50 eurolla.

Moskovan uusi bisneskeskusta MIBC

Moskova bisneskeskusta
Monet Euroopan komeimmista pilvenpiirtäjistä löytyvät MIBC:stä. Kuva: kishjar, Flickr CC

Moskova ei ole saanut vieläkään tarpeekseen suuruudenhulluista rakennushankkeista. Sellainen on Moskovan uusi bisneskeskusta MIBC, joka on rakennettu tyhjästä kuudenkymmenen futiskentän kokoiselle alueelle.

Vuonna 1992 aloitettu hanke alkaa vihdoin olla valmis, vaikka osa pilvenpiirtäjistä on edelleen rakenteilla. Bisneskeskustassa on jo kolme Euroopan viidestä korkeimmasta pilvenpiirtäjästä (korkein on Pietariin valmistumaisillaan oleva Lakhta Center). MIBC:n pivenpiirtäjistä korkein on Federation Tower (450 m.) ja näyttävin kullanvärisenä kimaltava Mercury City Tower (338 m.).

Kaikkiaan alueella on kuusi yli 300 metriä korkeaa superpilvenpiirtäjää. Vastaavaa pilvenpiirtäjien megakeskittymää ei muualla Euroopassa ole – ja tuskin tuleekaan.

MIBC sijaitsee vajaan viiden kilometrin päässä Punaiselta torilta.

Kulttuurimatka Moskovaan

Moskovan kulttuurielämä on vilkasta. Moskovan kulttuurikohteista kuuluisin on Bolšoi-teatteri, yksi maailman legendaarisimmista oopperataloista. Bolšoi tunnetaan erityisesti mestarillisesta baletistaan.

Klassista musiikkia kannattaa käydä kuuntelemassa myös Tsaikovski-konserttisalissa (Tverskaya 20).

Legendaarinen Moskovan suuri sirkus esiintyy talvisin.

Moskovan taidemuseoista tunnetuimpia ovat Tretjakova (Krumsky Val 10) ja Pushkin Museum of Fine Arts (Volkhonka 12). Kuuluisille venäläiskirjailijoille Dostojevskille, Tshehoville, Pushkinille, Tolstoille ja Gorkille on kullekin omistettu oma museonsa. Poliittisesta historiasta kiinnostuneelle voi suositella käyntiä Vallankumousmuseossa ja Lenin-museossa.

Kirjallisuuden ystävien kannattaa käydä Moskovassa tutustumassa myös Patriarkan lampien ympäristöön, jossa asui 1900-luvun alussa paljon taiteilijoita, kiitos edullisten vuokrien. Täällä asuivat runoilija Vladimir Majakovski ja kirjailija Mihail Bulgakov, jälkimmäinen ahtaassa yhteisasunnossa naapureinaan juoppoja työmiehiä.

Meno oli niin hurjaa, että Bulgakovit kutsuivat monesti miliisin hätiin; naapuriasuntojen miehet joivat kotipolttoista ja rouvat riitelivät keskenään. Ei olekaan ihme, että Bulgakov sijoitti Patriarkan Lampien alueelle suurimman osan mestariteoksensa Saatana saapuu Moskovaan tapahtumista.

Nykyään Patriarkan lampien alue on haluttua asuma-aluetta, mutta vanhoihin tunnelmaan pääsee poikkeamalla Bulgakovin pieneen ja sangen outoon kotimuseoon (Sadovaja ulitsa 10).

Tämän päivän taide-elämään voi käydä tustumassa Winzavodissa, vanhalla viinatehtaalla, jonne on kunnostettu gallerioita ja taiteilijoiden työtiloja. Alueelle on myös ravintoloita ja kahviloita, joissa kokoontuvat Moskovan boheemit.

Moskovan saunat

Kultaa, kristallia, marmoria ja valurautaa. Patsaita, pylväitä ja kattomaalauksia. Moskovalaisen Sanjunovskye banj -saunan sisustus saa Yrjönkadun ylistetyn uimahallin Helsingissä näyttämään peruskoulun liikuntasalin homevaurioiselta suihkutilalta.

Sanjunovkye banj on Moskovan vanhin yleinen sauna. Siellä on heitetty löylyjä vuodesta 1896. Saunavieraiden elintasosta saa aavistuksen jo ulkona: kaksikerroksisen empiretalon eteen on parkkeerattu rivi luksusbemareita ja -mersuja.

Löylyissä istutaan venäläiseen tyyliin villapipo päässä. Lauteilla tuoksuu tammivihta.

Välillä voi pulahtaa marmoripylväiden reunustamaan uima-altaaseen. Jäähdyttelyä sopii jatkaa valtaistuimia muistuttavilla nahkasohvilla.

Tämän lähemmäksi roomalaisen ylimyksen kylpyhetkeä nykymaailmassa tuskin pääsee. Idyllin rikkoo vain yhtäkkiä stereoista tulvahtava diskoiskelmä: ”Tsing, Tsing, Tsingis-Khan…”

Moskovan ostokset

GUM on komea, historiallinen ostoskeskus. Kuva:
GUM on komea, historiallinen ostoskeskus. Kuva: Martin de Lusenet, Flickr CC

Moskovan tunnetuin ostospaikka on Punaisen torin laidalla sijaitseva GUM. Lasikattoinen, kolmeen kerrokseen levittäytynyt historiallinen tavaratalo oli turistinähtävyys jo neuvostoaikoina. Nyt sen ovat vallanneet kansainväliset muotiliikkeet ja hinnat ovat sen mukaiset.

Halvempia löytöjä voi tehdä Izmailovski Parkin valtavalta torialueelta, jossa on laajat valikoimat etenkin vaatteita ja kenkiä. Torialueen laitamilla on omat osastonsa rintamerkeistä, hiippalakeista ja muusta neuvostokrääsästä kiinnostuneille.

Moskovan yöelämä

Minne mennä Moskovassa illalla? Varma valinta on boheemi Kitaiski Lyotchik. Moskovan kulttuurielämän kummitädin, Irina Paperniyan, pyörittämällä kubilla on esiintynyt soittajia laidasta laitaan, katumuusikoista ska-legenda The Skatalitesiin.

Suomalaisartisteista klubilla ovat soittaneet Cleaning Women ja Kimmo Pohjonen.

Moskovan kaupunkikierrokset

Moskova syntyi Moskva-joen varteen, ja parhaan Moskovan kaupunkikierroksen tarjoaakin laivaristeily pitkin nimikkojokea. Risteilyaluksen kyytiin pääsee esimerkiksi Kievskaja-metroaseman kulmalta, Berežkovskajan rantakadulta. Ota mukaan oma pullo venäläistä sampanskojea eli paikallista samppakaljaa.

Matkan varrella nähdään merkittävimmät nähtävyydet Kremlistä Pietari Suuren jättimäisen rumaan patsaaseen.

Risteilyliput (alkaen 15 €) voi varata netistä.

Liikkuminen Moskovassa

moskovan-metro
Moskovan metro on maailman upein. Kuva: Specchio Nero, Flickr CC

Jo liikkuminen Moskovassa on elämys: Moskovan metro on maailman legendaarisimpia maanalaisia. Monet Moskovan metroasemat ovat nähtävyyksiä itsessään: niihin on säilötty enemmän taidetta veistoksina ja kattomaalauksina kuin moneen keskivertomuseoon.

Vaikka Moskova tuntuu kaoottiselta kaupungilta, toimii metro kuin unelma. Maanalainen ulottuu kaikkialle ja vaunut kulkevat ajallaan. Moskovan metrossa matkustaa päivittäin yhdeksän miljoonaa matkustajaa – eli iso osa kaupungin asukkaista.

Rullaportaita on yli 60 kilometriä, ja vaunut ajavat vuorokauden aikana yhteensä kaksi kertaa maapallon ympäri.

Kyrilliset aakkoset on hyvä opetella jo ennen matkaa. Ilman niitä metrossa eksyy.

Matka Moskovaan

Moskovaan matkustetaan Pietarin kautta junalla, tai suoraan lentämällä. Muista, että Venäjän uusi nettiviisumi ei kelpaa, vaan Moskovaan matkustaessa tarvitaan tavallinen Venäjän viisumi. Lue lisää Venäjän viisumeista.

Katso lentotarjoukset Moskovaan.

Moskovan hintataso

Moskovalla on maine kalliina matkakohteena. Maine on osin ansaittu ja osin ei. Moskovassa voi helposti tuhlata rahansa, mutta Moskovassa voi matkustaa myös edullisesti. Kaikki moskovalaiset eivät ole rikkaita oligarkkeja, kaukana siitä. Jos Moskovan hienoissa ravintoloissa saakin varautua maksamaan maltaita, syö paikallisissa kanttiineissa pikkurahalla, ja metrolla liikuu edullisesti paikasta toiseen.

Moskovan hotellin hintataso on laskenut selvästi hulluimmista vuosista, ja kaupungista löytää nykyisin helposti hyvinkin edullista majoitusta.

Vinkki Moskovaan: hotellien hinnat tapaavat Moskovassa laskea etenkin talvikaudella. Silloin jopa upeassa, historiallisessa jugendhotelli Metropolissakin voi päästä asumaan alle 200 eurolla – kävelymatkan päässä Punaiselta torilta.

Moskovan hotellit – yövy Stalinin torahampaassa

Moskovan keskustan maisemia hallitsee seitsemän Stalinin rakennuttamaa uusgoottilaista pilvenpiirtäjää, jotka tunnetaan lempinimellä Seitsemän siskosta tai Stalinin torahampaat. Pahaenteisen näyttävissä rakennuksissa on nykyisin niin Moskovan yliopisto kuin Venäjän ulkoministeriökin. Kaksi rakennuksista toimii hotelleina.

Yöpyminen Stalinin torahampaassa takaa taatusti ikimuistoisen hotellielämyksen. Uusklassisessa pilvenpiirtäjässä sijaitsevista hotelleista erityisen suositeltava on Radisson Collection Hotel, jonka sisätiloissa on säilytetty iso osa rakennuksen alkuperäisestä neuvostoaiheisesta koristelusta (Stalinin kuvat ovat tosin saaneet kyytiä). Tallella on kaikkiaan 1200 alkuperäistä, propagandahenkisestä taideteosta.

Toinen Stalinin torahampaassa sijaitseva hotelli on Hilton Moscow Leningradskaya. Hinnaltaan Hilton tapaa olla yleensä parin sadan euron hintaista Radissonia selvästi edullisempi.

Jos Moskovassa haluaa asua trendikkäästi, löytyy kaupungista lukuisia design-hotelleja. Kuten Pietarissa, myös Moskovassa suuri osa edullisimmista majapaikoista on kokonaisia huoneistoja.

Katso tarjoukset Moskovan hotelleihin.

Lue lisää:

Venäjän parhaat matkakohteet

Pietari-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi