Onko Pietari turvallinen matkakohde?

Pietarin Zenitin kotiotteluissa voi olla tiivis tunnelma. Kuva: Ville Palonen.
Pietarin Zenitin kotiotteluissa voi olla tiivis tunnelma. Kuva: Ville Palonen.

Pietari on aivan yhtä turvallinen matkakohde kuin mikä tahansa muukin Euroopan miljoonakaupunki. Turisti pärjää mainiosti seuraavia neuvoja noudattaen: älä örvellä kännissä, älä liiku yksin pimeillä sivukujilla, älä yritä lahjoa poliisia, äläkä muutenkaan käyttäydy epäkohteliaasti tai ylimielisesti. Pidä arvotavarat tallessa varsinkin tungoksessa.

Onko Pietarissa taskuvarkaita?

Varo taskuvarkaita Nevski Prospekt -pääkadulla, metrossa, toreilla ja muissa ihmisiä vilisevissä paikoissa. Tungoksessa kannattaa siirtää reppu tai olkalaukku etupuolelle rinnan päälle. Älä säilytä arvotavaroita kuten passia, lompakkoa tai puhelinta selkärepun sivutaskussa. Kanna mukana passin kopiota, ja jätä alkuperäinen turvalliseen säilöön majapaikassa.

Pietarilainen poliisi kertoi meille kesällä 2019, että pahimmat varasliigat vaanivat Eremitaasin ja muiden päänähtävyyksien luona kiinalaisia turisteja. Kiinalaiset ovat ilmeisesti helpohko kohde, sillä he ovat kokemattomia matkaajia, liikkuvat suurissa ryhmissä, ja usein kantavat mukanaan suuria summia käteistä.

Onneksi Pietarissa ei tarvi kantaa mukana paljoa käteistä, sillä ravintoloissa, baareissa ja kaupoissa voi maksaa kortilla. Baaritiskin tungoksessa hyvä vaihtoehto on lähimaksu, jotta kukaan ei pääse urkkimaan olan yli PIN-koodia.

Jos taskuvaras iskee metrossa, kannattaa palata myöhemmin asemalle ja kysyä vartijoilta, onko lomapkkoa tai passia tuotu heille. Usein varkaille riittää pelkkä käteinen, ja rahapussi tai passi heitetään pois.

Pitääkö miliisiä pelätä?

Poliisilla on oikeus tarkastaa kaikkien henkilöpaperit. Pidä mukana kopiota passin tietosivusta, Venäjän viisumista ja maahantulokortista.

Vielä vuosituhannen vaihteessa venäläinen poliisi (eli silloinen miliisi) oli jopa pahempi uhka kuin varsinaiset rikolliset. Miliisit kun tapasivat sakottaa herkästi autoilijoita – ja ulkomaalaisia turisteja – lisätulojen toivossa. Lahjominen oli maan tapa, mutta nykyään ei kannata missään nimessä yrittää lahjoa poliisia – siitä seuraa todennäköisesti vielä suurempia vaikeuksia! Lisäksi lahjominen tukee Venäjän muutenkin vakavaa korruptiota ja kannustaa kiusaamaan muitakin matkailijoita.

Monet pietarilaiset suhtautuvat poliisiin edelleen hiukan epäluuloisesti. Mutta toki Pietarista löytyy aivan rehellistä ja ammattitaitoista virkavaltaa – eli jos joudut rikoksen uhriksi, niin marssi rohkeasti lähimmälle poliisiasemalle tekemään rikosilmoitus.

Rikosilmoituksen tekeminen Pietarissa

Itse jouduin miliisin kanssa tekemisiin vuosituhannen vaihteessa, ja kyllä – alkoholilla oli osuutta asiaan. Seuraavan kerran hakeuduin poliisiasemalle omatoimisesti (ja selvin päin) kesällä 2019. Kamerani oli varastettu ravintolapöydästä, kun käänsin selkäni hetkeksi.

En elätellyt suuri toiveita, mutta ajattelin että ainakin voin kertoa vakuutusyhtiölle, että yritin tehdä rikosilmoituksen. Ihmetys olikin suuri, kun pieneltä poliisiasemalta löytyi muutaman minuutin odottelun jälkeen nuorehko siviilipukuinen konstaapeli, joka puhui sujuvaa englantia.

Rikosilmoituksen tekeminen kesti noin 20 minuuttia ja oli kaikin puolin samanlainen prosessi kuin Suomessakin: perusteellisia kysymyksiä, raportin laatiminen ja allekirjoitus. Suurin ero selvisi vasta lopuksi: minulle ei luovutettu kopiota rikosilmoituksesta, vaan käteeni lyödtiin kyrillisin kirjaimin kirjoitettu pikkuinen ”kuitti”. Sitä vastaan luvattiin luovuttaa rikosilmoituksen loppuraportti vasta lakisääteisen 10 päivän tutkinta-ajan jälkeen. Onneksi tuo kuitti kelpasi vakuutusyhtiölle, joka korvasi upouuden kameran täysimääräisesti.

Vältä mielenosoituksia

Jos Pietarin keskustassa törmää mielenosoitukseen, on turvallisinta poistua muualle. Sama koskee jalkapallofanien (etenkin muualta tulleiden joukkueiden kannattajien) kulkueisiin.

Varo liikennettä

Venäläinen liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta varsinkin autojen tilannenopeuden suhteen. Ole tarkkana suojatiellä, äläkä kävele punaisia päin!

Älä juo vesijohtovettä

Pietarin vesijohtovettä eivät juo edes paikalliset – vesi keitetään tai suodatetaan. Joissain asunnoissa vesihanaan on asennettu erilliset suodattimet, joten pikkuhanasta tulee juomakelpoista vettä. Matkailijan kannattaa ostaa kaupasta pullovettä.

Älä juo alkoholia yleisellä paikalla

Venäjän lain mukaan alkoholin (myös oluen) juominen yleisellä paikalla on kielletty. Eri asia on se, kuinka tarkasti kieltoa noudatetaan ja valvotaan.

Lue lisää: Pietarin vinkit – kokemuksia Pietarista

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi