Iisakinkirkko – Pietarin paras näköalapaikka

Pietari_Venaja_09

Iisakinkirkko kuuluu Pietarin kuuluisimpiin ja suosituimpiin nähtävyyksiin. Rakennus on komea sisältä, ja kupoliin kiipeämällä näkee koko Pietarin keskustan.

Suomessa Iisakinkirkko tunnetaan siitä, että sen rakentaminen on synonyymi ikuisuusprojektille. Iisakinkirkon rakentaminen kesti neljäkymmentä vuotta (1818-1858). Itse asiassa urakka ei ollut kovinkaan pitkä maailman kirkonrakennusprojektien historiassa. Esimerkiksi Prahassa olevaa Pyhän Vituksen katedraalia rakennettiin 600 vuotta, ja vuonna 1882 aloitettu Barcelonan maamerkki Sagrada Familia on edelleen kesken.

Arkkitehti Auguste Ricard de Montferrandin suunnitteleman katedraalin rakentamiseen osallistui 500 000 työläistä, taidemaalaria, kuvanveistäjää ja insinööriä. Lopputulos, Pietarin uusi pääkirkko, olikin muhkea näky: Suomesta tuotuja punagraniittipylväitä, Firenzen maailmankuulusta kastekappelista kopioidut koristeelliset ovet, kullattuja kupoleita ja katolla patsastelevia apostoleja.

Iisakinkirkko sisältä

Pietarin Iisakinkirkossa riittää kultaa ja kimallusta. Kuva: Ville Palonen

Kun astuu sisään Iisakinkirkkoon, ei aivan heti uskoisi, että rakennus toimi Neuvostoliiton aikana 1931-1986 ateismin museona. Museo se on toki vieläkin, vaikka jumalanpalveluksia järjestetäänkin säännöllisesti ortodoksien suurina juhlapyhinä. Kirkon perimmäisestä nurkasta löytyy alttari, joka on aktiivisten uskovaisten arkikäytössä.

Iisakinkirkon tunnelma ei ole pyhä, mutta ehdottoman juhlava se on. Seinissä ja lattioissa kiiltää marmori, ja valtavat kattokruunut ja ikonien kehykset kimaltelevat kultaisina. Seinät ja kupolikatot on peitetty kuviin, jotka esittävät pyhimyksiä ja Uuden testamentin tapahtumia.

Iisakinkirkon upeita kattomaalauksia Pietarissa. Kuva: Ville Palonen

Tunnelmaa vesittävät hiukan kirkon sisällä olevat tiskit, joilla myydään ikoneita, koruja ja jopa matkamuistoja ja Pietarin turistikarttoja. Onneksi niitä tuskin huomaa, sillä Iisakinkirkossa kuljetaan niska kenossa kattoon tuijottaen!

Kiipeä Iisakinkirkon kupoliin

Iisakinkirkko, Pietari. Kuva: Ville Palonen

Pietarin avarin maisema aukeaa Iisakinkirkon huipulta. Kirkon kupolia kiertää parveke, jolta näkee Pietarin lintuperspektiivistä. 200 kivisen askelman nouseminen palkitaan: historiallisen keskustan yli aukeavassa maisemassa komeilevat Talvipalatsi, Amiraliteetti, Pietari-Paavalin linnoitus ja Verikirkko.

Näkymä Iisakinkirkon tornista pohjoiseen. Kuva: Ville Palonen

Iisakinkirkon takana, Neva-joen rannalla on Pietarin kuuluisin patsas, Pietari Suurta esittävä Vaskiratsastaja. Joen toisella puolella näkyy Pietarin erikoisin museo, Kunstkamera.

Iisakinkirkon torniin kiivetään yli 200 porrasta. Kuva: Ville Palonen

Pääsylippu Iisakinkirkkoon maksaa 8 euroa. Yhdistelmälipulla pääsee sekä kupoliin että sisälle kirkkomuseoon. Lipun voi ostaa kirkon vieressä olevasta lippukioskista tai korttiautomaatista.

Voit varata pääsylipun Iisakinkirkkoon myös etukäteen netistä.

Lue lisää: Pietarin nähtävyydet

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!