Kunstkamera – Pietarin kummallisin museo

Kunstkamera sijaitsee komeassa palatsissa Nevan rannalla. Kuva: ninara, Flickr CC
Kunstkamera sijaitsee komeassa palatsissa Nevan rannalla. Kuva: ninara, Flickr CC

Pietarin Kunstkamera on koko Venäjän ensimmäinen museo – ja kummallisin museokokoelma. Sen keräsi itse Pietari Suuri, joka avasi kummallisuuksien kokoelmansa yleisölle vuonna 1714.

Pietari Suuri oli aikansa kruunupäiden tavoin kiinnostunut ”hirviöistä” ja kaiken maailman kummallisuuksista, kuten yhteen kasvaneista sikiöistä, kaksipäisistä lampaista ja muista luonnonoikuista, joita hän keräsi kummallisuuksien kammioonsa, lasipurkkeihin säilöttyinä.

Eräältä Ranskan matkaltaan tsaari toi palvelijakseen ”jättiläisen”, jonka luurangon viimeinen maja on Kunstkamerassa lasivitriinissä.

Kokoelma saattaa hyytää herkkähermoista, mutta Pietarilla oli sen keräämisen taustalla tieteellinen tarkoitus. Hän halusi osoittaa taikauskoiselle kansalle, etteivät luonnonoikut ole paholaisen aikaansaannosta, vaan niille löytyy maallinen selitys.

Sikiöiden epämuodostumat tosin johtuivat Pietarin mukaan raskauden aikaisista tapahtumista: se mitä äiti pelkäsi raskaana olleessaan, heijastui lapseen.

Ei siis kovin lohduttavaa. Ihmisiä houkuteltiinkin näyttelyyn alun perin ilmaisten vodkapaukkujen voimalla.

Kunstkamera sijaitsee Antropologisen ja etnografisen museon yhteydessä Nevan pohjoisrannalla. Museon ensimmäisessä kerroksessa kerrotaan suurissa saleissa maailman kansoista ja kulttuureista.

Universitetskaja nab. 3, avoinna ti–su 11–18, suljettu maanantaisin

Lue lisää: Pietarin nähtävyydet

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!