Venäjän parhaat matkakohteet

moskova-punainen-tori
Marc Veraart, Flickr CC

Ah Venäjä: tuo rakastettu, pelätty, parjattu ja vähän halveksittukin karhu naapurissamme, jolle vuoroin kumarramme ja pyllistämme. Oli Venäjän virallisesta politiikasta mitä mieltä tahansa, on Venäjä matkailijan aarrearkku.

Venäjä on ihan kirjaimellisestikin matkailun suuri tuntematon: maa on valtava, ja ulkomaisia matkailijoita käy vain häviävän pienessä osassa maata: Pietarissa, Moskovassa ja Siperian-radalla. Suomalaisia toki myös Viipurissa ja Karjalan alueella.

Venäjä herättääkin mielissä lupauksen loputtomista seikkailuista paikoissa, joissa ei tarvitse pelätä muiden turistien tungosta.

Pietari – matka maailman kauneimpaan kaupunkiinPietari, St Petersburg

Pietari on paitsi yksi maailman kauneimmista kaupungeista, myös Venäjän kulttuuri- ja taidepääkaupunki. Pietarilaiset rakastavat runoilijoitaan, säveltäjiään ja kuvataiteilijoitaan, ja kaupunki onkin täynnä kauneutta kaikille aisteille.

Venäjän parhaan matkakohteen Pietarista tekee myös se, että Pietariin pääsee edullisesti ja helposti – nykyään viisuminkin saa ilmaiseksi netistä!

Pietarissa saa parasta vastinetta rahalle vuokraamalla yksityisasunnon. Kivan kahden hengen huoneiston saa 50 eurolla, ja satasella yöpyy koko perhe tai isompikin kaveriporukka vallan mainiosti. Katso tarjoukset Pietarin parhaisiin huoneistoihin ja yksityisasuntoihin.

Lue lisää: Pietari-matkaopas

Viipuri – suomalaisten oma Atlantis

Viipurin linna on mahtava näky.
Viipurin linna on mahtava näky. Kuva: Antti Helin

Viipuri on noussut myyttiseen asemaan suomalaisten alitajunnassa. Se on kuin suomalaisten oma Atlantis eli kaupunki joka katosi. Jäljellä ovat lukemattomien evakoiden muistot ja karjalaisesta venäläiseksi muuttunut kaupunki, joka on hiljalleen taas nousemassa jaloilleen.

Viipuri oli pitkään rapistunut, mutta nyt se on remontoitu kauniiksi – ja kaupungista on tullut ihastuttava matkakohde. Varma valinta hotelliksi Viipurissa on Viipurin torin laidalla sijaitseva Hotelli Victoria. Siististä ja viihtyisästä hotellista löytyvät modernit mukavuudet ja hotelli sopii liikuntaesteisellekin. Toinen Viipurin keskustan suosittu ja suositeltava hotelli on linnan kupeessa oleva Atlantik Hotel.

Lue lisää: Viipuri – kaupunki, jonka aika unohti

Kansallisromanttisia, kadonneita Karjalan laulumaita voi etsiä Venäjän Karjalasta.

Moskova – lomalla Putinlandian ytimessä

Lenin-mausoleumi-moskova
Leninin mausoleumi Moskovan Punaisella torilla. Kuva: Dennis Jarvis, Creative Commons

Moskova on puolestaan Venäjän vallan ja liike-elämän keskus, jossa kauneus on usein kätkössä kaaoksen alla. Harva halajaa kaupunkiin takaisin, mutta ainakin kerran elämässä se on koettava.

Onhan Punainen tori maailman kuuluisimpia aukioita ja sen vieressä seisova Kreml pahamaineisimpia vallan keskuksia.

Moskovalla on maine kalliina matkakohteena. Toki kaupungissa voi helposti tuhlata rahansa, mutta Moskovassa voi matkustaa myös edullisesti. Kaupungista löytyy esimerkiksi paljon kohtuuhintaista majoitusta.

Lue lisää: Moskova-matkaopas

Novgorod – matka Venäjän alkuaikoihin

Pietarista 200 kilometriä etelään Olhavanjoen varrella sijaitseva Novgorod on Venäjän vanhimpia ja myyttisimpiä kaupunkeja. Yli tuhat vuotta sitten perustettu, turkiskaupasta rikastunut kaupunki oli eräänlainen slaavilainen Venäjän edeltäjä ennen Moskovan ja Pietarin aikakausia.

Kaupunki sijaitsi jo viikinkien idän kauppareittien varrella, ja keskiajalla Novgorod oli Euroopan suurimpia ja edistyksellisimpiä kaupunkeja – täältä käsin johdettiin demokraattisesti hallittua Novgorodin tasavaltaa.

Lopulta Moskova nousi slaavien uudeksi mahtivaltioksi ja jyräsi Novgorodin alleen. Iivana Julman joukot tappoivat lähes kaikki Novgorodin asukkaat vuonna 1570.

Historiallisiin tunnelmiin pääsee linnoitetussa Novgorodin Kremlissä, joka muodostaa yhdessä kaupungin muiden historiallisten rakennusten kanssa Unescon maailmanperintökohteen.

Katso tarjoukset Novgorodin hotelleihin.

Siperian ihmeet: Siperian-rata ja Baikaljärvi

siperian-juna
Boccaccio, Flickr CC

Siperian-rata on maailman Suurin junamatka. Matkalla taitetaan liki neljäsosa maapallon ympärysmitasta.

Yksi Siperian-radan huikeimmista elämyksistä on Baikaljärvi. Siperialaisten shamaanien pyhä järvi kuuluu maailman ihmeellisimpien järvien joukkoon. Sen mittasuhteet huimaavat: järvi on yli 600 kilometriä pitkä ja 1 600 metriä syvä repeämä mannerlaattojen välissä – ja ajan kuluessa Baikalin uskotaan laajenevan viidenneksi valtamereksi, joka jakaa Aasian kahtia.

Baikalissa on lähes viidesosa maailman makeasta vedestä, ja siihen mahtuisivat kaikkien Suomen järvien vedet yli 100 kertaa.

Lue lisää: Siperian-rata – junamatka Venäjän halki

Kazan – tataarien koti ja Volgan kaupunki

Kazan on tataarien kaupunki, jossa on nähtävyytenä Kazanin Kreml eli kaunis, valkoinen linnoitus, Venäjän lyhin metro (vain viisi asemaa!) ja Venäjän ainoa patsas, joka esittää nuorta Leniniä.

Lenin piti Kazanin yliopistossa palopuheen sosialistisesta oikeudenmukaisuudesta, ja hänet erotettiin kolmen kuukauden opiskelujen jälkeen.

Kazanin vierestä virtaa Volga. Volgan nähtyään ei Volgan mutkasta tuleminen tunnu enää lainkaan mitättömältä alkukodilta kansakunnalle. Sillä Volga ei ole niinkään joki vaan se on jättiläinen. Kazanin kaupungin vierestä virratessaan Volgalla on leveyttä viisi kilometriä.

Katso tarjoukset Kazanin hotelleihin.

Jekaterinburg – matka Euroopan ja Aasian rajalle

Puolentoista miljoonan asukkaan Jekaterinburg sopii maantieteen ja historian harrastajille.

Kaupungin vieressä kohoaa Euroopan ja Aasian rajapyykki, Ural-vuoristo. 2 500 kilometriä pitkä vuorijono on tosin kulunut ajan virrassa vaatimattomiksi kummuiksi. Silti ne erottavat Euroopan ja Aasian toisistaan; venäläinen tiedemies V. N. Tatischev todisti 1700-luvun vaihteessa, että eläin- ja kasvikunta poikkeavat toisistaan vuoriston itä- ja länsipuolella.

17 kilometrin päähän Jekaterinburgista maanosien rajalle – moottoritien varteen, mäntymetsän reunalle – on pystytetty pieni muistomerkki.

Suurimmalla osalla venäläisistä Jekaterinburg ei kuitenkaan yhdisty mielissä maantieteeseen vaan Venäjän historian myrskyihin. Stalinin vainojen uhrit kuljetettiin Jekaterinburgin kautta pakkotyöleireille, ja täällä murhattiin Venäjän viimeinen tsaari.

Kirkko veren päällä on rakennettu talon paikalle, jossa Romanovit elivät palvelusväkensä kanssa vankeudessa 78 viimeistä päiväänsä. Talo tuhottiin vuonna 1977, kun Boris Jeltsin toimi Jekaterinburgin kuvernöörinä, ja kirkko rakennettiin 1990-luvun alussa, kun Jeltsin johti Venäjää.

Katso tarjoukset Jekaterinburgin hotelleihin.

Irkutsk – Siperian Pariisi

Irkutsk
Aleksandr Zykov, Flickr CC

Siperian Pariisi voi kuulostaa älyttömältä määreeltä, ja osittain sitä se onkin. Mutta siksi Irkutskia kutsutaan. Syitä on kaksi.

Vaikka puutalojen Irkutsk ei näytäkään pätkääkään Pariisilta, on se Siperian kaunein kaupunki.

Toisekseen Irkutskista tuli 1800-luvulla Siperian kulttuurikeskus, kun sinne karkotettiin Venäjän dekbristikapinalliset aateliset, jotka olivat halunneet modernisoida Venäjää ja rajoittaa tsaarin yksinvaltaa.

Katso tarjoukset Irkutskin hotelleihin.

Sotši – Venäjän kuuma kesäkaupunki

Mustanmeren rannalla sijaitseva, vajaan puolen miljoonan asukkaan Sotshi on paitsi entinen olympiakaupunki, myös Venäjän suosituin rantakohde.

Ja mitä se tarkoittaa? Kuvankauniista venäläisneitoja bikineissä. Pahoittelumme seksismistä, mutta minkäs sille voi. Kesähelteille tunnelma Sotshissa nousee hotimmaksi kuin muutenkin kuuma subtrooppinen ilmasto antaisi olettaa.

Sotshi on venäläisten mielissä heidän valtavan maansa aurinkoisin paikka. Paikka, jossa Putinkin lomailee. Eli venäläisten Naantali.

Jo Stalinilla oli Sotshissa kesähuvila, ja puoluepomot sekä palkitut työläiset saapuivat tänne sosialistisiin kylpylöihin hyvin ansaitulle lomalle. Ajasta muistuttaa Sotsin tunnetuin maamerkki, stalininaikainen Meriasema, jonka edustalla on nykyisin hulppea huvivenesatama.

Jos kaupunki Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vajosikin hetkeksi unholaan, nostivat viimeistään talviolympialaiset ja rooli yhtenä jalkapallon MM-kilpailujen kisakaupungeista sen uudestaan kukoistukseen.

Rantalomakausi jatkuu lokakuulle. Talvella lasketellaan Sotšin vieressä olympialaisista tutuilla Krasnaja Poljanan rinteillä, noin tunnin ajomatkan päässä.

Katso tarjoukset Sotshin hotelleihin.

Kamtšatkan niemimaa – villi itä

Kamtsatkan uskomattomia maisemia. Kuva: kuhnmi, Flickr CC
Kamtsatkan uskomattomia maisemia. Kuva: kuhnmi, Flickr CC

Kamtšatkan niemimaa on Venäjän huikeinta matkailuseutua, mahtavien avaruusmaisemien jylhää erämaata.

Katso lentotarjoukset Moskovaan ja muihin Venäjän kaupunkeihin.

Lue lisää: Pietari-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!