Pietarin julkinen liikenne – metro vai taksi?

Pietarissa on yhtä paljon asukkaita kuin koko Suomessa. Kaupunki on kerta kaikkiaan valtava, joten liikkumiseen on varattava aikaa.

Keskustan alueellakin etäisyydet ovat pidempiä kuin karttaa vilkaisemalla uskoisi. Metropysäkkien välit ovat kilometrin luokkaa ja busseja on kielitaidottoman vaikea käyttää, joten Pietarissa kannattaakin varautua kävelemään kilometritolkulla.

Jos kävely ei huvita (tai onnistu), taksin voi tilata kännykkäsovelluksen avulla. Tosin ruuhkien vuoksi varsinkin Nevski prospekt -pääkadulla matkanteko saattaa hidastua mateluksi.

Pietarin metro

Pietarin metron kartta.

Paras tapa liikkua Pietarissa on metro. Metroverkko on kattava, ja sopii etenkin pidempiin siirtymisiin. Ydinkeskustan alueella – jossa suurin osa nähtävyyksistä sijaitsee – liikkuminen on vähän työläämpää, sillä matkaa metroasemien välillä voi olla yli kilometri.

Pietarin metro on nähtävyys itsessään. Vanhimmat ja hienoimmat asemat löytyvät linjan numero 1 varrelta. Pushkinskaja-aseman laiturilla tuodaan kukkia kansallisrunoilija Pushkinin patsaalle, ja juhlallisen näköinen Avtovo on koristeltu valtavilla kattokruunuilla ja lasikaiverruksin päällystetyillä pylväillä. Avtovo onkin suosittu paikka ottaa selfie-kuvia (huom: Pietarin metrossa saa ottaa valokuvia ilman salamaa).

Avtovon metroasema Pietarissa. Kuva: Ville Palonen

Metromatka maksetaan kolikkoa muistuttavalla poletilla, joita voi ostaa asemilta. Yksi matka maksaa noin 0,7 euroa. Kymmenen matkan kortti maksaa noin viisi euroa ja on voimassa viikon.

Kesällä ja syksyllä (touko-marraskuu) yksi metrolinjoista toimii myös yöllä, jotta matkustajat pääsisivät Nevan toiselle puolelle – Nevan yli kulkevat sillat kun nostetaan ylös tuntikausiksi. Metro kulkee ympäri vuorokauden myös vuoden suurimpina juhlapyhinä (uusivuosi, vappu, Voitonpäivä). Öiset matkat voi maksaa vain poletilla. Metrojunat kulkevat 20 minuutin välein.

Pietarin metrossa on ilmainen langaton netti. Myös 4G-verkko toimii metrossa.

Pietarin taksit

Pietarissa taksin saa nykyään parhaiten kännykän taksisovellusten avulla. Vaihtoehtoja ovat Uber ja venäläisen Yandexin Yango-sovellus. Omat venäläiset kaverini käyttävät Yangoa, jolla on enemmän autoja liikenteessä (eli kyyti saapuu yleensä nopeammin). Firmojen hinnoissa ei ole eroja.

Taksimatkat ovat halpoja, 3-4 kilometrin matka keskustan alueella maksaa korkeintaan viisi euroa. Sovelluksen ansiosta lopullisen hinnan näkee jo kyytiä tilatessa. Edes yhteistä kieltä kuljettajan kanssa ei tarvita.

Omista asetuksista riippuen matka veloitetaan luottokortilta tai sen voi maksaa kuljettajalle käteisellä. Käteisellä maksaminen on joskus hiukan kalliimpaa, sillä aina kuskeilla ei ole sopivaa vaihtorahaa. Taksikuskille ei anneta erikseen tippiä.

Yangon taksisovellus näyttää tältä:

Pietari taksi
Tältä näyttää Yango-taksisovellus. Matka Pietarin matkustajasatamasta Palatsiaukiolle kestää 21 minuuttia ja maksaa 3,5 euroa.

Taksisovellusten käyttämiseen tarvitaan kännykän nettiyhteys. Käytännössä helpointa on hankkia paikallinen liittymä, jonka saa vaikkapa Megafonin myymälöistä. Liittymä maksaa alle kymmenen euroa ja on voimassa kuukauden.

Pietarin bussit

Minibusseja eli marshrutkoja kulkee Pietarin pääkaduilla, mutta kielitaidottoman on vaikeaa päästä selville niiden tarkasta reitistä. Trollikat eli johdinbussit eivät ole helpompi kulkupeli.

Mutta jos ei ole kiire, kokeile pientä seikkailua: nouse oikeaan suuntaan menevään bussiin, maksa puolen euron hintainen lippu rahastajalle, ja katso päädytkö suunnilleen sinne minne oli tarkoitus!

Katso tarjoukset Pietarin hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!