Banja eli venäläinen sauna

Pietari on kovaa vauhtia muuttumassa moderniksi, mutta kaupungista löytää vielä katoavia perinteitä – kuten aidon venäläisen saunan.

Pietari, St Petersburg
Kolja on kova saunoja. Kuva: Ville Palonen

Hiki valuu solkenaan huopahatun alta, kun paljasta selkää rummutetaan kahdella koivuvihdalla. Nahkaa kirvelee kuin nokkosilla vihdottaisiin- Onneksi polttelu loppuu heti, kun vihdat pysähtyvät.

Pietarilainen kaverini Kolja pyyhkäisee vihdalla kuuman veden iholtani ja komentaa minut vilvoittelemaan. Pää pyörällä kompuroin pesuhuoneeseen, jossa Kolja kaataa kolme vadillista jääkylmää vettä päälleni. Sitten on aika palata palata lauteille.

Venäläisille sauna eli banja on aivan yhtä pyhä asia kuin meille suomalaisillekin. Ikävä kyllä monet Pietarin yleisistä saunoista on purettu tai niiden tilalle on remontoitu toinen toistaan hienompia yksityisiä saunoja. Autenttisin paikka perehtyä banjarituaaleihin – esimerkiksi perusteelliseen vihtomiseen ja toistuviin pulahduksiin kylmävesialtaassa – on  kaupungin viimeinen yleinen puulämmitteinen sauna, Mytninskije bani.

Hattu päähän ja lauteille

Venäläisiin banjavarusteisiin kuuluu suuri lakana istumista varten (ei toimi pyyhkeenä – ota mukaan oma pyyhe), venik eli vihta (joko koivusta tai tammenlehdistä sidottu), sekä pipo tai huopahattu päätä kuumuudelta suojaamaan.

Hatun käyttäminen saunassa kuulostaa naurettavalta, mutta yllättää positiivisesti: kun Kolja heittää lisää löylyä yli sata-asteisessa saunassa, ainakaan korvat eivät kärähdä.

Nelikymppinen Kolja on vannoutunut banjamies, joka saunoo kerran viikossa. Hän opastaa, että ennen vihtomista löylyissä pitää käydä ainakin kolme kertaa, jotta kroppa ehtii lämmetä kunnolla. Mies nauraa, kun kuvailen suomalaista tapaa vihtoa. Venäjällä touhu nimittäin muistuttaa enemmän hierontaa kuin piiskaamista.

Saunottuamme kaksi tuntia on hyvästien aika. Sovimme, että kun Kolja seuraavan kerran vierailee Helsingissä, vien hänet Kalliossa sijatsevaan perinteikkääseen Kotiharjun saunaan.

Mytninskije bani -sauna Pietarissa

Mytninskije bani sijaitsee Plostsad Vosstanija -metroaseman lähellä, osoitteessa Mytninskaja 17/19. Saunominen maksaa noin kolme euroa per tunti.

Paikassa ei ole lukittavia lokeroita, mutta arvotavarat voi jättää kassalle säilytykseen. Asiakkaille annetaan lakana ja muovisandaalit. Ota mukaan oma pyyhe ja juotavaa. Jos et uskalla mennä omin päin, ota yhteyttä Peter’s Walking Tours -opasfirmaan ja pyydä Koljaa lähtemään kanssasi.

Lue lisää: Pietari-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!