5 x Suomen parhaat saunat

Suomen parhaasta saunasta on kova kilpailu. Mutta lopulta viisi saunaa nousee ylitse muiden.

Rajaportin sauna (Tampere) – Suomen vanhin yleinen sauna

Lämmintä tunnelmaa Rajaportin saunassa Tampereen Pispalassa. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Oi tamperelaisia, kuinka onnekkaita he ovatkaan! Heidän kotikonnuillaan kauniissa Pispalassa on vuonna 1906 avattu Suomen vanhin yhä toimiva yleinen sauna. Rajaportin löylyihin matkataan saunapyhiinvaellukselle varta vasten ympäri Suomea.

Jo saunan jykevä kolmen kuution kokoinen kivikiuas käy nähtävyydestä, puhumattakaan Rajaportin saunan vakioasiakkaista, joiden joukossa on niitäkin, jotka ovat samaisessa saunassa syntyneet.

Tervetuloa rajan taa! Rajaportin saunan hauska kassaluukku. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Miehille ja naisille on omat puolensa, jotka erottaa kiukaan yllä oleva väliseinä. Kiuas lämmitetään metrin mittaisilla haloilla. Tarjolla on myös hierontaa.

Eikä elämys lopu saunaan! Parinsadan metrin päässä Rajaportin saunasta on yksi Suomen legendaarisimmista grilleistä, Pispalassa 1980-luvulta asti toiminut Vaakon nakki (Pispalan valtatie 37), jossa voi kruunata saunaillan paikallisella erikoisuudella, kuumalla koiralla eli sokerimunkilla, jonka sisään on tungettu nakki.

Voiko elämältä enempää vaatia?

Rajaportin saunan yleiset saunaillat ovat maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin. Saunan voi myös vuokrata yksityiskäyttöön.

Lue lisää Tampereesta.

Rajaportin sauna, Pispalan valtatie 9, Rajaportinsauna.fi

Kotiharjun sauna – Helsingin paras sauna

Vuonna 1928 Helsinkiin avattu Kotiharjun sauna parikymmentä vuotta Tampereen Rajaportin saunaa nuorempi. Upeat löylyt saa tässäkin saunassa, joka sekin lämpiää metrin haloilla. Kotiharjun sauna oli pitkään Helsingin ainoa jäljellä oleva puulämmitteinen korttelisauna (Löylyn avaamiseen asti).

Saunojista kovimmille on miesten puolella rakennettu muita lauteita korkeammalle kohoava Piippuhylly. Vilvoittelu tapahtuu ”tyylikkäästi” kadulla saunan edustalla.

Harjutorin sauna on avoinna maanantaista lauantaihin, ja pesijä on paikalla tiistaisin, perjantaisin ja lauantaisin.

Toinen mainio yleinen sauna Helsingissä on sähkölämmitteinen Arla.

Lue lisää Helsingistä.

Harjutorinkatu 1

Jätkänkämppä (Kuopio) – muailman suurin savusauna

Savusaunat ovat harvassa tavalliselle tallaajalle. Riemastuttavan poikkeuksen tekee Kuopiossa sijaitseva Suomen suurin savusauna Jätkänkämppä.

Aikoinaan jopa 70 tukkijätkää kerralla majoittanut Jätkänkämpän päärakennus sijaitsi alun perin Nurmeksessa, josta se siirrettiin hirsiksi purettuna vuonna 1987 Kuopion Rauhalahdelle.

Samalla Jätkänkämpän yhteyteen rakennettiin uusi, valtava savusauna – mualiman suurin, kuten savolaiset sanovat. Löylyihin mahtuu 70 saunojaa, Jätkänkämpän perinteitä kunnioittaen.

Saunan koko on komia ja löylyt loistavat.

Jätkänkämppä on tilauskäytössä ympäri vuoden, mutta myös yksittäiset saunojat pääsevät nauttimaan savusaunasta: kesällä tiistai- ja torstai-iltaisin kello 16–22 ja talvisin tiistai-iltaisin.

Saunomisen lisäksi kannattaa osallistua buffet-illalliseen, jossa on tarjolla savolaisia herkkuja kuten kalakukkoa, rosvopaistia ja savulammasta. Kesäisin Jätkänkämpällä on myös tukkilaisnäytöksiä.

Metsäkämppä ja savusauna kuuluvat nykyisin Rauhalahden kylpylähotellille, jossa pääsee nauttimaan muun muassa jaavalaisesta kylpyseremoniasta.

Tamminiemen sauna (Helsinki) – Kekkosen sauna

Kekkosen sauna ulkoa…
Kekkosen sauna ulkoa…

Kekkosen entisen virka-asunnon ja nykyisin Kekkosen kotimuseon sauna on paikka, jossa jokaisen Suomen poliittisesta historiasta kiinnostuneen pitäisi päästä ainakin kerran saunomaan. Näillä lauteilla on ratkaistu Suomen kohtalo useampaankin kertaan!

Sauna on tyylikäs, mutta perinteitä kunnioittava. Uima-allaskin löytyy, samoin tietenkin myös pieni baarikulmaus jäähdyttelytiloista.

Tamminiemen saunan voi vuokrata käyttöönsä. Aivan ilmaista se ei ole: Museoviraston vuokraaman saunan hinta on 3500 euroa iltaa kohden.

Saunaan pääsee kurkistamaan myös kesäisin Tamminiemen museon vierailun yhteydessä.

…ja lauteilta.
…ja lauteilta.

Löyly (Helsinki) – Suomen käänteentekevin sauna

Löyly on helppo vierailukohde ulkomaalaisille turisteille. Kuva: Harri Tarvainen / Visit Finland

Imagen (entinen) päätoimittaja Heikki Valkama murjaisi taannoin Löylyn olevan saunojen Guggenheim ja vertaus on osuva. Näyttelijä Jasper Pääkkösen ja kansanedustaja Antero Vartian Helsingin Hernesaareen vuonna 2016 avaama ja maltaita maksanut Löyly on virstanpylväs suomalaisten saunojen suunnittelussa. Toista näin arkkitehtuuriltaan hienoa saunaa ei maailmasta löydy!

Löylystä tulikin saman tien Helsingin uusin turistinähtävyys. Löyly onkin helppo saunakohde myös ulkomaisille vieraille: sekasaunassa saunotaan uima-asut päällä.

Löylyn saunamaailmassa on kaksi puulämmitteistä saunaa ja yksi savusauna.

Hernesaarenranta 4.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi