5 x Suomen parhaat saunat

Suomen parhaasta saunasta on kova kilpailu. Mutta lopulta viisi saunaa nousee ylitse muiden.

Rajaportin sauna (Tampere) – Suomen vanhin yleinen sauna

Lämmintä tunnelmaa Rajaportin saunassa Tampereen Pispalassa. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Oi tamperelaisia, kuinka onnekkaita he ovatkaan! Heidän kotikonnuillaan kauniissa Pispalassa on vuonna 1906 avattu Suomen vanhin yhä toimiva yleinen sauna. Rajaportin löylyihin matkataan saunapyhiinvaellukselle varta vasten ympäri Suomea.

Nähtävyydestä käy jo saunan jykevä, kolmen kuution kokoinen kivikiuas. Saunakauhakin on aivan omannäköisensä. Löylyt ovat todella tujut.

Parasta ovat Rajaportin saunan vakioasiakkaat, joiden joukossa sanotaan olevan niitäkin, jotka ovat samaisessa saunassa syntyneet. Vakioasiakaskunta on yllättävänkin kansainvälinen; jokaisella vieraillulla saunan lauteilta on löytynyt joku Tampereelle muuttanut, saunakulttuuriin hurahtanut ulkomaalainen.

Tervetuloa rajan taa! Rajaportin saunan hauska kassaluukku. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Ja joka kerta olemme tehneet jonkin paikallisen saunakulttuurin vastaisen mokan, josta paikalliset ovat enemmän tai vähemmän hienovaraisesti huomauttaneet. Ei, löylyihin ei saa ottaa mukaan oluttölkkiä. Ja mitä muutakaan olemme mokanneet…

Mutta se ei ole haitannut. Aina on päästy nauttimaan myös hyvästä yhteishengestä ja henkevästä seurasta.

Miehille ja naisille on omat puolensa, jotka erottaa kiukaan yllä oleva väliseinä. Kiuas lämmitetään metrin mittaisilla haloilla. Tarjolla on myös hierontaa.

Ennen saunailtaa – tai sen jälkeen – kannattaa pistäytyä syömässä viereisessä Pispalan Pulterissa, sangen legendaarisessa ravintolassa, joka avattiin jo vuonna 1968 Alkon kokeiluravintolaksi. Ruoka on erinomaista ja tuhtia, ja täällä olemme päässeet nauttimaan myös Timo Taikurista, joka kiersi pöydästä toiseen tekemässä taikatemppuja.

Vaihtoehtona on parinsadan metrin päässä sijaitseva Vaakon nakki, grillikoju, joka sekin on toiminut jo pitkään, 1980-luvulta asti. Paikallisena erikoisuutena on kuuma koira eli sokerimunkki, jonka sisään on tungettu nakki. Maineeseensa nähden Vaakon nakki oli meille hieman pettymys, mutta testaa itse.

Rajaportin sauna on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 16–22 sekä perjantaisin ja lauantaisin klo 14–22. Osoite: Pispalan valtatie 9.

Lue lisää Tampereesta.

Kotiharjun sauna – Helsingin paras sauna

Helsingin Kallioon vuonna 1928 avattu Kotiharjun sauna parikymmentä vuotta Tampereen Rajaportin saunaa nuorempi. Upeat löylyt saa tässäkin saunassa. Kertalämmitteinen kiuas kuumenee motillisella (kuutiometri) metrin mittaisia halkoja.

Kotiharjun sauna oli pitkään Helsingin ainoa jäljellä oleva puulämmitteinen korttelisauna (Löylyn avaamiseen asti).

Saunojista kovimmille on miesten puolella rakennettu muita lauteita korkeammalle kohoava Piippuhylly. Vilvoittelu tapahtuu ”tyylikkäästi” kadulla saunan edustalla.

Miesten sauna on pohjakerroksessa ja naisten sauna toisessa kerroksessa.

Kotiharjun sauna on avoinna maanantaista lauantaihin, ja pesijä on paikalla tiistaisin, perjantaisin ja lauantaisin.

Toinen mainio yleinen sauna Helsingissä on sähkölämmitteinen Arla. Omalaatuinen sauna on Sompasauna.

Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 14–20. Osoite: Harjutorinkatu 1.

Lue lisää Helsingistä.

Löyly (Helsinki) – saunojen Guggenheim

Löyly sauna
Löylyn puuarkkitehtuuri on niin hienoa, että rakennus suojeltiin vain neljä vuotta rakentamisensa jälkeen. Kuva: Pekka Keränen / Visit Finland

Saunojen Guggenheim, niillä sanoilla Imagen entinen päätoimittaja Heikki Valkama kuvasi taannnoin Löylyä. Vertaus on osuva. Näyttelijä Jasper Pääkkösen ja kansanedustaja Antero Vartian Helsingin Hernesaareen vuonna 2016 avaama ja maltaita maksanut Löyly oli virstanpylväs suomalaisten saunojen suunnittelussa.

Arkkitehtuuriltaan yhtä hienoa saunaa ei oltu maailmassa nähty. Löylystä tulikin saman tien Helsingin uusin turistinähtävyys – ja se suojeltiin asemakaavaan jo neljä vuotta rakentamisensa jälkeen. Mitään toista rakennusta on tuskin Suomessa suojeltu yhtä nopeasti.

Sittemmin Löylyn suosio on innoittanut muitakin, ja esimerkiksi Savoon on avattu Kuopion Saana ja Helsingin Kauppatorille Allas Sea Pool, jossa pääsee pulahtamaan ulkouima-altaaseen aivan kaupungin keskustassa.

Löyly on helppo saunakohde myös ulkomaisille vieraille: sekasaunassa saunotaan uima-asut päällä. Tarjolla on sekä tavallinen sauna että savusauna. Suosittuja ovat myös Löylyn ravintola- ja terassi – niissä käydään, vaikkei saunomaan aiottaisikaan.

Löylyn saunat ovat avoinna ma–to klo 16–22, pe ja la 13–23 ja su 12–18. Launtaisin on myös aamusauna kello 9–11. Osoite: Hernesaarenranta 4.

Kiilopään savusauna (Saariselkä) – Suomen paras savusauna

kiilopää savusauna
Kiilopään savusauna (oikealla) ja Kiilopuron avantouintipaikka (vasemmalla). Kuva: Ville Palonen

Suomen tunnelmallisin sauvusauna löytyy Kiilopäältä Saariselältä. Monien mielestä se on myös paras.

Savusaunassa on pimeää, niin kuin kuuluukin. Peittäähän seiniä ja lauteita paksu nokikerros. Aluksi katse erottaa vain ovenpielessä kohoavan massiivisen kiukaan ja korkealla lattian yläpuolella olevan parven.

kiilopää savusauna
Savusaunan lauteet ovat mustan noen peitossa. Kuva: Ville Palonen

Sekasaunan lauteilla istutaan uimapuvuissa. Tunnelma on suorastaan harras, vaikka väkeä olisi paljonkin. Lauteilla kuiskitaan suomen lisäksi saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi. Vaikka sanoja ei ymmärtäisikään, on selvää, että nyt ollaan pyhien asioiden äärellä.

Savusaunan vieressä on Kiilopuroon rakennettu uimapaikka, jossa voi talvisin pulahtaa avantoon.

Kiilopään savusaunaan pääsee kolmena päivinä viikossa: tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 15–20. Valtavan kiukaan lämmittäminen aloitetaan jo aamuseitsemältä, jotta sauna olisi kuumana iltapäivällä.

Tamminiemen sauna (Helsinki) – Kekkosen sauna

Kekkosen sauna ulkoa…
Kekkosen sauna ulkoa…

Tamminiemi on Kekkosen entinen virka-asunto Helsingissä. Nykyisin se toimii kiehtovana Kekkosen kotimuseona, josta tekevät erityisen hauskan vierailukohteen museo-oppaiden hervottomatkin tarinat. Kekkoseen suhtaudutaan museossa kunnioittavalla leikkimielisyydellä.

Kekkonen rakasti saunomista, ja Tamminiemessä on tietysti myös sauna. Siellä pitäisi koettaa jokaisen Suomen poliittisesta historiasta kiinnostuneen käydä ainakin kerran elämässä saunomassa. Näillä lauteilla on ratkaistu Suomen kohtalo useampaankin kertaan!

…ja lauteilta.
…ja sisältä. Kuva: Antti Helin

Sauna on tyylikäs, mutta perinteitä kunnioittava. Uima-allaskin löytyy, samoin tietenkin myös pieni baarikulmaus jäähdyttelytiloista.

Tamminiemen saunan voi vuokrata käyttöönsä. Aivan ilmaista se ei ole: Museoviraston vuokraaman saunan hinta on 3500 euroa iltaa kohden.

Saunaan pääsee kurkistamaan kesäisin Tamminiemen museossa vierailun yhteydessä.

Kokemuksia Suomen saunoista

Artikkelin on kirjoittanut matkailutoimittaja Antti Helin. Kiilopään savusaunasta kirjoitti Ville Palonen. Alta löytyvässä kommenttiosuudessa voit kertoa omia kokemuksiasi: mikä on sinun mielestäsi Suomen paras sauna?

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi