Kuopio – mualiman napa

Kuopion tori on mualiman napa. Kuva: Eero J. Laamanen / Vastavalo

Pallollamme, jota Maaksi kutsutaan, on kolme napaa. Etelänapa, pohjoisnapa ja mualiman napa. Jälkimmäinen sijaitsee Kuopiossa. Tarkemmin sanottuna Kuopion torilla.

Ja niinhän se on, ettei kesä tunnu kesältä laisinkaan, jos ei käy ainakin kertaalleen Kuopiossa nauttimassa muikuista, kalakukosta sekä lupsakoiden ja vaatimattomien savolaisten seurasta.

Jep, huomasit oikein. Edellinen kappale on puuhatehtävä: poimi yksi määre, joka ei kuulu joukkoon.

Vaikka vaatimattomuus ei savolaisia kaunistakaan, on Kuopio yksi Suomen mukavimmista kesäkaupungeista. Sellaista suomalaista ei taida ollakaan, joka ei Kuopiosta pitäisi.

Herkuttelun lisäksi Kuopion-lomalla pääsee ihailemaan Suomen kauneimpiin kuuluvia maisemia ja erinomaista valokuvataidetta. Sekä tietenkin saunomaan muailman suurimmassa savusaunassa.

Kuopion nähtävyydet

Kuopiossa riittää nähtävää ja koettavaa. Puijon tornissa on aivan pakko käydä ihailemassa yhtä Suomen hienoimmista maisemista.

Toinen pakollinen vierailukohde on sympaattinen VB-valokuvakeskus: Suomen parhaisiin kuuluva valokuvakeskus kokoaa joka kesä uuden kiehtovan näyttelyn – usein maailman huippuvalokuvaajilta.

Valokuvakeskuksen sijaintikin on mitä tunnelmallisin Kuninkaankadulla vanhassa puutalossa, johon puolalainen Viktor Barsokevitsch avasi valokuvaamonsa vuonna 1887.

Kuninkaankatu olikin viime vuosisadan vaihteessa Kuopion kulttuurielämän keskus –  Tuomiokirkon kulmalla asusteli myös Minna Canth, joka piti talossaan yhtä Suomen maineikkaimmista kirjailijasalongeista.

Kulttuurihistoriallisesti arvokas Minna Canthin talo eli Kanttila on edelleen jäljellä, tosin se päästettiin rapistumaan ja melkein purettiinkin (mikä hitto meitä suomalaisia oikein vaivaa!). Talon pelastamiseksi perustettu Minna Canth ry sai vihdoin vuonna 2017 ostettua talon ilkeältä grynderiltä, ja voidaan toivoa, että talolla on edessä valoisampi tulevaisuus.

Minna Canthin salonkiin matkattiin Helsingistä ja ulkomailta asti keskustelemaan taiteesta, kirjallisuudesta – ja toki myös seksistä. Itse asiassa eriävät näkemykset seksuaalimoraalista rikkoivat Canthin (moraali!) ja Juhani Ahon (seksi!) välit.

Canthin salonkitunnelmia voi etsiä Kuninkaankadun Korttelimuseosta, johon on lavastettu kirjailijattaren työhuone ja salonki. 11 vanhasta puutalosta koostuva museo on muutenkin mainio johdatus Kuopion historiallisiin tunnelmiin.

Muuten Puu-Kuopiosta on säästynyt vain pieniä alueita kuten kapea Pikku-Pietarin Torikuja, jonka punaisissa aitoissa toimii kesäisin gallerioita, käsityöpuoteja ja kahvila.

Kuopion nähtävyyksiin kuuluvat myös ortodoksinen kirkkomuseo RIISA sekä

Jätkänkämppä, maailman suurin savusauna. Rauhalahdella vajaan 10 kilometrin päässä keskustasta sijaitsevassa Jätkänkämpässä pääsee saunomaan yleisöpäivinä (noin 15 euroa) tiistaisin kello 16–22 ja toukokuulta elokuulle myös torstaisin.

Kuopion tori

Kuopion kauppahalli on tehty kauniiseen jugentyyliin. Kuva: Visit Finland

Kaupungin sydän on Kuopion tori, jonka yhdellä laidalla on Kuopion kaunis raatihuone ja toisella hieno, jugendtyylinen kauppahalli. Sivuilla onkin sitten enimmäkseen rumia liiketiloja.

Jo vuosikymmenien ajan Kuopion torilla on käyty kalakukkosotaa, jonka rintamalinjat ovat jämähtäneet kuin länsirintamalla.

Kuopion Suuri kalakukkosota

Kuopion torilla on valittava puolensa: kumman kalakukot ovat parempia, Hanna Partasen vai Irene Partasen? Molemmilla on vannoutuneet kannattajansa.

Kuopiolainen Hanna Partanen (1891–1969) oli Suomen kuuluisin kalakukkoleipuri, jota on myös kalakukon äidiksi kutsuttu. Hanna Partanen aloitti kalakukkojen kaupallisen leipomisen vuonna 1931, ja hänen ansionaan pidetään sitä, että outo savolainen perinneruoka tuli tunnetuksi ympäri Suomea.

Hänen miniänsä, Ilomantsissa syntynyt Irene Partanen, perusti puolestaan kilpailevan kalakukkoleipomon.

Viimein vuonna 2014 Suuri kalakukkosota oli vihdoin ratketa, kun Irene Partasen perustama leipomo meni konkurssiin. Ostava yleisö oli puhunut. Vaan sota saikin jatkajan, kun Irene Partasen liiketoiminnan jatkajaksi ryhtyi kuopiolainen torimyyjä Jarmo Komulainen.

Vaikka täällä kerran elämässä -sivustolla rakastammekin yleensä rauhaa, Kuopiossa olemme sodan jatkumisen kannalla. Mitä olisi Kuopion tori ilman kilpailevia kalakukkokauppiaita?

Kuopion ravintolat ja kahvilat

Koivumäen kartanossa toimii kesäravintola. Kuva: Visit Finland

Kuopion-matkalla pitää ehdottomasti käydä syömässä muikkuja legendaarisessa Sammossa (Kauppakatu 13), joka on toiminut jo vuodesta 1931. Muikut ovat tuoreita, ilmapiiri ajan patinoima.

Suunnilleen puoli vuosisataa myöhemmin avattiin Kuopion toinen klassikkoravintola, tunnelmallinen Musta Lammas (Satamakatu 4), joka sijaitsee historiallisen oluttehtaan kellarissa.

Kuopion suosituimpia kahviloita on Kuopion kauppahallin kupeessa sijaitseva pikkuruinen Kahvila Kaneli. Maista ainakin makeita piiraita.

Kesäisin ravintolana toimii myös Kuopion eteläpuolella sijaitseva, jugendtyylinen Koivumäen kartano.

Kuopion hotellit

Kuopion historiallisin hotelli on jo vuonna 1930 Kuopion torin laidalle rakennettu Scandic Atlas. Hotelli valmistui keskellä suurta lamaa. Ulkoa hotellin rakennus henkii edelleen vanhaa aikaa, mutta sisältä Atlas on remontoitu moderniksi.

Edullinen vaihtoehto on Puijon tornin vieressä kauniissa punaisessa puutalossa sijaitseva Puijon Maja, joka toimii myös mainiona ravintolana. Huoneen hintaan (alkaen 50 euroa) sisältyy aamiainen ja pääsylippu Puijon torniin.

Katso tarjoukset Kuopion hotelleihin.

Kuopion alueelta löytyy myös kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Kuopion vuokramökkeihin.

Kuopio talvella

Retkiluistelua Kuopiossa. Kuva: Visit Finland

Kuopio on tunnelmaltaan vahvasti kesäkaupunki, mutta Kuopioon kannattaa matkustaa myös talvella. Talvisen Kuopion vetonaulana on Kallaveden luonnonjäällä kulkeva 12 kilometriä pitkä retkiluistelureitti.

Kuopion alueen toinen talvinen vetonaula on Tahko, eteläisen suurin hiihtokeskus, joka tunnetaan rinteidensä ohella vilkkaasta after skistä. Tahkolle on Kuopiosta 60 kilometrin matka.

Matka Kuopioon

Kuopioon pääsee niin junalla kuin lentäenkin.

Lue lisää Savosta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Kiitos hyödyllisestä kirjoituksesta liittyen Kuopioon. Itse suunnittelen kesäreissua sinne suunnille ja vinkit kiinnostaa. Erityisesti kertomasi kaunis raatihuone ja kauppahalli kiinnostaa. Seuraavaksi pitäisi tarkistaa junien hinnat sekä hotellitarjoukset.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi