Kuopio – koe nämä nähtävyydet!

Kuopion tori on mualiman napa. Kuva: Eero J. Laamanen / Vastavalo

Pallollamme, jota Maaksi kutsutaan, on kolme napaa. Etelänapa, pohjoisnapa ja mualiman napa. Jälkimmäinen sijaitsee Kuopiossa. Tarkemmin sanottuna Kuopion torilla.

Ja niinhän se on, ettei kesä tunnu kesältä laisinkaan, jos ei käy ainakin kertaalleen Kuopiossa nauttimassa muikuista, kalakukosta sekä lupsakoiden ja vaatimattomien savolaisten seurasta.

Jep, huomasit oikein. Edellinen kappale on puuhatehtävä: poimi yksi määre, joka ei kuulu joukkoon.

Vaikka vaatimattomuus ei savolaisia kaunistakaan, on Kuopio yksi Suomen mukavimmista kesäkaupungeista. Sellaista suomalaista ei taida ollakaan, joka ei Kuopiosta pitäisi.

Herkuttelun lisäksi Kuopion-lomalla pääsee ihailemaan Suomen kauneimpiin kuuluvia maisemia ja erinomaista valokuvataidetta. Sekä tietenkin saunomaan muailman suurimmassa savusaunassa.

Kuopion tori – keskellä Kuopiota

Kuopion Kauppahallin edustalla on seissyt Veljmies-patsas jo vuodesta 1959. Kuva: kuopiotahko

Kaupungin sydän on Kuopion tori, jonka keskellä kiveyksessä suuri merkki julistaa: ”Mualiman napa – Center of the Universe.”. Torin yhdellä laidalla on Kuopion kaunis raatihuone ja toisella hieno, jugendtyylinen kauppahalli.

Vuonna 1902 valmistunutta kauppahallia näyttää innoittaneen Suomen paviljonki Pariisin maailmannäyttelyssä pari vuotta aiemmin. Kaariovet ovat kuin paviljongista kopioituja.

Torin laidalla on myös Kuopion historiallisin hotelli, jo vuonna 1930 rakennettu Scandic Atlas. Hotelli valmistui keskellä suurta lamaa. Ulkoa hotellin rakennus henkii edelleen vanhaa aikaa, mutta sisältä Atlas on remontoitu moderniksi.

Kuopion Suuri kalakukkosota

Kuopion torilla on valittava puolensa: kumman kalakukot ovat parempia, Hanna Partasen vai Irene Partasen? Molemmilla on vannoutuneet kannattajansa. Jo vuosikymmenien ajan Kuopion torilla on käyty kalakukkosotaa, jonka rintamalinjat ovat jämähtäneet kuin länsirintamalla.

Kuopiolainen Hanna Partanen (1891–1969) oli Suomen kuuluisin kalakukkoleipuri, jota on myös kalakukon äidiksi kutsuttu. Hanna Partanen aloitti kalakukkojen kaupallisen leipomisen vuonna 1931, ja hänen ansionaan pidetään sitä, että outo savolainen perinneruoka tuli tunnetuksi ympäri Suomea.

Hänen miniänsä, Ilomantsissa syntynyt Irene Partanen, perusti puolestaan kilpailevan kalakukkoleipomon.

Viimein vuonna 2014 Suuri kalakukkosota oli vihdoin ratketa, kun Irene Partasen perustama leipomo meni konkurssiin. Ostava yleisö oli puhunut. Vaan sota saikin jatkajan, kun Irene Partasen liiketoiminnan jatkajaksi ryhtyi kuopiolainen torimyyjä Jarmo Komulainen.

Vaikka täällä kerran elämässä -sivustolla rakastammekin yleensä rauhaa, Kuopiossa olemme sodan jatkumisen kannalla. Mitä olisi Kuopion tori ilman kilpailevia kalakukkokauppiaita?

Kauppakatu johtaa Muikkuravintola Sammon kautta satamaan

Kauppakadun varrella sijaitsevassa jugendlinnassa toimii Kuopion luonnontieteellinen museo. Kuva: kuopiotahko

Kuopion viihtyisin katu on Kauppakatu, joka johtaa Kuopion torilta, Kauppahallin takaa, Kallaveden rantaan Kuopion satamaan.

Jo melkein kauppahallin kupeessa on pikkuruinen Kahvila Kaneli, yksi Kuopion rakastetuimmista kahviloista Maista ainakin makeita piiraita.

Kauppakadun varrella ovat myös Kuopion taidemuseo, tuomiokirkko, kaunis Snelmaninpuisto, luonnontieteellisen museon komea jugendlinna ja mikä tärkeintä, legendaarinen Muikkuravintola Sampo.

Muikkuravintola Sampo (Kauppakatu 13) on toiminut jo vuodesta 1931. Muikut ovat tuoreita, ilmapiiri ajan patinoima. Täällä pitää ehdottomasti käydä syömässä muikkuja aina Kuopion-matkalla.

Lisää ravintoloita löytää kadun päästä, Kuopion satamasta, jossa voi asua Hotellilaiva Wuoksessa. Laiva on sisustettu mukavaksi majapaikaksi ja sijaintikin on mitä parhain. Keskustan ohella täältä kävelee nopeasti myös Väinölänniemen uimarannalle, Kuopion parhaalle biitsille.

VB-valokuvakeskus

Kuopion toinen keskeinen katu on Kauppakadun poikkikatu Kuninkaankatu, jolla sijaitsee Kuopion lähes pakollisiin nähtävyyksiin kuuluva sympaattinen VB-valokuvakeskus. Suomen parhaisiin kuuluva valokuvakeskus kokoaa joka kesä uuden kiehtovan näyttelyn – usein maailman huippuvalokuvaajilta.

Valokuvakeskuksen sijaintikin on mitä tunnelmallisin Kuninkaankadulla vanhassa puutalossa, johon puolalainen Viktor Barsokevitsch avasi valokuvaamonsa vuonna 1887.

Minna Canthin Kanttila

Niihin aikoihin, viime vuosisadan vaihteessa, Kuninkaankatu olikin Kuopion kulttuurielämän keskus –  Tuomiokirkon kulmalla asusteli myös Minna Canth, joka piti talossaan yhtä Suomen maineikkaimmista kirjailijasalongeista.

Minna Canthin salonkiin matkattiin Helsingistä ja ulkomailta asti keskustelemaan taiteesta, kirjallisuudesta – ja toki myös seksistä. Itse asiassa eriävät näkemykset seksuaalimoraalista rikkoivat Canthin (moraali!) ja Juhani Ahon (seksi!) välit.

Kulttuurihistoriallisesti arvokas Minna Canthin talo eli Kanttila on edelleen jäljellä, tosin se päästettiin rapistumaan ja melkein purettiinkin.

Talon pelastamiseksi perustettu Minna Canth ry on saanut talon ostettua ja suunnittelee siihen kunnostamisen jälkeen kulttuuritoimintaa.

Meillä on ehdotus. Suomessa on useampikin suurmiesmuseo, mutta mitä jos paikalle avattaisiin Suurnaismuseo, joka vaalisi Minna Canthin ohella muiden suomalaisten naisten kulttuuriperintöä?

Tässä muutama suomalainen suurnainen, joiden ympärille museon voisi perustaa: taiteilijat Tove Jansson ja Helene Schjerfbeck, ensimmäinen suomalainen naisministeri Miina Sillanpää, oopperatähti Aino Ackté, YK:n apulaispääsihteeri Helvi Sipilä, Marimekon perustaja Armi Ratia ja Maiju Gebhard, joka kehitti astianpesukaapin.

Korttelimuseo

Canthin salonkitunnelmia voi etsiä Kuninkaankadun Korttelimuseosta, johon on lavastettu kirjailijattaren työhuone ja salonki. 11 vanhasta puutalosta koostuva museo on muutenkin mainio johdatus Kuopion historiallisiin tunnelmiin.

Pikku-Pietarin torikuja

Pikku-Pietarin kujalta voi ostaa käsitöitä. Kuva: kuopiotahko

Muuten Puu-Kuopiosta on säästynyt vain pieniä alueita kuten Torikadun varrella sijaitseva Pikku-Pietarin torikuja, jonka puutalomiljöössä toimii kesäisin gallerioita, käsityöpuoteja ja kahvila.

Ortodoksinen kirkkomuseo RIISA – yllättävänkin kiehtova

Kuopion nähtävyyksiin kuuluvat myös ortodoksinen kirkkomuseo RIISA, joka sijaitsee keskustan reunalla Karjalankadulla.

Museon kokoelmat ovat kansainvälisestikin arvokkaat. Peruskokoelman pohjana ovat Karjalasta Valamon, Konevitsan ja Petsamon luostareista toisen maailmansodan aikana evakuoidut arvoesineet. Joukossa on esimerkiksi Venäjän tsaarien luostareihin antamia lahjoja.

Puijon torni on Kuopion paras nähtävyys

puijon torni kuopio
Puijon tornista avautuvat huikeat näkymät Kallavedelle. Kuva: Juha Määttä / Vastavalo / Visit Finland

Kuopion, ei kun siis koko mualiman, komein maisema avautuu Puijon tornista. Eikä kyse ole tällä kertaa edes savolaisesta liioittelusta – Puijon maisemat ovat todella hienot. Tämä on niin hieno nähtävyys, ettei sitä kannata missään nimessä jättää väliin.

Ensimmäinen näkötorni valmistui mäen laelle jo vuonna 1856. Nykyinen 75 metriä korkea Puijon torni on vuodelta 1963. Kun torniin lisätään mäen korkeus, pääsee Kallavettä katsomaan 224 metriä järvenpinnan yläpuolelta.

Näkötornin huipulla on pyörivä maisemaravintola, mutta maisemia voi ihailla pääsymaksua vastaan myös ruokailematta.

Tornin vieressä on punainen puutalo, Puijon Maja, jonka ravintolasta saa lounasta iltapäivään asti. Puijon Majaan ollaan suunniteltu myös saunakeskusta – tiedä vaikka se olisi jo avoinna vieraillessasi.

Puijon torni sijaitsee vain kahden kilometrin päässä Kuopion keskustasta, mutta reipas ylämäki tekee kävelystä kuntoilua.

Kuopion Saana – moderni saunamaailma

Kuopion Saana on komea, moderni saunamaailma kauniissa järvimaisemissa. Kuva: kuopiotahko

Kuopioon avattiin uusi ja moderni saunamaailma Kuopion Saana vuonna 2019. Nimensä se on kaiketi saanut arkkitehtuuristaan, jossa on helppo nähdä yhtäläisyyksiä Saanatunturin muotoon.

On kaunista arkkitehtuuria, saunoja, ulkouima-allas ja ravintola. Sijainti on todella kauniissa järvimaisemissa, tosin tylsän teollisuusalueen perällä, lähes kolmen kilometrin päässä keskustasta.

Perille pääsee kätevimmin polkupyörällä, vaikkapa Kuopion kaupunkipyörillä. Myös venelaituri löytyy.

Kuopion toinen, perinteisempi, saunaelämys löytyykin sitten Rauhalahdelta.

Jätkänkämppä – maailman suurin savusauna

Mahtava hirsitupa Jätkänkämppä on tuotu Pohjois-Kajalasta.

Rauhalahdella, vajaan 10 kilometrin päässä Kuopion keskustasta, sijaitsee Jätkänkämppä, jonka yhteydessä on maailman suurin savusauna. Saunan koko on komea ja löylyt loistavat.

Aikoinaan jopa 70 tukkijätkää kerralla majoittanut Jätkänkämpän päärakennus sijaitsi alun perin Pohjois-Karjalassa Nurmeksessa, josta se siirrettiin hirsiksi purettuna vuonna 1987 Rauhalahdelle.

Samalla Jätkänkämpän yhteyteen rakennettiin uusi, valtava savusauna. Löylyihin mahtuu 70 saunojaa, Jätkänkämpän perinteitä kunnioittaen.

Jätkänkämppä on tilauskäytössä ympäri vuoden. Yleisöpäivä on tiistai (kello 16–22) ja toukokuulta elokuulle myös torstai. Yleisöpäivinä myös yksittäiset saunojat pääsevät savusaunan löylyihin pääsymaksua vastaan (noin 15 euroa).

Saunomisen ohella kannattaa osallistua buffet-illalliseen, jossa on tarjolla savolaisia herkkuja kuten kalakukkoa, rosvopaistia ja savulammasta. Kesäisin Jätkänkämpällä on myös tukkilaisnäytöksiä.

Metsäkämppä ja savusauna kuuluvat Rauhalahden kylpylähotellille, jossa pääsee nauttimaan muun muassa jaavalaisesta kylpyseremoniasta.

Von Wright kulttuuri- ja luontopolku – patikointia taiteilijaveljesten jäljillä

Kuopion vieressä on Haminalahden kartano, jossa asuivat lintu- ja maisemamaalauksistaan tunnetut von Wrightin veljekset. Empire-tyylisen kartanon on osaksi suunnitellut sankariarkkitehti Engel.

Veljesten kunniaksi alueelle on avattu reilun kolmen kilometrin mittainen luontopolku, jolla pääsee ihailemaan von Wrightien taiteesta tuttuja  maisemia.

Kuopio talvella – retkiluistelua ja hiihtokeskus Tahko

Retkiluistelua Kuopiossa. Kuva: Visit Finland

Kuopio on tunnelmaltaan vahvasti kesäkaupunki, mutta Kuopioon kannattaa matkustaa myös talvella. Talvisen Kuopion vetonaulana on Kallaveden luonnonjäällä kulkeva 12 kilometriä pitkä retkiluistelureitti.

Kuopion alueen toinen talvinen vetonaula on Tahko, eteläisen suurin hiihtokeskus, joka tunnetaan rinteidensä ohella vilkkaasta after skistä. Tahkolle on Kuopiosta 60 kilometrin matka.

Kuopion ravintolat

Koivumäen kartanossa toimii kesäravintola. Kuva: Visit Finland

Muikkuravintola Sammon ohella Kuopion klassikkoravintoloita on tunnelmallinen Musta Lammas (Satamakatu 4), joka sijaitsee historiallisen oluttehtaan kellarissa.

Puijonkadulla aseman kulmilla sijaitseva Gastrobar B/P tunnetaan erinomaisista hampurilaisistaan. Jos tykkäät vahvoista mauista, valitse Roquefort-burger.

Kesäisin ravintolana toimii myös Kuopion eteläpuolella sijaitseva, jugendtyylinen Koivumäen kartano.

Kuopion hotellit

Edellä mainittujen hotellien lisäksi suositeltavia ovat myös melkein Muikkuravintola Sammon kulmalla sijaitseva Hotel Jahtihovi sekä Lapland Hotels Kuopio, joka sijaitsee Kuopion aseman vieressä ja kerää kehuja etenkin Lapin-herkkuja sisältävästä aamiaisestaan.

Hieman erikoisempaa tunnelmaa tarjoaa Kuopion asemalla toimiva Cafe Asema B&B. Täällä siis tosissaan asutaan Kuopion asemalla.

Rautatieaseman vieressä on toinenkin edullinen majapaikka, ytimekkäästi nimetty Hostel Matkakoti. Jaetut kylpyhuoneet.

Katso tarjoukset Kuopion hotelleihin.

Vuokramökit Kuopion alueella

Kuopion alueelta löytyy myös kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Kuopion vuokramökkeihin.

Matka Kuopioon

Kuopioon pääsee niin junalla, bussilla kuin lentäenkin. Omalla autolla etelästä ajetaan Viitostietä pitkin.

Lue lisää Savon nähtävyyksistä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Kiitos hyödyllisestä kirjoituksesta liittyen Kuopioon. Itse suunnittelen kesäreissua sinne suunnille ja vinkit kiinnostaa. Erityisesti kertomasi kaunis raatihuone ja kauppahalli kiinnostaa. Seuraavaksi pitäisi tarkistaa junien hinnat sekä hotellitarjoukset.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi