Savon parhaat nähtävyydet

Savoon ja Järvi-Suomeen tutustuu mainiosti myös pyöräillen. Kuva: Mikko Nikkinen / Visit Finland

Savo edustaa kotimaanmatkailua parhaimmillaan. Järvi-Suomen sydämessä pääsee nauttimaan upeista maisemista, Suomen hienoimpiin kuuluvista nähtävyyksistä ja paikallisherkuista (kalakukko ja lörtsyt). Sekä tietysti myös mainiosta savolaisesta murteesta.

Savon nähtävyyksien suurin ihme on tietenkin Saimaa, Suomen suurin järvi, jonka kerran elämässä -kokemuksiin kuuluu uhanalaisen saimaannorpan bongaaminen.

Kerimäen puukirkko on häkellyttävän suuri. Kuva: Estea / Shutterstock

Hyvänä kakkosena Savon ihmeissä tulee Kerimäen kirkko, maailman suurin puukirkko. Korkealla mäellä, keskellä vaatimatonta kylää nouseva jättimäinen kirkko on pysäyttävä näky.

Olavinlinna on puolestaan ulkoasultaan näyttävin Suomen linnoista.

Seitsemän kilometriä pitkä Punkaharju on Savon kuuluisimpia tienpätkiä. Kuva: Antti Helin

Esihistoriallisiin tunnelmiin pääsee Savossa ihailemalla Astuvansalmella Suomen hienoimpia kalliomaalauksia.

Savon kauneimpia luonnonnähtävyyksiä ovat Punkaharju ja komea Orinoron rotko, jota on myös Savon seitsemänneksi ihmeeksi kutsuttu.

Savossa sijaitsevat myös Suomen kuuluisimmat luostarit: viiniä tekevien munkkien asuttama Valamon luostari ja Lintulan nunnaluostari. Valamon luostarin mailla on runoilija Pentti Saarikosken hauta.

Entistä hauskemmaksi kotimaanmatkailun tekee upouusi teos Madventures Suomi. Saimaan saloihin johdattaa puolestaan teos Saimaa – koko tarina.

Savon erikoiset nähtävyydet

Täällä synnyin minä! Urho Kekkonen astui maaillmaan Lepikon torpan savusaunassa. Kuva: Ville Palonen

Savossa on myös muutama mainio nähtävyys kieli poskessa -matkailuun. Pielavedellä on melkein pakko käydä ihmettelemässä suomalaisen supersankarin, Urho Kekkosen, vaatimatonta synnyinkotia Lepikon torppaa, jota käytettiin härskistikin Kekkos-myytin luomisessa.

Lepikon torpan suunnalla on Korkeakoski, paperilla Suomen korkein vesiputous. Todellisuus voi kuitenkin tuottaa pienen pettymys: paikan päällä se näyttää metsän läpi virtaavalta koskelta.

Juankoskella odottaa puolestaan kaupungin suuren pojan Juice Leskisen patsas, ja vieläpä varsin mainion näköinen. Lyhyen matkan päässä Juankoskelta on Pisa, korkea kukkula, jonka maisemista jo Joukahainen runoili Kalevalassa: ”Tieän puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla: / pitkät on puut Pisan mäellä, hongat Hornan kalliolla.”

Nykyisin Pisan maisemia voi ihailla uudesta Pisan näkötornista. Kyllä, luit oikein: Savossa on jopa oma Pisan torninsa!

Savon parhaat kaupunkikohteet

Mikkelissä voi herkutella Kenkävero-ravintolassa, joka sijaitsee kauniissa vanhassa pappilassa. Kuva: VisitFinland

Savon paras kaupunkikohde on Kuopio, joka on samaan aikaan sopivan pieni ja tarpeeksi suuri. Kuopiossa on jotakin uskomattoman sympaattista, ja täällä onkin käytävä ainakin kerran kesässä herkuttelemassa klassikkoravintola Sammon muikuilla ja valittava puolensa Kuopion Suuressa kalakukkosodassa.

Savonlinna ei pärjää varsinaisena kaupunkikohteena Kuopiolle, mutta Savonlinnan sijainti on lyömätön. Yhtä tiivistä maailmanluokan nähtävyyssumaa Suomessa harvoin kohtaa: lyhyen ajomatkan sisällä ovat Olavinlinna, Kerimäen jättimäinen puukirkko ja Punkaharjun kansallismaisema.

Nähtävyyksien – ja oopperajuhlien – imussa Savonlinnaan on avattu kaksikin tavallista viihtyisämpää majapaikkaa. Savonlinnan kauneimmassa kulmauksessa, aivan Olavinlinnan kupeessa, vanhassa puutalokulmauksessa sijaitsee kaupungin kaiketi idyllisin majatalo, Cafe & Hotel Saima. Samalla Linnakadulla on toinenkin viehättävä pikkuhotelli, Hotelli Hospitz.

Hullumpi vaihtoehto ei ole myöskään Spahotel Casino, joka sijaitsee mukavalla paikalla omalla saarellaan keskustan vieressä. Tunnelmaa luo vanha, puinen ravintolarakennus, ja siltaa pitkin pääsee vieläkin pienempään saareen, josta löytyy kerrassaan ihastuttava Lettukahvila Kalliolinna.

Maininnan ansaitsee myös Savonlinnan vanhalla puisella rautatieasemalla sijaitseva Wanhan Aseman Majatalo.

Mökki-Suomen epävirallinen pääkaupunki on puolestaan Mikkeli, jonka lähistöllä on enemmän kesämökkejä kuin missään muualla Suomessa. Mökkiläisten ansiosta Mikkeli muuttuu kesäisin kulinaariseksi keitaaksi, jossa voi herkutella esimerkiksi Tertin kartanon huikeassa noutopöydässä. Kartanossa voi myös yöpyä.

Mikkelin nähtävyytenä on päämajamuseo, joka muistuttaa kaupungin roolista toisen maailmansodan aikaisena Suomen armeijan päämajana.

Lietveden maisematie – Savon paras roadtrip

Lietveden maisematie eli Puumalan tie on Suomen kauneimpia. Kuva: Visit Finland

Suomen kauneimmasta tiestä on monta kilpailijaa, mutta yksi vahvimmista ehdokkaista on Mikkelistä Puumalaan vievä kantatie 62. Tie mutkittelee halki kenties Suomen upeimpien järvimaisemien. Matkan varrelle osuu Pistohiekan uimaranta ja komea Saimaan silta aivan Puumalan edustalla.

Matka on sen verran lyhyt, että se sopii mainiosti myös pyöräilyyn.

Puumalasta matkaa voi jatkaa Etelä-Karjalaan Imatrankoskea ihailemaan. Matkalla kannattaa poiketa katsomaan myös Kummakiveä, yhtä Suomen kuuluisimmista siirtolohkareista.

Heinäveden reitti – Savon paras risteily

heinäveden reitti savonlinna
Saapuminen Savonlinnaan on Heinäveden reitin kohokohta. Kuva: Jaakko Posti / Visit Finland

Järvi-Suomen maisemista kauneimmillaan nauttii Heinäveden risteilyllä, jota on kutsuttu myös maailman kauneimmaksi sisävesiristelyksi. Savonlinnan ja Kuopion välillä kulkevaa Heinäveden reittiä ovat käyneet ihailemassa niin Eino Leino, Juhani Aho kuin Savonlinnan oopperajuhlien perustaja Aino Actekin.

Maisemissa vuorottelevat avarat, saarien koristamat järvenselät ja mutkaisen kapeat vesistöt. On kalliorantoja, metsäisiä saloseutuja ja kylämaisemia. Neljä kanavaakin osuu reitin varrelle.

Sulkukanavia alettiin rakentaa Heinäveden vesistöön jo 1800-luvun lopulla, jotta vesireitti saatiin avattua kahden tärkeän Järvi-Suomen kaupungin välille.

Reittiä liikennöidään yleensä kesäkuun loppupuolelta elokuun alkuun. Koko risteily Savonlinnasta Kuopioon kestää noin 10 tuntia. Risteillä voi myös vain osan matkasta: laiva pysähtelee useissa satamissa.

Risteilyt lähtevät määränpäistä vuoropäivinä.

Sulkavan linnavuori ja Tiittalan kartano

Sulkavan linnavuori
Sulkavan linnavuori nousee mahtavana jyrkänteenä Saimaan vesistöstä. Ylhäältä avautuvat komeat näkymät. Kuva: Mannasen, Wikimedia Commons

Mikkelin ja Savonlinnan välissä sijaitsee Sulkavan linnavuori, maisemiltaan Suomen komein linnavuori. Sulkavan linnavuori kohoaa peräti 55 metrin korkeuteen järven pinnasta.

Samalla kannatta tutustua myös Sulkavan kirkonkylään. Saimaan vesistössä on säilynyt kauniita vanhoja puutaloja ja menneen ajan maisemaa.

Vieressä on Tiittalan kartano, viehättävä vanha puukartano, jonka artesaani aamiainen vie kielen (ja sydämen) mennessään.

Kylpyläloma Savossa

Mannerheimin huone Runnin kylpylähotellissa.

Savon kuuluisin kylpylä on Rantasalmella sijaiteva upea, luonnonmateriaaleista rakennettu Järvisydän. Melkein vieressä on erikoinen nähtävyys, HakoApajan uppopuukylä. Järvestä nostetuista uppotukeista rakennettu kylä ja yhden miehen elämätyö.

Savon toinen maineikas kylpylä on Iisalmen kupeessa sijaitseva Runnin kylpylä, nykyinen Spa Hotel Runni. Kylpylä on Suomen perinteisimpiä ja ainoa, jonka vesi tulee oikeasta terveyslähteestä.

Runnin kylpylästä käsin voi käydä tutustumassa Iisalmella Juhani Ahon museoon ja Koljonvirran taistelupaikkaan, jossa Vänrikki Stoolin tarinoiden mukaan taisteli yksinkertainen mutta urhea sotamies Sven Dufva.

Iisalmessa voi myös yöpyä kylpylähotellia edullisemmin Koljonvirran kartanossa, jonka yhteydessä on leirintäalue.

Linnansaari ja Kolovesi – Savon kauneimmat kansallispuistot

Heti Rantasalmen edustalla on Linnansaaren kansallispuisto, paras paikka osallistua opastetulle retkelle saimaannorppia bongaamaan.

Linnansaaren kansallispuistoa koristavat komeat järvenselät. Viereisen Koloveden kansallispuiston suojaisat ja turvalliset vesireitit tarjoavat puolestaan upeat puitteet melontaseikkailulle, joka sopii aloittelijallekin. Maisemat ovat upeat: jyrkät kalliot nousevat vedestä korkealle. Ja hyvällä onnella täälläkin voi nähdä saimaannorpan!

Etelä-Konneveden kansallispuisto – Savon paras kansallispuisto patikointiin

Savon kolmas hieno kansallispuisto on Etelä-Konnevesi, joka sijaitsee Keski-Suomen rajalla, Kuopion ja Jyväskylän puolivälissä. Tämä kohde sopii mainiosti myös patikointiin.

Vajaan viiden kilometrin mittaiselle Kalajan kierrokselle tuovat haastavuutta lukuisat nousut ja laskut, mutta vaivan palkitsevat hulppean jyrkät järvimaisemat. Jättiläishaapojakin pääsee ihailemaan.

Sonkajärvi – Suomen erikoisin pitäjä

Iisalmen lähellä, pienessä Sonkajärven kylässä, on kisattu Eukonkannon maailmanmestaruudesta jo yli 20 kertaa. Heinäkuun alussa järjestettävä viikonlopputapahtuma on sekoitus maalaismarkkinaa, karaokekisaa, urheilukilpailua ja suomalaista sekopäisyyttä.

Eukonkannon mm-kilpailu on yllättävän iso tapahtuma: kävijöitä on jopa 6000 ja kilpailijoitakin pari sataa yli kymmenestä maasta.

Jos ei eukonkannossa ole jo kylliksi ihmeteltävää, on Sonkajärvellä vielä toinenkin erikoinen valttikortti. Kansainvälisessä pullomuseossa on esillä yli 3000 pulloa ympäri maailmaa, muun muassa 1600 vuotta vanha antiikin ajan kyynelpullo, johon kerättiin hautajaisvieraiden kyyneliä.

Tämä kaupunki on kärkisijoilla kisassa Suomen omituisimman pitäjän tittelistä!

Tahko, Rantasalmi ja Savo talvella

Retkiluistelua Kuopiossa. Kuva: Visit Finland

Savo ei ole vain kesäkohde, vaan upeita elämyksiä on luvassa myös talvella. Savossa pääsee myös laskettelemaan – sillä mitäpä Savossa ei voisi tehdä?

Kuopiosta 60 kilometriä pohjoiseen sijaitseva Tahko on Suomen suurin hiihtokeskus Pohjois-Suomen ulkopuolella. Monipuoliset rinteet sopivat kaikentasoisille laskijoille, ja Tahkon maineikas after ski pärjää taatusti vauhdissa Lapin hiihtokeskuksille.

Savo sopii myös retkiluisteluun. Sekä Kuopiossa että Rantasalmella on molemmissa noin 20 kilometriä pitkät luonnonjääradat, joille matkustetaan ulkomailta asti retkiluistelemaan. Voin näistä vie Rantasalmi, jonka jäällä luistelijat ovat nähneet Rantasalmen jopa saimaannorppia!

Luistelupäivän päätteeksi on mukava rentoutua Rantasalmen elämyksellisessä kylpylähotellissa Järvisydän.

Savon parhaat tapahtumat

Järvi, keskiaikainen linna ja kulttuuritapahtuma. Savonlinna on Suomea parhaimmillaan. Kuva: Savonlinnan oopperajuhlat / Visit Finland

Eukonkannon ohella Savossa on myös maailmanluokan kulttuuritapahtumia. Savon kuuluisin kesätapahtuma on tietenkin Savonlinnan oopperajuhlat. Kesäkuun puolivälissä järjestettävä Kuopio tanssii ja soi on puolestaan Pohjoismaiden merkittävin tanssifestivaali.

Lue lisää Savosta.

Vuokraa mökki Savosta

Savosta löytyy kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Savon vuokramökkeihin.

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!