Kerimäen kirkko on todellinen puukirkkojen Godzilla

suomi savo kerimäen kirkko
Kerimäen kirkon äärellä ihminen tuntee itsensä pieneksi. Kuva: Antti Helin

Maailman suurin puukirkko lyö ällikällä. Savonlinnan lähellä sijaitseva Kerimäen kirkko on kooltaan mykistävä. Mahtavuutta lisää entisestään sijainti mäen päällä vaatimattoman kirkonkylän keskustassa.

Vuonna 1847 valmistuneen kirkon äärellä ei voi kuin kummastella, mikä ihme sai kerimäkeläiset rakentamaan näin valtavan herranhuoneen?

Kerimäen kirkon rakentaminen

suomi kerimäen kirkko
Kerimäen kirkko on sisältä jylhä mutta koristeluiltaan paljas.

Kerimäen kirkon koon on sanottu johtuneen rakennusvirheestä, jossa paikallisilta työmiehiltä menivät arkkitehdin antamat mitat sekaisin. Todellinen syy on kuitenkin se, että alkuperäiset piirustukset nähnyt Kerimäen kirkkoherra ei ollut tyytyväinen, vaan valitteli, ettei kirkosta tulisi tarpeeksi suuri seurakunnalle.

No, rakennettiin isompi. Alkuperäisiä piirustuksia ei laitettu uusiksi, kunhan vain mittakaavaa suurennettiin. Niin syntyi puukirkkojen Godzilla.

Istumapaikkoja Kerimäen kirkossa on 3000, ja seisomaan mahtuu melkein toinen mokoma lisää.

Rahat eivät riittäneet koristeluun

Kerimäen kirkon rakentaminen oli todellinen voimainponnistus. Valmista tuli kolmessa vuodessa, mutta rakentaminen tuli kerimäkeläisille niin kalliiksi, että kesti 50 vuotta, ennen kuin kirkkoon oli varaa tilata urut ja alttaritaulu. Sitä ennen mahtavan kirkon alttarilla oli vain valkoinen risti.

Sisältä Kerimäen kirkko on edelleenkin karu: koristeluksi riittävät seinät, jotka on maalattu näyttämään marmorilta. Mutta mittakaava lumoaa. Kerimäen kirkosta tuli sisätiloiltaan Suomen suurin, ja sen rinnalla kalpenevat jopa Turun ja Helsingin tuomiokirkotkin.

Kerimäen kirkko on ansaitustikin suosittu matkailunähtävyys, jota käy vuosittain katsomassa noin 50 000 vierasta. Kerimäen kirkosta jos mistä saisi voisi joku kirjoittaa suomalaisen version Ken Folletin menestysromaanista Taivaan pilarit.

Kahvila Kaivopirtti

Suoraan kirkkoa vastapäätä on mukava kahvila Kaivopirtti, jossa kannatta käydä lataamassa akkuja godzillamaisen elämyksen päätteeksi. Tarjolla lounasta ja leivonnaisia.

Majoitus Kerimäellä

Kerimäeltä löytyy mukavasti myös majoitusta. Savonlinnaan ja Punkaharjulle on lyhyt matka. Tunnelmallisin majapaikka on vanhaan puutaloon ihanasti sisustettu Wanhan apteekin majatalo. Lyhyt kävely kirkolle.

Luonnonrauhassa, järven rannalla, pääsee yöpymään puolestaan Hotelli Varpussa.

Lue lisää Savosta tai Itä-Suomen parhaat nähtävyydet.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!