Tonga – ui valaiden kanssa

Nukanamo-saari Tongan Ha’apain saaristossa. Kuva: Sarah Kelemen Garber, Flickr CC

Tonga on yksi haavekohteistani – heti kun pystyn, matkustan Tongalle. Ai miksi? Koska Tongalla voi uida ryhävalaiden kanssa. Toistan: Tonga on maailman harvoja paikkoa, jossa voi uida valaiden kanssa. Jo se yksin tekee Tongasta unelmien lomakohteen seikkailunhaluisille matkailijoille.

Tonga on myös hyvä kohde kokea Tyynenmeren tunnelmaa aidoimmillaan. Turismi on Tongalla edelleen lapsenkengissään, ja paikallinen kulttuuri tulee taatusti tutuksi. Massaturismia on lähinnä risteilyalusten muodossa, jotka vierailevat yleensä Vava’ulla valaita katsomassa.

Nähtävyydestä käyvät myös Tongan asukkaat, jotka tunnetaan maailman lihavimpana kansakuntana. Ja isoja tongalaiset ovatkin.

Suuren koon ihannointi saattaa johtaa Tongan historiasta. Tonga oli tuhatluvulla Tyynenmeren mahtivaltio, jonka kuninkaan valta ulottui Fidzille ja Samoalle asti. Tongan suuruudenajoista muistuttaa tänäkin päivänä pääsaarella sijaitseva, kolmen mahtavan kivipaaden muodostama Ha’amonga Maui, Tyynenmeren versio Stonehengestä.

Tongaa ei koskaan virallisesti kolonisoitu, ja maa onkin Tyynenmeren ainoa kuningaskunta, jossa kuninkaalla on todellista valtaa. Perinteet ovat muutenkin Tongalla kunniassaan. Miehet pukeutuvat usein hameeseen – jopa puvuntakkiin yhdistettynä. Naisilla on modernienkin vaatteiden päällä yleensä perinteinen kaislahame.

Perinteiset uskomukset sekoittuvat kristinuskoon, johon tongalaiset suhtautuvat suudella hartaudella. Tongalaiset jumalanpalvelukset ovatkin aikamoisia nähtävyyksiä: laulu raikaa kovaa ja komeasti.

Pyhäpäivänä ei sitten paljon muuta kuulemma tehdäkään: niin työnteko kuin urheilukin ovat Tongalla sunnuntaisin kiellettyjä ja melkein kaikki paikat ovat kiinni.

Tongalaisten sanotaan elävän muutenkin leppoisalla rytmillä. Hymy on herkässä, eikä mihinkään ei ole kiire. Aina on aikaa vaihtaa kuulumiset vaikka matkailijan kanssa.

Tonga tunnetaankin myös lempinimellä Ystävälliset saaret. Nimen antoi maailman ympäri purjehtinut kapteeni James Cook vuonna 1777 saatuaan Tongalla vieraanvaraisen vastaanoton. Se oli tosin vain pintaa: myöhemmin paljastui, että tongalaiset olivat juonineet Cookin surmaamista. Cook selvisi saarilta hengissä, mutta menetti kaksi vuotta myöhemmin henkensä Havaijilla.

Nykypäivän matkailijalle Tonga on turvallinen matkakohde. Tongalla ei ole malariaa, ja denguekin on harvinainen.

Tongan nähtävyydet

Tongan saaret ovat pieniä, siis todella pikkuruisia. Tongan pääsaarella Tongatapullakaan ei ole pituutta kuin kolmisenkymmentä kilometriä päästä päähän. Etäisyydet sen sijaan ovat pitkät: Tongan saaristo on levittäytynyt pohjois-eteläsuunnassa 800 kilometrin matkalle. Tongan 169 saarta jakautuvat kolmeen pääryhmään: Tongatapu, Vav’u ja Ha’apai.

Pääsaari Tongatapun nähtävyytenä on paikallinen elämänmeno sekä Tongan Stonehenge, kuningas Tuitatuin 1200-luvulla pystyttämä kivipaasi Ha’amonga Maui. Suomalaisten reissaajien keskuudessa suosituin majapaikka on Tongatapun halvimpiin kuuluva Toni’s Guest House, jossa Riku ja Tunna asuivat Madventures-televisiosarjassa.

Parinkymmenen kilometrin laivamatkan päässä Tongatapulta on sademetsän peittämä naapurisaari Eua, suosittu paikka käydä viidakkovaelluksella.

Todelliset elämykset Tongalla alkavat kuitenkin vasta, kun hyppää lentokoneeseen ja jatkaa matkaa Vava’un tai Ha’apain saaristoon.

Vava’un keskus on saariston suurimmalla saarella sijaitseva Neiafu, josta käsin voi tehdä retkiä edessä avautuvaan, kuvankauniiseen pikkusaaristoon. Vava’un saaristossa voi valaiden bongaamisen ohella meloa kajakilla, snorklata ja sukeltaa. Korallit ovat hienoja ja haitakin on helppo nähdä. Majoitusta Neiafulla on monipuolisesti majataloista hotelleihin ja kotimajoitukseen.

Ha’apain maisemat ovat Vava’uta hivenen vähemmän dramaattiset, mutta tunnelma on ihastuttavan leppoisa. Ha’apai on myös Vava’uta parempi rannalla laiskotteluun: kun Vava’un parhaat rannat ovat venematkan päässä Neiafusta, Ha’apailla majapaikat ovat yleensä suoraan rannalla.

Katso tarjoukset Ha’apain majoitukseen.

Valaiden katselu Tongalla

Tonga on maailman paras paikka uida valaiden kanssa. Sesonki kestää heinäkuusta syyskuulle, jolloin Tongan vesiin vaeltaa Etelämantereelta yli 2000 ryhävalasta. Tongalla on enemmän valaita kuin missään muualla Polynesiassa.

Ryhävalaat saapuvat Tongan rauhallisiin trooppisiin vesiin parittelemaan ja hoivaamaan pienokaisiaan. Luvassa on yksi maailman upeimmista luontoelämyksistä, kun pääsee tekemään tuttavuutta aivan vierestä emojen ja niiden poikasten kanssa. Valaat ottavat Tongalla rennosti, kun pitkä vaellus on takana, eikä valaiden tarvitse enää pelätä poikastensa puolesta miekkavalaita, merten hurjimpia saalistajia.

Valaita voi Tongalla bongata ympäri saaristoa. Suosituinta aluetta on Vava’u, jossa on eniten valassafareita tarjoavia yrityksiäkin. Vava’ulla voi vaikka suoraan lentokentältä suunnistaa valaita katsomaan. Varsinkin jos aika on kortilla, kannattaa suunnistaa Vava’ulle.

Hyvä vaihtoehto on Ha’pai, jossa valaita on Vava’utakin enemmän ja matkailijoita vähemmän, mikä tarkoittaa pitempää uintiaikaa valaiden kanssa.

Päivän valassafari maksaa Vava’ulla noin 300 dollaria, ja Ha’pailla muutaman kymmenen dollaria vähemmän.

Paras aika matkustaa Tongalle

Parasta aikaa matkustaa Tongalle on valassesonki, joka kestää heinäkuulta syyskuulle.

Sadekausi kestää Tongalla joulukuulta huhtikuun loppuun. Sateisinta aikaa on maaliskuu.

Tarvitseeko Tongalle viisumia?

EU:n kansalaisia suomalaiset eivät tarvitse Tongalle viisumia alle 90 päivän matkalle.

Matka ja lennot Tongalle

Australiasta on Tongalle päivittäiset lennot Sydneystä, Melbournesta ja Brisbanesta. Uuden-Seelannin Aucklandista on lentoja Tongalle viitenä päivänä viikossa. Fidziltä on pari lentoa viikossa Tongalle.

Tongan sisäisiä lentoja operoi tongalainen Chathams Pacific lentoyhtiö. Edestakaiset lennot Tongatapulta Ha’apaille maksavat reilut 200 euroa ja Vava’ulle vajaat 300 euroa. Kannattaa huomioida, että sunnuntaisin Tongalle ei ole paikallislentoja.

Katso lentotarjoukset Tongalle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!