Honolulu ja Oahu-saaren nähtävyydet

 Waikiki Beach Honolulussa. Kuva: Edmund Garman, Flickr CC
Honolulun Waikiki Beach on maailman upein kaupunkiranta. Kuva: Edmund Garman, Flickr CC

Havaijin vilkkain ja suosituin saari on Oahu, jolla sijaitsee saariston pääkaupunki, vajaan puolen miljoonan asukkaan Honolulu. Oahu on Havaijin ylivoimaisesti tiiveimmin asuttu saari: kolme neljäsosaa Havaijin asukkaista asuu Oahulla.

Jos aikaa on vähän, on Honolulu hyvä matkakohde jo itsessään: kaupungista käsin voi tutustua päiväretkillä Oahu-saaren nähtävyyksille. Oahulta löytyy niin kauniita rantoja kuin hyviä snorklauspaikkojakin. Oahun surffiaallot kuuluvat Havaijin parhaisiin. Historiallisena nähtävyytenä on Peal Harborin laivastotukikohta, johon japanilaiset tekivät tuhoisan yllätyshyökkäyksen joulukuussa 1941.

Oahuun on helppo tutustua myös muutaman päivän pysähdyksellä matkalla Havaijin muille saarille.

Honolulu – Havaijin huumaava pääkaupunki

Waikiki Beach
Waikiki Beach Sheraton-hotellin ikkunasta nähtynä. Kuva: Aussieactive / Unsplash

Turkoosin Waikiki Beachin äärellä sijaitseva Honolulu on huikea kaupunki – näin hienoa kaupunkirantakohdetta ei muualta maailmasta löydy (okei, Miami pääsee lähelle). Rauhaa tai luonnonkauneutta ei Waikiki Beachilta löydä, mutta ranta on kiehtova näky surffareineen ja kauniine rantalomailijoineen.

Waikiki Beachia reunustavat toinen toistaan hienommat hotellit. Hotelleista legendaarisin on Hilton Hawaiian Village Beach Resort, joka sijaitsee aivan rannan reunalla. Hotellissa kuvattiin Elviksen tähdittämmää Blue Hawaii -elokuvaa (1961). Muutamaa vuotta myöhemmin Hawaiian Villagen yhteyteen rakennettiin ikoninen Rainbow Tower -tornitalo, jota koristaa maailman suurin mosaiikki.

Hyvä keskihintatason paikka on Alohilani Resort Waikiki, joka sijaitsee aivan rannan vieressä.

Edes Honolulussa ei kannata viettää kaikkea aikaa rannalla, vaan käydä myös Downtownissa fiilistelemässä Honolulun Chinatownia, josta on viime vuosina kehkeytynyt kaupungin coolein korttelisto. Vanhoihin tiilitaloihin on avattu toinen toistaan hauskempia baareja ja ravintoloita.

Diamond Head – kraatteri Waikiki Beachin päässä

Oahu Diamond Head
Honolulun vieressä on Diamond Head -kraatteri, suosittu patikointikohde. Kuva: Chase / Unsplash

Reippailuun sopii Waikiki Beachin päässä kohoava Diamond Headin kraatteri. Sammuneen tulivuoren laelle 230 metrin korkeuteen patikoi muutamassa tunnissa maisemia ihailemaan.

Pearl Harbor – Oahun suosituin nähtävyys

Pearl Harbor
Pearl Harborin sotilastukikohta on Oahun suosituin nähtävyys. Siellä käyvät melkein kaikki. Kuva: Curtis Reese / Unsplash

Oahun suosituin nähtävyys on Honolulun vieressä sijaitseva Pearl Harbor, Yhdysvaltain Tyynenmeren laivaston päätukikohta. Pearl Harbor toimii samaan aikaan sekä sotilastukikohtana että toisen maailman sodan aikaisen Pearl Harborin yllätyshyökkäyksen museona.

Näyttelyn keskpisteenä on satamaan uponnut, 185 metriä pitkän taistelulaiva USS Arizonan hylky, joka kuultaa pinnan alla. Hylkyä ihaillaan sen ylle rakennetusta muistomerkistä ja vierailukeskuksesta käsin. Muistomerkki on hyvin suosittu: sillä käy vuosittain miljoona vierailijaa, ja vierailuun oikeuttava lippu kannattaa varata ajoissa.

Pearl Harborin nähtävyyksiin kuuluvat myös satamaan ankkuroidut laivat: suuri taistelulaiva USS Missouri ja sukellusvene USS Bowfin. Molemmat ovat kiehtovia vierailukohteita.

270 metriä pitkä, toisen maailmansodan aikana valmistunut USS Missouri on Yhdysvaltain viimeinen rakentama taistelulaiva. Se osallistui toisessa maailmansodassa muun muassa Iwo Jiman taisteluihin, ja kenraali Douglas MacArthur otti Tokion edustalla laivan kannella vastaan Japanin keisarin antautumisen 2. syyskuuta 1945. Siihen päättyi toinen maailmansota.

USS Bowfin on 95 metriä pitkä sukellusvene, joka upotti toisessa maailmansodassa useita japanilaisia aluksia. Niiden joukossa oli valitettavasti myös siviilejä Okinawalta pois kuljettanut Tsushima Maru. Laivan mukana upposi lähes 1500 siviiliä, joista 767 oli koululapsia. Laivalla olleista lapsista vain 59 selvisi.

Pearl Harborin liput voi ostaa kätevästi etukäteen netistä.

Hanauma Bay – snorklaamaan Honolulusta

Hanauma Bay on Havaijin kuuluisimpia snorklauspaikkoja. Kuva: Prayitno, Flickr CC
Hanauma Bay on Havaijin kuuluisimpia snorklauspaikkoja. Kuva: Prayitno, Flickr CC

Puolen tunnin ajomatkan päässä Honolulusta, aivan saaren kaakkoisreunalla, on Hanauma Bay, Oahun – ja koko Havaijin – suosituin snorklauspaikka. Omaa rauhaa ei kannata tältä rannalta odottaa, sillä Hanauma Bayssa käy päivittäin keskimäärin 3000 vierailijaa.

Hanauma Bayn korallit ovat pitkälti haalistuneet, mutta kaloja riittää, ja lahdella voi nähdä usein myös merikilpikonnia.

Sandy Beach – komeita aaltoja lähellä Honolulua

havaiji surffaus
Aallot vyöryvät Oahun Sandy Beachin rantaan kuin turkoosi lumivyöry. Kuva: Floyd Manzano, Flickr CC

Melkein Hanauma Bayn vieressä on Sandy Bay, joka tunnetaan komesta aalloistaan.

Wainamalo Beach – pitkä ja rauhallinen ranta

Hanauma Baysta kun jatkaa saaren kiertämistä, saapuu puolen tunnin perästä pitkälle kauniille Wainamalo Beachille. Ranta on niin pitkä, että täältä löytää yleensä helposti myös omaa rauhaa.

Honoluluun on ajomatkaa tunnin verran.

Lanikai – Oahun kaunein ranta

Turkoosi Lanikai on Oahun kaunein ranta. Kuva: MarlonBu, Flickr CC
Turkoosi Lanikai on Oahun kaunein ranta. Maisemaa koristavat pikkusaaret. Kuva: MarlonBu, Flickr CC

Melkein Wainamalo Beachin vieressä on Oahun kuuluisin ja kaunein ranta, ihanan turkoosin meren reunustama Lanikai Beach. Nimi tarkoittaa osuvasti Taivaallista merta.

Kailua Beach – saaren toiseksi paras ranta

Upea hiekkaranta tämäkin. Monen mielestä Oahun toiseksi kaunein. Se kaikkein kaunein eli Lanikai Beach sijaitsee melken vieressä.

Ho’omaluhia Botanical Garden – Havaijin kasvitieteellinen puutarha

Tunnelia pitkin pääsee oikaisemaan kasvitieteelliseltä puutarhalta takaisin Honoluluun. Kuva: Casey Horner / Unsplash

Kailuasta on lyhyt matka Havaijin kasvitieteelliseen puutarhaan. Kasviteteellisen puutarhan vierestä pääsee pitkää tunnelia pitkin vuorten läpi takaisin Honoluluun, jos ei halua kiertää kerralla koko saarta. Eikä sitä kyllä oikein päivässä ehtisikään, sen verran paljon on nähtävää.

Haleiwa – haiden kanssa snorklaamista häkin suojassa

Havaiji hait
Oahun pohjoisreunalla Haleiwassa voi snorklata haiden kanssa – häkin suojassa. Kuva: Jakob Owens / Unsplash

Oahun pohjoisreunalla sijaitseva Haleiwa on noussut maineeseen paikkana, jossa järjestetään haiden kanssa snorklaamista häkin suojissa.

Laniakea Beach – kilpikonnien ranta

Haleiwan vieressä sijaitseva Laniakea Beach tunnetaan myös nimellä Turtle Beach. Tänne ei tulla uimaan vaan katsomaan kilpikonnia, jotka saapuvat rannalle köllöttelemään hiekalle ja popsimaan meriruohoa rantakivistä.

North Shore – Havajin kuuluisin surffikohde

North Shore Havaiji
North Shoren aallot ovat hurjia. Kuva: Jeremy Bishop / Unsplash

Surffaamaan ja surffareita ihailemaan pääsee jo pääkaupunki Honolulun Waikiki Beachilla. Kokeneimmat lainelautailijat suuntaavat kuitenkin Oahun pohjoisrannikolle eli North Shoren alueelle, jossa vyöryvä Pipeline on Havaijin – ja koko maailman – kuuluisimpia surffipaikkoja.

Komeimmillaan aallot ovat täällä marraskuulta maaliskuulle.

Lähettyvillä on myös suosittu vesiputous Waimea Waterfall.

Uiminen delfiinien kanssa Havaijilla

Oahulla järjestetään retkiä, joilla voi hyvällä onnella päästä snorklaamaan vapaiden delfiinien kanssa. Takuuta ei ole, mutta onnistuessaan elämys on ikimuistoinen!

Oahua parempi paikka delfiinien kanssa uimiseen on Havaijin suurin saari Big Island.

Oahun retket ja kiertoajelut

Voit varata kätevästi netistä Oahun ja Honolulun retket, kiertoajelut ja muut aktiviteetit.

Autonvuokraus Honolulussa

Oahussa kannattaa vuokrata auto. Edullisimmin auton vuokraa Honolulussa yleensä suoraan lentokentältä, alkaen 30 dollaria päivä.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja tai lue lisää: Auton vuokraaminen ulkomailla.

Matka Honoluluun

Oahulla kannattaa asua vilkkaassa ja viihtyisässä Honolulussa, josta käsin on helppo tutustua Oahun nähtävyyksiin.

Katso tarjoukset Oahun hotelleihin.

Lue lisää Havaijin-matkailusta.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi