Maui – Havaijin monipuolisin lomasaari

Maui
Maui-saaren vehreissä maisemissa on kiva patikoida. Kuva: Strauss Western / Unsplash

Paratiisimaisen vehreä Maui on Havaijin suosituimpia lomasaaria. Se on myös monipuolisin. Nimensä saari on saanut polynesialaiselta jumalalta, jonka kerrotaan kiskoneen Havaijisaaret esiin merestä ja valinneen niistä kauneimman, Mauin, asuinpaikakseen.

Havaijin toiseksi suosituin saari on hyvä valinta matkailijalle, jolle Oahu tuntuu turhankin vilkkaalta, mutta joka haluaa silti viettää täyden palvelun rantalomaa – luontoelämyksillä terästettynä. Matkabudjetin on syytä olla kunnossa; kyseessä on pohjimmiltaan luksuskohde.

Seikkailulliseen omatoimimatkailuun Havaijilla sopii sen sijaan parhaiten Havaijin Suuri saari eli Big Island.

Maui-saaren länsiosaa reunustavat hiekkarannat, ja itärannikkoa hallitsee mahtava sammunut tulivuori Haleakala. Mauin elämyksiin kuuluvat myös valaiden katselu ja yksi maailman kauneimmista teistä.

Kahului – lentokentän kaupunki

Maui on erikoisen muotoinen saari. Se koostuu kahdesta eripariseta palasesta. Itäpuoli on tavallaan saaren ruumis ja länsipuoli sen pää.

Niiden välissä, saaren kaulassa, sijaitsee 20 000 asukkaan Kahului, Mauin suurin asutuskeskus. Kaupungin vieressä on lentokenttä.

Kahuluin ympäristössä on useita ostoskeskuksia, mutta muuten se ei ole erityisen kiinnostava paikka. Lentokentältä matkailijat suuntaavatkin yleensä suoraan saaren rantakohteisiin.

Mauin rannat ja rantakohteet

Maui-saaren Makena Big Beach. Kuva: dronepicr, Flickr CC
Makena Big Beach on Maui-saaren kaunein ranta. Kuva: dronepicr, Flickr CC

Mauin rannat ovat parhaimmillaan komeita mutteivät Tyynenmeren idyllisimpiä. Hiekka on pikemminkin kullankeltaista kuin valkoista, eikä merikään ole monella rannalla säihkyvän turkoosia. Mauin rantahotellit tapaavat olla suuria ja hyvillä uima-altailla varustettuja.

Muutamalle Mauin rannalle kannattaa tehdä varta vasten päiväretki. Mauin rannoista kaunein – ja yksi koskemattomimmista – on upea Makena Big Beach saaren etelärannikolla, lähellä Wailean hotellialuetta.

Mauin suosituin ja rannaltaan paras rantakohde on pitkä ja komea Ka’anapali Beach, jolla on toinen toistaan hienompia hotelleja. Erityisen mainio hotelli on Westin Maui Resort, jonka vieressä on tyylikäs ulkoilmaostoskeskus Whaler’s Village.

Ka’anapalin keskivaiheilla, Sheraton Maui Resortin kohdalla, rannan jakaa kahtia Black Rock, pieni niemi, jonka ympärillä voi snorklata. Snorklaamisen lisäksi kivimuodostelma houkuttelee hurjapäitä hyppimään veteen.

Maui hotellialue
Wailea Beach on vilkas muttei kovin pittoreski hotellialue. Kuva: Jad Limcaco / Unsplash

Suosittuja hotellialueita ovat myös vierekkäin sijaitsevat Wailea ja Kihei, joiden omat rannat eivät tosin ole kovin kummoiset. Niiden sijainti on kuitenkin varsin hyvä saaren kiertämistä ajatellen. Lähellä ovat myös saaren kuuluisimmat sukellus- ja snorklauskohteet.

Haleakalan tulivuori – Mauin suurin nähtävyys

Havaiji Maui Haleakala
Haleakalan kraatterimaisemia Mauin saarella Havaijilla.

Mauin mahtavin nähtävyys on Haleakalan tulivuori, joka peittää suurinta osaa saaren itäpuolesta. Sen kraatteri on maailman suurin – sisään mahtuisi koko Manhattan.

Kraatterin sisällä on useampia pienempiä kraattereita, mikä tekee maisemista todella kuumaiset. Mark Twain ylisti auringonnousua Halekealan kraatterilla ylevimmäksi spektaakkeliksi, jonka oli nähnyt. Ja Twain oli reissannut paljon.

Hyvä vaihtoehto auringonnousun ihailulle on auringonlasku, jolloin vierailijoita on huipulla paljon vähemmän.

Tulivuoren huipulle 3055 metrin korkeuteen johtaa tie, jolle on 25 dollarin pääsymaksu. Jos aikoo katsomaan auringonnousua, pitää autopaikka varata nykyisin etukäteen.

Halekealan huipulla kulkee kaksi vaelluspolkua, ja puistossa on myös mahdollista telttailla. Varaa mukaan lämmintä vaatetta; lämpötila huipulla vaihtelee 5–16 asteen välillä.

Halekeala National Park on auki vuorokauden ympäri.

Ho’okipa – kilpikonnia ja purjelautailijoita

Kahuluin lähellä sijaitseva Ho’okipa on mainio päiväretken kohde Mauin pohjoisrannikolla, Hana Highwayn alkupäässä. Rannalla näkee etenkin iltapäivisin usein kymmeniä kilpikonnia hiekalla köllöttelemässä.

Kilpikonnien ohella Ho’okipa on purjelautailijoiden suosiossa, jotka taiteilevat aalloilla rannan edustalla.

Jaws – Mauin kuuluisin surffipaikka

Mauin kuuluisin surffipaikka on pohjoisrannikolla Hana Highwayn varrella sijaitseva Peahi, jonka aaltoa kutsutaan nimellä Jaws. Nimi tulee siitä, että aalto on yhtä vaarallinen kuin hai. Tai vaikeasti ennustettava. Tai jotain sellaista.

Mahtavat aallot esiintyvät James Bond -elokuvan Kuolema saa odottaa (Die Another Day) avauskohtauksessa.

Hana Highway – yksi maailman kauneimmista teistä

Hurjimmillaan Jaws-aallossa ei ole mitään järkeä. Kannattaa poiketa katsomaan Hana Highwayn varrella. Kuva: Guille Pozzi / Unsplash

Mauin pohjoisrannikolta Kahuluista itärannikolle pieneen ja syrjäiseen Hanaan kulkeva ”Hana Highway” on yksi maailman kauneimmista teistä. Nimestään huolimatta kyseessä ei ole mikään motari: 85 kilometriä pitkä, kapea tie on niin mutkainen, että sen ajamiseen menisi ilman pysähdyksiäkin reilut kaksi tuntia.

Ja ilman pysähdyksiä tiestä ei selviä, niin hienoja ovat maisemat. Merinäkymien lisäksi tien varrella pääsee ihailemaan vehreää sademetsää ja useita vesiputouksia. Suurin osa tien 59 sillasta on 1900-luvun alusta, jolloin tie valmistui.

Tien päässä, tuhannen asukkaan Hanan kylässä, odottaa kaksi pientä rantaa, punahiekkainen Kaihalulu Beach sekä surffiaalloistaan tunnettu Hamoa Beach. Muuten Hana tunnetaankin lähinnä Atlantin yli ensimmäisenä lentäneestä Charles Lindberghista, aikansa superjulkkiksesta, joka muutti vanhoilla päivillään Hanan rauhaan ja on haudattu alueelle.

Moni kääntyy Hanassa ympäri ja ajaa takaisin samaa tietä. Retkeen sopii varata melkein koko päivä.

Snorklaus Mauilla

Maui-saarella näkee snorklatessa usein merikilpikonnia.

Maui on hyvä paikka nähdä merikilpikonnia. Mauin kuuluisin ja suosituin snorklauskohde on Makena Beachin edustalla merestä kohoava Molokini Crater, puolikuun muotoinen kraatteriluoto, jonka vesiä koristavat värikkäät korallit. Perille pääsee veneretkillä.

Suosittu snorklausretkien kohde on myös niin sanottu Turtle Town, vedenalainen luola, jonka ympäristössä kilpikonnat viihtyvät.

Erinomainen paikka kilpikonnien bongaamiseen on myös saaren länsiosassa sijaitseva Napili Bay, jolle kilpikonnat saapuvat puhdistamaan kilpiään pikkukalojen avustuksella. Napili Bayssa voi snorklata suoraan rannalta.

Lahaina ja valaiden bongaaminen Mauilla

Havaiji valas
Valaat saapuvat Havaijin lämpimiin vesiin kasvattamaan poikasiaan. Kuva: Guille Pozzi / Unsplash

Maui-saaren vedet ovat Havaijin parhaita paikkoja nähdä ryhävalaita joulukuulta toukokuulle, kun tuhannet ryhävalaat uivat Alaskan vesistä synnyttämään ja hoivaamaan poikasiaan Havaijin lämpimiin vesiin.

Valaiden katselun keskus Mauilla on Kaanapali Beachin lähellä sijaitseva Lahaina, joka oli 1800-luvun puolivälissä tärkeä valaanpyyntikeskus. Lahaina toimi samoihin aikoihin myös Havaijin kuningaskunnan pääkaupunkina.

Lahainan vanhassa keskustassa on säilynyt mukavasti historiallisia rakennuksia. Menneen ajan tunnelmasta pääsee nauttimaan myös yöpymällä Lahainan ensimmäisessä hotellissa, vuonna 1901 avatussa Pioneer Innissä.

Lahainassa ei ole kunnon rantaa, mutta Lahaina on muuten mukava tukikohta Mauin-lomalle: Lahainan ravintoloiden reunustama rantakatu, Front Street, on saaren iltaelämän viihtyisä keskus, eikä saaren suosituimmalle rannalle, Ka’anapali Beachille, ole pitkä matka.

Mauin retket ja aktiviteetit

Voit varata kätevästi netistä Mauin retket ja kiertoajelut.

Matka Mauille

Mauin tärkein lentokenttä on Kahului Airport, jolle lennetään yleensä Honolulun kautta.

Katso lentotarjoukset Havaijille.

Katso tarjoukset Mauin hotelleihin.

Lue lisää Havaijista.