Keski-Suomi – kierrä nämä huikeat nähtävyydet!

Pihlajaveden erämaakirkko on komea ulkoa ja mystinen sisältä. Kirkon puuseiniin on piirtynyt kirkkokansan varjoja.
Pihlajaveden erämaakirkko on komea ulkoa ja mystinen sisältä. Kirkon puuseiniin on piirtynyt kirkkokansan varjoja. Kuva: Antti Helin

Keski-Suomi unohtuu helposti matkakohteena, jos ei siellä satu olemaan mökkiä; kotimaanmatkailijat suuntaavat helposti Keski-Suomen sijaan joko Itä-Suomeen tai länsirannikolle.

Matkakohteena Keski-Suomelta puuttuu samanlainen selvästi kuvattavissa oleva oma identiteettinsä, joka tekee Itä-Suomesta ja länsirannikosta niin kiehtovia. Keski-Suomen murteenkin sanotaan olevan sekoitus muita murteita ja lähimpänä yleiskieltä.

Älä silti vielä lopeta lukemista! Keski-Suomesta löytyy erittäin kiehtovia nähtävyyksiä, ja maisematkin ovat komeat. Keski-Suomi on järvien, harjujen ja komeiden, metsäisten kukkuloiden maata. Väliin mahtuu idyllisiä peltoaukeita.

Saraakallion kalliomaalaukset
Saraakallion kalliomaalaukset pitää etsiä Saraaveden jyrkiltä kallioilta. Kuva: Antti Helin

Keski-Suomen identiteetin puutteeseen on itse asiassa yksinkertainen – ja kiehtova – syy. Nimestään huolimatta Keski-Suomi oli vuosisatojen ajan kaikkea muuta kuin keskeistä seutua. Suomen asutus oli keskittynyt rannikolle ja itärajalle, ja maan keskiosat olivat köyhää ja pääosin asumatonta erämaata.

Ja kappas, nythän Keski-Suomi alkaa jo kuulostaa kiehtovalta. Keski-Suomi: Suomen alkuperäinen erämaa!

Keski-Suomi tunnetaan edelleenkin syjäseutuna: siitä kertoo toimittajien käyttämä sanonta, että lehtijutut pitää kirjoitaa niin, että ne ymmärtää Pihtiputaan mummokin. Ja kappas, Keski-Suomen pohjoisosissa sijaitseva Pihtipudas todella on keskellä ei-mitään.

Keski-Suomen parhaat nähtävyydet

Petäjäveden vanha kirkko rakennettiin – ja koristeltiin – paikallisin voimin. Kuva: Antti Helin

Juuri köyhästä ja vaatimattomasta historiastaan Keski-Suomi saa kiittää Unescon maailmanperintökohdettaan, Petäjäveden vanhaa kirkkoa. Kun varaa ei ollut ammattimiesten palkkaamiseen, kirkko rakennettiin paikallisin voimin.

Ja juuri kaikessa kotikutoisessa vaatimattomuudessaan Petäjäveden vanha kirkko on hartaan kaunis ja koskettava esimerkki kansan omistautumisesta uskolleen – ja sellaisena ansainnut paikkansa maailman ihmeiden joukossa.

Petäjäveden vanha kirkko on kuuluisin Keski-Suomen puukirkoista, mutta lähettyvillä on kaksi muutakin hienoa, vanhaa puukirkkoa.

1750-luvulla rakennettu Keuruun kirkko tunnetaan etenkin kattomaalauksistaan, jotka kuvaavat syntistä elämää eläneide ihmisten kärsimyksiä tuonpuoleisessa. Mieltä virkistävää katsottavaa.

Pihlajaveden erämaakirkosta tekee puolestaan erityisen kokemuksen sen syrjäisen sijainnin lisäksi salaperäiset kirkkokansan varjot, jotka ovat jääneet kirkon seiniin.

Säynätsalon kunnantalo
Harri Taskinen on kehittänyt Säynätsalon kunnantalosta mielenkiintoisen matkailunähtävyyden. Kuva: Ville Palonen

Kansanomaisen puuarkkitehtuurin lisäksi Keski-Suomeen on jättänyt näkyvän jäljen myös Suomen kuuluisin arkkitehti, Alvar Aalto, joka kävi koulua Jyväskylässä ja perusti kaupunkiin ensimmäisen arkkitehtitoimistonsa.

Jyväskylässä ja lähiseuduilla Aallon arkkitehtuuria onkin useammalta vuosikymmeneltä kuin missään muualla. Aallon mielenkiintoisimpia rakennuksia alueella ovat Jyväskylän yliopisto, Muuramen kirkko ja Säynätsalon kunnantalo.

Keski-Suomen erikoiset nähtävyydet

Toivakan kirkko
Toivakan kirkkoa koristavat eksoottiset enkelit. Kuva: Antti Helin

Jos kuvittelit, että kirkkokiintiö tulee täyteen Keski-Suomen vanhoissa puukirkoissa, olit pahasti väärässä. Keski-Suomessa on aivan pakko käydä myös Toivakan kirkossa, jonka kattomaalaukset ovat taatusti maailman psykedeelisimmät. Erikoisten nähtävyyksien ystävät eivät taatusti pety Toivakan kirkossa.

Englannin kuningattarelle rakennettu vierasmaja Mahlun Maapallopatsaan vieressä. Kuva: Antti Helin

Keski-Suomen kummallisiin nähtävyyksiin kuuluvat myös Suomen suurin patsas, Jyväskylän torilla kohoava 11-metrinen Torikuningas ja Saarijärvellä sijaitseva Mahlun Maapallopatsas, yksi Suomen ITE-taiteen unohdetuista merkkiteoksista, jonka avajaisiin kutsuttiin aikoinaan jopa Englannin kuningatar.

Keski-Suomen kummallisuuksiin kuuluu myös Korpikirjasto. Iso-Korpijärven rannalla sijaitseva Korpikirjasto on juuri sitä mitä nimi lupaakin: kirjasto keskellä korpea, pitkän erämaatien perällä. Perillä odottaa komea puinen kirjastorakennus, jossa voi kahvitella, lukea lehdet ja lainata kirjoja tuhansien teosten valikoimasta

Oravivuori – Keski-Suomen paras näköalapaikka

Oravivuoren näkötorni
Oravivuoren näkötornilta avautuvat komeat näkymät Päijänteelle. Kuva: Antti Helin

Keski-Suomen paras näköalapaikka on Oravivuori, jonka näkötornilta avautuvat hulppeat näköalat Päijänteelle, Suomen toiseksi suurimmalle järvelle.

Samalla tulee käytyä Unescon maailmanperintökohteella: näkötorni sijaitsee samalla paikalla, jolla sijaitsi maailmanperintökohteeksi julistetun Struven ketjun maamittaustorni.

Keski-Suomen luontokohteet

Pyhä-Häkin ikimetsässä voi halata 500-vuotiasta keloa. Vanha Iso Puu aloitti kasvunsa vuonna 1518. Kuva. Antti Helin

Luontomatkailija löytää Keski-Suomesta yhden Suomen kauneimmista ikimetsistä. Saarijärvellä sijaitseva Pyhä-Häkin kansallispuisto on säilynyt koskemattomana: puiden keski-ikä on huikeat 250 vuotta, ja puistossa pääsee halaamaan jopa 500-vuotiasta puuta. Pyhä Häkin tunnetuin ikipetäjä, nykyään kelottunut Vanha Iso Puu, aloitti kasvunsa vuonna 1518. Lähellä kasvava Uusi Iso Puu on sekin syntynyt jo vuonna 1641.

Kooltaan Pyhä-Häkin kansallispuisto on pieni ja soveltuu hyvin muutaman tunnin patikalle. Puuvanhukset näkee 6,5 kilometrin mittaisella Kotajärven kierroksella tai osittain samaa reittiä kulkevalla tasan puolet lyhyemmällä Mastomäen kierroksella. Aarniometsän lisäksi reiteillä kuljetaan parin sadan metrin pätkä pitkospuita pitkin komean suon laidassa.

Pyhä-Häkin kansallispuisto sijaitsee 85 kilometriä Jyväskylän pohjoispuolella.

Saraakallion kalliomaalaukset
Saraakallion kalliomaalaukset kuvaavat muun muassa tappisonnia. Kuva: Antti Helin

Luontokohteesta käyvät myös 7000 vuotta vanhat Saraakallion kalliomaalaukset, joiden näkeminen vaatii seikkailua huonosti merkityillä poluilla Saraaveden jyrkillä rantakallioilla.

Paperilla Saraakallion maalukset ovat Pohjoismaiden laajimmat, mutta suurin maalauksista on tavoittamattomissa pystysuorien kallioiden suojissa. Nähtävänä on kuitenkin muutama hieno maalaus kuten tappisonni.

Parasta Saraakallion maalauksissa on juuri etsimisen ja löytämisen riemu – opasteetkin kohteelle ovat huonot.

Keski-Suomen kaupunkikohteet

Jyväskylään houkuttelevat hyvät ravintolat, kuten totaalisen herkullinen Pöllöwaari. Kuva: Ville Palonen

Keski-Suomen ainoa varsinainen kaupunkikohde on Jyväskylä, jonne houkuttelevat etenkin hyvät ravintolat ja hotellit. Toki Jyväskylässä on sopivasti nähtävääkin viikonlopun kaupunkilomalle.

Keski-Suomi perheille

Varsinkin sateisena loppukesän päivänä Nokkakiven huvipuisto Keski-Suomessa näyttää hauskan sijaan melkein hyytävältä. Kuva: Antti Helin

Kun Helsingillä on Linnanmäki ja Tampereella Särkänniemi, Jyväskylällä on Nokkakivi, Suomen pienin huvipuisto. Nokkakivi on niin vaatimaton, että se on jo melkein hellyttävä. Nokkakivi on aikamoinen kierrätyskeskus Suomen huvipuistojen joukossa: huvipuiston härveleistä esimerkiksi Round-up eli Painekattila on ennen Nokkakiveä palvellut Linnanmäellä (1961–1976), Särkänniemessä (1977) ja Tykkimäellä (1986–2002).

Nokkakiven sijaintikin on mitä runollisin Lievestuoreen kupeessa. Lievestuoreehan  tunnettiin aikoinaan sellutehtaansa hajuhaitoista, tosin nykyisin Lievestuore ei enää tarjoa sen kummallisempia tuoksuelämyksiä. Miksi Museovirasto voisi suojella visuaalisten maisemien ohella myös tuoksuympäristöjä?

Keski-Suomen mielenkiintoisin kohde perheille taitaakin olla Saarijärvellä sijaitseva Kivikauden kylä, jossa pääsee kokeilemaan jousiammuntaa ja muita kivikauden taitoja. Kylä on auki kesäisin puolesta päivästä eteenpäin.

Keski-Suomen parhaat hotellit ja ravintolat

Hotelli Yöpuun jokainen huone on erilainen. Kuva: Antti Helin

Keski-Suomen parhaat hotellit ja ruokapaikat löytyvät Jyväskylästä, Keski-Suomen keskuksesta. Hotelli Yöpuu on yksi Suomen mukavimmista boutique-hotelleista, ja sen yhteydessä toimiva ravintola Pöllöwaari tarjoaa todellisia gourmet-elämyksiä. Kansanomaisempaan herkutteluun sopii legendaarinen Grilli 21.

Hyvä vaihtoehto Jyväskylän hotelleille on Peurungan kylpylä, jossa varsinkin lapset on otettu hyvin huomioon. Lastenaltaassa on hauska kiipeilyrata, ja Peurungan 130-metriä pitkä vesiliukumäki on Pohjoismaiden pisimpiä.

Keski-Suomesta löytyy myös satoja vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Keski-Suomen vuokramökkeihin.

Keski-Suomen kummallisin baari on Laukaalla toimiva Mustan korpin saluuna, kyläkaupan, karaokebaarin ja villin lännen saluunan yhdistelmä.

Keski-Suomen nähtävyyksien sijainnit näet Suomen kartalta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi