Keski-Suomi – kierrä nämä huikeat nähtävyydet!

Toivakan kirkon sisällä odottaa Disco-Jeesus. Kuva: Ville Palonen

Keski-Suomi unohtuu helposti matkakohteena, jos ei siellä satu olemaan mökkiä; kotimaanmatkailijat suuntaavat helposti Keski-Suomen sijaan joko Itä-Suomeen, länsirannikolle tai pohjoiseen.

Matkakohteena Keski-Suomelta puuttuu samanlainen selvästi kuvattavissa oleva oma identiteettinsä, joka tekee Suomen muista alueista niin kiehtovia. Keski-Suomen murteenkin sanotaan olevan sekoitus muita murteita ja lähimpänä yleiskieltä.

Älä silti vielä lopeta lukemista! Keski-Suomesta löytyy erittäin kiehtovia nähtävyyksiä, ja maisematkin ovat komeat. Keski-Suomi on järvien, harjujen ja komeiden, metsäisten kukkuloiden maata. Väliin mahtuu idyllisiä peltoaukeita.

Saraakallion kalliomaalaukset
Saraakallion kalliomaalaukset pitää etsiä Saraaveden jyrkiltä kallioilta. Kuva: Antti Helin

Keski-Suomen identiteetin puutteeseen on itse asiassa yksinkertainen – ja kiehtova – syy. Nimestään huolimatta Keski-Suomi oli vuosisatojen ajan kaikkea muuta kuin keskeistä seutua. Suomen asutus oli keskittynyt rannikolle ja itärajalle, ja maan keskiosat olivat köyhää ja pääosin asumatonta erämaata.

Ja kappas, nythän Keski-Suomi alkaa jo kuulostaa kiehtovalta. Keski-Suomi: Suomen alkuperäinen erämaa!

Keski-Suomi tunnetaan edelleenkin syrjäseutuna: siitä kertoo toimittajien käyttämä sanonta, että lehtijutut pitää kirjoitaa niin, että ne ymmärtää Pihtiputaan mummokin. Ja kappas: Keski-Suomen pohjoisosissa sijaitseva Pihtipudas todella on keskellä ei-mitään.

Jämsä, Himos ja kyläkauppamuseo

Mistä Keski-Suomi alkaa ja minne Häme päättyy? Keski-Suomen rajat ovat häilyvät, varsinkin jos Keski-Suomea ajatellaan maakuntarajoista poikkeavana kokonaisuutena.

Perinteisesti Keski-Suomen on ajateltu alkavan suunnilleen mahtijärvi Päijänteen puolivälistä, Kuhmoisten kohdalta. Tosin aivan hiljan Kuhmoinen loikkasi Pirkanmaan maakuntaan.

Tässä oppaassa Keski-Suomi alkaa Jämsästä, joka tunnetaan parhaiten Himoksesta, eteläisen Suomen johtavasta hiihtokeskuksesta.

Aivan Jämsän keskustassa on Witikkalan kartano. Kauniissa 1800-luvun puukartanossa toimii mainio kahvila, designliike ja Suomen legendaarisimmalle kyläkauppiaalle, Paavo Virtaselle, omistettu pieni museo.

Paavo Virtasen suonissa virtasi veren sijaan silkkaa sisua. Mies piti kauppaansa Jämsän lähettyvillä Huhtialla 70 vuoden ajan, aina kuolemaansa asti. Ja tietenkin ilman vapaapäiviä. Lopulta vuonna 2000 kyläkauppias Virtanen kuoli äkillisesti täyden työpäivän päätteeksi. Hän oli 95-vuotias. Virtasen kyläkauppa rekonstruoitiin Witikkalan kartanoon.

Lisää nähtävää löytyy Jämsän keskustan vierestä. Pälämäen kotiseutumuseo kertoo, keitä ne olivatkaan ne torpparit ja miten he elivät.

Jämsän erikoisin nähtävyys onkin sitten Ravintola Hirvikartano, jossa tehdään tuttavuutta hirvien kanssa, sekä elävien että lihoiksi laitettujen.

Oravivuori – Keski-Suomen paras näköalapaikka

Oravivuoren näkötorni
Oravivuoren näkötornilta avautuvat komeat näkymät Päijänteelle. Kuva: Antti Helin

Heti Jämsän pohjoispuolella odottaakin jo Oravivuori, Keski-Suomen paras näköalapaikka. Täältä avautuvat hulppeat näköalat Päijänteelle, Suomen toiseksi suurimmalle järvelle.

Samalla tulee käytyä Unescon maailmanperintökohteella: näkötorni sijaitsee samalla paikalla, jolla sijaitsi maailmanperintökohteeksi julistetun Struven ketjun maanmittaustorni.

Struven ketjun pisteitä oli Suomessa useita. Toinen kuuluisa sijaitsee kaukana pohjoisessa Aavasaksan laella.

Kärkisten silta – mahtava silta yli Päijänteen

Jos haluaa ylittää Päijänteen, se onnistuu pitkin komeaa Kärkisten siltaa. Suomen toiseksi pisin silta vie yli upeiden järvimaisemien hieman Oravivuoren pohjoispuolella.

Sillan ylittämiseen on hyvä syy, jos aikoo Leivonmäen kansallispuistoon tai oikaista psykedeeliselle Toivakan kirkolle.

Toivakan kirkko – Keski-Suomen erikoisin nähtävyys

Toivakan kirkkoa koristavat eksoottiset enkelit. Kuvaan on yhdistetty kolme kappaletta noin tusinasta tajunnanräjäyttävästä seinämaalauksesta. Kuva: Ville Palonen

Keski-Suomen erikoisin nähtävyys on Toivakan kirkko, jonka kattomaalaukset ovat taatusti maailman psykedeelisimmät. Erikoisten nähtävyyksien ystävät eivät taatusti pety.

Muurame ja Säynätsalo – Alvar Aallon jalanjäljillä

Muuramen kirkko
Muuramen kirkon sisätilat lumoavat väriloistollaan. Kuva: Ville Palonen

Muuramella odottaa yllätys. Kun nousee Muuramen kirkon mäelle, tuntee saapuneensa Toscanaan. Muuramen kirkko on Alvar Aallon varhaistöitä ja hän haki kirkkoon vahvasti vaikutteita ihailemastaan Italiasta.

Melkein vieressä on Säynätsalon kunnantalo, jota piirtäessään Aalto oli jo löytänyt oman tyylinsä. Rakennus kuuluu Aallon arvostetuimpien töiden joukkoon.

Säynätsalon kunnantalo
Harri Taskinen on kehittänyt Säynätsalon kunnantalosta mielenkiintoisen matkailunähtävyyden. Kuva: Ville Palonen

Säynätsalon kunnantalossa pääsee myös yöpymään – Aallon itsensä suunnittelemissa vierashuoneissa. Tämä on taatusti Keski-Suomen arkkitehtonisesti mielenkiintoisin majapaikka!

Alvar Aalto jätti näkyvän perinnön Keski-Suomeen. Hän kävi koulua Jyväskylässä ja perusti kaupunkiin ensimmäisen arkkitehtitoimistonsa.

Jyväskylässä ja lähiseuduilla Aallon arkkitehtuuria onkin useammalta vuosikymmeneltä kuin missään muualla.

Jyväskylä – Keski-Suomen paras (ja ainoa) kaupunkikohde

Jyväskylään houkuttelevat hyvät ravintolat, kuten totaalisen herkullinen Pöllöwaari. Kuva: Ville Palonen

Keski-Suomen ainoa varsinainen kaupunkikohde on Jyväskylä, jonne houkuttelevat etenkin hyvät ravintolat ja hotellit. Toki Jyväskylässä on sopivasti nähtävääkin viikonlopun kaupunkilomalle.

Moni matkaa Jyväskylään jo pelkästään voidakseen yöpyä Hotelli Yöpuussa, joka on yksi Suomen mukavimmista boutique-hotelleista.

Hotelli Yöpuun viinibaari. Kuva: Ville Palonen

Hotellin yhteydessä toimiva ravintola Pöllöwaari tarjoaa todellisia gourmet-elämyksiä. Kansanomaisempaan herkutteluun Jyväskylässä sopii legendaarinen Grilli 21.

Jyväskylä on myös hyvä tukikohta Keski-Suomen nähtävyyksiin tutustumiseen. Täältä on helppo liikkua joka suutaan.

Katso tarjoukset Jyväskylän hotelleihin.

Karun kauniit puukirkot ovat Keski-Suomen paras nähtävyys

Petäjäveden vanha kirkko rakennettiin – ja koristeltiin – paikallisin voimin. Kuva: Antti Helin

Keski-Suomen henkinen sydänmaa löytyy heti Jyväskylästä länteen. Täällä on melkein vierekkäin kolme lumoavaa vanhaa puukirkkoa.

Kuuluisin niistä on Unescon maailmanperintökohde, Petäjäveden vanha kirkko, josta Keski-Suomi saa kiittää juuri köyhää ja vaatimatonta historiaansa. Kun varaa ei ollut ammattimiesten palkkaamiseen, kirkko rakennettiin paikallisin voimin.

Ja juuri kaikessa kotikutoisessa vaatimattomuudessaan Petäjäveden vanha kirkko on hartaan kaunis ja koskettava esimerkki kansan omistautumisesta uskolleen – ja sellaisena ansainnut paikkansa maailman ihmeiden joukossa.

Kirkon vieressä on aivan ihastuttava Lemettilän tila, taatusti yksi Suomen ikimuistoisimmista maatilamajoituksista. Tunnelma on yhtä ikiaikainen kuin itse kirkossa.

Pihlajaveden erämaakirkko
Pihlajaveden erämaakirkko on komea ulkoa ja mystinen sisältä. Kirkon puuseiniin on piirtynyt kirkkokansan varjoja. Kuva: Antti Helin

Aivan yhtä kiehtova kirkko on Pihlajaveden erämaakirkko, josta tekee aivan erityisen kokemuksen paitsi sen syrjäinen sijainti myös salaperäiset kirkkokansan varjot, jotka ovat ikuistuneet kirkon seiniin.

Näiden kirkkojen väliin sijoittuu 1750-luvulla rakennettu Keuruun kirkko, joka tunnetaan erityisesti kattomaalauksistaan. Maalaukset kuvaavat syntistä elämää eläneiden ihmisten kärsimyksiä tuonpuoleisessa. Mieltä virkistävää katseltavaa!

Keuruun toinen nähtävyys on Suomen kauneimmaksi asemaksi kutsuttu Keuruun vanha asema, jossa toimii nykyisin vanhojen tavaroiden liike. Viihtyisä, varsin edullinen majatalo Keuruun keskustassa on Bed & Breakfast Makasiini.

Keuruun vierestä löytyy myös yksi Keski-Suomen upeimmista majapaikoista, Mustikkakallio Luxury Villa. Tämän täytyy olla yksi koko Suomen hienoimmista vuokramökeistä. Komean kallion laelta, korkeista koko seinän ikkunoista ihaillaan upeaa järvimaisemaa.

Keuruulta on vain lyhyt matka Pirkanmaan puolella sijaitsevaan Mänttään, jossa kannattaa aivan ehdottomasti käydä ihailemassa upeaa taidemuseo Göstaa.

Korpikirjasto – Suomen metsäisin kirjasto

Erämaateema jatkuu erämaakirkon lähellä kirjastolla. Iso-Korpijärven rannalla sijaitseva Korpikirjasto on juuri sitä mitä nimi lupaakin: kirjasto keskellä korpea, pitkän erämaatien perällä.

Perillä odottaa komea puinen kirjastorakennus, jossa voi kahvitella, lukea lehdet ja lainata kirjoja tuhansien teosten valikoimasta.

Täältä on enää lyhyt matka Pohjanmaan puolelle Ähtäriin (ja Tuurin kyläkauppaan).

Saraakallion kalliomaalaukset – Keski-Suomen muinaismuisto

Saraakallion kalliomaalaukset kuvaavat muun muassa hirvisonnia. Kuva: Ville Palonen

Nähtävyyksiä riittää myös Jyväskylästä pohjoiseen. Saraakallion 7000 vuotta vanhojen kalliomaalausten näkeminen vaatii seikkailua huonosti merkityillä poluilla Saraaveden jyrkillä rantakallioilla.

Paperilla Saraakallion maalukset ovat Pohjoismaiden laajimmat, mutta suurin maalauksista on tavoittamattomissa pystysuorien kallioiden suojissa. Nähtävänä on kuitenkin muutama hieno maalaus kuten tappisonni.

Parasta Saraakallion maalauksissa on juuri etsimisen ja löytämisen riemu – opasteetkin kohteelle ovat huonot.

Elämyksen jälkeen voi rentoutua Keski-Suomen erikoisimmassa baarissa. Lähettyvillä Laukaassa toimiva Mustan korpin saluuna on kyläkaupan, karaokebaarin ja villin lännen saluunan yhdistelmä.

Hitonhauta – pirullisen komea rotko

Saraakallion lähettyvillä on toinenkin hieno luontokohde, Hitonhauta, pirullisen komea, 800 metriä pitkä ja noin 30 metriä leveä rotko. Nimensä se on saanut kansantarinoista, jotka kertovat Hitto-menninkäisestä, joka pelotteli ihmisiä rotkossa. Kannattaakin katsella tarkkaan rotkon pystysuoria seinämiä, josko niistä löytäisi Hiton kivettyneet kasvot.

Lohkareikosta johtuen maasto on haastavaa, mutta maisemat palkitsevat. Rotkon perällä on luola, johon voi kiivetä. Hitonhauta on hieno kohde myös talvella, jolloin rotkon seinämään muodostuu komea jääpuutous.

Perille löytää helpoiten ajamalla Valkolan kylästä pohjoiseen Valkolantietä. Tien varresta on puiset opasteet Hitonhaudalle. Parkkipaikalta on rotkolle puolentoista kilometrin kävely.

Hitonhaudan ja Saraakallion lähellä sijaitsee viihtyisä majapaikka, Varjolan tila. Punainen maatalo on kunnostettu viihtyisäksi lomakeskukseksi, jossa on jopa poreallas ulkoilmassa.

Keski-Suomen paras kylpylä

Luontoseikkailujen välissä voi rentoutua Peurungan kylpylässä, jossa on kiva käydä etenkin lasten kanssa. Lastenaltaassa on hauska kiipeilyrata, ja Peurungan 130-metriä pitkä vesiliukumäki on Pohjoismaiden pisimpiä.

Mahlun maapallopatsas

Maapallo-patsas. Kuva: Ville Palonen

Keski-Suomen kummallisiin nähtävyyksiin kuuluu myös Saarijärvellä sijaitseva Mahlun Maapallopatsas, yksi Suomen ITE-taiteen unohdetuista merkkiteoksista.

Mahlun maapallopatsaan avajaisiin kutsuttiin aikoinaan jopa Englannin kuningatar (juonipaljastus: kuningatar ei tullut).

Pyhä-Häkin kansallispuisto – Keski-Suomen paras luontokohde

Pyhä-Häkin kansallispuisto. Kuva: Ville Palonen

Luontomatkailija löytää Keski-Suomesta yhden Suomen kauneimmista ikimetsistä. Saarijärvellä sijaitseva Pyhä-Häkin kansallispuisto on säilynyt koskemattomana: puiden keski-ikä on huikeat 250 vuotta, ja puistossa pääsee halaamaan jopa 500-vuotiasta puuta.

Pyhä-Häkin tunnetuin ikipetäjä, nykyään kelottunut Vanha Iso Puu, aloitti kasvunsa vuonna 1518. Lähellä kasvava Uusi Iso Puu on sekin syntynyt jo vuonna 1641.

Pyhä-Häkin kansallispuisto Keski-Suomessa. Kuva: Ville Palonen

Kooltaan Pyhä-Häkin kansallispuisto on pieni ja soveltuu hyvin muutaman tunnin patikalle. Puuvanhukset näkee 6,5 kilometrin mittaisella Kotajärven kierroksella tai osittain samaa reittiä kulkevalla tasan puolet lyhyemmällä Mastomäen kierroksella.

Pyhä-Häkin kansallispuisto. Kuva: Ville Palonen

Aarniometsän lisäksi reiteillä kuljetaan parin sadan metrin pätkä pitkospuita pitkin komean suon laidassa.

Pyhä-Häkin kansallispuisto sijaitsee 85 kilometriä Jyväskylän pohjoispuolella.

Nokkakiven huvipuisto ja Kivikauden kylä – Keski-Suomi perheille

Varsinkin sateisena loppukesän päivänä Nokkakiven huvipuisto Keski-Suomessa näyttää hauskan sijaan melkein hyytävältä. Kuva: Antti Helin

Kun Helsingillä on Linnanmäki ja Tampereella Särkänniemi, Jyväskylällä on Nokkakivi. Suomen pienin huvipuisto on niin vaatimaton, että se on jo melkein hellyttävä.

Nokkakivi on aikamoinen kierrätyskeskus Suomen huvipuistojen joukossa: huvipuiston härveleistä esimerkiksi Round-up eli Painekattila on ennen Nokkakiveä palvellut Linnanmäellä (1961–1976), Särkänniemessä (1977) ja Tykkimäellä (1986–2002).

Nokkakiven sijaintikin on mitä runollisin Lievestuoreen kupeessa. Lievestuoreehan  tunnettiin aikoinaan sellutehtaansa hajuhaitoista (muistatko Irwinin kappaleen Lievestuoreen Liisa?), tosin nykyisin Lievestuore ei enää tarjoa sen kummallisempia tuoksuelämyksiä. Miksei Museovirasto voisi suojella visuaalisten maisemien ohella myös tuoksuympäristöjä?

Keski-Suomen mielenkiintoisin kohde perheille taitaakin olla Saarijärvellä sijaitseva Kivikauden kylä, jossa pääsee kokeilemaan jousiammuntaa ja muita kivikauden taitoja. Kylä on auki kesäisin puolesta päivästä eteenpäin.

Keski-Suomen perhekohteeksi voi tietysti laskea mukaan myös Ähtärin eläintarhan, vaikka se nimellisesti sijaitseekin Pohjanmaalla, mutta aivan Keski-Suomen rajalla. Korpikirjasto ja Pihlajaveden erämaakirkko ovat melkein vieressä. Jyväskylästä on puolentoista tunnin ajomatka.

Vuokraa mökki Keski–Suomesta

Edellä mainittujen, suositeltavien hotellien lisäksi Keski-Suomesta löytyy myös satoja vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Keski-Suomen vuokramökkeihin.

Keski-Suomi – kokemuksia

Keski-Suomesta kirjoitti alueeseen ihastunut matkailutoimittaja Antti Helin. Hänen Mondo-matkailulehdessä julkaisemansa Keski-Suomi-artikkelin voi kuunnella Storytel-palvelussa.

Keski-Suomen nähtävyyksien sijainnit näyttää Suomen kartta.

Entistä hauskemmaksi kotimaanmatkailun tekee upouusi teos Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa. Olemme koonneet yksien kansien väliin, helposti silmäiltävään muotoon, Suomen upeimmat, kiehtovimmat ja erikoisimmat nähtävyydet. Osta kirja Adlibris-kirjakaupasta.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi