Toivakan kirkko – taivaallista psykedeliaa

Toivakan kirkon kattomaalaukset ovat maailman psykedeelisimmät. Kuva: Antti Helin

Toivakan kirkko todella erottuu Suomen – ja maailman – kirkkojen joukosta. Tuskinpa missään muualla maailmassa on yhtä psykedeelisiä kirkkomaalauksia. Toivakan kirkkoa koristavat hekumallisen eksoottiset enkelit maailman joka kolkalta, ja keskellä poseeraa hippi-Jeesus kuin taivaallinen John Travolta.

Toivakan vanhaa kirkkoa remontoitiin 1970-luvun alussa. Kirkon rapistuneiden kattomaalausten entisöinti annettiin kylän oman pojan, Ateneumissa maalausta opiskelleen Pellervo Lukumiehen tehtäväksi.

Lukumies laittoi peliin koko luomisvoimansa. Mukaan tarttui myös aitoa uskonnollista hurmiota – ja ajan hippihenkiä. Pelkän entisöinnin sijaan Lukumies laittoi koko kirkon uuteen uskoon.

Urakka oli vielä pahasti kesken, kun kylillä jo huolestuttiin Lukumiehen värikkäistä visioista. Hänet koetettiin saada muuttamaan tyyliään ja lopulta Lukumieheltä kiellettiin jopa pääsy kirkkoon.

Vaan hänenpä kerrotaan kiivenneen sisään ikkunoista työtä jatkamaan. Ja niin Toivakan kirkon maalaukset valmistuivat.

Toivakan kirkon maalaukset hurmaavat ja hämmästyttävät

Toivakan kirkkoa koristavat eksoottiset enkelit. Kuvaan on yhdistetty kolme kappaletta noin tusinasta tajunnanräjayttävästä seinämaalauksesta. Kuva: Ville Palonen

Lopputulos on totaalisen pysäyttävä. Kuvat tai kuvailut eivät tee oikeutta Toivakan kirkolle. Sitä on pakko käydä katsomassa paikan päällä.

Kirkon tavallisen tylsä ulkoasu ei valmista lainkaan siihen värien ja eksoottisten kuvien ilotulitukseen, joka kirkon sisällä odottaa. Lukumies maalasi Toivakan kirkon täyteen eksoottisia, liki hekumallisia enkeleitä maailman joka kolkalta.

Keskellä poseeraa Jeesus leveälahkeisissa housuissa ja siivekkäissä tanssikengissä kuin taivaallinen John Travolta.

Sittemmin myös seurakuntalaiset ovat oppineet olemaan ylpeitä kirkkonsa maalauksista: erikoisten maalaustensa ansiosta Toivakan kirkko todella erottuu Suomen – ja maailman  – kirkkojen joukosta. Tuskinpa misään muualla maailmassa on yhtä psykedeelisiä kirkkomaalauksia.

Toivakan kirkko ansaitsisi olla paljon nykyistä tunnetumpi vierailukohde – kyseessä on koko Keski-Suomen ikimuistoisin nähtävyys.

Vierailu Toivakan kirkossa

Toivakan kirkko on kesäisin auki päiväsaikaan. Pellervo Lukumiehen maalauksista kerrotaan tarkemmin esillä olevassa mielenkiintoisessa opaslehtisessä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi