Jyväskylä – gourmeta ja Alvar Aaltoa

Ravintola Pöllöwaarissa pelin henki on fine dining. Kuva: Ville Palonen

Suomen Ateena. Jyväskylän lempinimi on jylhä, mutta matkakohteena Jyväskylä herättää harvoin suuria intohimoja. Mutta jos kuulut niihin, jotka ajattelevat Jyväskylän olevan vain läpikulkukaupunki matkalla pohjoiseen, on aika korjata näkemystä.

Keski-Suomen keskus on oikein mukava, ja etenkin herkullinen, kaupunkiloman kohde.

Totta on, että Jyväskylästä puuttuu kuuluisa nähtävyys, jota saavuttaisiin varta vasten katsomaan. Sen puutteen Jyväskylä kuitenkin korjaa hyvillä palveluillaan.

Jyväskylään voisi matkustaa jo yksin ihanan boutique-hotelli Yöpuun ja sen herkullisen ravintolan Pöllöwaarin ansiosta. Ja moni niin tekeekin.

Ja jos Jyväskylässä onkin säilynyt vain vähän vanhaa, katsoo nuorekas Jyväskylä rohkeasti kohti tulevaisuutta, mistä ovat esimerkkinä Jyväskylän Kuokkalaan viime vuosina rakennetut uudet suomalaisen arkkitehtuurin mestariteokset.

Ai miksi ihmeessä Jyväskylää kutsutaan Suomen Ateenaksi? Syy on siinä, että Jyväskylässä alettiin ensimmäisenä kouluttaa suomenkielisiä opettajia. Nykyisin Jyväskylän yliopisto tunnetaan opettajankoulutuslaitoksen ohella liikuntatieteellisestä koulukunnastaan.

Pitkäpartaisten filosofien sijaan kaupunki tuntuukin olevan täynnä urheilullisia nuoria.

Jyväskylän nähtävyydet

Alvar Aalto suunnitteli Jyväskylän yliopiston kampuksen, johon kuuluu myös hillityn kaunis kirjasto. Kuva: Antti Helin

Jyväskylän kuuluisin nähtävyys on Alvar Aallon suunnittelema yliopistokampus, joka onkin mainio vierailukohde. Yliopiston vieressä on myös Aallon itsensä suunnittelema Aalto-museo, pakollinen vierailukohde arkkitehtuurista ja designista kiinnostuneille matkailijoille.

Näiden lisäksi Jyväskylässä on monta muutakin Aallon suunnittelemaa rakennusta. Jyväskylä onkin Suomen paras kaupunki tutustua Aallon arkkitehtuuriin.

Aallon panoksesta huolimatta Jyväskylän kaupunkikuva ei ole erityisen kaunis: keskusta on aikamoinen rakennustyylien sekamelska. Kaunista ja vanhaa on säilynyt vain siellä täällä. Jyväskylän lyseo edustaa komeaa uusrenessanssia ja Säästöpankin talo Kilpisenkadulla on lähes rondokubistinen.

Jyväskylän 1800-luvun puutalokeskustasta on jäljellä jäi vain Toivolan piha, kaunis puutalokortteli, jossa on käsityöpuoteja, mukava kotiseutumuseo ja ihastuttava kahvila Muisto.

Jos aika riittää, kannattaa käydä myös keskustan reunalla sijaitsevassa Taulumäen kirkossa, joka on Suomen merkittävimpiä 1920-luvun monumentaaliklassismin edustajia. Taulumäen kirkon alttaritaulu Pietari käy yli veden on Eero Järnefeltin tekemä.

Uutta wow-arkkitehtuuria edustavat puolestaan keskustan ulkopuolella sijaitsevat Kuokkalan kirkko ja upouusi, hieno puukerrostalo Puukuokka. Molemmat on suunnitellut Anssi Lassila, Suomen kiinnostavin nykyarkkitehti.

Jyväkylästä käsin on myös kätevää tutustua Keski-Suomen nähtävyyksiin kuten Unescon maailmanperintökohteeseen Petäjäveden vanhaan kirkkoon ja mystiseen Pihlajaveden erämaakirkkoon.

Jyväskylän erikoiset nähtävyydet

Jyväskylän erikoisin nähtävyys on Jyväskylän torilla jököttävä, 12 metriä korkea Torikuningas, joka ehti olla hyvän aikaa Suomen korkein patsas, kunnes Helsinkiin nousi vuonna 2012 Musiikkitalon edustalle jättiläishaukea kuvaava Laulupuut-teos.

Torikuninkaan inspiraationa oli jyväskyläläinen seikkailija Otto Toiviainen (1892-1962), joka merille lähdettyään haaksirikkoutui Fidžille, nai saarilla paikallisen prinsessan ja ehti olla hetken aikaa saaren kuninkaanakin – ainakin omien kertomustensa mukaan.

Torikuninkaan tarina on tosin vaikuttavampi kuin itse patsas, joka näyttää aneemisen hylkeen ja hattivatin risteytykseltä.

Vieläkin erikoisempi nähtävyys on Jyväskylän vieressä sijaitseva Toivakan kirkko, joka on koristeltu Suomen – ja kaiketi koko maailman – erikoisimmilla kattomaalauksilla.

Harju ja Neron portaat

Jyväskylä
Neron portaat johtavat Jyväskylän keskustasta Harjun laelle. Kuva: Antti Helin

Keskustasta kannattaa nousta jykeviä Neron portaita pitkin Jyväskylän maisemia hallitsevalle Harjulle maisemia ihailemaan. Täältä käsin kahden järven väliin puristunut Jyväskylä näyttäytyy kaikkein kauneimmillaan.

Nimensä jykevät, vuonna 1925 työllistämisprojektina toteutetut portaat ovat saaneet Jyväskylän entiseltä kaupunginarkkitehdilta, Oskar Nerolta.

Jyväkylässä asunut parikymppinen Alvar Aalto ei pitänyt lainkaan portaista, vaan kirjoitti niitä vastustavan mielipidekirjoituksen Keskisuomalaiseen. Aalto piti portaita täysin luonnottomina ja turhina ja olisi toivonut niiden sijaan harjulle Kulttuurisaunaa.

Aallon ajatus Kulttuurisaunasta jäi valitettavasti vain haaveeksi. Sen sijaan Harjulle laella kohoaa vuonna 1952 rakennettu vesi- ja näkötorni Vesilinna, jossa toimii Keski-Suomen luontomuseo.

Harjun toisella puolen on viihtyisä Matin rintamamiestaloalue.

Vaan mistä sitä tietää, ehkä Jyväskylän kaupunginisät vielä jonakin päivänä innostuvat Aallon saunaideasta. Kulttuurisaunasta voisi hyvinkin tulla Jyväskylän paras nähtävyys.

Jyväskylän kahvilat

Jyväskylän tunnelmallisin kahvila on Toivolan pihan vanhassa puumiljöössä sijaitseva Muisto, josta saa niin lounasta kuin herkullisia leivonnaisiakin.

Toinen mainio kahvila on Wilhelmiinan konditorio, joka sijaitsee Asemakadulla samassa kauniissa puurakennuksessa, entisessä Kaupunginhotellissa, jossa oli Alvar Aallon ensimmäinen arkkitehtitoimisto.

Jyväskylän parhaat ravintolat

Grilli 21 on Jyväskylän legendaarisin grilli. Kuva: Ville Palonen

Jyväskylään voisi matkustaa jo pelkästään herkuttelemaan. Yöpuu-hotellin yhteydessä toimiva Pöllöwaari tarjoaa todella herkullista, lähiruokaan pohjaavaa fine diningia.

Jyväskylän muita kunnianhimoisia ravintoloita ovat esimerkiksi hienostunut viiniravintola Figaro ja Harjun laella vesitornissa sijaitseva Ravintola Vesilinna, jossa on kestitty jopa Ruotsin kuningasta.

Tunnelmallinen ravintola Harmooni sijaitsee puolestaan rautatieaseman vieressä vanhassa, jugendtyylisessä harmonikkatehtaassa.

Jyväkylän legendaarisin ruokapaikka on kuitenkin Grilli 21, yksi Suomen parhaista grilleistä. Vuonna 1977 Puistokadulle avattu grilli tekee edelleen jauhelihapihvinsä käsityönä ja pihvien makua täydentävää pippurimajoneesikin on tehty samalla reseptillä 20 vuotta. Näitä hampurilaisia tulee oikeasti ikävä!

Grilli 21:n toimipiste löytyy myös esimerkiksi Jyväskylän torilta, mutta Puistokadulla on säilynyt myös alkuperäinen grillikoju, joka olisi syytä suojella kuin Aallon arkkitehtuuri.

Jyväskylän baarit

Jyväskylän yöelämä on meille hieman tuntemattomampi aihe. Illan aloitteluun sopii mainiosti esimerkiksi Harri Rovanperän perustama olutravintola Harry’s Kauppakadun ja Väinönkadun kulmassa.

Jyväskylän hotellit

Hotelli Yöpuun jokainen huone on erilainen. Kuva: Antti Helin

Kokoonsa nähden Jyväskylässä on mainio valikoima viihtyisiä hotelleja. Jyväskylän paras hotelli on boutique-hotelli Yöpuu, joka on Suomenkin mittakaavassa poikkeuksellinen paikka. Yksityisomistuksessa olevan hotellin jokainen huone on omanlaisensa ja yksilöllisesti sisustettu. Aamiaisella on tarjolla makuja, joita ei muulta löydä kuten ahvenanmaalaista omenamehua ja pikkelöityjä kanttarelleja.

Jos Yöpuusta ei saa huonetta, hyvä vaihtoehto on samojen yrittäjien uusi hotelli Verso, joka sekin satsaa tyyliin ja erinomaiseen aamiaiseen. Kehuja kerää myös Solo Sokos Hotel Paviljonki.

Hostellirintamalla uusi ja upea tulokas on The Local Culture Hostel. Kulttuuriteemaisen boutique-hostellin huoneissa pääsee sukeltamaan kangasmetsän siimekseen tai nauttimaan kesämökin tunnelmasta. The Localista löytyy kahden hengen huoneita ja 4-6 hengen makuusaleja.

Jos kaipaa kylpyläpalveluita, niitä tarjoaa Scandic Laajavuori, joka sijaitsee luonnonrauhassa lyhyen ajomatkan päässä keskustasta. Lapsiiystävällisen hotellin palveluihin kuuluvat myös minigolf, keilarata ja leikkipuisto.

Jyväskylässä riittää toki muitakin majapaikkoja. Katso tarjoukset Jyväskylän hotelleihin.

Matka Jyväskylään

Jyväskylä sijaitsee kätevästi Nelostien varrella. Perille pääsee myös junalla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi