Nelostie – koe nämä Suomen päätien parhaat nähtävyydet ja taukopaikat

Kärsämäen paanukirkko on vain parin kilometrin päässä Nelostiestä. Kuva: Ville Palonen

Nelostie (Valtatie 4 eli E75) on nopein tie Suomen poikki etelästä pohjoiseen. Erityisen mielenkiintoinen tai kaunis se ei ole, mikä on tietysti tyypillistäkin pääteille. Mutta kyllä Nelostienkin varrelta löytyy monenlaista nähtävää ja koettavaa.

Nelostie alkaa Helsingin keskustasta ja kulkee Lahden, Jyväskylän, Oulun ja Rovaniemen kautta aina Utsjoelle saakka. Tie kulkee aika lailla suoraan – ainoan isomman mutkan se tekee Kemin kohdalla.

Pituutta Nelostiellä on 1295 kilometriä. Tästä moottoriteitä ja moottoriliikenneteitä on kuitenkin vain noin 250 kilometriä.

Entistä hauskemmaksi kotimaanmatkailun tekee upouusi teos Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa. Olemme koonneet yksien kansien väliin, helposti silmäiltävään muotoon, Suomen upeimmat, kiehtovimmat ja erikoisimmat nähtävyydet.

Nelostien majoitus – missä Nelostien varrella kannattaa yöpyä?

Nelostien suurin kysymys on kaiketi tämä: jos on matkalla Helsingistä Lappiin, missä kohtaa Nelostietä kannattaa yöpyä?

Jos ei tykkää eeppisen pitkistä ajomatkoista, niin viiden tunnin ajomatkan päässä Helsingistä Pyhäjärvellä on kaksikin kivaa leirintäaluetta: Marjoniemen lerintäalue ja Emolahti Camping, josta löytyy hieno hiekkaranta.

Seitsemän tunnin matkan takana on Oulu suuren kaupungin rientoineen ja hotelleineen, joista suositeltava on etenkin kylpylähotelli Break Sokos Hotel Eden.

Oulu kylpylä
Break Sokos Hotel Edenissä kylvetään trooppisissa tunnelmissa valtavan lasikuvun alla. Kuva: Visit Finland

Puoli tuntia Oulun jälkeen saavutaan Iijoen maisemiin, joissa voi yöpyä viehättävässä Villa Kauppilassa.

Jos on matkalla Lapin perukoille (vaikkapa Kilpisjärven mahtavaa Saanaa huiputtamaan) tai Pohjois-Norjan rannikolle asti, kannattaa suosiolla pysähtyä yöksi puolimatkassa eli Kemin paikkeilla. Ajomatkaa Helsingistä kertyy noin kahdeksan tuntia. Kemissä on kaksi erittäin suositeltavaa majapaikkaa: Hotelli Merihovi ja retrohenkinen Motel Käpylä.

Todellinen rattimies (tai -nainen) ajelee Helsingistä yhdellä rykäisyllä Lappiin asti. Rovaniemi on sopiva pysähdyspaikka, josta löytyy kaksi hyväksi havaittua edullista majoitusta: Hotelli Aakenus ja noin 10 kilometriä ennen Rovaniemen keskustaa sijaitseva Motelli Rovaniemi. Napapiirin kohdalla voi majoittua Joulupukin lomakylässä.

Jos jaksaa ajaa kerralla tuhannen kilometrin matkan pääkaupunkiseudulta Saariselän maisemiin asti, majoitusvaihtoehtoja on vaikka kuinka monta. Katso tarjoukset Saariselän hotelleihin.

Mutta kannattaako Nelostiellä aina olla niin kova kiire? Entä jos matkan taittaminen pohjoiseen ei olisikaan pakollinen paha, vaan osa lomaa?

Alla esitellään Nelostien nähtävyydet ja taukopaikat etelästä pohjoiseen.

Vieraile aidolla viinitilalla – 1 tunti Helsingistä

Ensimmäinen suositeltava pysähdys on jo Lahden eteläpuolella. Muutaman kilometrin päässä Renkomäen liittymästä odottaa aito viinitila, Ainoa Winery.

Ainoan juomien raaka-aineina ovat suomalaiset marjat, ja prosessi kuorikäymisineen terästankeissa on samanlainen kuin millä tahansa eurooppalaisella viinitilalla. Laadun puolesta puhuu se, että Ainoan juomat ovat saaneet palkintoja kansainvälisissä viinikilpailuissa ja niitä on tarjolla suomalaisissa Michelin-tason ravintoloissa.

Ainoa Wineryssä voi vierailla kesäisin tastingissa tai vain poiketa ostamassa pullon tuliaisiksi kaverin mökille. Omia suosikkejamme ovat rutikuiva ja tanniininen mustikkaviini Silkki sekä suorastaan savuinen Havu, jossa puolukkaviiniin oman vivahteensa tuovat hunaja ja kuusenkerkkä.

Suomen suurin puu – 1,5 tuntia Helsingistä

Lahti hurahtaa ohi hujauksessa. Jos on valmis jaloittelemaan jo puolentoista tunnin kohdalla, niin Heinolassa kannattaa pysähtyä Rantapuistoon katsomaan Tsaarinpoppelia.

Luonnonvarakeskuksen asiantuntijoiden mukaan se on ylivoimaisesti Suomen suurin puu. Massaa on runsaat 30 kuutiometriä, ja ympärysmittaa poppelilla on rinnan korkeudelta liki kuusi ja puoli metriä. Kokeile porukalla, montako ukkoa, akkaa ja naperoa tarvitset kiertämään kädet puun ympäri. Ihan ydinperhe ei yksin riitä.

Korkeuttakin puulla on komeat 35 metriä. Suurin syy sen ennätystilavuuteen ovat kuitenkin mahtavan kokoiset oksanhaarat, jotka ovat jo itsessään tavallisen puun kokoisia.

Puun tarkkaa ikää ei tiedetä. Sen arvellaan olevan jossain 130–180 vuoden hujakoilla.

Nelostien parhaat taukopaikat Helsingin ja Jyväskylän välillä

Heinolan jälkeen on luvassa Nelostien klassinen taukopaikka. Kahden ja puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä vastaan tulee Karoliinan kahvimylly Leivonmäellä. (Valitettavasti toinen klassikkopaikka, La Kar de Mumma, on lopettanut toimintansa konkurssin takia.)

Jos haluaa jaloitella pitempäänkin, voi Leivonmäellä tehdä patikkalenkin Leivonmäen kansallispuiston kauniissa harju- ja järvimaisemissa.

Mutta jos ei vielä ole nälkä, kannattaa matkaa jatkaa pysähtymättä Toivakan kirkolle asti, sillä tätä pysähdyspaikkaa ei kannata jättää väliin.

Suomen psykedeelisin kirkko – 2,5 tuntia Helsingistä

Toivakan kirkon sisällä odottaa Disco-Jeesus. Kuva: Ville Palonen

Toivakan kirkko on Suomen erikoisin kirkko, koristeltu kauttaaltaan psykedeelisillä 1970-luvun maalauksilla. Kirkkoa koristavat hekumallisen eksoottiset enkelit maailman joka kolkalta, ja alttaritaulun keskellä poseeraa hippi-Jeesus kuin taivaallinen John Travolta.

Helsingistä ajaa Toivakkaan runsaat kaksi ja puoli tuntia.

Jyväskylän legendaarisin lounaspaikka – 3 tuntia Helsingistä

Grilli 21 on Jyväskylän legendaarisin grilli. Kuva: Ville Palonen

Toivakasta on enää puolen tunnin ajomatka Jyväskylään. Jos haluaa nauttia kaupungissa pikaisen lounaan, se kannattaa tehdä legendaarisessa Grilli 21:ssä. Grillin jauhelihapihvit tehdään käsityönä, ja pihvien makua täydentävää pippurimajoneesiakin on tehty samalla reseptillä 20 vuotta.

Alkuperäinen Grilli 21 avattiin jo vuonna 1977 Puistokadulle. Valitettavasti Puistokadun toimipiste on suljettu ja sen hieno grillikoju siirretty Lahden moottoripyörämuseoon.

Samoista herkuista pääsee onneksi edelleen nauttimaan Grilli 21 Lounarissa Lounaispuiston kulmalla. Matkaa Helsingistä Jyväskylään on kolme tuntia – ja matkaa Ouluun nelisen tuntia.

Hitonhauta tai Pyhä-Häkin kansallispuisto – 1 tunti Jyväskylästä

Pyhä-Häkin kansallispuisto Keski-Suomessa. Kuva: Ville Palonen

Jyväskylästä pohjoiseen on kaksi hienoa luontokohdetta, joissa voi poiketa Nelostieltä, jos matkanteolla ei ole kiirettä.

Hitonhauta on pirullisen komea, 800 metriä pitkä rotko heti Jyväskylän pohjoispuolella. Parkkipaikalta on 1,5 kilometrin kävely rotkolle.

Pyhä-Häkin kansallispuisto taas puolestaan ihastuttava ikimetsä tunnin verran Jyväskylästä.

Lue lisää: Keski-Suomen parhaat nähtävyydet

Takkatupa – onko tämä Nelostien paras seisova pöytä? – 1,5 tuntia Jyväskylästä

Jos on lähtenyt matkaan ja aikaisin aamusta ja sivuuttanut aiemmat pysähdykset tai vieraillut Toivakassa vain pikaisesti, lounaalle ehtii myös Pihtiputaalle Takkatupaan, joka mainostaa itseään Nelostien parhaaksi seisovaksi pöydäksi.

Emme ole itse vielä testanneet, mutta kerro sivun kommenttiosuudessa, mitä mieltä itse olet.

Ravintolan sijainti on ainakin hyvä – juuri sopivassa paikassa keskellä ei-mitään. Puolen tunnin matkan päässä on Nelostien klassikkoravintola Vaskikello, mutta muuten seuraavat ruokapaikat ovat sitten jo Oulussa (jos ABC-asemia ja satunnaisia hampurilaispaikkoja ei oteta huomioon).

Helsingistä on matkaa neljä ja puoli tuntia, Jyväskylästä puolitoista.

Pyhäjärven leirintäalueet – 2 tuntia Jyväskylästä

Takkatuvan ja Vaskikellon välissä on kaksi kivaa leirintäaluetta Pyhäjärven rannalla. Marjoniemen lerintäalueen mökit tapaavat olla hieman tyylikkäämpiä, mutta Emolahti Campingin vetonaulana on mainio hiekkaranta.

Helsingistä on ajomatkaa viisi tuntia.

Kärsämäen paanukirkko – 2,5 tuntia Jyväskylästä

Kärsämäen paanukirkko on vaikuttava näky. Kuva: Ville Palonen

Jos Kärsämäkeä ei voikaan syyttää kauniista nimestä, on nimikkojokensa varrella sijaitseva kylä varsin idyllinen. Täällä kannattaa käväistä katsomassa yhtä Suomen nykypäivän kirkkoarkkitehtuurin merkkiteoksista.

2000-luvun alussa valmistunut Kärsämäen paanukirkko on rakennettu kokonaan 1700-luvun perinteisin työmenetelmin. Hirsistä tehty kirkko on päällystetty mustaksi tervatuilla paanuilla. Näky on hämmästyttävä.

Kirkon on suunnitellut arkkitehti Anssi Lassila, yksi Suomen kiinnostavimmista nykyarkkitehdeista.

Kärsämäen paanukirkko sijaitsee vain parin kilometrin päässä Nelostieltä.

15 kilometriä ennen kirkkoa on kummallisen kotoisa Motelli Nuttulinna. Täällä tuntuu kuin olisi vieraisilla jonkin sellaisen kaukaisen sukulaisen luona, josta ei ole aivan varma, onko hän sisustanut kotinsa kieli poskella vai tosissaan. Että onko tämä totta vai joku outo tilataideteos. Sydänhän täällä pakahtuu!

Suomen toinen keskipiste – 3 tuntia Jyväskylästä

Puoli tuntia Kärsämäeltä saavutaan Suomen keskipisteeseen – nimittäin toiseen niistä. Tämä Suomen keskipiste on kohdalla, jonka päässä Suomen kartta pysyisi tasapainossa piikin kärjessä.

Paikalla on muistomerkki, tosin hieman väärällä paikalla. Monumentin kuuluisi olla läheisellä Talasnevan suolla, mutta siitä haluttiin tehdä helpommin saavutettava.

Tunnin matkan päässä Suomen keskipisteestä onkin sitten jo Oulu, Suomen maantieteellisesti keskeisin suuri kaupunki.

Liminganlahden linnut – 4 tuntia Jyväskylästä

25 kilometriä ennen Oulua voi koukata Liminganlahdelle ihailemaan Suomen kuuluisinta lintujen bongauspaikkaa. Komealla kosteikkoalueella on bongattu yli 200 lintulajia, ja se on Euroopankin mittakaavassa arvostettu lintuvesi. Parhaimmillaan Liminganlahti on lintujen kevät- ja syysmuuttojen aikaan.

Liminganlahden luontokeskukselta alkaa seitsemän kilometriä pitkä luontopolku esittelee, joka esittelee Liminganlahdenkin synnyttäyttä maankohoamista.

Oulu – 4 tuntia Jyväskylästä, 7 tuntia Helsingistä

Ja sitten ollaankin ”jo” Oulussa. Vaikka kiva kaupunki onkin, mitään varsinaista pakollista nähtävyyttä Pohjoisen Piilaaksossa ei kuitenkaan ole.

Jos on roadtripillä pohjoiseen, voikin hyvin sivuuttaa Oulun ja jatkaa matkaa vielä puoli tuntia pitemmälle Iihin. Näin välttää myös Oulun vauhdikkaan yöelämän viettelykset, jotka voisivat aamusta kummasti hidastaa matkantekoa.

Vaihtoehtona on tietysti myös toipua pitkästä ajomatkasta meren äärellä Nallikarin hiekkarannalla kylpylähotellissa Break Sokos Hotel Eden.

Iijoen maisemissa – 30 minuuttia Oulusta

Vain puoli tuntia Oulusta saavutaan Iijoen suiston maisemiin. Kaukaa Kuusamosta virtaava joki on Suomen legendaarisimpia, eikä vähiten kirjailija Kalle Päätalon Iijoki-sarjan ansiosta.

Viehättävä Iin Wanha satama kertoo ajasta, kun Iijoki oli vielä tärkeä kauppareitti. Sataman lähettyvillä historiallisessa hirsikartanossa toimii viihtyisä majatalo B&B Villa Kauppila.

Kemi ja Suomen kuninkaan kruunu – 1,5 tuntia Oulusta

Jos jaksaa vielä venyttää tunnin ajamista, onkin jo Kemissä, jossa voi ihailla Suomen kuninkaan kruunua Jalokivigalleriassa.

Majoitukseen on kaksi kovaa vaihtoehtoa: Kekkosen kantapaikka Hotelli Merihovi tai mainio, retrohenkinen Motel Käpylä.

Nelostie Lapissa

Porojen takia Lapissa kannattaa ajella varovasti. Kuva: Five-Birds Photography / Shutterstock

Kemin pohjoispuolella tie haarautuu. E8 erkaantuu kohti Torniota ja seurailee Tornionjokea pitkin kohti Aavasaksaa, Yllästä ja Pallasta ja lopulta Käsivartta.

Nelostie (E75) kulkee puolestaan Lapin keskeltä halki kohti Rovaniemeä, Sodankylää, Saariselkää ja Inaria.

Lapissa Nelostien parhaisiin nähtävyyksiin lukeutuvat Kakslauttasen taidegalleriaKiilopää-tunturi (josta löytyy myös majoitusta ja erinomainen savusauna), Saamelaismuseo Siida sekä koko Lapin paras ravintola, Aanaar, joka toimii Wilderness Hotel Juutuan (entiseltä nimeltään Hotel Kultahovi) yhteydessä.

Kaamasen kohdalla tie haarautuu jälleen. 92-tietä voi koukata pääreitin sijaan Karigasniemelle ja Tenojoen varteen ja sieltä vaikka Pohjois-Norjan halki niin pitkälle kuin omalla autolla pääsee ajamaan, eli Euroopan pohjoiselle reunalle Nordkappiin.

Jos taas pysyy Nelostiellä, se kulkee Kaamasesta Utsjoelle, josta matkaa voi vielä jatkaa E6-tietä pitkin Suomen pohjoisimpaan paikkaan Nuorgamiin ja rajan yli Varanginvuonon rannelle, josta löytyy viehättävä suomalainen kalastajakylä Pykeija.

Paluumatkalla pohjoisesta etelään kannattaa kokeilla Viitostietä – vaihtelu virkistää!

Lue lisää Lapista ja Pohjois-Norjasta:

Lapin parhaat elämykset

Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet

Omalla autolla Norjaan – vinkit ja kokemukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

6 KOMMENTIT

  1. Mitkä paikat olisivat yöaikaan auki nelostiellä? Abc Vaajakoski Jyväskylä oli ainoa jonka löysin. Sen jälkeen Jyväskylästä Ouluun ei näyttäisi mikään olevan ympäri vuorokauden auki. Luulisi, että joku paikka olisi jota esimerkiksi rekkakuskit yöllä käyttävät?

    • Hyvä kysymys! Veikkaan, ettei ole tarjolla muita paikkoja kuin noita isoimpia huoltoasemia. Joillain asemillahan on rekkakuskeille omat taukopaikat, joista löytyy lepohuone, suihku ja jopa sauna. ABC-asemien lisäksi tuolta Jyväskylän ja Oulun väliltä löytyy meille tavallisille autoilijoille ainakin Shell Äänekoski Hirvaskangas ja Shell Pihtipudas Putaanportti, jotka molemmat ovat auki 24/7.

  2. Grilli 21 on lopettanut toimintansa Puistokadulla koronan myötä maaliskuussa 2020 ja rakennuskin siirrettiin Lahteen syksyllä 2020. Nykyään on toimipisteet Lounaispuistossa ja Vasarakadulla. Ruoat on edelleen herkullisia.

    • Kiitos Tero päivityksestä! Puistokadun grillin lopettamisen olimmekin jo noteeranneet Jyväskylä-sivulla, mutta unohtaneet korjata tiedon mmyös tälle Nelostie-sivulle. Nyt sekin on tehty. Hyviä grillihetkiä!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi