Inari ja Inarijärvi – saamelaisuuden keskus

Inarinjärvellä on lukuisia autiosaaria. Kuva: Jarno Holappa / Shutterstock

Euroopan unionin ainoasta alkuperäiskansasta – saamelaisista – kiinnostuneen kannattaa suunnata Inariin ja Inarinjärvelle. Inarin kunta on Suomen saamelaisuuden keskus ja Inarin kirkonkylä sen napa. Inarijärvi on puolestaan Lapin mahtijärvi, jonka saarilla on saamelaisten pyhiä paikkoja.

Saamelaiskulttuurin lisäksi Inari on muutenkin kiinnostava pikkukaupunki: 500 asukkaan Inarilla on Lapissa boheemi maine, sillä pikkukaupungissa asustaa pieni mutta näkyvä taiteilija- ja käsityöläisyhteisö.

Siida – saamelaiskulttuurin keskus

Saamelaismuseo Siidan pihalta löytyy perinteisiä hirsirakennuksia. Kuva: Ninara, Flickr CC

Saamelaisten kulttuuriin tutustuminen kannattaa aloittaa Inarin kirkonkylältä saamelaismuseo Siidasta. Modernin museon perusnäyttelyssä luonto ja saamelainen kulttuuri kietoutuvat toisiinsa erottamattomasti.

Kesäkaudella avoinna on ulkomuseo, jonka 50 kohdetta esittelevät alkuperäiskansan elämää. Siida tarkoittaa pohjoissaameksi porokylää ja elinpiiriä sen sisällä.

Kävelymatkan päässä Siidasta on saamelaiskulttuurikeskus Sajos, joka toimii sekä tapahtumakeskuksena että Suomen saamelaisten parlamenttitalona.

Inarijärvi

Suomen kolmanneksi suurin järvi on kooltaan mahtava – kukapa ei muistaisi laskuharjoitusta siitä, mahtuvatko kaikki maailman ihmiset seisomaan Inarijärven jäälle?

Inarijärvessä on yli 3000 saarta. Jykevä Ukonsaari on saamelaisten tunnetuin pyhä paikka Suomessa. Jyrkkäseinäinen, 30 metriä korkea saari näkyy kauas. Saarella sijaitseva Ukonkivi on vanha saamelainen seita, pakanuuden aikainen palvontapaikka. Saaren pohjoissivulla on luola, entinen uhripaikka, josta on löydetty rahoja, koruja, luita ja taikakaluja.

Kesäisin Ukonsaarelle on päivittäinen laivaristeily Inarin kirkonkylältä.

Toinen erityisen kiehtova saari Inarijärvessä on Korkia-Maura. Saarella on 15 metriä pitkä luola, jonka pohjalla oleva jääkerros ei ole sulanut satoihin vuosiin. Kalastajat käyttivät luolaa muinoin jääkaappinaan.

Inarijärven saarilla on useita autiotupia, ja järvi sopiikin hyvin veneilyyn ja melontaretkeilyyn. Inarijärvi on tunnettu kalastuskohde, jossa saaliiksi saadaan siikaa, taimenta ja nieriää.

Pielpajärven erämaakirkko

Tunnelmallinen vierailukohde Inarin kirkonkylästä on myös Pielpajärven erämaakirkko, joka on säilynyt 1800-luvun asussaan. Kirkko sijaitsee 10 kilometriä Inarin kirkonkylältä ja lähimmälle tielle on viiden kilometrin patikkamatka.

Sallivaaran pororerotuspaikka

Saamelaiskulttuuriin pääsee tutustumaan myös Lemmenjoen kansallispuiston kupeessa historiallisella Sallivaaran poroerotuspaikalla, joka on kunnostettu ja suojeltu museokäyttöön.

Nellim ja Vätsärin erämaa

Kalassa Nellimin erämaajärvillä. Kuva: Ville Palonen

Loistava paikka tutustua Inarinjärven luontoon on järven kaakkoiskulmassa, aivan itärajan tuntumassa, sijaitseva Nellim. Pikkukylän kautta pääsee kulkemaan Nellim-joen rauhallisiin maisemiin, Vätsärin valtavalle erämaa-alueelle, sekä vene- ja melontaretkille Inarinjärven saarilla odottaviin autiotupiin.

Nellimin paras majapaikka on Erähotelli Nellim, josta saa vuokrata kanootteja ja järjestää erilaisia retkiä ja luontoelämyksiä. Paikan kruunaa ravintola – Erähotelli Nellimin keittiö on yksi koko Lapin parhaista!

Lapin parhaan ravintolan väitetään olevan Ravintola Aanaar, joka tarjoaa upeita lappilaisia raaka-aineita erittäin osaavasti ja jopa hieman yllätyksellisesti valmistettuna. Ravintola toimii Hotel Kultahovin yhteydessä.

Karhunpesäkivi

Inarin ja Ivalon välissä, valtatien varressa, on yksi Suomen kitsemmistä taukopaikoista. Karhunpesäkiven taukopaikkaa koristaa laulava karhupatsas ja myynnissä on monenlaista turistirihkamaa. Ravintolan poronkäristyksen mainostetaan olevan Lapin halvinta.

Taukopaikalta pääsee kipuamaan varsinaiselle Karhunpesäkivelle, joka rauhoitettiin jo vuonna 1928 luonnonnähtävyydeksi. Kivi itsessään näyttää tavalliselta suurelta siirtolohkareelta, mutta erikoista on se, että kiven sisälle on muodostunut luola, johon pääsee ryömimään.

Nimensä Karhunpesäkivi on saanut tarinasta, jonka mukaan muuan lappalainen poromies kömpi kiven alle lumimyrskyä pakoon. Mies nukahti ja herättyään huomasi nukkuneensa karhun kainalossa. Onneksi talviunillaan ollut karhu ei herännyt.

Matka Inariin

Inari sijaitsee korkealla pohjoisessa, matkalla Utsjoelle, neljän tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä. Inarista on kolmen vartin ajomatka Suomen – ja koko Euroopan Unionin – pohjoisimmalle lentokentälle, Ivalon lentoasemalle. Finnairilla on päivittäinen lentoyhteys Helsingistä Ivaloon.

Katso lentotarjoukset Ivaloon ja tarjoukset Inarin hotelleihin.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!