Kiilopää talvella – lumikenkäilyä ja savusaunomista

Kiilopään huipulta avautuu yksi koko Lapin komeimmista maisemista. Saariselän lähellä kohoavan tunturin laelle on helppo kiivetä parin kilometrin mittaista polkua pitkin. Komeiden maisemien lisäksi Kiilopäältä löytyy Lapin paras savusauna.

Lumikengillä Kiilopään huipulle

Kiilopää lumikenkäily
Lumikenkäilyä Kiilopäällä. Kuva: Ville Palonen

Lumikenkäily on totista puuhaa. Sen ymmärtääkseen pitää vain tarpoa muutama minuutti koskemattomattomassa hangessa. Jokaisella askeleella saa jännittää, pettääkö hanki; silloin ei auta kuin kammeta sauvojen avulla reiteen asti ulottuvan kinoksen pinnalle. 

On helmikuun loppu, mutta kelin puolesta voitaisiin elää jo huhtikuuta. Aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta, ja luminen maisema kylpee valossa. Vaikka pakkasta on kymmenen astetta, takki pitää riisua ja jatkaa paitahihasillaan, aivan kuin keväthangilla konsanaan.

546 metriä korkea Kiilopää on yksi Saariselän tunturialueen tunnetuimmista tuntureista. Se on helposti huiputettavissa: kansallispuiston portilta, Suomen Latu Kiilopään pihalta, alkaa parin kilometrin mittainen hyvin merkitty ja helppokulkuinen reitti. Korkeuseroa kertyy noin 200 metriä. Jos ei halua palata alas samaa reittiä, voi kiertää kuuden kilometrin mittaisen Kiirunanpolun, joka on rengasreitti.

kiilopää kartta
Kiilopään kartta. Kuva: Ville Palonen

Nyt polulla näkyy turistiryhmä, joka vaappuu jonossa kuin pingviinilauma. Heidän perässään perhe vetää perässään muovista pulkkaa – lasku Kiilopään huipulta alas on todella huimaa kyytiä!

Minä olen valinnut kiertotien, sillä haluan kokea koskemattoman tunturiluonnon mahdollisimman pienellä vaivalla. Kiilopäällä se onnistuu: laskettelurinteitä ei ole, ja hiihtoladut ja kelkkareitit kiertävät tunturin alareunoilla. Huipulle nousevalta polulta ei tarvitse poiketa kovinkaan pitkälle, kun jo pääsee kokemaan talvisen erämaan kauneuden.

poro
Porot kuopivat jäkälää tunturin rinteellä. Kuva: Ville Palonen

Kiilopään huipulta näkyy kauas Urho Kekkosen kansallispuistoon. Taivaanrannassa siintävät Nattaset ja puiston korkein tunturi, Sokosti. Viima kuitenkin piiskaa kasvoja niin purevasti, ettei huipulla viitsi viipyä pitkään.

kiilopää
Kiilopään huipulta voi tähystellä kohti Sokostia. Kuva: Ville Palonen

Suuntaan alas tunturin itärinnettä pitkin. Viimeistään siellä lumikenkäily osoittaa ylivoimansa: vaikka Kiilopään huipulle voi nousta hyvällä säällä aivan tavallisissa jalkineissa, koppuraisella kantohangella lumikenkäilijä saa kävellä omia polkujaan.

riekko
Riekko talviasussaan Kiilopäällä. Kuva: Ville Palonen

Vitivalkoista autiomaata muistuttavassa tunturissa ei näy muita kulkijoita, joten saan ihailla kaikessa rauhassa tuulen lumeen kaivertamia kuvioita, jäkälää kuopivia poroja ja talvipuvuissaan telmivää kiirunapariskuntaa. Rakastan alkusyksyn ruska-aikaa Lapissa, mutta tätä maisemaa katsellessa alan ymmärtää niitä hiihtohulluja, jotka matkustavat talvesta toiseen lykkimään autioiden tuntureiden kupeita pitkin.

Muutaman tunnin retken jälkeen jälkeen palautan lumikengät retkeilykeskuksen välinevuokraamoon. Sitten on päivän toisen kohokohdan aika: savusauna ja avanto odottavat!

Lapin paras savusauna löytyy Kiilopäältä

kiilopää savusauna
Kiilopään savusauna (oikealla) ja Kiilopuron avantouintipaikka (vasemmalla). Kuva: Ville Palonen

Savusaunan väkevä tuoksu iskee kasvoille heti ovella. Sisällä on pimeää, eikä katse aluksi erota kuin ovenpielessä kohoavan massiivisen kiukaan ja korkealla lattian yläpuolella olevan parven. Seiniä peittää musta nokikerros, joka tarttuu hikiseen selkään. Lauteetkin ovat mustuneet, joten kankkuja suojaa vanerinen pefletti.

kiilopää savusauna
Savusaunan lauteet ovat mustan noen peitossa. Kuva: Ville Palonen

Kello on vasta viisi iltapäivällä, mutta Kiilopään savusauna on tupaten täynnä. Sekasaunan lauteilla istutaan uimapuvuissa, kirjaimellisesti iho vasten ihoa. Tungoksesta huolimatta tunnelma on suorastaan harras. Lauteilla kuiskitaan suomen lisäksi saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi. Vaikka sanoja ei ymmärtäisikään, on selvää, että nyt ollaan pyhien asioiden äärellä.

Suomen Latu on rakentanut Lapin hiihtomaisemiin yli sata saunaa, joista Kiilopään savusauna lienee kuuluisin. Monien mielestä se on koko Suomen paras savusauna. Kolmena päivänä viikossa valtavan kiukaan lämmittäminen aloitetaan aamuseitsemältä, jotta sauna olisi kuumana iltapäivällä.

kiilopää sauna
Savusaunassa käytetään vanerisia peflettejä. Kuva: Ville Palonen

Kun ovelle alkaa muodostua istumavuoroa odottavien saunojien jono, on aika poistua jäähylle. Ulkona pakkanen kiristyy, ja lumihiutaleet leijailevat hämärtyvässä alkuillassa. 

Savusaunan vetonaula on ohi virtaavaan Kiilopuroon rakennettu uimapaikka. Kokemus on suunniteltu turvalliseksi: metrin syvyisessä uimapaikassa on tasainen hiekkapohja, ja avannon yli on viritetty köysi, josta voi ottaa tukea pikapulahduksen aikana.

kiilopää avanto
Kiilopuron avantouintipaikka on matala ja turvallinen. Kuva: Ville Palonen

Paluumatka avannosta saunaan käy katkonaisesti, sillä jaloista on kadonnut tunto. Sen sijaan muut aistit ovat terävöityneet. 

Savuinen löyly iskee ensin punoittaville kasvoille, sitten hartioihin ja kylmästä kihelmöiviin käsivarsiin. Kun kohmeiset varpaatkin alkavat viimein kipristellä, puskee muu kroppa jo lisää hikeä pintaan.

Kuuman ja kylmän vuoropuhelu saa pään pyörälle – ja sehän on tarkoituskin, aistien reipas ravistelu. Pari tuntia vierähtää kuin varkain. Kun on päässyt saunomisen rytmiin, on lopettaminen hankalaa – sen pukee sanoiksi pikkupoika, joka rehvastelee käyneensä avannossa jo kahdeksan kertaa.

Kiilopään retkeilykeskus – majoitus ja palvelut

Suomen Latu Kiilopää on retkeilykeskus Urho Kekkosen kansallispuiston reunalla, Saariselän eteläpuolella. Majoitusvaihtoehtoja ovat Hotelli Niilanpää ja sen vieressä oleva edullisempi hostelli Ahopää, jossa on jaetut huoneet ja yhteiskeittiöt. Myös lomahuoneistoja on tarjolla. Retkeilykeskuksesta löytyy myös ravintola (aamiaista, noutopöytä, pitsaa ja poronkäristystä) sekä pieni kioski.

Majoitus- ja ravintolapalveluiden lisäksi Suomen Latu Kiilopää vuokraa välineitä ja järjestää opastettua liikuntaa. Talvisin viikko-ohjelmaan kuuluvat murtomaahiihto, lumikenkäily ja läskipyöräily. Kesäisin ohjattuja lajeja ovat patikointi, polkujuoksu, maastopyöräily ja jooga.

kiilopää sauna
Kiilopään tunnelmallinen ”saunamaailma” on nimeltään Kuurakaltio. Kuva: Ville Palonen

Kiilopään savusaunan yleiset vuorot ovat tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 15-20. Saunaan kannattaa kiiruhtaa heti kun se aukeaa, sillä saunavuoron alussa on eniten tilaa ja parhaat löylyt.

Aikuiset maksavat 10 euroa, lapset pääsevät saunomaan aikuisen seurassa maksutta. Sekasaunassa saunotaan uimapuvut päällä.

Katso tarjoukset Suomen Latu Kiilopään majoitukseen.

Lue lisää: 

Saariselkä – hiihtolatuja ja vaelluspolkuja

Suomen parhaat lyhyet päivävaellukset

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

Scandinavian Outdoor -verkkokaupasta löytyy laaja valikoima reppuja, otsalamppuja, ulkoiluvaatteita ja muita tarpeellisia retkeilyvarusteita.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi