Lapin parhaat elämykset – näin koet Suomen eeppisimmän matkakohteen

Kilpisjärvi Saana
Tsahkaljärveltä aukeaa upea maisema kohti Saanaa. Kuva: Ville Palonen

Lappi on eeppinen matkakohde. Valtava ja harvaan asuttu Lappi käsittää suunnilleen kolmanneksen Suomen pinta-alasta, ja on kooltaan suurempi kuin esimerkiksi Unkari, Irlanti tai Portugali. Mutta Lapissa asuu vain viitisen prosenttia Suomen muutenkin vähästä väestöstä. Euroopassa ei pääse tämän kauemmaksi muita ihmisiä, jos niin vain haluaa.

Suomalainen unohtaa helposti, kuinka eksoottinen lomakohde Lappi onkaan. Lappi on maailman pohjoisimpia asuttuja alueita. Norjan rannikkoa huuhtelevan Golf-virran ansiosta Lapin ilmasto on talvella toistakymmentä astetta leudompi kuin muilla yhtä pohjoisilla seuduilla. Kesällä ero on muutaman lämpöasteen luokkaa.

Muilla yhtä arktisilla alueilla ei voi matkustaa yhtä mukavasti. Kesäisin Lapissa pärjää usein t-paidassa, ellei hyttysiä ole kiusaksi asti.

Vielä pari vuosisataa sitten Lappi oli kaukainen ja mystinen saamelaisten, tunturien ja revontulien maa. Se oli todellinen perimmäinen Pohjola, Ultima Thule, jonne matkustivat vain rohkeimmat seikkailijat.

Niistä ajoista Lappi on muuttunut. Siitä on tullut yksi Suomen suosituimmista matkailualueista, etenkin ulkomaalaisten keskuudessa. Nyky-Lappi on samaan aikaan ylhäistä yksinäisyyttä ja kitsin rajoja hipovaa kaupallisuutta.

Onneksi Lapissa riittää edelleen tilaa ja rauhaa – ja vähän aitoa taikuuttakin.

Mistä Lappi alkaa?

Lappi alkaa virallisesti hieman Kemin eteläpuolelta, missä kulkee Lapin maakunnan raja. Henkisesti tosin Kemi ja Tornio kuuluvat Lapin sijaan Peräpohjolaan, vaikka niitä myös Meri-Lapiksi kutsutaan.

Usein Lapin katsotaan alkavan Rovaniemeltä, Napapiirin tuntumasta. Pohjoinen napapiiri on maapallon leveyspiiri, jonka pohjoispuolella – eli Pohjoiskalotin alueella – aurinko pysyy ainakin 24 tunnin ajan horisontin yllä tai alla. Kesällä on kyse keskiyön auringosta, talvella kaamoksesta. Pohjoisen napapiirin pohjoispuolelta alkaa virallisesti Arktis eli arktinen alue.

Monen Lapin-kävijän mielestä todellinen, mahtavien tunturien Lappi alkaa tosin vasta selvästi Rovaniemeä pohjoisempana.

Lapin alueet – missä Lappi on kauneimmillaan?

Saana
Lapin hulppeimmat tunturimaisemat löytää Käsivarresta, vaikkapa Kilpisjärven Saanalle patikoimalla. Kuva: Ville Palonen

Lappi on laaja ja maisemiltaan monipuolinen. Rovaniemi ympäristöineen näyttää ihan erilaiselta kuin Käsivarressa sijaitseva Kilpisjärvi. Matkaakin niiden värille kertyy rapiat 400 kilometriä.

Lappi tavataan jakaa useaan alueeseen, joiden rajat ovat häilyvät.

Korouoma
Korouoman kanjonia koristaa talvisin Suomen upein jääseinämä. Kuva: Culture Eden / Visit Finland

Etelä-Lappia on kaikki Rovaniemen eteläpuolella sijaitseva: Kemin ja Tornion muodostama Meri-Lappi, eläinpuistostaan tunnettu Ranua sekä Posio, jossa on useampikin hieno luonnonnähtävyys kuten Korouoman kanjoni. Posiossa ollaan tosin vielä sen verran etelässä, että siellä matkaillaan usein Kuusamon Rukalta käsin.

Läheltä katsottuna Korvatunturi on komean vuorimainen huippu. Kuva: Ville Palonen

Itä-Lappia ovat Kemijärvi ja Sallatunturi, joka on sen verran syrjäinen, että sen mainoslausekin kuuluu: In the middle of nowhere. Itä-Lappiin kuuluu myös Savukoski, Suomen harvaanasutuin kunta (0,16 asukasta/km²). Savukoskella sijaitsee osa Urho Kekkosen kansallispuistosta, esimerkiksi Korvatunturi.

Keski-Lappia ovat Sodankylä, upea Pyhä-Luoston kansallispuisto ja Pelkosenniemi, jonka erikoisena nähtävyytenä on Andy McCoyn patsas.

Pohjois-Lappi alkaa Saariselän paikkeilta ja jatkuu aina Suomen päälaelle Nuorgamiin saakka. Suosituimpia nähtävyyksiä ovat mahtava Urho Kekkosen kansallispuisto ja Inari, saamelaiskulttuurin keskus.

Tunturi-Lappia ovat Käsivarsi ja Suomi-Neidon kainalo. Täällä sijaitsevat Levi ja Ylläs, Hetta-Pallas-vaellusreitti sekä Kilpisjärvi, jonka tunturimaisemat kuuluvat Lapin kauneimpiin.

Lapin kiinnostavimpien matkakohteiden ja nähtävyyksien sijainnin näyttää Lapin kartta.

Lapin parhaat nähtävyydet

Kiilopää lumikenkäily
Lumikenkäilyä Kiilopäällä. Kuva: Ville Palonen

Lapin lumoavin nähtävyys on tyhjyys: se, ettei tuntikausiin näe ympärillään muuta kuin avaraa luontoa.

Tyhjyyden ihailuun parhaita paikkoja ovat tietenkin Lapin tunturit. Huikeimpia näköalapaikkoja ovat Kiilopää (Saariselkä) ja Kilpisjärven mahtava Saana, joiden molempien huipulle pääsee varsin lyhyellä patikoinnilla.

Erikoisimpia tunturimaisemia tarjoilee Tankavaaran lähellä sijaitseva Pyhä-Nattanen, jonka huippua koristavat mahtavan kokoiset graniittirapaumat eli toorit, jotka näyttävät aivan jättiläisten asettelemilta Lego-palikoilta.

Helpompia valloitettavia ovat hiihtokeskusten lähihuiput, joille pääsee usein ajamaan autolla, myös talvella.

Lapin muita hienoja luonnonnähtävyyksiä ovat mahtava Inarijärvi, kuvankaunis Tenojoen laakso sekä komea Kevon kanjoni. Suomen mahtavimmalla kanjonilla on pituutta 40 kilometriä ja syvyyttä paikoin jopa 80 metriä.

Inarijärvellä sijaitsevan Ukonsaaren ohella toinen erityisen komea saamelaisten vanha seita eli uhripaikka on Lemmenjoen kansallispuiston kupeessa, Taatsijärven rannalla sijaitseva Taatsin seita. Saamelaiset kävivät aikoinaan uhraamassa suurimmat poronsarvet komean kalliopilarin juurella pyyntionnea parantaakseen.

Luonnonihmeiden lisäksi Lapista löytyy myös monta kiinnostavaa kulttuurinähtävyyttä.

Lapin parhaat kulttuurikohteet

Särestöniemi-museo on upea kulttuurikohde Kittilän ja Levin lähellä. Kuva: Ville Palonen

Vaikka suurin osa Lapin parhaista elämyksistä koetaan ulkona, löytyy Lapista myös upeita kulttuurikohteita.

Rovaniemellä kannattaa käydä arktiseen luontoon ja kulttuuriin keskittyneessä tiedekeskus Arktikumissa, Inarissa taas erinomaisessa saamelaismuseo Siidassa. Sen perusnäyttelystä puolet keskittyy saamelaisten historiaan ja kulttuuriin, toinen puoli kertoo Lapin luonnosta.

Inari on muutenkin paras paikka tutustua saamelaisuuteen. Tammikuun lopulla pikkukaupungissa järjestetään alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat, ja toinen talven suurtapahtuma on maalis-huhtikuun vaihteessa järjestettävä Inarin porokuninkuusajot.

Lapin kuuluisin festivaali on tietysti Sodankylän elokuvajuhlat, englanniksi Midnight Sun Film Festival, jonka perustivat Kaurismäen veljekset ja Peter von Bagh. Kesäkuun alussa Sodankylä arktiseksi Cannes’siksi – ainakin muutaman päivän ajaksi. Katso tarjoukset Sodankylän hotelleihin.

Vaikkei elokuvajuhlien aika olisikaan, Sodankylässä kannattaa pysähtyä ihastelemaan Sodankylän vanhaa kirkkoa 1680-luvulta. Lapissa kun ei kovin montaa vanhaa rakennusta säilynyt saksalaisten jäljiltä toisesta maailmansodasta. Kaikessa karuudessaan puukirkko on hyvin vaikuttava.

Levin lähellä, hieman syrjässä valtatieltä, odottaa Särestöniemen museo. Se esittelee Lapin sankaritaiteilijan, Reidar Särestöniemen, huikeaa taidetta hänen kotitalossaan, joka on rakennettu jykevistä hirsistä.

Lähettyvillä, Kittilän keskustassa, on aivan toisenlaisen taiteilijan, traagisen Kalervo Palsan kotimuseo vaatimattomassa töllissä.

Lapin tasokkain nykytaiteen galleria, Kakslauttanen Art Gallery, sijaitsee Suomen ensimmäisistä lasi-igluista tunnetussa Kakslauttasen lomakylässä lähellä Saariselkää. Viereen avattiin vuonna 2020 Pohjoismaiden suurin planetaario ja panimoravintola.

Lapin kulttuurista ja elämänmenosta kiinnostuneen kannattaa tilata netistä Hanna Apajalahden erinomainen teos Kulttuurimatkailijan Lappi.

Mikä on Lapin paras hiihtokeskus?

Gondolihissejä Suomessa on kolme: kaksi Levillä ja yksi Ylläksellä (kuvassa). Kuva: Kosorukov Dmitry / Shutterstock

Makuja on monia ja Lapissa niin monta erilaista hiihtokeskusta, että jokainen löytää niistä varmasti suosikkinsa.

Suomen suosituin ja kansainvälisin hiihtokeskus on Levi, joka on kasvanut suorastaan valtaviin mittoihin. Levillä käy vuosittain liki 700 000 matkailijaa, joista jo lähes kolmannes ulkomailta. Matkailijoita viihdyttää monipuolinen kattaus oheispalveluita ja vilkas yöelämä. Levin legendaarisin majapaikka lienee Hullu Poro.

Suomen suurin laskettelukeskus on puolestaan Ylläs – ainakin rinteiden lukumäärällä, rinnekilometreillä ja korkeuserolla mitattuna. Ylläksen 3000 metriä pitkät Ylipitkä ja Jättipitkä ovat Suomen pisimmät rinteet. Ylläksellä on myös pisin latuverkosto murtomaahiihtoon.

Ylläksen palvelut jakaantuvat käytännössä kahden kylän, Ylläsjärven ja Äkäslompolon, välillä. Jos lasketella aikoo, Ylläksen hotelleista paras on ainakin sijainniltaan Lapland Hotels Saaga, joka sijaitsee aivan rinteiden vieressä. Ylläksen paras ravintola löytyy pienestä Aurora Estate -hotellista. Edullisempaa majoitusta tarjoaa trendikäs 7 Fells Hostel.

Vapaalaskuun parhaita on Pyhä, joka on myös kooltaan sympaattisen pieni, ainakin verrattuna Leviin ja Ylläkseen. Pyhällä kannattaa varata huone aivan hissien vieressä olevasta Ski-inn Hotel Pyhätunturista.

Pyhääkin rauhallisempi hiihtokeskus on pikkuruinen Pallas, jossa todella tuntee olevansa oikeasti Lapin erämaassa eikä vilkkaassa teemapuistossa. Pallaksella on kaksi hissiä ja yhdeksän rinnettä, joiden tieltä ei ole raivattu metsää, vaan maisemat ovat luonnolliset. Pallas on myös suosittu vaelluskohteena. Pallaksella nukutaan tyylillä Suomen ensimmäisessä tunturihotellissa, Lapland Hotel Pallaksessa.

Ja sitten on tietysti vielä Salla, joka sijaitsee omassa rauhassaan itärajalla eteläisessä Lapissa. Vaikka Salla mainostaakin olevansa keskellä ei-mitään, ei sijainti ole itse asiassa lainkaan hullumpi. Rovaniemelle on vain kahden tunnin ajomatka ja Rukalle ajaa tunnissa.

Murtomaahiihtoon parhaita kohteita on Saariselkä, jossa riittää hiihdettävää niin helpoilla ja viitoitetuilla laduilla kuin vaativilla erämaataipaleillakin Urho Kekkosen kansallispuistossa. Latuja Saariselällä on yli 200 kilometriä. Majoitusta on monentasoista – Saariselän keskustassa palvelee jopa Suomen pohjoisin kylpylä, Holiday Club Saariselkä.

Jos luonnonrauha kiinnostaa, kannattaa suunnata Saariselältä 15 kilometrin päässä sijaitsevaan rauhalliseen ja erittäin paljon kehuttuun Erähotelli Muotkaan, jossa pääsee nukkumaan lasiseinäisessä igluvirityksessä selvästi Kakslattausta kohtuullisemmalla hinnalla.

Toinen rauhallinen valinta on Kiilopään Tunturikeskus – viralliselta nimeltään Suomen Latu Kiilopää – jossa on tarjolla hotellihuoneita, mökkejä, edullinen hostelli ja Suomen paras savusauna.

Lue lisää: Suomen parhaat hiihtokeskukset

Hiihtovaellus Lapissa

Lapin maisemissa kelpaa hiihtää. Kuva: Tero Laakso, Flicr CC

Suomen kuuluisin hiihtovaellusten ystävä oli Urho Kekkonen, joka suunnisti lähes joka kevättalvi jylhiin Käsivarren tunturimaisemiin hiihtämään. Käsivarsi on todellista erämaata – ja pitkän matkan takana Lapinkin mittapuulla.

Hyvä vaihtoehto hiihtovaelluksille on Saariselän vieressä sijaitseva Urho Kekkosen kansallispuisto – vaikkei Kekkonen itse alueella juuri hiihdellytkään. UK-puiston hiihtovaelluksille lähdetään Saariselältä tai Kiilopäältä käsin.

Saariselän tunturijonolla voi kokea vuoroin raskaita nousuja ja vauhdikkaita laskuja. Urho Kekkosen kansallispuistossa on hyvin taukopaikkoja ja autiotupia yöpymiseen.

Hiihtovaelluksille parasta aikaa on Lapin kevät, jota kestää toukokuulle asti.

Katso tarjoukset Saariselän hotelleihin.

Lue lisää: Saariselkä – hiihtolatuja ja vaelluspolkuja

Lapin parhaat vaellukset

Lappi
Sokostin huipulla kelpaa ihailla maisemia. Urho Kekkosen kansallispuisto. Kuva: Ville Palonen

Suomen hienoimmat vaellusreitit löytyvät Lapista. Saariselän ja itärajan välissä sijaitseva Urho Kekkosen kansallispuisto on yksi koko Euroopan parhaista eräretkeilyalueista.

Valtavan kokoisen Urho Kekkosen kansallispuiston pohjoisosia hallitseva jokilaaksot. Ydinalueen muodostaa Raututuntureiden–Saariselän tunturialue, joka käsittää useita kymmeniä pääasiassa loivapiirteisiä tuntureita. Kaakkoiskulma, nimeltään Itäkaira, on metsäistä ja laajojen aapasoiden hallitsemaa todellista erämaata.

UK-puiston maisemiin voi tutustua lyhyellä nousulla Saariselän eteläpuolella kohoavan Kiilopään laelle tai usean päivän vaelluksilla, joista hienoimpiin kuuluu Sokostin huipulle vievä Luirojärven vaellus.

Lapin suosituin vaellusreitti on 55 kilometrin mittainen Hetta-Pallas, joka vie Hetan kylästä Pallaksen hiihtokeskukseen. Reitti kulkee puuttomien tuntureiden yli poiketen välillä kuruihin ja erämaiseen metsään. Pienen osan maisemista näkee tekemällä Pallaksella muutaman tunnin mittaisen Taivaskeron kierroksen, joka lukeutuu Suomen parhaisiin päivävaelluksiin.

Lapin villeimmät vaellusmaastot löytyvät Lemmenjoelta, joka on Suomen laajin kansallispuisto ja Euroopan suurimpia tiettömiä ja asumattomia erämaa-alueita. Myös Inarinjärven itäpuolella sijaitsevassa Vätsärin erämaassa saa takuuvarmasti vaeltaa omassa rauhassa.

Upeita vaelluskohteita ovat myös Pyhä-Luoston kansallispuisto, Kevon kanjoni ja tietenkin Haltitunturi, jolla sijaitsee Suomen korkein kohta.

Kilpisjärvi Saana
Vaellusreitti Haltille alkaa Saanatunturin maisemista. Kuva: Ville Palonen

Lapin vaelluksille parasta aikaa on loppukesä ja syksy, jolloin itikka-armeijat ovat jo kadonneet kulkijaa häiritsemästä. Syksyllä pääsee myös nauttimaan ruskan kauneudesta. Ruskan ajankohta vaihtelee hiukan vuosittain, mutta yleensä syksyn väriloistosta saa nauttia syyskuun puolivälissä.

Lue lisää: Ruska Lapissa

Scandinavian Outdoor -verkkokaupasta löytyy laaja valikoima reppuja, otsalamppuja, ulkoiluvaatteita ja muita tarpeellisia retkeilyvarusteita.

Lue lisää: Suomen parhaat vaellukset

Tenojoki ja kalastus Lapissa

Teno virtaa Suomen ja Norjan rajalla. Kuva: Ville Palonen

Suomen ja Norjan rajalla kulkeva Tenon laakso on Suomen mahtavin jokilaakso ja yksi Pohjoismaiden hienoimmista maisemanähtävyyksistä. Komeimmillaan tunturit nousevat jyrkästi molemmin puolin jokea 300–400 metrin korkeuteen. Vielä vuosikymmen sitten Tenojokea kehuttiin jopa Euroopan parhaaksi lohijoeksi, mutta nykyään sen tittelin on lunastanut Ruotsin rajalla virtaava Tornion-Muonionjoki.

Tenojoen varrella Karigasniemellä sijaitsee yksi Lapin legendaarisimmista majataloista ja baareista, Hotel Guossi (entiseltä nimeltään Kalastajan Majatalo).

Suurten lohijokien lisäksi Lapista löytyy valtava määrä hyviä kalavesiä. Inarijärvi tunnetaan siiasta ja nieriästä, ja järveen laskevat joet kuten legendaarinen Juutuanjoki taimenistaan. Käsivarren erämaan tunturijärvillä pilkitään rautuja ja joissa kalastetaan suuria harjuksia.

Kullanhuuhdonta Lapissa – Kultala, Kultamuseo ja Lemmenjoki

Lappi on monen muun ohella myös Suomen Klondike. Lapin kultaryntäys sai alkunsa vuonna 1869, kun kaksi merimiestä huuhtoi Ivalojoesta kultaa kaksi kiloa. Valtio rakennutti nykyisen Hammastunturin erämaa-alueen siimekseen Kultalan kruunun stationin valvomaan satojen kullankaivajien toimintaa.

Rakennuksista ovat säilyneet Kultalan pääkartano, aitta ja sauna. Ihailtavina ovat myös Åke Lindmanin ohjaamaa Lapin kullan kimallus -elokuvaa (1999) varten vanhojen piirustusten mukaan uudelleenrakennetut väentupa ja leipomo. Edellinen toimii varaustupana. Paikalla on myös autio- ja vuokratupa.

Patikointimatkaa kertyy 12 kilometriä suuntaansa Pahaojan parkkipaikalta, jonne on ajomatkaa Saariselältä 35 kilometriä. Reitin varrella Ivalojoki ylitetään riippusiltaa pitkin.

Ivalojoki kasvattaa suosiotaan myös melontakohteena. Kutturasta alkava 70 kilometrin mittainen osuus vie Hammastunturin erämaa-alueen läpi ja Kultalan kautta Ivaloon. Koskia riittää.

Helpoiten Lapin kullankaivuuseen tutustuu Saariselän eteläpuolella sijaitsevassa Tankavaaran Kultakylässä. Kylä koostuu Kultamuseosta ja villin lännen lavastekylästä. Museo kertoo sekä Lapin ja vähän koko maailmankin kullanhuuhdonnan ja -kaivuun historiasta. Tutuksi tulevat Suomen kultamaiden legendaarisimmat hahmot, ja vaskoolin käyttämistäkin pääsee kokeilemaan.

Tankavaaran Kultakylässä voi myös yöpyä. Apetta tarjoaa kultaryntäysajan tyyliinsisustettu ravintola Wanha Waskoolimies.

Tankavaarasta löydettiin kultaa 1934. Lapin kolmas kultaryntäys alkoi toisen maailmansodan jälkeen Lemmenjoella, joka on siitä pitäen ollut Lapin kuuluisin kullankaivuupaikka. Koneellinen kaivuu Lemmenjoen kansallispuistossa kiellettiin vasta vuonna 2020. Jokea ympäröi mahtava, tietön erämaa; Lemmenjoen kansallispuisto on pinta-alaltaan Suomen suurin kansallispuisto.

Lapin parhaat paikat nähdä revontulia

Kakslauttanen on Lapin kuuluisimpia hotelleja. Kuva: Greenland Travel, Flickr CC

Lappi on maailman parhaita alueita nauttia revontulista. Revontulien houkuttelema turismipotentiaali on myös hyödynnetty, ja Lapista löytyy useampikin nimenomaan revontulien katseluun suunniteltu hotelli.

Lapin revontulihotelleista kuuluisin on Saariselän lähellä sijaitseva Kakslauttanen, jonka lasiseinäisistä igluista kannattaa varautua maksamaan ainakin 500 euroa yö. Kakslauttasen asiakkaista suurin osa onkin ulkomaalaisia kroisoksia.

Kakslauttasesta löytyy korkeatasoinen nykytaiteen galleria, Kakslauttanen Art Gallery, jonne on ilmainen sisäänpääsy. Rakennuksen ylle kohoaa 30-metrinen torni, jonka huipulla komeilee lasi-iglua muistuttava revontulibaari. Vuonna 2020 viereen avattiin panimoravintola ja Pohjoismaiden suurin planetaario.

Kakslauttasen suosion perässä samantapaisia paikkoja on avattu muuallekin. Lasikattoisia mökkejä on myös esimerkiksi Saariselän Star Arctic -hotellissa. Kilpisjärven alueella kauniissa järvimaisemissa sijaitsee puolestaan erittäin kehuttu Arctic Land Adventure Glass Igloos. Kallis paikka tämäkin.

Edullisempi tapa kokea ripaus lasi-iglujen luksusta on Aurora Dome , joka toimii Torassiepin mökkikylän yhteydessä. Paikasta löytyy mökkejä ja glamour camping -henkisiä maisemaikkunalla varustettuja ”igluja”.

Revontulia pääsee näkemään myös tavallisemmassa hotellissa. Inarin perinteikkään Hotelli Kultahovin takapihalla virtaa Juutuanjoki, jonka rannalla voi ihailla revontulia – vain parin minuutin kävelymatkan päässä illallispöydästä.

Ja millainen se illallispöytä onkaan! Kultahovista nimittäin löytyy koko Lapin tasokkain ravintola, Aanaar.

Lapin paras ravintola

Ravintola Aanaar
Ravintola Aanaarin annokset ovat erittäin kauniita ja huoliteltuja. Kuva: Ville Palonen

Lapin huikein kulinaristinen elämys odottaa Inarissa. Suomen Gastronominen Seura valitsi vuonna 2020 Ravintola Aanaarin Vuoden Ravintolaksi ja vuonna 2021 paikka pääsi Viisi Tähteä -lehden Suomen parhaiden ravintoloiden listalla sijalle 24.

Inaria tarkoittavan Aanaar-nimen lisäksi saamelaisuus näkyy myös keittiössä. Tarjolla ei kuitenkaan ole perinneruokia, vaan kekseliäitä moderneja versioita ikiaikaisista raaka-aineista.

Aanaarin signature dish on ”poro ja laidun”, johon kuuluu savustettua vasan paahtopaistia, veripalttua, sieniä, perunapyreetä ja mustikalla maustettua friteerattua jäkälää. Ravintola Aanaar toimii perinteikkään Hotelli Kultahovin yhteydessä.

Lue lisää: Ravintola Aanaar ja Inarin hotelli Kultahovi

Lapin parhaat elämykset lasten kanssa

Vetokoiravaljakon kyytiin istuminen on ikimuistoinen kokemus etenkin perheen pienimmille. Kuva: Ville Palonen

Onko Lapissä jääkarhuja? Ainakin vanhan vitsin mukaan ulkomaalaiset ovat sitä kyselleet. Ja onhan niitä. Ranuan eläinpuistossa asuvat nimittäin Suomen ainoat jääkarhut.

Rovaniemen eteläpuolella sijaitsevassa eläinpuistossa asustaa 50 erilaista arktista eläinlajia, jääkarhujen ohella muun muassa karhu, susi, ahma ja ilves. Suurpetojen lisäksi tarhassa näkee hirviä ja poroja. Talvisin kannattaa varata mukaan taskulamppu, sillä eläinten hyvinvoinnin takia eläintarhaa ei ole valaistu.

Eläintarhan vieressä on tunnelmallinen lomakylä Holiday Club Gulo Gulo.

Poroja näkee kyllä helposti luonnossakin, sillä Lapin metsissä ja tuntureilla niitä laiduntaa 200 000 yksilöä – usein tien vieressä ja joskus jopa huoltoaseman pihalla harhailemassa. Jos haluaa tehdä lähempää tuttavuutta Joulupukin uskollisten apurien kanssa, löytyy Lapista monta porofarmia, joissa pääsee leppoisalle ajelulle sarvipäiden vetämään rekeen. Yksi hyväksi koetuista paikoista on Muonion lähellä Torassiepin mökkikylän yhteydessä toimiva Torassiepin porotila.

Hurjempaa kyytiä on tarjolla vetokoiravaljakon kyydissä. Meteli on korviahuumaava, kun huskyt ampaisevat matkaan. Reessä istuessa ei auta kuin pitää lujasti kiinni ensimmäiset pari sataa metriä, sillä näitä otuksia ei pidättele mikään – ne rakastavat juoksemista!

Kitseimmät elämykset voi kokea Rovaniemellä sijaitsevassa Joulupukin Pajakylässä, jossa maistellaan joulupipareita ja tavataan Joulupukki.

Lappi on erinomainen matkakohde koko perheelle. Lapsiperheiden tukikohdaksi sopivat parhaiten hiihtokeskukset, joissa on monipuoliset majoitusvaihtoehdot ja palvelut (monesta löytyy jopa kylpylä).

Hiihtokeskuksissa on paikallisia matkanjärjestäjiä, joiden retkillä voi kokea Lapin huippuhetket helposti ja turvallisesti.

Paras aika matkustaa Lappiin

Korvatunturi syyskuun alkupuolella. Urho Kekkosen kansallispuisto, Lappi. Kuva: Ville Palonen

Parasta aikaa matkustaa Lappiin ovat kevät ja syksy. Keväällä talven kaamos on jo takana, päivä paljon pidempi kuin etelässä, ja valo säteilee taivaallisena lumimaisemissa. Syksyllä pääsee ihailemaan upeaa ruskaa, ja yöt ovat jo sen verran pimeitä, että hyvällä onnella voi nähdä revontulet tanssimassa taivaalla. Syksyn valtteja on sekin, että hyttysistä ei ole enää haittaa.

Oma lumonsa on toki myös Lapin kesässä ja talvessakin, jolloin pääsee kokemaan pohjoisen vuodenajat äärimmillään: kesällä keskiyön auringon ja talvella kaamoksen, jolloin aurinko ei nouse laisinkaan.

Lue lisää Lapin vuodenajoista.

Miten Lappiin kannattaa matkustaa?

Lapin vilkkain lentokenttä on Rovaniemen lentoasema. Suomen ja koko Euroopan unionin pohjoisin lentokenttä on puolestaan Ivalossa, Saariselän vieressä. Näiden välissä Länsi-Lapissa on vielä Kittilän lentoasema, joka palvelee etenkin Levin ja Ylläksen laskettelukeskuksiin matkaavia.

Katso lentotarjoukset Lappiin.

Junalla pääsee Rovaniemelle ja vieläkin pidemmälle, Ylläksen lähelle Kolariin asti. Junamatka Helsingistä Rovaniemelle kestää noin 9 tuntia.

Oman auton pakkaaminen junaan ei ole hassumpi idea, sillä Etelä-Suomesta on puuduttavan pitkä ajomatka: Helsingistä ajaa Rovaniemelle nopeimmillaan kymmenessä tunnissa. Leville, Ylläkselle ja Saariselälle on matkaa jo yli tuhat kilometriä.

Laskettelukauden aikaan (vappuun saakka) Helsingistä pääsee Leville ja Ylläkselle myös Onnibussin kyydissä.

Lappi – majoitus ja hotellit

Rovaniemellä pitää tietenkin yöpyä legendaarisessa Hotelli Pohjanhovissa, jossa tukkimiehet aikoinaan ryyppäsivät rankalla työllään ansaitsemansa rahat.

Jos on vain läpikulkumatkalla kauemmas pohjoiseen – jopa Pohjois-Norjaan asti – hyväksi koettu majapaikka Rovaniemellä yhdeksi yöksi on edullinen Hotelli Aakenus. Vielä edullisempi halpa hotelli tien varressa, noin 10 kilometriä ennen Rovaniemen keskustaa, on Motelli Rovaniemi, jossa voi yöpyä alle 50 eurolla.

Nordkappiin ajaessa kannattaa Karigasniemellä, melkein Suomen ja Norjan rajalla, yöpyä legendaarisessa Kalastajan majatalossa. Huoneet ovat hyvät, mutta parhaiten Kalastajan majatalo tunnetaan usein railakkaaksi muuttuvista juhlistaan.

Lapin parhaisiin kuuluva keittiö löytyy syrjäisestä Erähotelli Nellimistä, josta voi myös vuokrata kanootteja ja järjestää erilaisia retkiä Vätsärin erämaahan. Toinen erinomainen ruoka- ja majapaikan yhdistelmä on Inarin Hotelli Kultahovi.

Lapin hotellivaraukset on syytä tehdä hyvissä ajoin – etenkin talvisesongin aikana.

Katso tarjoukset Lapin majoitukseen.

Lapista löytyy myös satoja – ellei tuhansia – vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Lapin vuokramökkeihin.

Lue lisää Lapista tai tutustu Ruotsin Lapin parhaisiin matkakohteisiin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi