Lapin sää ja ilmasto

Eino Leinon Lapin kesän mukaan ”Lapissa kaikki kukkii nopeasti / Maa, ruoho, ohra, vaivaiskoivutkin…”

Lapissa vuodenaikojen vaihtelut ovat nopeita, rajuja ja värikkäitä.

Syksy on Lapissa ruskan aikaa

Korvatunturi syyskuun alkupuolella. Urho Kekkosen kansallispuisto, Lappi. Kuva: Ville Palonen

Elävimmin vuodenaikojen säkenöinnin kokee Lapissa ruskan aikaan, jolloin Lapissa on parin syyskuisen viikon ajan sadunomainen tunnelma. Puut ja pensaat muuttuvat kirkkaan keltaisiksi ja punaisiksi, kaikkein pienimpiäkin varpuja myöten.

Ja sitten ruska on ohi yhtä äkisti kuin se alkoikin.

Ruskan ohella syksy on muutenkin mainiota aikaa matkustaa Lappiin, kun kesän hyttyset eivät enää vaivaa.

Ruskan aika vaihtelee vuosittain ja riippuu paljon siitä, ollaanko eteläisemmässä Lapissa vai Käsivarren tuntureilla. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kauneimmillaan ruskan värinäytelmä on syyskuun puolivälissä. Metsäisillä alueilla koivujen lehdet kellastuvat jo syyskuun alkupuolella, puuttomien tuntureiden maaruska on parhaimmillaan syyskuun puolivälissä.

Lue lisää: Ruska Lapissa

Lapin talvi ja kaamos

Lapin talvi on hyvää aikaa revontulien katseluun. Kuva: Tsuguliev / Shutterstock

Sanomalehtiin ilmestyy Lapissa 26. marraskuuta outo ilmoitus: ”Utsjoella aurinko nousee seuraavan kerran 17. tammikuuta.”

Väliin mahtuu melkein kaksi kuukautta kaamosta. Lapissa talven pimeys ei kuitenkaan ole lohdutonta: lumi heijastaa kuun ja tähtien valoa ja luo ympärille kauniin sinisen, salaperäisen tunnelman.

Kaamoksen pimeys on parasta aikaa ihailla taivaalla loimuavia revontulia.

Myös kaamoksen päättyminen on ikimuistoinen hetki. Esimerkiksi Kiilopää on suosittu paikka vuoden ensimmäisen auringonnousun ihailuun.

Lue lisää: Lappi talvella

Lapin kevät

Lapin maisemissa kelpaa hiihtää keväthangilla. Kuva: Tero Laakso, Flicr CC

Toukokuulle kestävä Lapin kevät on upeaa aikaa. Päivät pitenevät silmissä ja aurinko lämmittää.

Tiesitkö, että jo maaliskuussa päivät ovat pidempiä kuin Etelä-Suomessa? Ja kesää kohden mennessä ero vain kasvaa!

Keväthanget kutsuvat hiihtovaelluksille, ja järvillä pilkkiessä pärjää ilman paksuja hanskoja. Monissa Lapin hiihtokeskuksissa lasketellaan vielä vappuna.

Aivan loppukevät ja alkukesä eivät ole parasta aikaa vaeltamiseen, sillä lumien sulaessa metsät ovat kovin märkiä ja joet ja purot vaikeita ylittää kevättulvan vuoksi.

Lapin kesä ja keskiyön aurinko

Kesällä poroilla riittää ruokaa yllin kyllin ja kesän loppua kohden porojen sarvet ovat kasvaneet täyteen mittaansa. Kuva: Five-Birds Photography / Shutterstock

Talven kaamoksen vastinparina on valoisa kesä, jolloin aurinko ei laske 70. leveyspiirin pohjoispuolella laisinkaan toukokuun 17. ja heinäkuun 28. päivän välillä. Aurinko loimottaa putkeen 73 vuorokautta.

Vinkki telttailijalle: pakkaa vaellukselle mukaan lentokoneesta tutut silmälaput, niin nukut sikeämmin.

Lapin kesässä riittää hyttysiä, mutta ei pelkoa: itse emme rakasta ötököitä, ja siitä huolimatta olemme pärjänneet mainiosti Lapin vaelluksilla myös keskellä kesää. Jos jossain paikassa on aivan liikaa itikoita, niin huitomisen ja hyttyshattujen sijaan kannattaa suosiolla vaihtaa maisemaa.

Vuokraa mökki Lapista

Lapista löytyy myös satoja – ellei tuhansia – vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Lapin vuokramökkeihin.

Lue lisää: Lapin parhaat elämykset.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!