Ruska-aika Lapissa – tee ruskaretki syyskuussa!

Käsivarren erämaan loistoa ruska-aikaan 6. syyskuuta. Kuva: Ville Palonen

Vanhan vitsin mukaan ruska alkaa Lapissa 10. syyskuuta kello 10. Mukana on aimo annos totuutta, sillä yleensä ruska on kauneimmillaan syyskuun toisella ja kolmannella viikolla.

Syyskuun ruska-aikana maisemat loistavat huikeissa väreissä ja yöt ovat jo sen verran pimeitä, että hyvällä onnella voi nähdä revontulet tanssimassa taivaalla. Viileän sään ansiosta hyttysetkään eivät häiritse samalla tavalla kuin kesällä. Monen kokeneen vaeltajan mielestä tämä onkin vuoden paras aika vierailla Lapissa.

Toki ruskaa voi – ja kannattaakin – käydä ihailemassa, vaikka ei pitkälle vaellukselle haluaisikaan. Lapista löytyy monta kevyttä ja helppoa patikointipolkua, joiden käveleminen kestää lapsiltakin vain pari kolme tuntia. Joidenkin tuntureiden (kuten Levi ja Saariselän Kaunispää) laella oleville näköalapaikoille voi jopa ajaa autolla.

Kuinka ruska syntyy?

Vaivaiskoivun lehdet hehkuvat Käsivarren erämaassa. Kuva: Ville Palonen

Ruskalla tarkoitetaan lehtipuiden, varpujen ja ruohokasvien lehtien syysväritystä. Kasvit aloittavat talveen valmistautumisen, kun valo vähenee ja lämpötilat laskevat.

Syksyn ensimmäiset kylmät yöt saavat kasvit ja lehtipuut lopettamaan yhteyttämisen, jolloin niiden lehtivihreä vetäytyy varsiin ja runkoihin. Vihreän alta paljastuu lehtien oranssinpunaista ja keltaista pigmenttiä, ja osa kasveista tuottaa syksyn tullen myös kirkkaanpunaisia ja sinipunaisia värejä.

Lapissa tämä tapahtuu jo syyskuussa, kun eteläisemmässä Suomessa puut kellastuvat kunnolla vasta lokakuussa.

Milloin ruska alkaa?

Korvatunturi ruska
Ruskan loistoa Korvatunturin maisemissa 12. syyskuuta. Kuva: Ville Palonen

Ruskan tarkka ajankohta Lapissa vaihtelee paitsi vuodesta toiseen, myös paikasta toiseen. Käsivarren korkeilla ja puuttomilla suurtuntureilla kun on erilainen ilmasto kuin metsäisellä ja alavammalla Rovaniemen seudulla. Myös kasvisto on erilaista: Käsivarren tuntureita peittävät lähinnä polvenkorkuisten vaivaiskoivujen pensaikot, eikä tunturikoivuja suurempia puita ole. Etelä-Lappia taas peittävät metsät.

Pohjoisimmassa Lapissa ruskan värejä ilmestyy jo elokuun lopussa, kun maaruska alkaa värjätä juolukoita, riekonmarjoja ja mustikoita. Myös avoimet suomaisemat alkavat kellertää kauniisti.

Varsinainen väriloisto alkaa syyskuun alkupuolella, kun tunturikoivujen lehdet muuttuvat keltaisiksi ja paikoin liekehtivät kirkkaan oransseina. Kuivan kesän jälkeen kasvit kellastuvat aikaisemmin.

Joskus ruska tuntuu ilmestyvän kuin varkain. Näin kävi vuoden 2020 syyskuussa, kun olin vaeltamassa Käsivarren erämaassa. Menomatkalla Termisjärvelle tunturikoivut olivat vielä vihreitä, mutta neljän päivän kuluttua paluumatkalla suorastaan liekeissä.

lappi ruska
Sama maisema, eri tunnelma. Vasen kuva otettu 2. ja oikea 6. syyskuuta. Kuva: Ville Palonen

Ja tuon vaelluksen jälkeen ”etelässä”, eli Levin ja Ylläksen seudulla, ruskan värejä löytyi lähinnä tuntureiden ylärinteiltä, vaikka oltiin jo melkein syyskuun puolivälissä. Tämä onkin hyvä pitää mielessä: vaikka vaellusreitin parkkipaikalla näyttäisi kesäiseltä, voi puuttoman tunturin laella loistaa upea maaruska!

Kauanko ruska kestää?

Ruska-aikaan vaeltaja voi löytää sieniä – elleivät porot ehdi syödä niitä ensin. Kuva: Ville Palonen

Paras ruska-aika on varsin lyhyt – usein sen sanotaan kestävän vain 10 päivää. Koko Lappia tarkastellen aika on kuitenkin pidempi, koska ruska alkaa pohjoisesta ja liikkuu hiljalleen kohti etelää. Kun Kilpisjärvellä ruska loistaa jo syyskuun alkupuolella, Kuusamon korkeudella se on parhaimmillaan vasta pari viikkoa myöhemmin syyskuun loppupuolella.

Mikä on paras ruska-aika?

Saanatunturin maisemia 6. syyskuuta. Kuva: Ville Palonen

Lapissa parasta aikaa on syyskuun puoliväli, jolloin väriloisto on kauneimmillaan ja revontuliakin voi jo näkyä. Itse olen saanut nauttia upeasta ruskasta jo syyskuun ensimmäisellä viikolla, mutta mielestäni varmempia ajankohtia ruskaretkelle ovat syyskuun toinen ja kolmas viikko. Eli kun suunnittelet seuraavaa vaellusta Lappiin, ajoita se välille 5.-20. syyskuuta.

Lapissa ruska on lopuillaan syys-lokakuun vaihteessa, kun tuuli on repinyt puista lehdet ja ensilumikin saattaa jo pudota maahan. Autoilijoille tiedoksi: ruskareissulle Lappiin ei tarvita talvirenkaita, mutta aikaisin aamulla kannattaa ottaa huomioon mahdollinen musta jää. Pakkasyön jälkeen onkin parasta nauttia ruhtinaallinen aamiainen pitkän kaavan mukaan.

Revontulet syksyllä

Revontulet Ylläksellä 16. syyskuuta. Kuva: Ville Palonen

Syyskuussa illat ovat jo sen verran pimeitä, että tarkasti tihrustamalla voi bongata ensimmäiset revontulet tanssimassa taivaalla. Ne eivät ole niin voimakkaita kuin sydäntalvella, mutta yhtä kaikki sykähdyttävä kokemus. 

Revontulia näkee parhaiten kaukana kaupunkien ja hiihtokeskusten valosaasteesta. Usein revontulet ovat voimakkaimmillaan ennen puoltayötä, eli koko yötä ei tarvitse valvoa niitä kytäten.

Vaeltaminen ruskan aikana

Vaeltajia Käsivarren erämaassa ruska-aikaan 6. syyskuuta. Kuva: Ville Palonen

Ruskan värjäämistä maisemista nauttii parhaiten vaelluksella. Lapissa on monta upeaa vaelluskohdetta, joista omia suosikkejani ovat Urho Kekkosen kansallispuisto ja Käsivarren erämaa.

Lue lisää: Suomen parhaat vaellukset

Ympäri Lappia löytyy myös erinomaisia lyhyitä päiväreittejä, joista hienoimpia ovat Kilpisjärven mahtava Saana, Taivaskero ja Pyhä-Nattanen.

Lue lisää: Suomen parhaat lyhyet päivävaellukset

Kansallispuistojen vaellusreitit ovat ruska-aikaan äärettömän suosittuja, joten autiotupiin ei välttämättä mahdu nukkumaan – kanna siis aina mukana omaa telttaa! Usein samassa tuvassa on kaksi erillistä puolta, avoin autiotupa ja maksullinen varaustupa, josta voi varata petipaikan etukäteen. Varaustuvissa yöpyessä rinkka on paljon tavallista kevyempi, sillä mukana ei tarvi kantaa makuualustaa eikä retkikeitintä. 

Termisjärven autio- ja varaustupa Käsivarren erämaassa 5. syyskuuta. Kuva: Ville Palonen

Teltassa yöpyessä on tärkeää, että lämpimän makuupussin lisäksi myös makuualusta on laadukas, sillä maa hohkaa kylmää. Ruska-aikaan lämpötila yöllä voi pudota pakkasen puolelle, joten vaikka minulla on kohtuullisen hyvä untuvapussi, nukun itse aina lämpökerraston, villasukkien ja pipon kanssa. Sateen vuoksi kaikki kannattaa pakata kuivapusseihin.

Ruskavaelluksella pitää varautua myös sadesäähän. Oikeissa varusteissa myös huonolla kelillä vaeltaminen voi olla ihan hauska kokemus. Kuva: Yaroslava Troynich

Syksy mielletään sateiseksi ja koleaksi ajaksi, mutta asialla on kaksi puolta: tuhnuisella sadesäällä ruskan värit hehkuvat syvemmin kuin kirkkaalla auringonpaisteella, ja viileät yöt takaavat sen, ettei hyttysistä ole haittaa kuten kesällä. Pikkuruisia polttiaisia tosin voi parveilla varsinkin jokien ja purojen rantapusikoissa, mutta tuntureilla ne eivät vaeltajaa pahemmin piinaa.

Lapin majoitus ruska-aikaan

Lapin kiinnostavimmat hotellit sijaitsevat hiukan syrjässä suosituimpien hiihtokeskusten hulinasta – mutta silti lähellä parhaita patikointireittejä ja komeimpia tuntureita. Hotellivaraus kannattaa tehdä ajoissa, sillä ruskaviikot ovat vilkasta aikaa.

Kilpisjärvellä varma valinta yöpaikaksi on Saanan juurella sijaitseva Kilpisjärven Retkeilykeskus. Ravintolan pitsat ja burgerit maistuvat erityisen herkullisilta vaelluspäivän päätteeksi. Tasokkaampi majapaikka on Lapland Hotel Kilpis.

Uusin lisäys Kilpisjärven majoitustarjontaan on tyylikäs Cahkal Hotel. Hotelli sijaitsee Kilpisjärven luontokeskuksen vieressä ja saunasta aukeaa upea näkymä Saanalle.

Pallaksella nukutaan tyylillä Suomen ensimmäisessä tunturihotellissa, Lapland Hotel Pallaksessa.

Ylläksen hotelleista täydellinen valinta kulinaristille on Aurora Estate, jonka ravintola yllätysmenuineen ja viineineen on päräyttävä kokemus.

Muonion seudulla ripauksen lasi-iglujen luksusta voi kokea Aurora Domessa, joka toimii Hotel Jeriksen yhteydessä. Paikassa on myös erinomainen Arctic Sauna World -saunamaailma. Myös lähellä sijaitsevasta Torassiepin mökkikylästä löytyy mökkejä ja glamour camping -henkisiä maisemaikkunalla varustettuja ”igluja”.

Levin paras yöpaikka odottaa Ounasjoen rannalla 7 kilometrin päässä hiihtokeskuksesta. Taivaanvalkeat on ihanan tunnelmallinen hotelli, jonka vanhasta hirsirakennuksesta löytyy yhdeksän hotellihuoneen lisäksi ruhtinaalliset yleiset tilat saunoineen ja poreammeineen. Yöpymisen kruunaa loistava aamiainen.

Saariselän alueella rauhaa arvostavalle ulkoilijalle oivallinen tukikohta on Suomen Latu Kiilopää. Retkeilykeskuksen palveluihin kuuluvat Hotelli Niilanpää ja sen vieressä oleva edullisempi hostelli, sekä ravintola, ulkoiluvälinevuokraamo ja savusauna.

Inarin mieleenpainuvin majapaikka on perinteikäs Wilderness Hotel Juutua (entiseltä nimeltään Hotel Kultahovi), Lapin toiseksi vanhin hotelli. Hotellista löytyy myös koko Lapin todennäköisesti tasokkain ravintola, Aanaar.

Lue lisää:

Lapin parhaat elämykset

Norja syksyllä – kokemuksia syyskuun ruskaretkistä Pohjois-Norjaan

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

Scandinavian Outdoor -verkkokaupasta löytyy laaja valikoima reppuja, otsalamppuja, ulkoiluvaatteita ja muita tarpeellisia retkeilyvarusteita.