Suomen parhaat hiihtokeskukset

Suomen paras hiihtokeskus
Pyhä on Suomen paras hiihtokeskus vapaalaskuun. Kuva: Flatlight Films / Visit Finland

Mikä on Suomen paras hiihtokeskus? Vilkkaaseen lomailuun parhaita ovat suosituimmat ja monipuolisimmat laskettelukeskukset Levi ja Ruka. Pisimmät rinteet ja suurimmat korkeuserot tarjoaa Ylläs.

Pyhä on hurmannut etenkin vapaalaskijat. Pallas on ihanan rauhallinen ja luonnonläheinen hiihtokeskus, jossa todella tuntee olevansa oikeasti Lapin erämaassa.

Murtomaahiihtoon parhaita hiihtokeskuksia on Ylläksen ohella Saariselkä, joissa on laajimmat latuverkot ja riittävästi myös valaistuja latuja, jos on lomalla kaamoksen aikaan.

Eikä hiihtokeskusta valitessa tarvitse ajatella vain suksien kanssa tehtäviä aktiviteetteja. Suomen parhaisiin hiihtokeskuksiin voi matkustaa myös nauttimaan lumisista maisemista ja vaikka moottorikelkkailun hurmasta. Sekä tietenkin vauhdikkaasta after skistä.

Lukemista hiihtolomalle

Kirjavinkki: Matkalukemiseksi hiihtokeskuksiin kannattaa ottaa vuonna 2022 julkaistu teos Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa. Olemme koonneet yksien kansien väliin, helposti silmäiltävään muotoon, Suomen upeimmat, kiehtovimmat ja erikoisimmat nähtävyydet.

Mielenkiintoinen teos Lapin-hiihtokeskuksiin on myös Hanna Apajalahden kirjoittama Kulttuurimatkailijan Lappi, joka opastaa eläväisesti Lapin kulttuurikohteisiin. Niitä riittää esimerkiksi Levin ja Ylläksen vieressä.

Ylläs – Suomen pisimmät rinteet ja ladut

Ylläksen huipulle pääsee gondoli-hissillä. Kuva: Kosorukov Dmitry / Shutterstock

Ylläs on Suomen paras hiihtokeskus – ainakin numeroiden valossa. Ylläksellä on Suomen pisimmät rinteet, suurimmat korkeuserot ja eniten rinteitä.

Juhlimisen sijaan Ylläkselle matkustetaankin juuri laskemaan. Tai hiihtämään, johon siihenkin on erinomaiset puitteet: Ylläksen 330 kilometrin latuverkosto on Suomen suurin, ja valaistuja latuja on niitäkin 40 kilometriä.

Ylläksellä on panostettu erityisen hyvin myös perheen pienimpien, vasta laskemaan opettelevien rinteisiin.

Palveluita on Ylläksellä selvästi Leviä ja Rukaa vähemmän, ja ne ovat enemmän hajallaan. Ylläksellä tuleekin usein ajeltua autolla tai bussilla sinne tänne, kun Levin ja Rukan keskustoissa pärjää kävellenkin.

Ylläs koostuu kahdesta kylästä, Ylläsjärvestä ja Äkäslompolosta, jotka sijaitsevat tunturin eri puolilla. Nyrkkisääntönä Äkäslompolon puoli sopii paremmin murtomaahiihtoon ja Ylläsjärvi laskettelijoille.

Osa Ylläsjärven hotelleista, kuten Lapland Hotels Saaga, sijaitsee aivan rinteiden vieressä. Hinta–laatusuhteeltaan erinomainen Hotel Ylläsrinne sijaitsee kylän ja rinteen välimaastossa. Ylläsjärven rannalta löytyy Aurora Estate, joka erottuu muista Ylläksen hotelleista ensiluokkaisen ravintolansa ansiosta.

Äkäslompolon klassikkohotelli on puolestaan Lapland Hotel Äkäshotelli, jonka palveluihin kuuluu uima-allas, saunaosasto ja alueen suosituin yökerho, lempinimeltään Pirtukirkko.

Kolarin rautatieasemalle – joka on autojunan pohjoisin asema – on vajaan tunnin ajomatka ja Kittilän lentokentälle suunnilleen saman verran. Molemmista on bussikuljetus. Kolarin yöjunaan voi muutamana päivänä viikossa ottaa mukaan myös auton.

Katso tarjoukset Ylläksen majoitukseen.

Ylläs – täältä löydät Suomen pisimmät rinteet

Ruka – Suomen pisin laskettelukausi

Rukan maisemissa silmä lepää. Kuva: Juha Laine / Visit Finland

Suomen pisin hiihtokausi löytyy Rukalta, joka sijaitsee hieman Lapin eteläpuolella Kuusamossa, aivan itärajan tuntumassa. Lumisen Rukan laskettelukausi kestää yleensä lokakuusta toukokuulle.

Jos Ruka jääkin rinteidensä pituudessa ja korkeudessa jälkeen Ylläksestä ja Levistä, on Ruka rakastettu kohde erityisesti parkkilaskijoiden (ja after-ski-fanien) keskuudessa. Rukan suurin korkeusero on 201 metriä ja rinteen pituus 1300 metriä.

Rukan vetonaulana on myös läheinen Oulangan kansallispuisto, jossa kulkee Karhunkierros, Suomen kuuluisin vaellusreitti. Sen miniversion, Pienen karhunkierroksen, kiertäminen onnistuu talvellakin. Paras majapaikka alueella on erämaahotelli Basecamp Oulanka.

Suomen hiihtokeskuksista Ruka on ylivoimaisesti monipuolisin kesäkohteena: kesäisin Rukalla voi kokea Suomen hurjimmat koskenlaskuseikkailut ja bongata myös karhuja.

Talvellakin riittää tekemistä suksien kalistelun ohella: moottorikelkkasafarin voi tehdä aivan Venäjän rajaseudun erämaahan ja jääcartingiakin pääsee kokeilemaan.

Lisäpisteitä Ruka saa autottomasta kävelykeskustastaan, joka on tehty alppikylien henkeen. Palvelut ovat kylässä aivan rinteiden juurella. Samantapainen kävelykeskusta on myös Levillä.

Rukan kävelykeskustan sydämessä ovat Scandic Rukahovi ja Ski-Inn Ruka Village. Kävelymatkan päässä on myös suosittu Rukatonttu, joka sijaitsee viihtyisällä paikalla Talvijärven rannalla.

Lisää majoitusvaihtoehtoja löytyy myös varsinaisen hiihtokeskuksen ulkopuolelta. Mainio majapaikka hieman syrjemmällä on esimerkiksi lomakeskus Iisakki Village, jossa on haettu vanhan ajan henkeä.

Rukalle matkustaa kätevimmin lentämällä Kuusamoon. Lähin rautatieasema on Oulussa kolmen tunnin bussimatkan päässä.

Katso tarjoukset Rukan hotelleihin.

Ruka – Kuusamo on upea seikkailukohde ympäri vuoden

Levi – Suomen suosituin hiihtokeskus

Levin maisemiin voi tutustua myös lumikengillä. Kuva: Jani Seppänen, Vastavalo / Visit Finland

Suomen suosituin laskettelukeskus on Levi. Vuosittain Levillä käy hämmästyttävät 700 000 matkailijaa, joita palvelee 24 000 vuodepaikkaa. Vilkkaimman matkailusesongin aikaan Levi onkin jo Lapin toiseksi suurin ”kaupunki” – suurin on tietysti Rovaniemi.

Ulkomaisten matkailijoiden määrä vastaa tavallisesti jo kolmasosaa Levin matkailijoista, ja talvikaudella Leville on ollut suoria lentoja Helsingin, Turun ja Tampereen ohella ainakin Amsterdamista, Pariisista, Frankfurtista, Münchenistä ja Zürichistä.

Pelkän hiihtokeskuksen sijaan Leviä kannattaakin ajatella täyden palvelun lomakeskuksena, jossa riittää näkemistä ja tekemistä enemmän kuin yhteen lomaan saa mahtumaan. Ravintoloitakin riittää testattavaksi.

Kesäisin Levin erikoisuutena on EU:n pohjoisin täysmittainen golfkenttä.

Levin suosituimpiin aktiviteetteihin kuuluu tietysti myös vilkas yöelämä, mutta Levin-lomalla voi kokea myös yhden koko Lapin upeimmista kulttuurielämyksistä käymällä taiteilija Reidar Särestöniemen huimassa kotimuseossa, joka sijaitsee Kittilän eteläpuolella, 50 kilometrin päässä Leviltä.

Vaan entäpä laskettelu Levillä? Suurin rinteiden korkeusero on 325 metriä ja pisimmällä rinteellä on mittaa 2500 metriä, eli sekin puoli on hyvin hoidossa.

Majoitustarjontaa on monipuolisesti. Biletyksestä tunnettu Hullu Poro on aikamoinen klassikko ja kylpylään pääsee Levi Hotel Spassa. Molemmat sijaisevat Levin kävelykeskustan vieressä, kuten myös Lapland Hotels Sirkantähti.

Intohimoisille laskijoille erinomainen valinta on rinteessä sijaitseva Panorama-hotelli. Täältä pääsee suoraan laskemaan!

Vajaan kymmenen kilometrin päässä Levistä odottaa ihana Hotelli Taivaanvalkeat, jonka majoitusvaihtoehtoihin lukeutuvat myös lasipyramidit. Aamiainen on erinomainen ja paikka on poreammeineen päivineen varsin romanttinen.

Leville pääsee lentämällä vartin päähän Kittilän lentokentälle tai ottamalla yöjunan Kolariin, josta on tunnin bussimatka.

Katso tarjoukset Levin majoitukseen.

Levi – vauhdikkaita elämyksiä ja rautaisannos pohjoista kulttuuria

 

Pyhä – paras hiihtokeskus vapaalaskuun

Jos ihan vain laskemista ajatellaan, monen suosikki on Pyhä, jossa on hyvät rinteet ja erinomaiset mahdollisuudet off piste -laskemiseen. Pyhä on myös kooltaan sympaattisen pieni, ainakin verrattuna Leviin, Rukaan ja Ylläkseen.

Naapurissa sijaitsevassa Luostossa kannattaa käydä ametistikaivoksella etsimässä omaa onnenkiveä. Erikoisena nähtävyytenä voi käydä Pelkosenniemellä katsomassa Andy McCoyn patsasta.

Pyhä-Luostolle on Rovaniemeltä vain puolentoista tunnin ajomatka. Vieläkin lähempänä on Kemijärvi, jonka rautatieasemalta on Pyhälle reilun puolen tunnin bussimatka.

Pyhätunturin keskeisin majapaikka on aivan rinteiden vieressä oleva Ski-Inn Hotel Pyhätunturi. Romanttista majoitusta tarjoaa Pyhä Igloos, jonka tyylikkäistä lasikattoisista mökeistä kelpaa katsella taivaalla loimuavia revontulia oman kullan kainalossa makaillen.

Katso tarjoukset Pyhän hotelleihin.

Pallas – paras hiihtokeskus Lapin-tunnelmaan

Jos haluaa kokea rauhaa ja aitoa Lapin-tunnelmaa, siihen sopii Pallas, joka on suosittu etenkin telemark-laskijoiden keskuudessa. Leijahiihtäjätkin ovat löytäneet paikalle – puurajan yläpuolelle kohoavalla tunturinlaella on tilaa viilettää.

Laskettelu- ja hiihtokausi alkaa yleensä vasta helmikuussa – koska keinolunta ei käytetä – ja jatkuu yleensä ainakin vappuun saakka, joskus jopa juhannukselle. Rinteet on muutenkin pidetty mahdollisimman luonnonmukaisina luontaisine muotoineen.

Pallaksen hiihtohissien kattama korkeusero on Suomen toiseksi suurin, 340 metriä, heti Ylläksen jälkeen. Off-piste-laskijat pääsevät nauttimaan vieläkin suuremmasta korkeuserosta.

Parasta Pallaksessa on se, että modernin maailman metkut tuntuvat olevan kaukana. Täällä ollaan perusasioiden äärellä. On sukset, lumi ja tunturimaisemat.

Hotelleja on vain yksi, Lapland Hotels Pallas, joka sekin uppoaa kivasti alueen luontoon.

Pallastunturin hiihtokeskus sijaitsee reilun 60 kilometrin päässä niin Leviltä kuin Ylläkseltäkin.

Pallas – koe Suomen ihanin hiihtokeskus ja vanhin vaellusreitti

Saariselkä – paras hiihtokeskus murtomaahiihtoon

Saariselkä on suosittu hiihtokohde. Kuva: Victor Maschek / Shutterstock

Mahtavan Urho Kekkosen kansallispuiston vieressä sijaitseva Saariselkä on Suomen paras hiihtokeskus murtomaahiihtoon. Suomen toiseksi suurimmassa kansallispuistossa riittää hiihdettävää niin viitoitetuilla laduilla kuin vaativilla erämaataipaleillakin. Maisemat ovat upeat. Latuja Saariselällä on yli 200 kilometriä, joista valaistuja on lähes 35 kilometriä.

Saariselän tunturijonolla voi kokea vuoroin raskaita nousuja ja vauhdikkaita laskuja. Urho Kekkosen kansallispuistossa on hyvin taukopaikkoja ja autiotupia yöpymiseen.

Saariselkä on etenkin iäkkäämpien matkailijoiden suosiossa, mutta hiihtokeskus sopii mainiosti myös perheille. Saariselän rinteiden vierestä löytyy Suomen pisin pulkkamäki, jolla on mittaa kokonaiset 1800 metriä. Kaunispään huipulta alkava vajaat kymmenen metriä leveä reitti ei sovi pikkulapsille, sen verran hurjaa kyyti on varsinkin luodinmuotoisella vuokrapulkalla. Ensimmäisen laskun jälkeen kypärän käyttäminen ei tunnu yhtään liioittelulta!

Saariselältä on tunnin ajomatka Inariin, jossa voi tutustua saamelaiskulttuuriin hienossa Siida-museossa. Kätevimmin Saariselälle matkustaa lentämällä Ivaloon. Junayhteyttä ei ole. Bussilla toki pääsee Rovaniemeltä käsin.

Saariselän kyläkeskus on mukavan kompakti. Lapsiperheet arvostavat Holiday Club Saariselkää, Suomen pohjoisinta kylpylää. Kuukkeli Teerenpesä tarjoaa puolestaan kelohonkaromantiikkaa. Huipun tuntumassa on myös Saariselän parhaisiin hotelleihin lukeutuva Star Arctic Hotel Kaunispää.

Jos luonnonrauha kiinnostaa, kannattaa suunnata 15 kilometrin päässä sijaitsevaan rauhalliseen ja erittäin kehuttuun Erähotelli Muotkaan, jossa on myös lasiseinäisiä kotia.

Katso tarjoukset Saariselän hotelleihin.

Saariselkä – hiihtolatuja ja vaelluspolkuja

Vuokatti – hiihtämään pääsee myös kesällä

Jos ei jaksa suunnata aivan pohjoiseen asti, niin Vuokatti on oiva valinta talviselle perhelomalle. Vuokattiin on 40 kilometriä matkaa Kajaanin lentokentältä. Helsingistä ajaa vajaassa seitsemässä tunnissa.

Kaikissa Suomen hiihtokeskuksissa on panostettu enemmän ja vähemmän myös kesämatkailuun, mutta Vuokatissa voi myös hiihtää kesällä, kiitos hiihtotunnelin ja lumilautatunnelin, jotka on rakennettu Vuokatin urheiluopiston yhteyteen.

Vuokatin reilun kilometrin mittainen hiihtotunneli oli muuten maailman ensimmäinen laatuaan. Hiihtotunneli mukailee Vuokatin maastoa ylä- ja alamäkineen.

Kesällä on valtavasti muutakin tekemistä: on seikkailupuistoa, maastoautolla ajamista, ammuntasimulaattoria, pallokenttiä, seinäkiipeilyä, potkupallodartsia, köysilaskua, hurjia keinuja, futisgolfia, melontaa, paintballia… Siis aivan älyttömän paljon kaikkea. Karhujakin pääsee katsoamaan. Vuokatista on kehittynyt aikamoinen aktiivimatkailijan touhula.

Vaaramaisemat ovat komeat ja talvella riittää tykkylunta. Jos rinteiden korkeusero (174 metriä) jääkin kauas taakse Lapin tuntureista, tarjoaa Vuokatti sopivan monipuolisia laskuja: on lumilautaparkkia, helppoja kruisailurinteitä, jyrkkiä kilparinteitä ja mutkittelevia metsäreittejä. Pisimmällä rinteellä, Yläkatilla, on mittaa 1100 metriä.

Huonon ilman sattuessa lasten kanssa voi suunnata SuperPark-sisäaktiviteettipuistoon. Vuokatin muita huvituksia ovat koiravaljakkoajelut ja ratsastusretket islanninhevosilla.

Lähellä rinteitä sijaitsee Break Sokos Hotel Vuokatti, jonka ravintola Kippo kerää sekin kehuja. Kylpyläloman ystäville sopii klassikkokylpylä Katinkulta.

Persoonallisemman majoituksen ystäville mainio majapaikka on Haapala Brewery B&B, yhdistelmä panimoravintolaa ja vuokramökkejä.

Tahko – eteläisen Suomen suurin hiihtokeskus

Vielä Vuokattiakin etelämpänä on Tahko, josta on Helsinkiin viiden tunnin ajomatka. Tahko mainostaakin itseään Suomen suurimpana hiihtokeskuksena Pohjois-Suomen ulkopuolella.

Parhaiten Tahko tunnetaan after ski -juhlinnasta, joka pärjää taatusti vauhdissa Lapin hiihtokeskuksille. Menopaikoista legendaarisin on Tahkon huipulla sijaitseva Pehkobaari, jossa tanssitaan jo iltapäivällä monot jalassa pöydillä.

Rinteetkin ovat monipuoliset ja sopivat kaikentasoisille laskijoille. Suurin korkeusero on 200 metriä ja pisin rinne 1200 metriä. Huipulta avautuvat kauniit, lumiset järvimaisemat.

Kesäisin Tahko tunnetaan golfkohteena.

Katso tarjoukset Tahkon majoitukseen.

Vuokraa mökki hiihtokeskuksesta

Suomen jokaisesta hiihtokeskuksesta löytyy hotellien lisäksi jopa satoja vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä, jotka sopivat erinomaisesti perheen tai isomman seurueen lomailuun.

Kattava vertailu- ja varaussivusto on Lomarengas, jolla on tarjolla yhteensä 3900 vuokramökkiä, huvilaa ja huoneistoa. Katso Lomarenkaan tarjoukset.

Lennot Lappiin

Lomakausien lennot Lappiin varataan yleensä täyteen jo puoli vuotta etukäteen. Jos siis aiot lentää Lappiin jouluna tai hiihtolomalla, varaa lennot hyvissä ajoin.

Lue lisää: Lappi talvella – opas kaamoksen aikaan

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi