Suomen parhaat hiihtokeskukset

Suomen paras hiihtokeskus
Pyhä on Suomen paras hiihtokeskus vapaalaskuun. Kuva: Flatlight Films / Visit Finland

Mikä on Suomen paras hiihtokeskus? Vilkkaaseen lomaan parhaita ovat suosituimmat laskettelukeskukset Levi ja Ruka. Rauhallisempaan ja aidompaan tunnelmaan sopivat paremmin Ylläs ja Pyhä. Vieläkin rauhallisempi hiihtokeskus on pikkuruinen Pallas, jossa todella tuntee olevansa oikeasti Lapin erämaassa.

Murtomaahiihtoon parhaita hiihtokeskuksia ovat Ylläs ja Saariselkä, joissa on laajimmat latuverkot ja riittävästi myös valaistuja latuja, jos on lomalla kaamoksen aikaan.

Eikä hiihtokeskusta valitessa tarvitse ajatella vain suksien kanssa tehtäviä aktiviteetteja. Suomen parhaisiin hiihtokeskuksiin voi matkustaa myös nauttimaan kauniista, lumisista maisemista, kylpylöistä ja vaikka husky-safareista. Sekä tietenkin villistä after skistä.

Levi – Suomen suosituin hiihtokeskus

Levin maisemiin voi tutustua myös lumikengillä. Kuva: Jani Seppänen / Vastavalo

Levi ei ole pelkästään Suomen suosituin laskettelukeskus: Levistä on kasvanut yksi koko Suomen suosituimmista ja kansanvälisimmistä matkakohteista. Viime vuosina Levillä on kasvanut etenkin ulkomaisten matkailijoiden määrä, joka vastaa jo lähes kolmasosaa Levin matkailijoista.

Talvikaudella Leville on ollut suoria lentoja Helsingin, Turun ja Tampereen ohella ainakin Amsterdamista, Pariisista, Frankfurtista, Münchenistä ja Zürichistä.

Vuosittain Levillä käy hämmästyttävät 700 000 matkailijaa, joita palvelee 24 000 vuodepaikkaa. Vilkkaimman matkailusesongin aikaan Levi onkin jo Lapin toiseksi suurin ”kaupunki” Rovaniemen jälkeen.

Hiihtokeskuksen sijaan Leviä kannattaakin ajatella täyden palvelun lomakeskuksena, jossa riittää näkemistä ja tekemistä. Laskettelun ja murtomaahiihdon ohella Levi on erinomainen kohde lähteä esimerkiksi koiravaljakkoajelulle tai moottorikelkkasafarille. Levillä pääsee myös ratsastamaan, niin kesällä kuin talvellakin.

Kesäisin Levillä voi patikoida, meloa ja pelata EU:n pohjoisimmalla täysmittaisella golfkentällä.

Levin suosituimpiin aktiviteetteihin kuuluu tietysti myös vilkas yöelämä, mutta Levin-matkalla voi kokea myös yhden koko Lapin upeimmista kulttuurielämyksistä käymällä taiteilija Reidar Särestöniemen huimassa ateljeessa ja kotimuseossa, joka sijaitsee Kittilän eteläpuolella, 50 kilometrin päässä Leviltä.

Majoitus ja ravintolatarjontaa Levillä on todella monipuolisesti. Klassisia majapaikkoja ovat Kylpylähotelli Levitunturi sekä biletyksestä tunnettu Hullu Poro, josta löytyy myös edullinen hostelli.

Lue lisää Levistä tai katso tarjoukset Levin majoitukseen.

Leville pääsee lentämällä aivan viereen Kittilään tai ottamalla yöjunan Kolariin, josta on tunnin bussimatka perille.

Ruka – Suomen pisin laskettelukausi

Rukan maisemissa silmä lepää. Kuva: Juha Laine / Visit Finland

Kuusamossa sijaitseva Ruka, Suomen toiseksi suosituin hiihtokeskus, kasvattaa Levin tapaan kansainvälistä suosiotaan. Vuonna 2018 Lufthansa avasi talvikauden lentoreitin Frankfurtista Kuusamoon.

Jos Ruka jääkin rinteidensä pituudessa jälkeen Levistä ja Ylläksestä, on Ruka rakastettu kohde erityisesti parkkilaskijoiden (ja after-ski-fanien) keskuudessa. Rukan valttina on myös Suomen pisin laskettelukausi, joka kestää yleensä lokakuusta toukokuulle.

Lisäpisteitä Ruka saa autottomasta kävelykeskustastaan, joka on tehty alppikylien henkeen. Palvelut ovat kylässä aivan rinteiden juurella.

Rukan vetonaulana on myös läheinen Oulangan kansallispuisto, jossa kulkee Karhunkierros, Suomen kuuluisin vaellusreitti.

Rukalle matkustaa kätevimmin lentämällä Kuusamoon. Lähin rautatieasema on Oulussa kolmen tunnin bussimatkan päässä.

Rukan majapaikoista hinta-laatu -suhteeltaan parhaita ovat Scandic Rukahovi ja Hotel Royal Ruka. Edullista majoitusta tarjoavat Motel Willis West ja Hostelli Rukatupa.

Lue lisää Rukasta tai tarjoukset Rukan hotelleihin.

Ylläs – Suomen pisimmät rinteet ja ladut

Ylläksen maisemia pääsee ihailemaan gondoli-hissillä, vaikkei laskettelemaan aikoisikaan. Kuva: Kosorukov Dmitry / Shutterstock

Suomen parhaat – tai ainakin pisimmät – rinteet löytyvät Ylläkseltä, jossa on myös eniten rinteitä Suomen hiihtokeskuksista. Juhlimisen sijaan Ylläkselle tullaan laskemaan. Tai hiihtämään, johon siihenkin on Ylläksellä erinomaiset mahdollisuudet: Ylläksen 330 kilometrin latuverkosto on Suomen suurin, ja valaistujakin latuja on 40 kilometriä.

Ylläksellä on panostettu erityisen hyvin myös perheen pienimpien, vasta laskemaan opettelevien rinteisiin.

Palveluita on Ylläksellä selvästi Leviä ja Rukaa vähemmän, ja ne ovat enemmän hajallaan. Ylläksellä tuleekin usein ajeltua autolla tai bussilla sinne tänne.

Ylläksen hotellista paras on ainakin sijainniltaan Lapland Hotels Saaga, joka sijaitsee aivan rinteiden vieressä.

Hyvänä vaihtoehtona on tunturin pohjoispuolella sijaitseva Äkäslompolon kylä, jo senkin takia, että kyseessä on Suomen sympaattisin kylännimi. Äkäslompolosta pääsee suoraan murtsikkaladuille, ja rinteisiin on vartin bussimatka.

Lisää majoitusta on tunturin eteläpuolella Ylläsjärvellä.

Ylläksen nähtävyyksiin kuuluu Snow Village, komea lumilinna, joka koristellaan joka vuosi taidokkaasti uuden teeman mukaan. Levin tapaan Ylläksen-lomaan voi myös yhdistää vierailun taiteilija Reidar Särestöniemen museossa.

Lue lisää Ylläksestä tai katso tarjoukset Ylläksen majoitukseen.

Pyhätunturi – paras vapaalaskuun

Suomen paras hiihtokeskus
Pyhä on Suomen paras hiihtokeskus vapaalaskuun. Kuva: Flatlight Films / Visit Finland

Jos ihan vain laskemista ajatellaan, on monen suosikki Pyhä, jossa on hyvät rinteet ja erinomaiset mahdollisuudet off piste -laskemiseen. Pyhä on myös kooltaan sympaattisen pieni, ainakin verrattuna Leviin, Rukaan ja Ylläkseen.

Naapurissa sijaitsevassa Luostossa kannattaa käydä ametistikaivoksella etsimässä onnenkiveä.

Pyhä-Luostolle matkustetaan lentämällä Rovaniemelle tai ottamalla juna Kemijärvelle, josta on puolen tunnin bussimatka.

Pyhätunturin keskeisin majapaikka on aivan rinteiden vieressä oleva Hotelli Pyhätunturi. Romanttista majoitusta tarjoaa Pyhä Igloos. Tyylikkäistä lasikattoisista mökeistä kelpaa katsella taivaalla loimuavia revontulia oman kullan kainalossa makaillen.

Katso tarjoukset Pyhän hotelleihin.

Saariselkä – paras hiihtokeskus murtomaahiihtoon

Saariselkä on suosittu hiihtokohde. Kuva: Victor Maschek / Shutterstock

Mahtavan Urho Kekkosen kansallispuiston vieressä sijaitseva Saariselkä on Suomen paras hiihtokeskus murtomaahiihtoon. Suomen toiseksi suurimmassa kansallispuistossa riittää hiihdettävää niin viitoitetuilla laduilla kuin vaativilla erämaataipaleillakin. Latuja Saariselällä on yli 200 kilometriä, joista valaistuja on lähes 35 kilometriä.

Saariselän tunturijonolla voi kokea vuoroin raskaita nousuja ja vauhdikkaita laskuja. Urho Kekkosen kansallispuistossa on hyvin taukopaikkoja ja autiotupia yöpymiseen. Maisemat ovat upeat.

Saariselkä on etenkin iäkkäämpien matkailijoiden suosiossa, mutta hiihtokeskus sopii mainiosti myös perheille. Niin lapsilla kuin aikuisillakin riittää hupia Suomen pisimmässä, yli kilometrin mittaisessa pulkkamäessä.

Saariselältä on tunnin ajomatka Inariin, jossa voi tutustua saamelaiskulttuuriin hienossa Siida-ulkoilmamuseossa. Kätevimmin Saariselälle matkustaa lentämällä Ivaloon. Junayhteyttä ei ole.

Saariselän kyläkeskus on mukavan kompakti. Ravintoloita ja majoitusta on tarjolla runsaasti. Varsinkin lapsiperheet arvostavat Holiday Club Saariselkää, josta löytyy suuri kylpyläosasto ja naapurista Angry Birds Avtivity Park.

Jos luonnonrauha kiinnostaa, kannattaa suunnata 15 kilometrin päässä sijaitsevaan rauhalliseen ja erittäin paljon kehuttuun Erähotelli Muotkaan.

Katso tarjoukset Saariselän hotelleihin.

Lue lisää: Saariselkä – hiihtolatuja ja vaelluspolkuja

Vuokatti – toimii myös kesällä

Kaikissa Suomen hiihtokeskuksissa on panostettu enemmän ja vähemmän myös kesämatkailuun, mutta Kajaanin lähellä sijaitsevassa Vuokatissa voi myös hiihtää kesällä, kiitos hiihtotunnelin ja lumilautatunnelin, jotka on rakennettu Vuokatin urheiluopiston yhteyteen.

Vuokatin reilun kilometrin mittainen hiihtotunneli oli muuten maailman ensimmäinen laatuaan. Hiihtotunneli mukailee Vuokatin maastoa ylä- ja alamäkineen.

Vaikka Vuokatti sijaitseekin maantieteellisesti Suomen eteläisellä puoliskolla, ovat maisemat kuin Lapissa. Tykkylunta riittää talvella. Jos rinteiden korkeus (174 metriä) jääkin kauas taakse Lapin tuntureista, tarjoaa Vuokatti sopivan monipuolisia laskuja: on lumilautaparkkia, helppoja kruisailurinteitä, jyrkkiä kilparinteitä ja mutkittelevia metsäreittejä.

Huonon ilman sattuessa lasten kanssa voi suunnata SuperPark-sisäaktiviteettipuistoon. Vuokatin muita huvituksia ovat koiravaljakkoajelut ja ratsastusretket islanninhevosilla.

Vuokatin hotelleista lähimpänä rinteitä sijaitsee Break Sokos Hotel Vuokatti, jonka ravintola Kippo kerää sekin kehuja. Kylpyläloman ystäville sopii klassikkokylpylä Katinkulta.

Persoonallisemman majoituksen ystäville mainio majapaikka on Haapala Brewery B&B, mainio yhdistelmä panimoravintolaa ja vuokramökkejä.

Jos ei jaksa suunnata aivan pohjoiseen, niin Vuokatti on oiva valinta talviselle perhelomalle. Vuokattiin on 40 kilometriä matkaa Kajaanin lentokentältä.

Vuokraa mökki hiihtokeskuksesta

Suomen jokaisesta hiihtokeskuksesta löytyy hotellien lisäksi jopa satoja vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä, jotka sopivat erinomaisesti perheen tai isomman seurueen lomailuun. Kattava vertailu- ja varaussivusto on Lomarengas, jolla on tarjolla yhteensä 3900 vuokramökkiä, huvilaa ja huoneistoa. Katso Lomarenkaan tarjoukset.

Lennot Lappiin

Lomakausien lennot Lappiin varataan yleensä täyteen jo puoli vuotta etukäteen. Jos siis aiot lentää Lappiin jouluna tai hiihtolomalla varaa lennot hyvissä ajoin.

Katso tarjoukset Lapin-lentoihin.

Lue lisää: Lapin parhaat elämykset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi