Lappi talvella – opas kaamoksen aikaan

Revontulia. Kuva: Tsuguliev / Shutterstock

Lappi tunnetaan hiihtokeskuksistaan, joten suomalainen ei aina muista, kuinka eksoottinen lomakohde Lappi onkaan – varsinkin talvella kaamoksen aikaan! Jos haluaa kokea Lapin talven aidoimmillaan, paras aika matkustamiseen on vilkkaimpien lomasesonkien ulkopuolella, esimerkiksi marras-joulukuun tai tammi-helmikuun vaihteessa.

Lappi on maailman pohjoisimpia asuttuja alueita; Norjan rannikkoa huuhtelevan Golf-virran ansiosta Lapin ilmasto on talvella toistakymmentä astetta leudompi kuin muilla yhtä pohjoisilla seuduilla. Keskitalvella Lapissa voikin kokea elämänsä paukkuvimmat pakkaset, mutta myös kaamoksen taianomaisen hämärän – ja tietysti taivaalla tanssivat revontulet.

Lapin parhaat paikat nähdä revontulia

Kakslauttanen on Lapin kuuluisimpia hotelleja. Kuva: Greenland Travel, Flickr CC

Lappi on maailman parhaita alueita nauttia revontulista. Revontulien houkuttelema turismipotentiaali on myös hyödynnetty, ja Lapista löytyy useampikin nimenomaan revontulien katseluun suunniteltu hotelli.

Lapin revontulihotelleista kuuluisin on Saariselän eteläpuolella sijaitseva Kakslauttanen, jonka lasiseinäisistä igluista kannattaa varautua maksamaan ainakin 500 euroa yö. Kakslauttasen asiakkaista suurin osa onkin ulkomaalaisia kroisoksia.

Kakslauttasesta löytyy korkeatasoinen nykytaiteen galleria, Kakslauttanen Art Gallery, jonne on ilmainen sisäänpääsy. Rakennuksen ylle kohoaa 30-metrinen torni, jonka huipulla komeilee lasi-iglua muistuttava revontulibaari. Vuonna 2020 viereen avattiin Pohjoismaiden suurin planetaario.

Kakslauttasen suosion perässä samantapaisia paikkoja on avattu muuallekin. Lasikattoisia mökkejä on myös esimerkiksi Saariselän Star Arctic -hotellissa. Kilpisjärven alueella kauniissa järvimaisemissa sijaitsee puolestaan erittäin kehuttu Arctic Land Adventure Glass Igloos. Kallis paikka tämäkin.

Edullisempi tapa kokea ripaus lasi-iglujen luksusta on Aurora Dome , joka toimii Torassiepin mökkikylän yhteydessä. Paikasta löytyy mökkejä ja glamour camping -henkisiä maisemaikkunalla varustettuja ”igluja”.

Revontulia pääsee näkemään myös tavallisemmassa hotellissa. Inarin perinteikkään Wilderness Hotel Juutuan (entiseltä nimeltään Hotel Kultahovi) takapihalla virtaa Juutuanjoki, jonka rannalla voi ihailla revontulia – vain parin minuutin kävelymatkan päässä illallispöydästä.

Ja millainen se illallispöytä onkaan! Kultahovista nimittäin löytyy koko Lapin tasokkain ravintola, Aanaar.

Inari on Lapin paras kulttuurikohde talvella

Ukonsaari, Inarijärvi
Talvella Inarijärven Ukonsaarelle mennään moottorikelkan kyydissä. Kuva: Ville Palonen

Rovaniemellä kannattaa käydä arktiseen luontoon ja kulttuuriin keskittyneessä tiedekeskus Arktikumissa. Levin lähellä, hieman syrjässä valtatieltä, odottaa Särestöniemen museo. Se esittelee Lapin sankaritaiteilijan, Reidar Särestöniemen, huikeaa taidetta hänen kotitalossaan, joka on rakennettu jykevistä hirsistä.

Inarin vetonaula – tosin vain yksi monista – on erinomainen saamelaismuseo Siida. Sen perusnäyttelystä puolet keskittyy saamelaisten historiaan ja kulttuuriin, toinen puoli kertoo Lapin luonnosta.

Inari onkin Lapin paras paikka tutustua saamelaisuuteen. Tammikuun lopulla pikkukaupungissa järjestetään alkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat, ja toinen talven suurtapahtuma on maalis-huhtikuun vaihteessa järjestettävä Inarin porokuninkuusajot.

Myös Lapin huikein kulinaristinen elämys odottaa Inarissa. Suomen Gastronominen Seura valitsi vuonna 2020 Ravintola Aanaarin Vuoden Ravintolaksi ja vuonna 2021 paikka pääsi Viisi Tähteä -lehden Suomen parhaiden ravintoloiden listalla sijalle 24.

Inaria tarkoittavan Aanaar-nimen lisäksi saamelaisuus näkyy myös keittiössä. Tarjolla ei kuitenkaan ole perinneruokia, vaan kekseliäitä moderneja versioita ikiaikaisista raaka-aineista.

Ravintola Aanaar
Aanaarin alkupala: savustettua poronsydäntä, friteerattua jäkälää, fermentoidulla valkosipulilla maustettua majoneesia ja suolaheinää. Kuva: Ville Palonen

Aanaarin signature dish on ”poro ja laidun”, johon kuuluu savustettua vasan paahtopaistia, veripalttua, sieniä, perunapyreetä ja mustikalla maustettua friteerattua jäkälää. Ravintola Aanaar toimii perinteikkään Wilderness Hotel Juutuan (entiseltä nimeltään Hotel Kultahovi) yhteydessä.

Lue lisää: Ravintola Aanaar ja Inarin hotelli Kultahovi

Lapin parhaat elämykset lasten kanssa

Vetokoiravaljakon kyytiin istuminen on ikimuistoinen kokemus etenkin perheen pienimmille. Kuva: Ville Palonen

Onko Lapissä jääkarhuja? Ainakin vanhan vitsin mukaan ulkomaalaiset ovat sitä kyselleet. Ja onhan niitä, ainakin yksi. Ranuan eläinpuistossa asuu nimittäin Suomen ainoa jääkarhu.

Rovaniemen eteläpuolella sijaitsevassa eläinpuistossa asustaa 50 erilaista arktista eläinlajia, jääkarhun ohella muun muassa karhu, susi, ahma ja ilves. Suurpetojen lisäksi tarhassa näkee hirviä ja poroja. Talvisin kannattaa varata mukaan taskulamppu, sillä eläinten hyvinvoinnin takia eläintarhaa ei ole valaistu.

Eläintarhan vieressä on tunnelmallinen lomakylä Holiday Club Gulo Gulo.

Poroja näkee kyllä helposti luonnossakin, sillä Lapin metsissä ja tuntureilla niitä laiduntaa 200 000 yksilöä – usein tien vieressä ja joskus jopa huoltoaseman pihalla harhailemassa. Jos haluaa tehdä lähempää tuttavuutta Joulupukin uskollisten apurien kanssa, löytyy Lapista monta porofarmia, joissa pääsee leppoisalle ajelulle sarvipäiden vetämään rekeen. Yksi hyväksi koetuista paikoista on Muonion lähellä Torassiepin mökkikylän yhteydessä toimiva Torassiepin porotila.

Hurjempaa kyytiä on tarjolla vetokoiravaljakon kyydissä. Meteli on korviahuumaava, kun huskyt ampaisevat matkaan. Reessä istuessa ei auta kuin pitää lujasti kiinni ensimmäiset pari sataa metriä, sillä näitä otuksia ei pidättele mikään – ne rakastavat juoksemista!

Kitseimmät elämykset voi kokea Rovaniemellä sijaitsevassa Joulupukin lomakylässä eli Santa Claus Holiday Villagessa, jossa maistellaan joulupipareita ja tavataan Joulupukki.

Lappi on erinomainen matkakohde koko perheelle. Lapsiperheiden tukikohdaksi sopivat parhaiten hiihtokeskukset, joissa on monipuoliset majoitusvaihtoehdot ja palvelut (monesta löytyy jopa kylpylä).

Hiihtokeskuksissa on paikallisia matkanjärjestäjiä, joiden retkillä voi kokea Lapin huippuhetket helposti ja turvallisesti.

Mikä on Lapin paras hiihtokeskus?

Gondolihissejä Suomessa on kolme: kaksi Levillä ja yksi Ylläksellä (kuvassa). Kuva: Kosorukov Dmitry / Shutterstock

Makuja on monia ja Lapissa niin monta erilaista hiihtokeskusta, että jokainen löytää niistä varmasti suosikkinsa.

Suomen suosituin ja kansainvälisin hiihtokeskus on Levi, joka on kasvanut suorastaan valtaviin mittoihin. Levillä käy vuosittain liki 700 000 matkailijaa, joista jo lähes kolmannes ulkomailta. Matkailijoita viihdyttää monipuolinen kattaus oheispalveluita ja vilkas yöelämä. Levin legendaarisin majapaikka lienee Hullu Poro.

Suomen suurin laskettelukeskus on puolestaan Ylläs – ainakin rinteiden lukumäärällä, rinnekilometreillä ja korkeuserolla mitattuna. Ylläksen 3000 metriä pitkät Ylipitkä ja Jättipitkä ovat Suomen pisimmät rinteet. Ylläksellä on myös pisin latuverkosto murtomaahiihtoon.

Ylläksen palvelut jakaantuvat käytännössä kahden kylän, Ylläsjärven ja Äkäslompolon, välillä. Jos lasketella aikoo, Ylläksen hotelleista paras on ainakin sijainniltaan Lapland Hotels Saaga, joka sijaitsee aivan rinteiden vieressä. Ylläksen paras ravintola löytyy pienestä Aurora Estate -hotellista.

Vapaalaskuun parhaita on Pyhä, joka on myös kooltaan sympaattisen pieni, ainakin verrattuna Leviin ja Ylläkseen. Pyhällä kannattaa varata huone aivan hissien vieressä olevasta Ski-inn Hotel Pyhätunturista.

Pyhääkin rauhallisempi hiihtokeskus on pikkuruinen Pallas, jossa todella tuntee olevansa oikeasti Lapin erämaassa eikä vilkkaassa teemapuistossa. Pallaksella on kaksi hissiä ja yhdeksän rinnettä, joiden tieltä ei ole raivattu metsää, vaan maisemat ovat luonnolliset. Pallas on myös suosittu vaelluskohteena. Pallaksella nukutaan tyylillä Suomen ensimmäisessä tunturihotellissa, Lapland Hotel Pallaksessa.

Ja sitten on tietysti vielä Salla, joka sijaitsee omassa rauhassaan itärajalla eteläisessä Lapissa. Vaikka Salla mainostaakin olevansa keskellä ei-mitään, ei sijainti ole itse asiassa lainkaan hullumpi. Rovaniemelle on vain kahden tunnin ajomatka ja Rukalle ajaa tunnissa.

Murtomaahiihtoon parhaita kohteita on Saariselkä, jossa riittää hiihdettävää niin helpoilla ja viitoitetuilla laduilla kuin vaativilla erämaataipaleillakin Urho Kekkosen kansallispuistossa. Latuja Saariselällä on yli 200 kilometriä. Majoitusta on monentasoista – Saariselän keskustassa palvelee jopa Suomen pohjoisin kylpylä, Holiday Club Saariselkä.

Saariselän laskettelurinteiden vierestä löytyy Suomen pisin pulkkamäki. Mutkaisella mäellä on mittaa kokonaiset 1800 metriä ja korkeuseroa kertyy 180 metriä.

Jos luonnonrauha kiinnostaa, kannattaa suunnata Saariselältä 15 kilometrin päässä sijaitsevaan rauhalliseen ja erittäin paljon kehuttuun Erähotelli Muotkaan, jossa pääsee nukkumaan lasiseinäisessä igluvirityksessä selvästi Kakslattausta kohtuullisemmalla hinnalla.

Toinen rauhallinen valinta on Kiilopään Tunturikeskus – viralliselta nimeltään Suomen Latu Kiilopää – jossa on tarjolla hotellihuoneita, mökkejä, edullinen hostelli ja Suomen paras savusauna.

Lue lisää: Suomen parhaat hiihtokeskukset

Hiihtovaellus Lapissa

Lapin maisemissa kelpaa hiihtää. Kuva: Tero Laakso, Flicr CC

Suomen kuuluisin hiihtovaellusten ystävä oli Urho Kekkonen, joka suunnisti lähes joka kevättalvi jylhiin Käsivarren tunturimaisemiin hiihtämään. Käsivarsi on todellista erämaata – ja pitkän matkan takana Lapinkin mittapuulla.

Hyvä vaihtoehto hiihtovaelluksille on Saariselän vieressä sijaitseva Urho Kekkosen kansallispuisto – vaikkei Kekkonen itse alueella juuri hiihdellytkään. UK-puiston hiihtovaelluksille lähdetään Saariselältä tai Kiilopäältä käsin.

Saariselän tunturijonolla voi kokea vuoroin raskaita nousuja ja vauhdikkaita laskuja. Urho Kekkosen kansallispuistossa on hyvin taukopaikkoja ja autiotupia yöpymiseen.

Hiihtovaelluksille parasta aikaa on Lapin kevät, jota kestää toukokuulle asti.

Katso tarjoukset Saariselän hotelleihin.

Lue lisää: Saariselkä – hiihtolatuja ja vaelluspolkuja

Miten Lappiin kannattaa matkustaa?

Lapin vilkkain lentokenttä on Rovaniemen lentoasema. Suomen ja koko Euroopan unionin pohjoisin lentokenttä on puolestaan Ivalossa, Saariselän vieressä. Näiden välissä Länsi-Lapissa on vielä Kittilän lentoasema, joka palvelee etenkin Levin ja Ylläksen laskettelukeskuksiin matkaavia.

Junalla pääsee Rovaniemelle ja vieläkin pidemmälle, Ylläksen lähelle Kolariin asti. Junamatka Helsingistä Rovaniemelle kestää noin 9 tuntia.

Oman auton pakkaaminen junaan ei ole hassumpi idea, sillä Etelä-Suomesta on puuduttavan pitkä ajomatka: Helsingistä ajaa Rovaniemelle nopeimmillaan kymmenessä tunnissa. Leville, Ylläkselle ja Saariselälle on matkaa jo yli tuhat kilometriä.

Lue lisää autojunista Lappiin artikkelista Omalla autolla Norjaan.

Laskettelukauden aikaan (vappuun saakka) Helsingistä pääsee Leville ja Ylläkselle myös Onnibussin kyydissä.

Lappi – majoitus ja hotellit

Rovaniemellä pitää tietenkin yöpyä legendaarisessa Hotelli Pohjanhovissa, jossa tukkimiehet aikoinaan ryyppäsivät rankalla työllään ansaitsemansa rahat.

Jos on vain läpikulkumatkalla kauemmas pohjoiseen – jopa Pohjois-Norjaan asti – hyväksi koettu majapaikka Rovaniemellä yhdeksi yöksi on edullinen Hotelli Aakenus. Vielä edullisempi halpa hotelli tien varressa, noin 10 kilometriä ennen Rovaniemen keskustaa, on Motelli Rovaniemi, jossa voi yöpyä alle 50 eurolla.

Nordkappiin ajaessa kannattaa Karigasniemellä, melkein Suomen ja Norjan rajalla, yöpyä legendaarisessa Hotel Guossissa (entinen Kalastajan majatalo). Huoneet ovat hyvät, mutta parhaiten majatalo tunnetaan usein railakkaaksi muuttuvista juhlistaan.

Lapin parhaisiin kuuluva keittiö löytyy syrjäisestä Erähotelli Nellimistä, josta voi myös vuokrata kanootteja ja järjestää erilaisia retkiä Vätsärin erämaahan. Toinen erinomainen ruoka- ja majapaikan yhdistelmä on Inarin Wilderness Hotel Juutua. Molemmilla hotelleilla on sama omistaja.

Uusin lisäys Kilpisjärven majoitustarjontaan on tyylikäs Cahkal Hotel. Hotelli sijaitsee Kilpisjärven luontokeskuksen vieressä ja saunasta aukeaa upea näkymä Saanalle.

Lapin hotellivaraukset on syytä tehdä hyvissä ajoin – etenkin talvisesongin aikana.

Katso tarjoukset Lapin majoitukseen.

Lapista löytyy myös satoja – ellei tuhansia – vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä, etenkin hiihtokeskuksista. Katso tarjoukset Lapin vuokramökkeihin.

Lue lisää Lapista tai tutustu Ruotsin Lapin parhaisiin matkakohteisiin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!