Nordkapp – millainen on Norjan pohjoisin kolkka?

Turistivilinää Nordkappissa. Kuva: Anibal Trejo / Shutterstock

Nordkapp on yksi Pohjois-Norjan suosituimmista turistikohteista. Syy on selvä: Nordkappin niemellä oleva kalliojyrkänne on Euroopan pohjoisin paikka, jonne pääsee maantietä pitkin.

Kyseessä ei kuitenkaan ole Manner-Euroopan pohjoisin paikka – se löytyy noin 50 kilometrin päässä idässä olevalta Nordkinnin niemimaalta. Nordkapp nimittäin sijaitsee Magerøyan saarella, jonne ajetaan lähes seitsemän kilometrin mittaisen ja yli 200 metriä syvän Nordkapptunnelen-tunnelin kautta.

Nordkapp on helposti tavoitettavissa Suomesta käsin: rajalta Karigasniemestä matkaa kertyy vaivaiset 300 kilometriä, ja Kilpisjärveltä Altan kautta noin 550 kilometriä. Kyseessä on kuitenkin sen verran erityinen paikka, että Nordkappiin ajellaan autoilla ja jopa polkupyörillä tuhansien kilometrien päästä Keski- ja Etelä-Euroopasta saakka!

Honningsvåg on portti Nordkappiin

Tällaiselta pikkusaarelta Nordkappin tien varresta löytyi hyvin varusteltu mökki alle 60 eurolla. Finnmark, Norja. Kuva: Ville Palonen

Magerøyan saari näyttää pieneltä kartalla, mutta on yllättävän suuri: pinta-alaa on enemmän kuin vaikkapa Maltan valtiolla. Asukkaita ei kuitenkaan ole kuin runsaat 3000, joista suurin osa asuu saaren etelärannikolla sijaitsevassa Honningsvågin pikkukaupungissa.

Honningsvågista löytyy turisti-info, supermarketteja, ravintoloita, kahviloita, huoltoasemia, pankkiautomaatti sun muuta tarpeellista. Edullinen majapaikka Honningsvågin keskustan lähellä on Nordkapp Vandrerhjem -hostelli.

Aivan keskustasta, Hurtigruten-risteilyjen terminaalin ja turisti-infon vierestä, löytyy laadukas Scandic Bryggen. Kaupungin tyylikkäin hotelli on puolentoista kilometrin päässä keskustasta sijaitseva The View, joka nimensä mukaisesti tarjoaa upean näkymän niin huoneista kuin runsaasta aamiaispöydästäkin.

Magerøyan saarella on kolme leirintäaluetta, joista voi myös vuokrata pienen mökin. Lisäksi tien varrella mainostetaan yksittäisiä (usein parempia) mökkejä. Mökkien hinnat ovat noin 50-60 euroa per yö. Yksityiseltä parin mökin omistajalta voi saada hyvän alennuksen paikan päällä tinkimällä. Toisaalta vilkkaimman sesongin aikana majapaikat saattavat olla täysin buukattuja – varaa etukäteen tai ota teltta mukaan!

Nordkapp omalla autolla

Nordkappiin menevän tien maisemat ovat karuja. Finnmark, Norja. Kuva: Ville Palonen

Honningsvågista on Nordkappiin noin 33 kilometrin matka. Puuttomien tuntureiden ylitse kiemurteleva tie on upea: kohisevia vuoristopuroja, lumilaikkuja keskellä kesää, pikkujärviä ja porolaumoja.

Tien päässä, aivan Nordkappin niemen kärjessä, piti ennen maksaa pysäköinti joka toimi samalla pääsylippuna alueelle. Tammikuun 2021 puolivälissä pysäköinti muuttui toistaiseksi ilmakseksi. Jos haluaa nähdä Nordkapphallin näyttelyt ja alueen elämästä ja luonnosta kertovan elokuvan, maksaa erillinen pääsylippu 25 euroa lisää (perhelippu 60 euroa).

Jylhien monta sataa metriä korkeiden rantakallioiden huipulla fiilistelyyn kannattaa varata ainakin pari tuntia aikaa. Älä välitä maapalloa esittävän teräspatsaan ympärillä vilisevästä turistitungoksesta, vaan keskity maisemista nauttimiseen! Ota mukaan eväät ja pukeudu lämpimästi – paikka on todella tuulinen. Jopa kesäkuun lopussa tuntureilla saattaa vielä olla lunta ja lämpötila alle kymmenen astetta.

Skarsvågin pikkukylä leirintäalueineen. Finnmark, Norja. Kuva: Ville Palonen

Kesäisin Nordkappissa käy melkoinen hulina. Turistibussit suhaavat yötä myöten Honningsvågin ja Nordkappin väliä, ja autoilija saa väistellä tämän tästä hiki hatussa polkevia retkipyöräilijöitä. Tien poskessa voi ottaa selfien “aidon” saamelaisen ja hänen poronsa kanssa, jos sellainen sattuu kiinnostamaan. Skarsvågin pikkukylästä löytyy jopa Joulutalo, jonka portailla patsastelee Joulupukki!

Vaeltaminen Nordkappissa

Jos haluaa tunnelmoida pohjoisen yötöntä yötä omassa rauhassa, kannattaa patikoida vajaan kymmenen kilometrin polku Nordkappin vieressä olevalla Knivskjelodden-niemelle, joka on Norjan oikeasti pohjoisin piste (jos Huippuvuoria ei lasketa mukaan).

Alkukesästä, ennen kuin lumi on sulanut tuntureilta, reissu voi kuitenkin osoittautua liian raskaaksi; märässä tunturissa lukemattomien purojen ja lätäköiden väistely vie nopeasti voimat. Aivan pohjoisimmassa Norjassa parasta aikaa vaeltamiseen onkin vasta elo-syyskuu.

Majoitus Nordkappissa

Honningsvågin keskustasta löytyy laadukas Scandic Bryggen. Kaupungin tyylikkäin hotelli on puolentoista kilometrin päässä keskustasta sijaitseva The View, joka nimensä mukaisesti tarjoaa upean näkymän niin huoneista kuin runsaasta aamiaispöydästäkin.

Edullinen majapaikka Honningsvågin keskustan tuntumassa on Nordkapp Vandrerhjem -hostelli.

Nordkappin suurin hotelli on yhdeksän kilometrin päässä Honningsvågin kaupungista sijaitseva Scandic Nordkapp. Paikka ei ole aivan perinteinen ketjuhotelli, sillä Scandic on omassa ylhäisessä yksinäisyydessään, lähes erämaisessa tunturimaisemassa.

Jos telttailu tai mökkeily houkuttaa, voi yöpyä myös Nordkapp Camping -leirintäalueella.

Katso tarjoukset Nordkappin hotelleihin ja majataloihin.

Matkalukemista Pohjois-Norjaan

Suositeltava ostos Norjan pohjoisimpaan kolkkaan on Pohjoiskalotti ja Nordkapp -matkailukartta.

Pohjois-Norjan rannikkoreitit -kirjassa yhdistyvät matkaopas ja vaelluskirja: opus esittelee lähes sata eripituista päiväretkeä. Selkeät kartat ja reittiselostukset auttavat valitsemaan juuri itselle sopivan patikointipolun.

Lue lisää:

Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet

Omalla autolla Norjaan

Norja – vinkit ja kokemukset

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

4 KOMMENTIT

 1. Nordkapp:iin pelkkä parkkimaksu – ei sisätiloihin menoa – ei maksa 18.6.2021 mitään.
  Jos tahtoo nähdä panoramaelokuvan jne taisi olla 260 NOK (n.25€) pääsymaksu.
  Parkki on ilmainen.
  Tunneli joka on lähes 7km pitkä, on ilmainen.

  • Kiitos kommentista! Nordkappin pysäköintimaksu on todellakin poistettu jo tammikuun puolivälissä toistaiseksi, eli pelkkien maisemien ihailu ei tällä hetkellä maksa mitään. Nordkapphalliin pitää edelleen ostaa 25 euron pääsylippu.

 2. Hei. Nordkappin omilla sivuilla annetaan ymmärtää että 250 nok per henki pääsymaksu on pakollinen. Mistä sait tietoa että pelkällä parkkimaksulla pääsee alueelle?

  • Nordkappiin päästäkseen piti ennen maksaa pääsylippu. Nykyään (2020) sen virkaa toimittaa auton pysäköintimaksu, jonka maksettuaan saa kierrellä ulkona maisemia katselemassa. Tuo 250 kruunun pääsylippu on siis erillinen pääsylippu sisätiloihin kuten Nordkapphallenin näyttelyyn. Nämä tiedot löytyvät myös Nordkapphallenin omilta sivuilta.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi