Nordkapp – Norjan pohjoisin kolkka

Turistitungosta Nodkappissa. Kuva: Anibal Trejo / Shutterstock

Nordkapp on yksi Pohjois-Norjan suosituimmista turistikohteista. Syy on selvä: Nordkappin niemellä oleva kalliojyrkänne on Euroopan pohjoisin paikka, jonne pääsee maantietä pitkin.

Nordkapp sijaitsee Magerøyan saarella, jonne ajetaan lähes seitsemän kilometrin mittaisen tunnelin kautta. Kyseessä ei siis ole Manner-Euroopan pohjoisin paikka – se löytyy idässä olevalta Nordkinnin niemimaalta.

Honningsvåg on portti Nordkappiin

Tällaiselta pikkusaarelta Nordkappin tien varresta löytyi hyvin varusteltu mökki alle 60 eurolla. Finnmark, Norja. Kuva: Ville Palonen

Magerøyan saari näyttää pieneltä kartalla, mutta on yllättävän suuri. Saaren keskus on etelärannikolla sijaitseva Honningsvågin pikkukaupunki. Honningsvågista löytyy turisti-info, supermarketteja, ravintoloita, kahviloita, huoltoasemia, pankkiautomaatti sun muuta tarpeellista.

Magerøyan saarella on kolme leirintäaluetta, joista voi myös vuokrata pienen mökin. Lisäksi tien varrella mainostetaan yksittäisiä (usein parempia) mökkejä. Mökkien hinnat ovat noin 50-60 euroa per yö. Yksityiseltä parin mökin omistajalta voi saada hyvän alennuksen paikan päällä tinkimällä. Toisaalta vilkkaimman sesongin aikana majapaikat saattavat olla täysin buukattuja – varaa etukäteen tai ota teltta mukaan!

Miten Nordkappiin pääsee?

Nordkappiin menevän tien maisemat ovat karuja. Finnmark, Norja. Kuva: Ville Palonen

Honningsvågista on Nordkappiin noin 33 kilometrin matka. Puuttomien tuntureiden ylitse kiemurteleva tie on upea: kohisevia vuoristopuroja, lumilaikkuja keskellä kesää, pikkujärviä ja porolaumoja.

Tien päässä, aivan Nordkappin niemen kärjessä, on ostettava noin 30 euron hintainen pääsylippu. Jylhien monta sataa metriä korkeiden rantakallioiden huipulla fiilistelyyn kannattaa varata ainakin pari tuntia aikaa. Älä välitä turistitungoksesta, vaan keskity maisemista nauttimiseen! Ota mukaan eväät ja pukeudu lämpimästi – paikka on todella tuulinen. Kesäkuun 2017 lopussa tuntureilla oli vielä lunta, ja lämpötila reilusti alle kymmenen astetta.

Skarsvågin pikkukylä leirintäalueineen. Finnmark, Norja. Kuva: Ville Palonen

Kesäisin Nordkappissa käy melkoinen hulina. Turistibussit suhaavat yötä myöten Honningsvågin ja Nordkappin väliä, ja autoilija saa väistellä tämän tästä hiki hatussa polkevia retkipyöräilijöitä. Tien poskessa voi ottaa selfien “aidon” saamelaisen ja hänen poronsa kanssa, jos sellainen sattuu kiinnostamaan. Skarsvågin pikkukylästä löytyy jopa Joulutalo, jonka portailla patsastelee Joulupukki!

Vaeltaminen Nordkappissa

Jos haluaa tunnelmoida pohjoisen yötöntä yötä omassa rauhassa, kannattaa patikoida vajaan kymmenen kilometrin polku Nordkappin vieressä olevalla Knivskjelodden-niemelle, joka on Norjan oikeasti pohjoisin piste! Alkukesästä, ennen kuin lumi on sulanut tuntureilta, reissu voi kuitenkin osoittautua liian raskaaksi. Aivan pohjoisimmassa Norjassa vaellukset kannattaa suunnitella vasta elo-syyskuulle.

Majoitus Nordkappissa

Nordkappin suurin hotelli on yhdeksän kilometrin päässä Honningsvågin kaupungin keskustasta sijaitseva Scandic Nordkapp. Paikka ei ole ihan perinteinen ketjuhotelli, sillä Scandic on omassa ylhäisessä yksinäisyydessään, lähes erämaisessa tunturimaisemassa. Edullisempi majapaikka on Honningsvågin keskustassa sijaitseva Nordkapp Vandrerhjem -hostelli.

Jos telttailu tai mökkeily houkuttaa, voi yöpyä myös Nordkapp Camping -leirintäalueella.

Katso tarjoukset Nordkappin hotelleihin ja majataloihin.

Matkalukemista Pohjois-Norjaan

Suositeltava ostos Norjan pohjoisimpaan kolkkaan on Pohjoiskalotti ja Nordkapp -matkailukartta.

Pohjois-Norjan rannikkoreitit -kirjassa yhdistyvät matkaopas ja vaelluskirja: opus esittelee lähes sata eripituista päiväretkeä. Selkeät kartat ja reittiselostukset auttavat valitsemaan juuri itselle sopivan patikointipolun.

Lue lisää:

Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet

Omalla autolla Norjaan

Norja – vinkit ja kokemukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi