Helgeland – upea rannikkoreitti Pohjois-Norjassa

Norja Helgeland rannikko
Helgelandskystenin maisemat ovat parhaimmillaan Aldran saaren tienoilla. Kuva: Ville Palonen

Pohjois-Norjassa sijaitseva Helgelandin rannikko on upea autoreissun kohde – alue vetää vertoja vuoristoiselle Lofoottien saaristolle ja pohjoisen karunkauniille Finnmarkin läänille.

Helgelandiksi kutsutaan Nordlandin läänin sitä osaa, joka on Napapiirin eteläpuolella (pohjoisempi osa on nimeltään Salten). Helgeland siis kuuluu Pohjois-Norjaan, vaikka kartasta katsottuna ollaankin lähellä pitkulaisen Norjan puoliväliä. Suomessa samoilla leveyspiireillä on Oulun ja Rovaniemen välinen alue.

Tämän oppaan on kirjoittanut valokuvaaja Ville Palonen, joka viettää kesälomansa autoillen ja kalastaen Pohjois-Norjan upeimmissa maisemissa.

Helgelandskysten – kansallinen maisemareitti

Norja saltstraumen hiekkaranta
Langsand on kahden kilometrin pituinen autio hiekkaranta. Kuva: Ville Palonen

Helgelandin rannikolla mutkittelee maantie 17 (Fylkesvei 17 eli lyhennettynä Fv17, tunnetaan myös nimellä Kystriksveien eli Rannikkovaltatie). Sen pohjoisosa on nimetty Norjan kansalliseksi matkailureitiksi nimeltä Helgelandskysten. Norjassa on 18 kansallista maisemareittiä, ja Helgelandskysten on niistä pisin. Se alkaa pohjoisesta Bodøn seudulta ja kulkee vuonojen rantoja pitkin yli 400 kilometrin matkan etelään.

Helgelandskystenin ajaminen kestää vähintään kaksi päivää, sillä matkan varrella on kuusi lauttamatkaa. Niistä yhden aikana ylitetään Napapiiri.

Mutta toki matkailureitin ajamiseen kannattaa varata enemmän kuin pari päivää. Automatkan aikana ihaillaan kalastajakyliä, hiekkarantoja, vuoristoisia maisemia, Norjan toiseksi suurinta jäätikköä Svartisenia sekä Torghatten-vuorta, jonka keskellä on reikä!

Helgelandin rannikolla on yli 14 000 erikokoista saarta. Suosituin alue saarihyppelyyn on Vegan saaristo, joka on kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin vuodesta 2004 lähtien.

Alla esitellään Helgelandin rannikon parhaat kohteet pohjoisesta etelään.

Bodø ja Saltstraumen

Norja Helgeland vuorovesivirta
Saltstraumenin sillalta avautuu komea maisema. Kuva: Ville Palonen

Helgelandin pohjoispuolella oleva alue on nimeltään Salten, jonka suurimman kaupungin, Bodøn, ympäristöstä löytyy komeita maisemia: upeita hiekkarantoja, lumihuippuisia vuoria ja huikea vuorovesivirta Saltstraumen. Alle sata kilometriä Bodøn pohjoispuolella on yksi Pohjois-Norjan komeimmista kansallispuistoista, Rago National Park.

Yleensä matka Helgelandin rannikolle alkaa tai päättyy Bodøn kaupungista, jonne matkustetaan omalla autolla Tornion kautta (Finnair myös lentää kaupunkiin). Bodøn satamasta on suosittu lauttayhteys Lofooteille. Aivan sataman vierestä löytyy mainio Scandic Bodø -hotelli.

Saltstraumenin salmi Bodøn lähellä tunnetaan yhdestä maailman voimakkaimmista vuorovesivirroista. Korkealta sillalta katsoessa salmen vesi suorastaan kiehuu valtavina pyörteinä, ja taustalla kohoaa Børvasstindanin vuorijono. 200 metrin päässä sillasta sijaitsee Saltstraumenin paras majapaikka Saltstraumen Hotel, jolla on myös mökkimajoitusta. Vieressä on suosittu leirintäalue.

Lue lisää: Bodø ja Saltstraumen

Helgelandin rantareitin nähtävyydet

Norja Helgeland rannikko laskuvesi
Helgelandskystenin maisemat ovat parhaimmillaan Aldran saaren tienoilla. Kuva: Ville Palonen

Alla esitellään Helgelandin rannikoreitin (Fv17) parhaat nähtävyydet pohjoisesta etelään. Myöhemmin kerrotaan valtatie E6:n varrella olevista nähtävyyksistä.

Jos haluaa nähdä kaiken, kannattaa ajaa Bodøstä etelään Brønnøysundiin rantareitti, ja palata takaisin isompaa E6-tietä.

Norja Helgeland autio hiekkaranta
Langsand on kahden kilometrin pituinen autio hiekkaranta. Kuva: Ville Palonen

Langsand on upea hiekkaranta hiukan Saltstraumenin eteläpuolella Sandhornøyan saarella. Kahden kilometrin mittaisella autiorannalla saa valita telttapaikan vapaasti, ja nuotionkin voi sytyttää jos polttopuut löytyvät omasta takaa. Autiorannan puolivälissä on moderni huoltorakennus, josta löytyvät vessat sekä (kolikoilla toimivat) suihkut. Ranta on niin hieno, että sinne saavutaan viettämään aikaa Bodøsta asti! Ja jos ei halua telttailla, löytyy läheltä todella upea majapaikka Cool Cabins Sandhornøy, jonka mökit ovat maisemaikkunallisia kontteja.

Ureddplassen on mahdollisesti koko Norjan upein tienvarsivessa. Maisemien vuoksi kannattaa pysähtyä, vaikkei edes olisi hätä.

Fykantrappa on yli sata vuotta vanhat portaat. Askelmia on 1129 ja korkeuseroa yli 300 metriä. Parkkipaikalta vuoren päälle on yhteensä noin 1,7 kilometrin nousu. Portaat ”suljettiin” vuonna 2020 niiden huonon kunnon vuoksi, mutta niiden nouseminen on silti periaatteessa mahdollista.

Fykantrappan yläpäästä avautuu pieni mutta erämainen Lahkon kansallispuisto. Lahko on saamea ja tarkoittaa puutonta tunturiylänköä. Puistossa on paljon polkuja ja maisemaa täplittävät kalaisat pikkujärvet. Alue on geologisesti kiinnostavaa, ja nähtävyyksiä ovat niin karstimuodostelmat kuin veden kaivertama Corbelsin kanjoni. Lahkoon pääsee helposti myös pohjoisen suunnalta voimalaitosten huoltoteitä pitkin.

Svartisen on Pohjois-Norjan suurin jäätikkö. Kokoa sillä on miltei 400 neliökilometriä, ja paksuimmillaan jäätä riittää jopa 600 metriä. Svartisenin haaralle nimeltä Engabreen voi tehdä puolen päivän mittaisen patikkaretken Holandsvikistä: ensin ylitetään 10 minuutin venematkalla Holandsfjord-vuono, sitten kävellään hiekkatietä pitkin tunnin verran (3km) jäätikön reunalle. Venesatamasta voi myös vuokrata polkupyörän.

Tällä suunnalla jäätikkö ulottuu 1200 metrin korkeudesta miltei vuonoon saakka, ja on jatkuvassa liikkeessä: jäätikkö voi liikkua jopa kaksi metriä vuorokaudessa.

Holandsvikin vieressä on levähdyspaikka nimeltä Braset, johon voi pysähtyä katsomaan vuonon vastarannalla olevaa jäätikköä, vaikka ei aikoisikaan patikoimaan.

Hyvä tukikohta Svartisen-päiväretkelle on Gulbrukka Basecamp, josta on alle puolen tunnin ajomatka Holandsvikan laivalaiturille. 

Kun ajetaan rantareittiä kohti etelää, ylitetään Napapiiri Jektvikin ja Kilboghavnin välisellä lauttamatkalla. Napapiirin kohdalla rannassa näkyy maapalloa esittävä veistos. Matkan puolivälissä maisemat ovat komeimmillaan, kun idässä aivan vuonon perällä näkyy Svartisen-jäätikkö ja korkeita lumihuippuisia vuoria.

Tunnin mittainen Jektvik-Kilboghavn -lauttamatka on Helgelandin rannikon pisin. Laiva lähtee tunnin välein, eikä kyyti maksa mitään. Kyllä; monien muiden pienten lauttayhteyksien tavoin tämäkin muuttui maksuttomaksi vuonna 2022.

Seuraavan lauttayhteyden jälkeen (Nesna-Levang) Fv17 haarautuu sisämaahan kohti Mosjøeniä. Tästä lisää hiukan myöhemmin.

Kun jatketaan rantareittiä, saavutaan yli kilometrin mittaiselle Helgelandin sillalle (Helgelandsbrua). Vinoköysisilta valittiin Norjan kauneimmaksi vuonna 2010.

Heti sillan eteläpuolella on Scandic Syv Søstre, josta käsin on helppo lähteä valloittamaan muutaman kilometrin päässä kohoavia Seitsemän siskon vuoria. 

Seitsemän siskoa (De Syv Søstre) on nimensä mukaisesti seitsemän vuoren ketju. Huiput ovat noin kilometrin korkuisia, ja niille on suhteellisen helppoa kiivetä. Korkeimmalta huipulta (Botnkrona, 1072 metriä) on komea näkymä: Vegan saariston lisäksi kirkkaalla säällä näkyy Lofooteille asti.

Kulttuuria kaipaavalle löytyy Seitsemän siskon eteläpuolelta 1600-luvun lopulla eläneelle runoilijalle omistettu Petter Dass -museo.

Myken on maailman syrjäisimmän viskotislaamon kotisaari – tämän lännemmäksi ei Helgelandissa pääse. Tislaamossa järjestetään opastettuja kierroksia ja saaren majakassa voi yöpyä.

Traena on toinen syrjäinen saaristoparatiisi ja Norjan pienin kunta aivan napapiirin kohdalla. Trænassa järjestetään kesäisin huippusuosittu musiikkifestivaali Trænafestivalen.

Lovund on pieni saari ja satojen tuhansien lunnien koti. Lunnit saapuvat pesimään saarelle huhtikuun puolivälissä – 14.4. tunnetaankin nimellä lunnekommardagen eli ”lunnit tulevat -päivä”. Lovundille ja Trænaan matkustetaan lautalla Stokkvågenista.

Vegan saaristo on kuuluisin Helgelandskystenin monista saariryhmistä. Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu paikka tunnetaan etenkin ihmisten ja haahkojen erikoisesta yhteiselosta, jota on kestänyt jo yli tuhannen vuoden ajan. 

Paikalliset ihmiset rakentavat haahkoille suojia, joissa niiden kelpaa pesiä, sekä suojelevat haahkoja pesimiskauden ajan. ”Vastapalveluksena” haahkat jättävät lähtiessään pesät täyteen untuvaa, joka on kovaa valuuttaa esimerkiksi untuvatakeissa, -makuupusseissa ja -peitoissa. Vega-saariston suurin untuvakylä on Lånan, jonne järjestetään retkiä pari kertaa viikossa.

Vegan saaristo tunnetaan myös suojaisista – ja siksi erinomaisista – melontavesistään.

Vegan pääsaarella ikimuistoinen yöpaikka on BaseCamp Vega, jonka pienet harjakattoiset mökit muistuttavat suomalaisia Nolla-mökkejä.

Vegan saaristoon pääsee lautalla rannikolla sijaitsevasta Brønnøysundin kaupungista, joka on eteläisen Helgelandin keskus – ja aivan pitkulaisen Norjan puolivälissä. Muutaman tuhannen asukkaan pikkukaupungista löytyy muutama hyvä hotelli, mutta parhaat nähtävyydet odottavat tietysti luonnossa.

Brønnøysundin lähialueen vetonaula on erikoinen Torghatten-vuori, jonka keskellä on reikä. Kyllä, luit oikein! Torghattenin läpi kulkeva luola on 160 metriä pitkä ja halkaisijaltaan 15-35 metriä. Jääkausien kovertama omituinen luonnonihme näkyy jopa vuonon toiselta puolelta mantereelta saakka.

Torgahatten ei ole korkea vuori, vain 258 metriä merenpinnasta. Huipulle voi nousta kahtakin helppoa patikointireittiä, joista toinen kulkee vuoressa olevan jättimäisen tunnelin läpi länsipuolella olevalle näköalapaikalle. Reitit alkavat vuoren juurella olevalta pysäköintipaikalta, jonka lähellä on leirintäalue.

Helgelandin nähtävyydet E6-tien varrella

Jos on matkalla Ruotsin rajalta Saltstraumeniin (tai Saltstraumenista etelään E6-tielle), kannattaa unohtaa kiire ja ajella rauhallista maisemareittiä. Tien numero 812 tunturiniittymaisemat ovat ihanat, mutta varo mäkisen ja mutkaisen tien pientareella (tai jopa keskellä tietä) nukkuvia lampaita!

Storfjordissa, E6:n ja Ruotsiin menevän 77-tien risteyksessä, on Nordland National Park Center. Paikkaan kannattaa pysähtyä jo rakennuksen komean ulkomuodon vuoksi. Sisältä löytyy Nordlandin läänin kansallispuistojen luontoa ja paikallista saamelaisten kulttuuria esittelevä vierailukeskus sekä taidegalleria.

Matkalla kohti etelää ylitetään Napapiiri. E6:n varressa on Polarsirkelsenteret, josta löytyy Rovaniemen vastaavaa turistipyydystä mukaillen on matkamuistomyymälä ja ohjelmapalveluita. Puuton tunturimaisema, Ruotsin rajalle matkaa linnuntietä vain muutama kilometri.

Mo i Ranan pohjoispuolella on suosittu luonnonnähtävyys nimeltä Marmorslottet. Glomåga-joen varressa oleva Marmorilinna on saanut nimensä satumaisista kosken muovaamista kivistä. Parkkipaikalta on yhteen suuntaan parin kilometrin kävelymatka. Perillä matkailijoiden toivotaan riisuvan kenkänsä, jotta niiden pohjiin tarttunut hiekka ei hio huokoista kalkkikiveä.

Matkan varrella Marmorilinnaan kannattaa poiketa myös 20 km Mo i Ranan pohjoispuolella olevaan Grønligrotta-luolaan. Paikka sopii koko perheen vierailukohteeksi. Vaikka suuri kalkkikiviluola onkin valaistu, kannattaa mukaan ottaa myös oma otsalamppu. Vajaan tunnin kestävällä opastetulla kierroksella kävellään noin 400 metrin syvyyteen luolaan, joka on kaikkinensa yli neljän kilometrin pituinen.

Vieressä on luonnontilainen suuri Setergrotta, jossa vieraillaan kaksi tuntia kestävällä opastetulla kierroksella. Jännittävä kokemus!

Runsaat 10 kilometriä Grønlingrottan pohjoispuolella on toinenkin paikka, josta käsin pääsee katsomaan Svartisen-jäätikköä. Svartisdalissa, Svartisvatnet-järven itäkulmassa on pieni yksinkertainen leirintäalue, josta tehdään venekyytejä järven yli. Vastarannalta on kolmen kilometrin patikointimatka Svartisen-jäätikön Austerdalsisen-haaralle.

Jos Mo i Ranassa haluaa yöpyä, hyvä vaihtoehto on tuttu ja turvallinen Scandic-hotelli.

Helgelandin kiinnostavin kaupunki E6-valtatien varrella on Mosjøen. Pikkukaupungin historiallinen Sjøgata-katu tunnetaan kauniisti entisöityistä 1800-luvun puutaloista, joista monessa toimii viihtyisiä ravintoloita, kauppoja ja gallerioita. Pienestä koostaan huolimatta Mosjøenista löytyy ilahduttavan monipuolista majoitusta. Yksi kehutuimmista majapaikoista on aivan keskustan tuntumassa sijaitseva historiallinen, mutta moderniksi kunnostettu Fru Haugans Hotel.

Mosjøenin vieressä kohoaa 818 metrin korkeuteen Øyfjellet, jonne vie Helgelandstrappa eli Helgelandin portaat. Niissä on yli 4000 nepalilaisten sherpojen tekemään kivistä askelmaa, joten kuntoa vaaditaan!

Laksforsen on komeasti kuohuva vesiputous E6-valtatien varressa noin 30 kilometriä Mosjøenistä etelään. Kesäisin kosken kuohuissa hyppii isoja lohenvonkaleita, joita voi katsella aivan lähietäisyydeltä, kunhan selviää jyrkästä polusta rantaan. Koskea voi myös ihailla rantakalliolla sijaitsevan komean kahvila-ravintolan pöydästä käsin lohilounasta nauttiessa. 14 kilometrin päässä etelässä, Troforsissa, E6 haarautuu kohti Ruotsia.

Norja Helgeland Tosbotn
Tosbotn on niin pieni, ettei sitä voi oikein kutsua edes kyläksi. Kuva: Ville Palonen

Tosbotn on pikkuruinen kylä kapean ja pitkulainen Tosen-vuonon perällä. Paikka on mainio kalastuskohde, jossa saaliiksi voi saada komean turskan, merikissan tai jopa ruijanpaltaan. Majoituksen ja vuokraveneiden hinta-laatu -suhde on suorastaan erinomainen Tosbotn Camping -leirintäalueen tunnelmallisissa mökeissä. Vahva suositus!

Tosbotnin vieressä Lomsdal-Vistenin kansallispuistossa on monta hyvää vaellusreittiä.

Helgelandin kansallispuistot

Norja Helgeland Lomsdal-Visten kansallispuisto
Tosbotnin lähellä pääsee patikoimaan Lomsdal-Vistenin kansallispuiston tunturimaisemiin. Kuva: Ville Palonen

Helgelandin kahdesta kansallispuistosta eteläisempi on nimeltään Lomsdal-Visten. Napapiirin kohdalla sijaitseva Saltfjellet-Svartisen saa nimensä Norjan toiseksi suurimmasta jäätiköstä. Molemmissa puistoissa voi tehdä pitkiä vaelluksia tai lyhyitä päiväretkiä.

Suomen kansallispuistoihin verrattuna tupaverkosto on heikko, joten oman teltan kantaminen on välttämätöntä. Korkeilla ja jyrkkärinteisillä suurtuntureilla (jotka muistuttavat ihan oikeita vuoria) samoilu kannattaa muutenkin ottaa vakavasti. 

Pohjoisemmassa Saltfjellet-Svartisenin kansallispuistossa suosittu päiväretken kohde on puistolle nimensä antava Svartisen-jäätikkö. Vaelluspolun päähän matkustetaan 10 minuutin venekyydillä, jonka jälkeen kävely jäätikön reunalle kestää noin tunnin.

Norja Helgeland tunturi vaellus
Tosbotnin lähellä pääsee patikoimaan Lomsdal-Vistenin kansallispuiston tunturimaisemiin. Kuva: Ville Palonen

Eteläisen Lomsdal-Vistenin kansallispuiston tunturimaisemiin pääsee kätevästi, kun ajaa rannikolta Tosen-tunnelin läpi: kuuden kilometrin mittaisen tunnelin yläpää on 400 metrin korkeudella merenpinnasta. Parkkipaikalta lähtee vaelluspolku, jota pitkin noustaan puurajan yläpuolelle tuossa tuokiossa.

Statskog (eli Norjan Metsähallitus) myy edullisia kalastuslupia kansallispuistojen alueelle. Vuorokausilupa maksaa toimitusmaksuineen noin 8 euroa ja sen voi ostaa netistä kännykällä. Lue lisää: Kalastaminen Norjan sisävesillä

Helgeland – majoitus ja leirintäalueet

Norja Helgeland leirintäalue
Tosbotn Campingin mökit ovat hauskan näköisiä. Kuva: Yara Troynich

Helgelandskysten on suosittu matkailureitti, jonka varrella löytyy runsaasti eri tasoisia majapaikkoja. Hotelleja on isommissa kaupungeissa mutta automatkailijaa kiinnostavat enemmän majatalot, mökkikylät ja leirintäalueet.

Oman kokemuksen perusteella Scandic Bodø -hotelli on passeli valinta, jos haluaa rentoutua puhtaissa lakanoissa. Sängyt ovat pehmeitä ja buffet-aamiainen runsas. Scandicin sijainti on loistava.

Saltstraumenin paras majapaikka on Saltstraumen Hotel, jolla on myös mökkimajoitusta. Paikka sijaitsee 200 metrin päässä valtavasta sillasta. Vieressä on suuri leirintäalue Pluscamp Saltstraumen, jossa on asuntovaunupaikkoja sekä oma alue telttailijoille. Hinta on samaa tasoa kuin muilla Norjan leirintäalueilla: kahden hengen yöpyminen teltassa maksaa noin 20-25 euroa.

Vuonon toiselta rannalla on Saltstraumen Brygge -kalastuskeskus, josta löytyy majatalo, venevuokraamo, perkuuvaja ja kalastusvälinekauppa. 

Toinen tasokas ja hyvinvarusteltu kalastuskeskus on Aldran saaren vieressä sijaitseva Aldersund Brygger, josta avautuu kertakaikkiaan upea näkymä – itse asiassa Aldran saaren ympäriltä löytyvät koko Helgelandskysten-reitin kenties kauneimmat maisemat! 

Hyvä tukikohta Svartisen-päiväretkelle on Gulbrukka Basecamp, josta on alle puolen tunnin ajomatka Holandsvikan laivalaiturille. 

Havblikk Camping on suuri ja erittäin hyvin varusteltu leirintäalue aivan Nesnan pikkukaupungin sataman kupeessa. Paikassa on kolmisenkymmentä eri kokoista mökkiä ja huonetta, ja lisäksi 100 asuntovaunu-/telttapaikkaa. Huoltorakennuksen keittiö-olohuone on tilava ja moderni. Havblikk Camping on hiukan tavallista kalliimpi: kahden hengen telttailu maksoi yhteensä noin 30 euroa. Kävelymatkan päässä on ruokakauppa ja satamassa huoltoasema. Hurtigruten-reitin autolautat pysähtyvät Nesnassa.

Vegan saarella erinomaiset arvostelut saa pittoreski aamiaismajoitus Vega Havhotell, jonka ravintola (niin aamiainen kuin illallinenkin) ansaitsee täydet viisi tähteä.

Brønnøysundin hienoin hotelli on Thon Hotel Brønnøysund. Toinen tasokas vaihtoehto on Corner Hotell.

Vegan pääsaarella ikimuistoinen yöpaikka on BaseCamp Vega, jonka pienet harjakattoiset mökit muistuttavat suomalaisia Nolla-mökkejä.

Norja leirintäalue mökki
Tosbotn Campingin mökit maksavat noin 50e/yö. Hinta-laatu -suhde on suorastaan erinomainen. Kuva: Ville Palonen

Oma suosikkimme Helgelandin majapaikoista on Tosbotn Camping. Leirintäalueen tunnelmalliset ruohokattoiset mökit ovat hinta-laatu -suhteeltaan vallan erinomaisia, ja isäntä Magne Bakken on todella ystävällinen ja avulias. Leirintäalueelta löytyy grilli polttopuineen, suihkut ja pesukone. Omassa teltassakin voi yöpyä. Tosbotn Camping vuokraa kalastusveneitä erittäin edullisesti (alkaen 50e/vrk).

Lue lisää: Tosbotn – merikalastusta Tosen-vuonossa 

Omalla autolla Helgelandin rannikolle

Oma auto on paras tapa matkustaa Helgelandiin. Lyhin reitti kulkee Vaasasta lautalla Uumajaan, mutta nopeampaa ja edullisempaa on ajaa Nelostietä pitkin Tornion kautta.

Pohjois-Ruotsin halki hurauttaa vain muutamassa tunnissa, mutta kalamiesten kannattaa pysähtyä päiväksi tai kahdeksi puolimatkassa olevan Arjeplogin erinomaisille harjus- ja taimenvesille. Vain muutaman euron arvoiset kalaluvat voi ostaa netistä etukäteen. Harjukselle toimii uistimista parhaiten puna-musta Bete Lotto, perhoista maistuvin on Red Tag.

Lue lisää: Ruotsin Lappi – Pohjois-Ruotsin parhaat matkakohteet

Ruotsin ja Norjan rajalla (erittäin hyväkuntoinen) maantie nousee tunturiylängölle, ja maisemat muuttuvat todella jylhiksi. Matkaan kannattaa varata tarpeeksi aikaa valokuvapysähdyksiä varten. Heti rajan jälkeen mutkainen tie seurailee huikeaa rotkolaaksoa, jonka pohjalla kohisee koski.

Saltstraumeniin mentäessä kannattaa oikaista tien numero 812 kautta. Pikkutien tunturiniittymaisemat ovat kauniimmat kuin vilkkaalla E6-valtatiellä – mutta varo tien pientareella (tai jopa keskellä tietä) nukkuvia lampaita!

Norjan lautat ja tietullit

Norja Helgeland autolautta
Helgelandskysten-reitillä on kuusi lauttamatkaa. Kuva: Ville Palonen

Helgelandskysten-maisemareitti kulkee pitkin Fylkesvei 17 -maantietä. Tie on hyväkuntoinen mutta paikoin kapea – älä kaahaa! Pisin tunneli, Svartistunnelen, on kokonaiset 7600 metriä.

Tietulleja osuu matkan varrelle vain Bodøn lähellä. Liikennekamera kuvaa auton, ja muutaman euron lasku tulee postissa kuukausien päästä. Jos haluaa laskun nopeammin ja suoraan omaan sähköpostiin (tai automaattisen veloituksen luottokortilta), voi rekisteröityä ennen matkaa (tai heti matkan jälkeen) Epass24-järjestelmään, joka vastaa Norjan ja Ruotsin tiemaksujen maksuilmoituksista.

Norja rannikko autolautta
Helgelandskysten-reitillä on kuusi lauttamatkaa. Kuva: Ville Palonen

Lauttamatkoja reitillä on kokonaiset kuusi kappaletta. Lipun hinta riippuu lauttamatkan pituudesta ja matkustajien määrästä. Osa lautoista on kokonaan ilmaisia.

Matka maksetaan lauttaan jonottaessa (kortilla, lähimaksu) jonoja kiertävälle rahastajalle, tai vasta lauttaan ajamisen jälkeen (kortti/käteinen). Nykyään monissa lautoissa automaattikamerat kuvaavat autojen rekisterinumerot, ja lasku saapuu myöhemmin postissa – aivan kuten tietulleissakin. Kätevää!

Ruotsiin tai Norjaan ei vaadita erillistä liikennevakuutusta tai Green Cardia. Pärjäät samoilla papereilla kuin Suomessa.

Lue lisää:

Bodø ja Saltstraumen

Tosbotn – merikalastusta Tosen-vuonossa

Omalla autolla Norjaan

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Suuret kiitokset veljet! Upeita kertomuksia, jotka tulevat tarpeeseen. Toiveena ajella ensi kesänä vaihteeksi noilla seuduilla ja Lofooteilla. Aiemmin koluttu Etelä- ja Pohjois-Norjaa, joista löytyy matkakertomuksia täältä: appamatkustaa.fi/?s=Norja

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi