Helgeland – upea rannikkoreitti Pohjois-Norjassa

Norja Helgeland rannikko
Helgelandskystenin maisemat ovat parhaimmillaan Aldran saaren tienoilla. Kuva: Ville Palonen

Pohjois-Norjassa sijaitseva Helgelandin rannikko on upea autoreissun kohde – alue vetää vertoja vuoristoiselle Lofoottien saaristolle ja pohjoisen karunkauniille Finnmarkin läänille.

Helgelandiksi kutsutaan Nordlandin läänin sitä osaa, joka on Napapiirin eteläpuolella (pohjoisempi osa on nimeltään Salten). Helgeland siis kuuluu Pohjois-Norjaan, vaikka kartasta katsottuna ollaankin lähellä pitkulaisen Norjan puoliväliä. Suomessa samoilla leveyspiireillä on Oulun ja Rovaniemen välinen alue.

Tämän oppaan on kirjoittanut valokuvaaja Ville Palonen, joka viettää kesälomansa autoillen ja kalastaen Pohjois-Norjan upeimmissa maisemissa.

Helgelandskysten – kansallinen maisemareitti

Norja saltstraumen hiekkaranta
Langsand on kahden kilometrin pituinen autio hiekkaranta. Kuva: Ville Palonen

Helgelandin rannikolla mutkittelee maantie 17, jota pitkin kulkee Norjan kansallinen matkailureitti Helgelandskysten. Norjassa on 18 kansallista maisemareittiä, ja Helgelandskysten on niistä pisin. Se alkaa pohjoisesta Bodøn seudulta ja kulkee vuonojen rantoja pitkin yli 400 kilometrin matkan etelään.

Helgelandskystenin ajaminen kestää vähintään kaksi päivää, sillä matkan varrella on kuusi lauttamatkaa. Niistä yhden aikana ylitetään Napapiiri. Toki matkailureitin ajamiseen kannattaa varata enemmän kuin kaksi päivää! Automatkan aikana ihaillaan kalastajakyliä, hiekkarantoja, vuoristoisia maisemia, Norjan toiseksi suurinta jäätikköä Svartisenia sekä Torghatten-vuorta, jonka keskellä on reikä!

Helgelandin rannikolla on yli 14 000 erikokoista saarta. Suosituin alue saarihyppelyyn on Vegan saaristo, joka on kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin vuodesta 2004 lähtien.

Bodø ja Saltstraumen

Norja Helgeland vuorovesivirta
Saltstraumenin sillalta avautuu komea maisema. Kuva: Ville Palonen

Helgelandin pohjoispuolella oleva alue on nimeltään Salten, jonka suurimman kaupungin, Bodøn, ympäristöstä löytyy komeita maisemia: upeita hiekkarantoja, lumihuippuisia vuoria ja huikea vuorovesivirta Saltstraumen.

Yleensä matka Helgelandin rannikolle alkaa tai päättyy Bodøn kaupungista, jonne matkustetaan omalla autolla Tornion kautta (tai lentäen Oslon kautta). Bodøn satamasta on myös lauttayhteys Lofooteille. Aivan sataman vierestä löytyy mainio Scandic Bodø -hotelli.

Saltstraumenin salmi Bodøn lähellä tunnetaan yhdestä maailman voimakkaimmista vuorovesivirroista. Korkealta sillalta katsoessa salmen vesi suorastaan kiehuu valtavina pyörteinä. 200 metrin päässä sillasta sijaitsee erinomainen Pluscamp Saltstraumen, josta löytyy vuokramökkejä, asuntovaunupaikkoja sekä oma alue telttailijoille.

Norja Helgeland autio hiekkaranta
Langsand on kahden kilometrin pituinen autio hiekkaranta. Kuva: Ville Palonen

Langsand on upea hiekkaranta hiukan Saltstraumenin eteläpuolella Sandhornøyan saarella. Kahden kilometrin mittaisella autiorannalla saa valita telttapaikan vapaasti, ja nuotionkin voi sytyttää jos polttopuut löytyvät omasta takaa. Autiorannan puolivälissä on moderni huoltorakennus, josta löytyvät vessat sekä (kolikoilla toimivat!) suihkut. Ranta on niin hieno, että sinne saavutaan viettämään aikaa Bodøsta asti!

Lue lisää: Bodø ja Saltstraumen

Helgelandin nähtävyydet

Norja Helgeland rannikko laskuvesi
Helgelandskystenin maisemat ovat parhaimmillaan Aldran saaren tienoilla. Kuva: Ville Palonen

Alla esitellään Helgelandin rannikon parhaat nähtävyydet pohjoisesta etelään.

Svartisen on Pohjois-Norjan suurin jäätikkö. Kokoa sillä on miltei 400 neliökilometriä, ja paksuimmillaan jäätä riittää jopa 600 metriä. Svartisenille voi tehdä puolen päivän mittaisen patikkaretken: ensin ylitetään veneen kyydissä Holandsfjord-vuono, sitten kävellään tunnin verran jäätikön reunalle.

Tällä suunnalla jäätikkö ulottuu 1200 metrin korkeudesta miltei vuonoon saakka, ja on jatkuvassa liikkeessä: jäätikkö voi liikkua jopa kaksi metriä vuorokaudessa.

Napapiiri ylitetään Jektvikin ja Kilboghavnin välisellä lauttamatkalla. Matkan puolivälissä maisemat ovat komeimmillaan, kun idässä aivan vuonon perällä näkyy Svartisen-jäätikkö ja korkeita lumihuippuisia vuoria.

Tunnin mittainen Jektvik-Kilboghavn -lauttamatka on Helgelandin rannikon pisin. Laiva lähtee tunnin välein, ja kyyti maksaa noin 35 euroa (henkilöauto ja kaksi matkustajaa).

Seitsemän siskoa (De Syv Søstre) on nimensä mukaisesti seitsemän vuoren ketju. Huiput ovat noin kilometrin korkuisia, ja niille on suhteellisen helppoa kiivetä. Korkeimmalta huipulta (Botnkrona, 1072 metriä) on komea näkymä: Vegan saariston ja erikoisen Torghatten-vuoren lisäksi kirkkaalla säällä näkyy Lofooteille asti.

Kulttuuria kaipaavalle löytyy Seitsemän siskon naapurista kaksikin kohdetta: 1600-luvun lopulla eläneelle runoilijalle omistettu Petter Dass -museo, sekä Mosjøen-pikkukaupungin historiallinen ja kauniisti entisöity Sjøgata-katu. Pienestä koostaan huolimatta Mosjøenista löytyy ilahduttavan monipuolista majoitusta.

Laksforsen on komeasti kuohuva vesiputous valtatien varressa noin 30 kilometriä Mosjøenistä etelään. Kesäisin kosken kuohuissa hyppii isoja lohenvonkaleita. 

Vegan saaristo lienee kuuluisin Helgelandskystenin monista saariryhmistä. Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu paikka tunnetaan etenkin ihmisten ja haahkojen erikoisesta yhteiselosta, jota on kestänyt jo yli tuhannen vuoden ajan. 

Paikalliset ihmiset rakentavat haahkoille suojia, joissa niiden kelpaa pesiä, sekä suojelevat haahkoja pesimiskauden ajan. ”Vastapalveluksena” haahkat jättävät lähtiessään pesät täyteen untuvaa, joka on kovaa valuuttaa esimerkiksi untuvatakeissa, -makuupusseissa ja -peitoissa. Vega-saariston suurin untuvakylä on Lånan, jonne järjestetään retkiä pari kertaa viikossa.

Vegan saaristo tunnetaan myös suojaisista – ja siksi erinomaisista – melontavesistään.

Vegan saaristoon pääsee lautalla rannikolla sijaitsevasta Brønnøysundin kaupungista, joka on eteläisen Helgelandin keskus. Muutaman tuhannen asukkaan pikkukaupungista löytyy muutama hyvä hotelli, mutta parhaat nähtävyydet odottavat tietysti luonnossa.

Brønnøysundin lähialueen vetonaula on erikoinen Torghatten-vuori, jonka keskellä on reikä. Kyllä, luit oikein! Torghattenin reikä on 160 metriä pitkä ja halkaisijaltaan 15-35 metriä. Omituinen luonnonihme näkyy jopa vuonon toiselta puolelta mantereelta saakka.

Norja Helgeland Tosbotn
Tosbotn on niin pieni, ettei sitä voi oikein kutsua edes kyläksi. Kuva: Ville Palonen

Tosbotn on pikkuruinen kylä kapean ja pitkulainen Tosen-vuonon perällä. Paikka on mainio kalastuskohde, jossa saaliiksi voi saada komean turskan, merikissan tai jopa ruijanpaltaan. Majoituksen ja vuokraveneiden hinta-laatu -suhde on suorastaan erinomainen Tosbotn Camping -leirintäalueen tunnelmallisissa mökeissä.

Tosbotnin vieressä Lomsdal-Vistenin kansallispuistossa on monta hyvää vaellusreittiä.

Helgelandin kansallispuistot

Norja Helgeland Lomsdal-Visten kansallispuisto
Tosbotnin lähellä pääsee patikoimaan Lomsdal-Vistenin kansallispuiston tunturimaisemiin. Kuva: Ville Palonen

Helgelandin kahdesta kansallispuistosta eteläisempi on nimeltään Lomsdal-Visten. Napapiirin kohdalla sijaitseva Saltfjellet-Svartisen saa nimensä Norjan toiseksi suurimmasta jäätiköstä. Molemmissa puistoissa voi tehdä pitkiä vaelluksia tai lyhyitä päiväretkiä.

Suomen kansallispuistoihin verrattuna tupaverkosto on heikko, joten oman teltan kantaminen on välttämätöntä. Korkeilla ja jyrkkärinteisillä suurtuntureilla (jotka muistuttavat ihan oikeita vuoria) samoilu kannattaa muutenkin ottaa vakavasti. 

Pohjoisemmassa Saltfjellet-Svartisenin kansallispuistossa suosittu päiväretken kohde on puistolle nimensä antava Svartisen-jäätikkö. Vaelluspolun päähän matkustetaan 20 minuutin venekyydillä, jonka jälkeen kävely jäätikölle kestää noin tunnin.

Norja Helgeland tunturi vaellus
Tosbotnin lähellä pääsee patikoimaan Lomsdal-Vistenin kansallispuiston tunturimaisemiin. Kuva: Ville Palonen

Eteläisen Lomsdal-Vistenin kansallispuiston tunturimaisemiin pääsee kätevästi, kun ajaa rannikolta Tosen-tunnelin läpi: kuuden kilometrin mittaisen tunnelin yläpää on 400 metrin korkeudella merenpinnasta. Parkkipaikalta lähtee vaelluspolku, jota pitkin noustaan puurajan yläpuolelle tuossa tuokiossa.

Stadtskog (eli Norjan Metsähallitus) myy edullisia kalastuslupia kansallispuistojen alueelle. Vuorokausilupa maksaa toimitusmaksuineen noin 8 euroa ja sen voi ostaa netistä kännykällä.

Helgeland – majoitus ja leirintäalueet

Norja Helgeland leirintäalue
Tosbotn Campingin mökit ovat hauskan näköisiä. Kuva: Yara Troynich

Helgelandskysten on suosittu matkailureitti, jonka varrella löytyy runsaasti eri tasoisia majapaikkoja. Hotelleja on isommissa kaupungeissa mutta automatkailijaa kiinnostavat enemmän majatalot, mökkikylät ja leirintäalueet.

Oman kokemuksen perusteella Scandic Bodø -hotelli on passeli valinta, jos haluaa rentoutua puhtaissa lakanoissa. Sängyt ovat pehmeitä ja buffet-aamiainen runsas. Scandicin sijainti on loistava.

Saltstraumenin suosituin majapaikka on valtavan sillan vieressä sijaitseva Pluscamp Saltstraumen. Suuri leirintäalue on hyvin varusteltu: isot suihkut, siisti keittiö (josta löytyy arkkupakastin), ja kalamiehille kunnollinen perkuuhuone sekä valtava pakastinhuone fileoidulle saaliille. Pluscamp Saltstraumenissa on vuokramökkejä, asuntovaunupaikkoja sekä oma alue telttailijoille. Vuonon toiselta rannalla on Saltstraumen Brygge -kalastuskeskus, josta löytyy majatalo, venevuokraamo, perkuuvaja ja kalastusvälinekauppa. 

Toinen tasokas ja hyvinvarusteltu kalastuskeskus on Aldran saaren vieressä sijaitseva Aldersund Brygger, josta avautuu kertakaikkiaan upea näkymä – itse asiassa Aldran saaren ympäriltä löytyvät koko Helgelandskysten-reitin kenties kauneimmat maisemat! 

Havblikk Camping on suuri ja erittäin hyvin varusteltu leirintäalue aivan Nesnan pikkukaupungin sataman kupeessa. Paikassa on kolmisenkymmentä eri kokoista mökkiä ja huonetta, ja lisäksi 100 asuntovaunu-/telttapaikkaa. Huoltorakennuksen keittiö-olohuone on tilava ja moderni. Havblikk Camping on hiukan tavallista kalliimpi: kahden hengen telttailu maksoi yhteensä noin 30 euroa. Kävelymatkan päässä on ruokakauppa ja satamassa huoltoasema. Hurtigruten-reitin autolautat pysähtyvät Nesnassa.

Vegan saarella erinomaiset arvostelut saa pittoreski aamiaismajoitus Vega Havhotell, jonka ravintola (niin aamiainen kuin illallinenkin) ansaitsee täydet viisi tähteä.

Brønnøysundin hienoin hotelli on Thon Hotel Brønnøysund. Toinen tasokas vaihtoehto on Corner Hotell.

Norja leirintäalue mökki
Tosbotn Campingin mökit maksavat noin 50e/yö. Hinta-laatu -suhde on suorastaan erinomainen. Kuva: Ville Palonen

Oma suosikkimme Helgelandin majapaikoista on Tosbotn Camping. Leirintäalueen tunnelmalliset ruohokattoiset mökit ovat hinta-laatu -suhteeltaan vallan erinomaisia, ja isäntä Magne Bakken on todella ystävällinen ja avulias. Leirintäalueelta löytyy grilli polttopuineen, suihkut ja pesukone. Omassa teltassakin voi yöpyä. Tosbotn Camping vuokraa kuutta kalastusvenettä erittäin edullisesti (noin 50e/vrk).

Lue lisää: Tosbotn – merikalastusta Tosen-vuonossa 

Omalla autolla Helgelandin rannikolle

Oma auto on paras tapa matkustaa Helgelandiin. Lyhin reitti kulkee Vaasasta lautalla Uumajaan, mutta nopeampaa ja edullisempaa on ajaa Nelostietä pitkin Tornion kautta.

Pohjois-Ruotsin halki hurauttaa vain muutamassa tunnissa, mutta kalamiesten kannattaa pysähtyä päiväksi tai kahdeksi puolimatkassa olevan Arjeplogin erinomaisille harjus- ja taimenvesille. Vain muutaman euron arvoiset kalaluvat voi ostaa netistä etukäteen. Harjukselle toimii uistimista parhaiten puna-musta Bete Lotto, perhoista maistuvin on Red Tag.

Lue lisää: Ruotsin Lappi – Pohjois-Ruotsin parhaat matkakohteet

Ruotsin ja Norjan rajalla (erittäin hyväkuntoinen) maantie nousee tunturiylängölle, ja maisemat muuttuvat todella jylhiksi. Matkaan kannattaa varata tarpeeksi aikaa valokuvapysähdyksiä varten. Heti rajan jälkeen mutkainen tie seurailee huikeaa rotkolaaksoa, jonka pohjalla kohisee koski.

Saltstraumeniin mentäessä kannattaa oikaista tien numero 812 kautta. Pikkutien tunturiniittymaisemat ovat kauniimmat kuin vilkkaalla E6-valtatiellä – mutta varo tien pientareella (tai jopa keskellä tietä) nukkuvia lampaita!

Norjan lautat ja tietullit

Norja Helgeland autolautta
Helgelandskysten-reitillä on kuusi lauttamatkaa. Kuva: Ville Palonen

Helgelandskysten-maisemareitti kulkee pitkin Fylkesvei 17 -maantietä. Tie on hyväkuntoinen mutta paikoin kapea – älä kaahaa! Pisin tunneli, Svartistunnelen, on kokonaiset 7600 metriä!

Tietulleja osuu matkan varrelle vain Bodøn lähellä. Liikennekamera kuvaa auton, ja muutaman euron lasku tulee postissa kuukausien päästä. Ikävä kyllä tietulleja ei voi maksaa etukäteen. Helpoimmalla pääsee, kun rekisteröityy ennen matkaa tietullit perivän Euro Parking Collectionin nettisivuille – tällöin maksut tulevat kätevästi omaan sähköpostiin yhdellä kertaa. Meidän laskumme kilahti sähköpostiin kolme ja puoli kuukautta matkan jälkeen.

Norja rannikko autolautta
Helgelandskysten-reitillä on kuusi lauttamatkaa. Kuva: Ville Palonen

Lauttamatkoja reitillä on kokonaiset kuusi kappaletta. Lippuja ei tarvitse ostaa etukäteen. Aja satamassa jonon jatkoksi, ja maksa lippu rahastajalle pankkikortilla. Lipun hinta riippuu lauttamatkan pituudesta ja matkustajien määrästä. Meidän lippumme (henkilöauto + kaksi matkustajaa) maksoivat yhteensä 15-30 euroa.

Ruotsiin tai Norjaan ei vaadita erillistä liikennevakuutusta tai Green Cardia. Pärjäät samoilla papereilla kuin Suomessa.

Lue lisää:

Bodø ja Saltstraumen

Tosbotn – merikalastusta Tosen-vuonossa

Omalla autolla Norjaan

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Suuret kiitokset veljet! Upeita kertomuksia, jotka tulevat tarpeeseen. Toiveena ajella ensi kesänä vaihteeksi noilla seuduilla ja Lofooteilla. Aiemmin koluttu Etelä- ja Pohjois-Norjaa, joista löytyy matkakertomuksia täältä: appamatkustaa.fi/?s=Norja

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi