Senja – opas Pohjois-Norjan suosikkisaarelle

Segla nähtynä Hestenin huipulta. Senja, Norja. Kuva: Ville Palonen

Senja on saari, jonka maisemat kuuluvat Pohjois-Norjan – ja samalla koko maailman – upeimpiin: teräviä vuorenhuippuja, vuonojen rantoja pitkin mutkittelevia teitä, hiekkarantoja ja aaltojen sileiksi hiomia kallioita. Senjalla nautitaan simppelistä ulkoilmaelämästä: telttailusta, kalastamisesta ja jyrkistä vaelluspoluista. Sekä tietysti näpsitään elämää suurempia selfieitä.

Lofoottien ja Tromssan välissä sijaitseva Senja on Norjan rannikon toiseksi suurin saari. Se oli vuosien ajan nouseva – mutta silti hiukan salainen – matkakohde. Senjalle suuntasivat ne matkailijat, joiden mielestä maisemiltaan upea Lofoottien saaristo on turistilaumojen pilaama, mutta toisaalta Finnmarkin villit erämaat ovat – no, vähän turhankin villejä.

Enää Senja ei ole salaisuus. Se suorastaan räjähti Instagramin kauneuskuningattareksi koronakesänä 2020, kun tuhannet suomalaiset (ja norjalaiset) suuntasivat ”paremman puutteessa” kesälomalle pohjoiseen. Ja mitä sieltä sitten löytyi? Lyhyesti: niin käsittämättömiä maisemia, että moni noista kesän 2020 ensikertalaisista on siitä lähtien jättänyt väliin trendikkäät kaupunkilomat, ja suuntaa yhä uudestaan seikkailemaan Pohjois-Norjaan – jos ei Senjalle, niin sitten naapuriin Lofooteille, syrjäisemmille Tromssan saarille, tai ihailemaan Lyngenin alppimaisia huippuja.

On makuasia, mikä osa Pohjois-Norjan rannikkoa on se kaikista kaunein, mutta Senja on varmasti jokaisen listan kärkipäässä.

Senjan maisemareitti

Senjan maisematie nähtynä Bergsbotnin näköalapaikalta. Kuva: Ville Palonen

Senja on erinomainen kohde kesäiselle autoreissulle jo siksi, että saaren pohjoisosan halki kiemurtelee upea maisemareitti. Norwegian Scenic Route Senja on nimensä veroinen: mutkainen rantatie kulkee terävien vuorten välissä, ja välillä sukelletaan tunneliin tai kiivetään neulansilmämutkien kautta tunturiylängölle. Vaikka reitillä on pituutta vain sata kilometriä, sitä ei kannata ajaa yhdessä päivässä. Näkemistä riittää, ja maisemareitin varrelle osuu myös moni Senjan parhaista patikointireiteistä. Niistä kerrotaan myöhemmin tällä sivulla.

Senjan maisemareitti alkaa Gryllefjordista (autolautta valassafarien Andenesiin) ja päättyy Botnhamniin (autolautta hiekkarantojen Sommarøyhin). Maisemareitillä on muutama pakollinen pysähdyspaikka, joita voi kutsua myös nähtävyyksiksi. Esittelen ne järjestyksessä lännestä itään.

Gryllefjordista lähdettäessä ensimmäinen hyvä näköalapaikka löytyy, jos poikkeaa hiukan varsinaiselta maisemareitiltä. Tie kääntyy ylämäkeen kohti Torskenin kalastajakylää, ja rinteen puolivälissä neulansilmämutkassa on loistopaikka pysähtyä näpsimään maisemakuvia.

Torskenissa on uudehko leirintäalue, Senja Fjordcamp, josta löytyy hyvin varusteltuja ja tyylikkäitä mökkejä. Paikassa on ravintola ja baari, ja kävelymatkan päässä myös pieni ruokakauppa.

Meren rannalla kohti länttä kulkeva tie on erittäin nätti etenkin Senjan hienoimman majapaikan, Hamn i Senjan, tienoilla. Sitten tie nouseekin ylös, ja pitkän tunnelin jälkeen edessä avautuu todella komea vuoristolaakso.

Bergsbotnin maisemalaituri ja Tungeneset

Bergsbotnin näköalapaikka. Senja, Norja. Kuva: Ville Palonen

Bergsbotnin kylän yläpuolella, vuoriston ja vuonon välillä mutkittelevan päätien varrella, on erikoinen ”maisemalaituri”. Parkkipaikalle mahtuu muutama auto, eikä kävelymatkaa ole kuin muutama metri; tämä onkin erinomainen maisemapaikka kaikille, jotka eivät halua (tai kykene) patikoimaan vuoristopoluilla. Bergsbotn on erittäin suosittu selfie-paikka, ja kuten kuvasta näkyy, on maisema varsin tunnelmallinen myös pilvisellä säällä.

Toinen (syystäkin) suosittu maisemapaikka on nimeltään Tungeneset. Rantaa hallitsevat laakeat ja sileät kalliot, ja vuonon vastarannalla kohoaa teräviä vuorenhuippuja. Myös tämä on suosittu paikka ottaa muutama selfie – tai vain ihailla rantaan pärskyviä vaahtopäitä. Bonuksena parkkipaikalla on erinomainen vessa.

Ersfjordin hiekkaranta on suosittu leiripaikka

Ersfjordin ranta. Senja, Norja. Kuva: Ville Palonen

Senjalla on monta upeaa hiekkarantaa, joista suosituin on Ersfjord. Sitä ennen kannattaa kuitenkin poiketa pienemmälle sivutielle, jonka päästä löytyy Bøstrandan ranta. Telttailu on täällä kielletty, mutta piknikpöytä löytyy. Maisema on upea ja tunnelma paljon seesteisempi kuin vilkkaalla Ersfjordin rannalla.

Bøstrandan ja Ersfjordin välillä on suosittu ja suositeltava hotelli Skagi Senja, josta löytyy sekä hotellihuoneita että perheille sopivia ja erinomaisesti varusteltuja mökkejä.

Ersfjordin pitkä hiekkaranta on aivan päätien varrella, ja siksi erittäin suosittu pysähdyspaikka. Kun itse yövyin rannalla heinäkuussa, telttoja ja asuntoautoja oli yhteensä kolmisenkymmentä. Mitään luonnonrauhaa Ersfjordista siis on turha hakea – ranta on ennemminkin leirintäalue, jossa ei ole maksuja eikä palveluja (paitsi ”kultainen” vessarakennus, ulkosuihku ja muutama bajamaja). Rannalla on nuotiopaikkoja ja teltoille tarkoitettu alue – hiekkarannan toisessa päässä olevan kylän edustalle ei ole luvallista leiriytyä. Älä myöskään pystytä telttaa hiekalle, tai nousuvesi vie sen mennessään.

Mutta jos väkijoukko ei haittaa, niin Ersfjordin ranta on varsin nätti ja sopii rentoon oleskeluun, grillailuun ja chillailuun. Mikään autioranta se ei kuitenkaan ole!

Maantien pientareelle pysäköiminen on kielletty ja siitä voi saada sakot. Pysäköi siis ainoastaan kultaisen vessan vieressä olevalle parkkipaikalle.

Husøy on Senjan kaunein kalastajakylä

Hysøyn kalastajakylä. Senja, Norja. Kuva: Ville Palonen

Maisemareitin itäpäässä odottaa Senjan kaunein kalastajakylä, Husøy. Itse asiassa sinne päästäkseen on poikettava pienemmälle sivutielle, joka kulkee tuntureiden yli ja parin vuoren läpi. Lopussa, tien laskeutuessa mutkitellen kohti rantaa, avautuu komea näkymä pienellä saarella olevalle Husøylle.

Matkailuautot pitää pysäköidä rantaan ennen aallonmurtajaa; täällä saa myös yöpyä maksua vastaan, ja vieressä on ilmainen piknikpaikka pöytineen. Henkilöautolla voi periaatteessa ajaa saarella, mutta kannattaa suosiolla pysäköidä auto ja kiertää pikkukylä jalan.

Eipä Husøyn kylässä sinänsä mitään kovin ihmeellistä ole – paitsi ympäröivät maisemat – mutta hauska kuriositeetti on, että osa vanhemmista taloista on kiinnitetty kallioihin teräsvaijereilla. Taitaa olla tuulinen paikka!

Senjan parhaat vaellusreitit

Seglan huippu. Ylös kiivetään takapuolella olevaa loivempaa harjannetta pitkin. Senja, Norja. Kuva: Ville Palonen

Senja maisemia (etenkin saaren pohjoispuolella) hallitsevat näyttävät ja terävät vuoret, joiden korkein huippu kohoaa kilometrin korkeuteen. Saaren keskiosassa on pyöreämpää tunturiylänköä. Senjan parhaat maisemat löytyvät saaren pohjoisosasta Mefjord-vuonon ympäristöstä.

Senjan pohjoisrannikon vuonoista kohoaa suoraan kohti taivasta useita dramaattisen jyrkkiä huippuja, jotka ovat suorastaan törkeän komeita ja jylhiä. Monen huipun tuntumaan pääsee helposti kävellen parissa tunnissa – täältä löytyvät Senjan suosituimmat vaelluspolut.

Senjan ylivoimaisesti tunnetuin ja suosituin huippu on Segla. Vuori kohoaa vain 640 metriä merenpinnan yläpuolelle, mutta jyrkkien rinteiden ansiosta maisemat ovat todella ilmavat. Kiipeäminen ylös Seglan terävälle huipulle ja laskeutuminen alas kestää yhteensä noin neljä tuntia. Sateisella säällä reitti voi olla liukas, jolloin kiipeämistä ei suositella. Seglan reitti alkaa Fjordgårdin kylästä. Viereiselle huipulle, Hestenille, alkaa polku parin sadan metrin päästä.

Kesällä vilkkaimman turistisesongin aikaan Seglan maisemat eivät aina muistuta Instagramista tuttua ”syrjäistä Senjaa”, sillä suosituilla poluilla voi olla suorastaan ruuhkaa. Lähistön rauhallisempia huippuja – joiden laelta silti aukeaa upeita maisemia – ovat viereinen Barden ja vuonon toisella puolella oleva Keipen.

Samalta alueelta eli Senjan pohjoiskulmasta löytyy myös saaren korkein huippu, kilometrin korkuinen Breidtinden. Sillekin voi kiivetä päivässä, vaellus kestää 4-6 tuntia. Varoitus: tämä retki ei todellakaan sovi kaikille, sillä helpon alun jälkeen polku muuttuu jyrkäksi ja lopussa pitää jopa kiipeillä!

Hyvä tukikohta Seglan, Hestenin ja muiden Senjan suosituimpien huippujen valloittamiseen on tyylikäs Segla Bed & Go, jonka sijainti ei voisi olla parempi: paikka sijaitsee Fjordgårdin kylässä, aivan vaelluspolkujen lähtöpisteessä. Kylän toinen majatalo on siisti ja simppeli Fjordgård B.

Fjordgårdissa on myös yksityinen loma-asunto, jonka moderneihin makuuhuoneisiin mahtuu yöpymään isompikin kaveriporukka tai perhe, sekä varsin päheä Polar Panorama Lodge.

Suositeltava majoitus pohjoisrannikon maisemareitin varrella, lyhyen ajomatkan päässä Senjan parhaista vaelluspoluista, on Mefjord Brygge. Laadukkaan hotellin halvimmat huoneet ovat varsin pieniä, mutta aamiainen on erittäin monipuolinen; tarjolla mm. graavattua ruijanpallasta! Huoneiden ikkunoista näkee Seglan.

Segla vai Hesten?

Segla nähtynä Hestenin huipulta. Senja, Norja. Kuva: Ville Palonen

Valokuvaajille tiedoksi: parhaat maisemakuvat Seglasta otetaan viereisen Hestenin huipulta. Segla on varsin vaikuttava huippu mistä tahansa suunnasta katsottuna, mutta hurjimmillaan se on Hesteniltä nähtynä. Huippujen välissä on harjanne, jonka toinen reuna putoaa pystysuoraan satoja metrejä vuonoon – älä mene liian lähelle jyrkännettä tuulisella säällä! Suosittuja valokuvauspaikkoja Hestenin huipun lisäksi on alempana jyrkänteen reunalla.

Vaellus Hestenille on helpompi kuin Seglalle ja kestää kolmisen tuntia (meno-paluu). Tietysti huipulla kannattaa viettää aikaa, sillä maisemat ovat todella upeat: tämä on se Senjan kaikkein ikonisin postikorttimaisema, joka vetää turisteja puoleensa.

Polku Hestenille ei ole sama kuin Seglalle, mutta auto jätetään samalle parkkipaikalle. Molemmilla huipuilla ei voi käydä samalla kertaa – niiden välillä ei ole polkua, joten jos haluaa yhden päivän aikana käydä sekä Seglalla että Hestenillä, pitää kiertää parkkipaikan kautta.

Hestenille nousu kestää noin 1,5 tuntia. Alussa kuljetaan koivikossa, sitten lohkareikossa, ja aivan loppu on niin jyrkkää, että monessa kohtaa on käytettävä käsiä apuna. Tukevat vaelluskengät suojaavat parhaiten nilkkoja.

Hestenin huippuharjanteelta voi nousta viereiselle huipulle, Stavelitippenille, josta Seglan näkee eri kulmasta. Harjanteelta löytyy myös pari varsin seikkailullista telttapaikkaa. Vettä ei ole tarjolla, eli kaikki pitää kantaa mukana.

Valokuvaajan kannattaa huomioida sään lisäksi auringon suunta: Hesteniltä katsellaan Seglaa pohjoisesta päin, eli keskipäivällä vastavaloon. Parhaita valokuvaushetkiä kesällä ovat myöhäinen ilta ja aikainen aamu.

Itse kiipesin Hestenille aamuyöllä kaikenpeittävän pilven läpi, säätiedotukseen luottaen. Usko meinasi loppua kesken, kunnes Hestenin huippu näkyi vasta 200 metrin päästä. Tunnin odottelun jälkeen pilvet repesivät ja paljastivat Seglan pala kerrallaan, kunnes oli aika laskeutua alas auringonpaisteessa. Unohtumaton kokemus!

Vaeltaminen Ånderdalenin kansallispuistossa

Villi ja vapaa Senjan saari. Kuva: Ville Palonen

Jos Senjalla haluaa nauttia erämaan rauhasta, kannattaa pakata rinkka ja vaeltaa Ånderdalenin kansallispuistoon. Puisto sijaitsee saaren lounaisosassa, eli kaukana Senjan suosituimmista patikointipoluista. Ånderdalen on yllättävän laaja: pinta-alaa on kokonaiset 125 neliökilometriä, siis osapuilleen saman verran kuin Hossassa (ja yli tuplasti enemmän kuin Nuuksiossa).

Åndervatnet-järvelle voi tehdä päiväretkenkin – lähimmältä parkkipaikalta on kuuden kilometrin patikointimatka – mutta toki näin komeassa kansallispuistossa kannattaa tehdä ihan kunnollinen vaellus – tai ainakin kalastella parin päivän verran Åndervatnet-järven maisemissa!

Järven kaakkoiskulmassa odottaa viihtyisä Ånderbu-autiotupa, ja  kivenheiton päässä on vieläkin tunnelmallisempi yöpaikka: Åndergammen on kunnostettu kammi, joka ruohokattoineen on varsinainen perinnerakentamisen taidonnäyte.

Paras paikka aloittaa (ja lopettaa) vaellus Ånderdaleniin on Norwegian Wild. Paikasta löytyy sekä pieniä mökkejä että suuremmalle porukalle sopivia taloja.

Kalastaminen Senjalla

Senja on erittäin monipuolinen kalakohde. Tunturijärvillä ja puroissa elää taimenta, ja moneen mereen laskevaan jokeen (muun muassa Ånderelva) nousee kesäisin lohta ja meritaimenta. Kalastusluvat Senjan lohijoille ja sisävesille voi ostaa netistä. Päiväluvat lohijoille maksavat noin 15 euroa, ja lupa muille sisävesille saman verran.

Lue ohjeet Tromssan kalastuslupien ostamiseen: Kalastaminen Norjan tunturijärvillä.

Merellä kalastamiseen Norjassa ei vaadita lupia, ja siellä kalaa vasta onkin: turskaa, koljaa, seitiä ja kissakalaa. Jos on ekspertti (tai erittäin onnekas), saaliiksi voi saada jopa kalojen kuningattaren, valtavan kokoiseksi kasvavan ruijanpallaksen. Ja jos ei saa, niin ruijanpallakseen voi tutustua sille omistetussa museossa. Kveitmuseet sijaitsee aivan Senjan eteläkärjessä Skrolsvikan kylässä.

Veneitä ja kalastusvälineitä vuokraavia majapaikkoja ovat Mefjord Brygge ja Hamn i Senja. Kesällä kalastus on varsin suosittua, joten varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin – mieluiten muutama kuukausi ennen matkaa.

Lue lisää: Kalastaminen Norjassa

Senja syksyllä ja talvella

Vaikka Pohjois-Norja onkin parhaimmillaan kesällä, alue on mielettömän upea myös syksyllä ruskan aikaan. Senjan vaelluspolut ovat vielä kuljettavissa turvallisesti syyskuussa, jos keli vain on kohdallaan.

Eikä talvikaan ole hassumpi ajankohta matkalle. Golfvirran ansiosta Atlantin rannalla on selvästi lauhempaa kuin esimerkiksi paukkupakkasten kurittamassa Lapissa, ja Pohjois-Norja onkin erittäin suosittu paikka revontulien katseluun ja talviurheiluun. Senjan, Lyngenin ja Lofoottien vuoret tunnetaan ensiluokkaisina vapaalaskukohteina, joissa vaaditaan rautaista kuntoa: hiihtohissejä kun ei ole.

Katso alla olevalta videolta, miltä Senja näyttää talvella.

Matka Senjaan

Lyhin tie Suomesta Senjalle vie Kilpisjärven kautta. Kilpisjärveltä on Finnsnesiin noin 180 kilometriä (2,5 tuntia). Finnsnesistä on tunnin ajomatka Mefjord-vuonon jylhiin maisemiin. Finnsnesissä voi yöpyä Senja Hotellissa.

Senjan saarelle ajetaan yli kilometrin mittaista Gisundin siltaa pitkin. Ennen siltaa kannattaa poiketa mantereen puolella olevaan Finnsnesin pikkukaupunkiin, jonka supermarketissa on hyvä täydentää ruokavarastot ja huoltoasemalla tankata auto. Senjasta  löytyy kyllä polttoainetta ja pieniä ruokakauppoja, mutta mitään isompaa supermarkettia tai huoltoasemaa on turha etsiä.

Senjassa välimatkat on lyhyitä, mutta mutkaisten teiden vuoksi kannattaa varata paljon aikaa siirtymisiin. Teillä on paljon pimeitä tunneleita ja kapeita kohtia – välillä pitää jopa pysähtyä antamaan tietä vastaantulijalle. Kiirettä ei siis kannata pitää.

Lue lisää: Autolla Norjaan – vinkit ja kokemukset

Senjassa sää voi olla mitä tahansa: vain muutaman kilometrin päässä naapurivuonossa voi aurinko paistaa, vaikka tunnelin toisella puolella pilvet roikkuvat vuorenhuipuissa kuin märät rätit.

Senjan lautat

Miksi miettiä, kannattaako mieluummin mennä Senjalle vai Lofooteille? Moni matkailija käy samalla kertaa molemmissa, sillä lautalla pääsee todella kätevästi saarelta toiselle. Auton ja kahden matkustajan kanssa lippu maksaa noin 70 euroa.

Etelän suunnasta (Lofootit/Vesterålen) Andenesista lautta kulkee Senjan länsirannalle Gryllefjordiin. Pohjoisesta tultaessa laiva lähtee Brensholmenista, joka on vain muutaman kilometrin päässä hiekkarannoistaan tunnetusta Sommarøyn ihanasta pikkusaaresta.

Koska lauttalippuja ei voi varata etukäteen, sesonkiaikana satamaan kannattaa saapua jopa pari tuntia ennen lautan lähtöä. Muuten voi käydä kuten minulle: saavuin Gryllefjordiin jonon jatkoksi vain puoli tuntia ennen laivan lähtöä, eikä automme mahtunut kyytiin. Jouduimme siis odottamaan seuraavaa lauttaa neljä tuntia! Onneksi sataman vieressä oli kauppa ja yleinen vessa.

Lauttalippu maksetaan rahastajalle jonottaessa ennen laivaan ajamista.

Hurtigruten-risteily pysähtyy Finnsnesin satamassa matkalla Lofooteilta Tromssaan.

Senjan telttapaikat ja puskaparkit

Norjalainen akvaviitti kruunaa päivän. Pullon saa halvemmalla Alkosta kuin Vinmonopoletista. Kuva: Ville Palonen

Telttailu valtameren rannalla, ajopuista tehdyn nuotion liekkeihin tuijottaen, kruunaa kesäisen road tripin. Telttailu Senjassa ja muualla Pohjois-Norjan rannikolla on hauskaa myös siksi, ettei hyttysistä ole kiusaa samalla tavalla kuin sisämaassa tai vaikkapa Lapissa.

Norjassa pätevät samanlaiset jokaisenoikeudet kuin Suomessa: tilapäinen telttailu on sallittua, kunhan pysyy sopivan matkan päässä lähimmistä taloista. Nyrkkisääntönä voi pitää vähintään parin sadan metrin hajurakoa lähimpään asutukseen.

Pakkaa mukaan polttopuita, juomavettä ja lähtiessäsi vie pois kaikki roskat. Mikäli käyt puskapaskalla, kaiva ensin kuoppa – ja toimituksen jälkeen peitä se kunnolla.

Teltta kannattaa kiinnittää maahan tukevasti, sillä Norjan rannikolla voi tuulla todella navakasti. Itse olen telttaillut sellaisessa kesämyrskyssä, että yön aikana parista heikompilaatuisesta naapuriteltasta katkesivat tukikaaret.

Ikävä kyllä Senja ei ole aivan niin villi kuin voisi toivoa. Varsinkin pohjoisrannikon komeissa maisemissa kulkevan maantien varresta on turha kuvitella löytävänsä omaa autiorantaa. Kuten aiemmin kerroin, Ersfjord on hyvin suosittu ja tunnelma on kuin leirintäalueella, ja muutamalla muulla rannalla telttailu on erikseen kielletty kyltein. Näitä kieltoja kannattaa noudattaa, eikä ängetä väkisin kyläläisten ikkunoiden alle.

Asuntoautoille löytyy puskaparkkeja, mutta kesäsesongin aikaan turisteja on sen verran, ettei kaikille millään riitä tilaa. Suosittelen siis telttailemaan leirintäalueilla, joita löytyy muun muassa Torskenista (Senja Fjordcamp) ja Fjordbotnista (Fjordbotn Camping).

Lue lisää: Telttailu ja leirintäalueet Norjassa

Majoitus Senjan saarella

Jos loman pääosassa on patikointi, paras alue majoittua on Senjan pohjoisosassa olevan Mefjordin seutu. Läheltä löytyvät Senjan suosituimmat patikointireitit kuten Segla ja Hesten. Niitä lähinnä ovat Fjordgård, siisti ja simppeli majatalo, sekä tasokkaampi Segla Bed & Go.

Fjordgårdissa on myös yksityinen loma-asunto, jonka moderneihin makuuhuoneisiin mahtuu yöpymään isompikin kaveriporukka tai perhe, sekä varsin päheä Polar Panorama Lodge.

Toinen erinomaisella paikalla sijaitseva majoitus on Mefjord Brygge, jossa voi osallistua kalaretkelle tai vuonosafarille. Paikasta löytyy myös sauna.

Ersfjordin rannan läheltä löytyy suosittu ja suositeltava hotelli Skagi Senja, josta löytyy sekä hotellihuoneita että perheille sopivia erinomaisesti varusteltuja mökkejä.

Portti Ånderdalenin kansallispuistoon on Norwegian Wild. Paikasta löytyy sekä pieniä mökkejä että suuremmalle porukalle sopivia taloja.

Senjan parhaana pidetty lomakeskus on upella paikalla sijaitseva moderni Hamn i Senja, josta löytyy sekä hotellihuoneita että omalla keittiöllä varustettuja huoneistoja. Hotelli sopii erinomaisesti kalastus- ja patikointiretkien tukikohdaksi.

Senjan etelärannalla superlaadukas majapaikka on Senja Fjordhotell.

Katso tarjoukset Senjan hotelleihin ja majataloihin.

Lue lisää:

Lofootit-matkaopas

Tromssan saaret

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi