Oslon parhaat nähtävyydet

Oslon modernia arkkitehtuuria. Kuva: Jacek Dylag / Unsplash

Oslo hemmottelee historiasta ja kulttuurista kiinnostunutta matkailijaa. Norjan pääkaupungin maamerkkejä ovat keskiaikainen Akershusin linna, moderni oopperatalo ja Holmenkollenin mäkihyppytorni.

Oslosta löytyy maailmanluokan museoita – kruununjalokivinä Edward Munchin ”Huuto” ja Kon-Tiki -lautta – sekä laaja valikoima huippuravintoloita. 

Kaiken lisäksi Osloon on helppoa matkustaa vaikka viikonlopuksi – suora lento Helsingistä kestää vain puolitoista tuntia.

Tällä sivulla esitellään Oslon kiehtovimmat museot ja muut nähtävyydet, parhaat ravintolat ja suosituimmat hotellit.

Oslon parhaat museot

Oslo viikinkimuseo
Viikinkimuseo, Oslo. Kuva: Parry Suwanitch / Shutterstock

Viikinkilaivamuseo esittelee norjalaisia ​​viikinkiaikaisia ​​aluksia, joista osa on kaivettu esiin eri puolilta Norjaa löydetyistä viikinkihaudoista. Museon kohokohta on kolme alkuperäistä puista viikinkilaivaa: Oseberg, Tune ja Gokstad. Esillä on myös joitakin pienempiä aluksia ja muuta viikingeille kuulunutta esineistöä.

Kon-Tiki-museo kertoo Thor Heyerdahlin (1914-2022) tarinan. Norjalainen tutkimusmatkailija tunnetaan parhaiten purjehduksestaan ​​Tyynenmeren yli Kon-Tiki -lautalla. Museossa on esillä alkuperäinen balsapuusta rakennettu Kon-Tiki sekä muita Heyerdahlin tutkimusmatkoillaan käyttämiä varusteita ja aluksia – kuten papyruskaislasta valmistettu Ra II, jolla Heyerdahl purjehti Pohjois-Afrikasta Karibialle.

Vieressä sijaitseva kolmionmuotoinen Fram-museo kertoo tarinan Fram-aluksesta. Fram oli Frdtjof Nansenin käytössä Pohjoisella jäämerellä 1800-luvun lopussa, ja parikymmentä vuotta myöhemmin Roald Amundsen purjeti sillä Etelämantereelle vuosina 1910-1912. Fram-museo esittelee aluksen historiaa ja tutkimusmatkailijoiden elämää sen sisällä.

Munch-museo, Oslo. Kuva: Franz Wender / Unsplash

Oslossa pitää ehdottomasti poiketa katsomaan Norjan kuuluisinta taideteosta, joka on tietysti Edward Munchin ”Huuto”. Munch-museon (Munchmuseet) neljännessä kerroksessa on aina esillä yksi teoksen monista versioista; maalaus, piirros tai taidegrafiikka. Eri versioita vaihdellaan, sillä Munch teki kaikki versiot joko paperille tai pahville, eivätkä ne kestä altistumista ilmankosteudelle yhtä hyvin kuin monien muiden taiteilijoiden kankaalle tekemät öljyvärimaalaukset. ”Huudon” lisäksi Munch-museon kokoelmaan kuuluu yli 28 000 muuta maalausta ja piirustusta.

Kansallismuseosta löytyy taideteoksia keskiajalta nykypäivään. Museon kohokohtia ovat norjalaisten taiteilijoiden, kuten Adolph Tidemandin ja Hans Guden, maalaukset ja veistokset.

Astrup Fearnley -museo on yksi koko Scandinavian merkittävimmistä nykytaiteen museoista. Kokoelmista löytyy teoksia taidemaailman supertähdiltä kuten Cindy Sherman, Damien Hirst ja Jeff Koons.

Vigelandin patsaspuisto, Oslo. Kuva: Janko Ferlič / Unsplash

Vigelandin patsaspuisto eli Vigelandsparken on kesäisin suosittu piknik-paikka. Upeassa ja valtavan kokoisessa puistossa on esillä 212 kuvanveistäjä Gustav Vigelandin (1869-1943) tekemää patsasta.

Holmenkollenin hyppyrimäki, Oslo. Kuva: Stig Husby / Unsplash

Talviurheilukilpailuistaan kuuluisalla Holmenkollenilla on maailman vanhin hiihtomuseo ja mäkihyppytorni, jonka ylätasanteelta avautuu näkymä kaupungin yli Oslovuonolle asti. Mäkyhyppytornissa voi kuvitella, miltä mäkikotkista tuntuu juuri ennen hyppyä – tai kokeilla hyppäämistä itse! Vaijerihyppy ei ole halpaa huvia, mutta takuulla ikimuistoinen elämys.

Oslon linnat – Akershusin linnoitus ja Kuninkaanlinna

Akershusin linnoitus, Oslo. Kuva: Gunnar Ridderström / Unsplash

Akershusin linna (Akershus Festning)on yksi Norjan merkittävimmistä linnoituksista. Sitä alettiin rakentaa 1200-luvun lopulla, ja 1300-luvun alussa valmistunut linna muistuttaakin aikalaistaan Turun linnaaLinna on rakennettu keskustan lähellä sijaitsevalle niemelle, josta on henkeäsalpaavat näkymät Oslon satamaan.

Akershusin linnassa toimii Sotamuseo sekä toisen maailmansodan aikaisesta miehityksestä kertova Vastarintaliikkeen museo. Vaikka linnan sisäänpääsy onkin ilmainen, museoissa vieraileminen maksaa.

Oslon toinen komea linna, Kuninkaanlinna (Det Kongelige Slott), on Norjan hallitsijan virallinen asuinpaikka. Palatsi on rakennettu 1800-luvulla, ja se onkin kaunis esimerkki uusklassisesta arkkitehtuurista. Kuninkaanlinnassa voi vierailla kesäkuukaukausina.

Oslon oopperatalo

Oslon oopperatalo. Kuva: Vidar Nordli-Mathisen / Unsplash

Linnojen lisäksi Oslosta löytyy kiinnostavaa nykyarkkitehtuuria. Vuonna 2008 avattu Oslon oopperatalo nousee merestä kuin jäävuori, ja se on ehtinyt nousta myös ikoniseksi maamerkiksi.

Rakennus on valmistettu valkoisesta italialaisesta marmorista ja lasista, ja kuten jäävuoren olemukseen kuuluu, vain osa siitä on näkyvissä; sisätilat nimittäin jatkuvat syvälle merenpinnan alle.

Baletin ja oopperatalon lisäksi ohjelmistossa on vierailevia esiintyjiä ja jopa rock-konsertteja.

Oslon oopperatalon vieressä sijaitsee Thon Hotel Opera, moderni hotelli, jonka kattoterassilta on upeat näkymät.

Lasten kanssa Oslossa

TusenFryd on Norjan suurin huvipuisto, jonka laitteiden nimet kutkuttavat mielikuvitusta: Speed Monster, Super Splash, Thunder Coaster ja Space Shot – mikä mahtaakaan olla hurjin vekotin? Puistossa on myös Villille lännelle, viikingeille ja satuhahmoille omistetut alueet. Tusenfryd sijaitsee noin 20 kilometriä Oslon eteläpuolella.

BadeFryd on huvipuiston yhteydessä oleva vesipuisto.

Oslon matelijapuistossa voi ihmetellä erilaisia matelijoita, kuten kuristajakäärmeitä, kameleontteja, myrkkysammakoita ja kilpikonnia. Tiistaisin kello 17 on käärmeiden muiden eläinten ruokinta-aika.

Suomen Heurekaa vastaavassa Norjan tiede- ja tekniikkamuseossa on interaktiivisia näyttelyitä, joiden avulla lapset voivat oppia tieteestä ja teknologiasta käytännönläheisesti.

Kansainvälinen lasten taidemuseo esittelee lasten tekemiä taideteoksia. Jos tämä ei herätä perheen pienimpien inspiraatiota taiteiluun, niin ei sitten mikään!

Leos Lekeland on valtava sisäleikkipuisto, josta löytyy trampoliineja, labyrintteja  ja liukumäkiä.

Retket Oslosta

Oslon suosituimpiin retkiin kuuluu risteily sähköisellä katamaraanilla Oslonvuonossa.

Voit varata kätevästi netistä Oslon nähtävyyksien pääsyliput, kaupunkikierrokset ja muut aktiviteetit.

Oslon parhaat ravintolat – Michelinin tähdet tuikkivat!

Oslosta löytyy roppakaupalla ikimuistoisia ravintoloita – kunhan matkakassa on kohdillaan!

Maaemo (kyllä, nimi on suomea!) on kolmen Michelin-tähden ravintola, joka keskittyy uuteen pohjoismaiseen keittiöön. Ravintolassa on tarjolla sesonkien mukaan vaihtuva kiinteä menu, jossa käytetään vain parhaita paikallisesti tuotettuja raaka-aineita. Hinnat hirvittävät köyhää: illallinen viineineen maksaa useita satoja euroja.

Hieman halvemmalla pääsee varaamalla pöydän yhdellä Michelin-tähdellä palkitusta Kontrast-ravintolasta. Sekin tarjoaa modernia pohjoismaista ruokaa, jonka pääosassa ovat paikalliset raaka-aineet.

Myös historiallisessa rakennuksessa Oslon sydämessä sijaitseva Statholdergaarden on palkittu Michelin-tähdellä. Ravintolassa on tarjolla valikoima ranskalaisvaikutteisia ruokia ja laaja viinilista.

Hieman inhimillisempiä hintoja etsivän kannattaa tutustua Michelinin ”Bib Gourmand” -maininnan ansainneeseen Smalhans-kahvilaan. Kahvia ja kotitekoisia kakkuja aamuisin, sekä rajattu valikoima ruokia kuten keittoa ja hampurilaista lounasaikaan. Illallisella kiinteä menu, jonka pääosassa ovat rustiikkiset norjalaiset ruoat.

Oslon parhaat ruokatorit

Mathallen Oslo on kauppahalli, jossa on kahviloita, ruokapaikkoja ja Norjan pientuottajien tuotteita myyviä erikoisliikkeitä. Tarjolla on norjalaisten ruokien ja paikallisten pienpanimo-oluiden lisäksi kansainvälisiä herkkuja kuten kiinalaisia bao-nyyttejä, perulaista cevicheä ja baskimaan pinxtoja.

Vippa on Oslon satama-alueella sijaitseva ruokahalli, joka keskittyy lähiruokaan. Mutta mitä siitä saakaan loihdittua! Tarjolla on niin norjalaisia makkaroita kuin klassikkoannoksia Lähi-idän ja Aasian keittiöistä.

Matka Osloon

Norjan kansallispäivä 17. toukokuuta. Kuva: Gadiel Lazcano / Unsplash

Osloon on helppoa matkustaa: suora lento Helsingistä kestää vain puolitoista tuntia.

Omalla autolla Osloon ajaa Tukholman satamasta noin 7 tunnissa. Lue lisää: Omalla autolla Norjaan

Liikkuminen Oslossa

Oslossa voi liikkua bussilla, raitiovaunulla ja metrolla. Joukkoliikenne kattaa koko kaupungin ja lähialueet. Järjestelmää operoi Ruter.

Matkustamisen voi maksaa käyttämällä sähköistä Ruter-matkakorttia, jolle ladataan rahaa. Matkailijalle kätevämpi tapa on ostaa liput puhelimeen ladattavan Ruter-sovelluksen kautta.

Perinteisen joukkoliikenteen lisäksi Oslossa on myös Oslo Bysykkel -niminen kaupunkipyöräjärjestelmä, jonka avulla voi vuokrata polkupyöriä eri asemilla eri puolilla kaupunkia. Myös tämä toimii puhelinsovelluksen kautta.

Oslon hotellit

Onko Oslo kallis kaupunki? On, mutta hotellihuoneen voi saada myös kohtuullisella hinnalla esimerkiksi viihtyisästä First Hotel Millenniumista.

Saga Hotel Oslo on sangen tyylikäs hotelli, joka sijaitsee aivan Oslon keskustassa. Kahden hengen huoneen normaali hinta pyörii 150 euron tienoilla, ja sisältää loistavan aamiaisen.

Comfort Hotel Xpress Youngtorget sijaitsee erinomaisella paikalla Oslon sydämessä, kävelymatkan päässä Kansallismuseosta ja Oslon oopperatalosta.

Oslon oopperatalon vieressä on moderni Thon Hotel Opera, jonka kattoterassilta on upeat näkymät.

Grand Hotel Oslo on kaupungin sydämessä sijaitseva historiallinen hotelli, jossa on ylelliset huoneet, kylpylä ja Michelin-tähdellä palkittu ravintola.

Moderni Thon Hotel Rosenkrantz Oslo sijaitsee trendikkäällä Grünerløkan alueella. Hotellissa on tyylikkäät huoneet ja runsas buffetaamiainen.

Katso tarjoukset Oslon hotelleihin.

Lue lisää: Norjan parhaat matkakohteet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!