Pykeija – suomalainen kylä Norjassa

Pykeija on rakennettu kapealle kannakselle. Toisella puolella on suojainen satama-allas, toisella upea hiekkaranta. Kuva: Yaroslava Troynich

Pykeija (norjaksi Bugøynes) on pieni kalastajakylä Varanginvuonon etelärannalla. Pykeija tunnetaan valtavista kuningasravuista sekä asukkaiden suomalaisista juurista, ja paikka onkin suomalaisten suosima vierailukohde. Suomen rajalta Näätämöstä on Pykeijaan vain tunnin automatka hyväkuntoista tietä pitkin.

Pykeijan kveenikulttuuri

Suomalaisten keskuudessa Pykeija tunnetaan parhaiten kulttuuristaan. Suurin osa kylän 200 asukkaasta puhuu suomea – tai tarkemmin ottaen kveeniä, suomen kielen murretta. Tämä johtuu siitä, että suurin osa Pykeijan asukkaista on Suomen Lapista 1800-luvulla muuttaneiden siirtolaisten jälkeläisiä.

Pykeija oli eristynyt 1960-luvulle saakka, jolloin kylään saatiin maantieyhteys. Sitä ennen kaikki suuremmat kuljetukset tehtiin Varanginvuonon toiselta puolelta Vadsøsta, jonne on linnuntietä matkaa kymmenisen kilometriä.

Kuningasrapusafari Varanginvuonolla

Pykeija tunnetaan kuningasravuista ja kveenien kulttuurista. Kuva: Yaroslava Troynich

Neuvostoliitto siirsi kuningasrapuja (kamchatkanrapu) Tyynestä valtamerestä pohjoiseen Barentsinmereen 1960-luvulla. Pikku hiljaa kuningasravut ovat levinneet Norjan rannikkoa pitkin kohti länttä. Nykyään kuningasrapu on tärkeä kalastuskohde Varanginvuonon alueella. Ravut voivat kasvaa jopa yli kymmenkiloisiksi!

Turistikin voi osallistua kuningasrapusafarille mm. Vadsøssa ja Pykeijassa. Kuningasrapua voi maistaa myös Pykeijan kahvilassa. Kuningasravun kalastaminen omin päin on kiellettyä.

Kalastaminen Pykeijassa

Pykeijassa voi kalastaa hurjia merikissoja ja valtavia ruijanpaltaita. Kuva: Yaroslava Troynich

Merikaloja saa kalastaa ilman minkäänlaisia kalastuslupia. Pykeijassa on helppoa vuokrata pieni moottorivene, jolla jopa aloittelija uskaltaa lähteä kilometrin tai parin päähän hyvällä säällä. Kauemmas ei ole syytä ajella: Pykeijan lähivesistä nousee seitin, turskan ja koljan lisäksi myös hyvän kokoisia merikissoja ja jopa ruijanpaltaita! Jos haaveilet isoista kaloista, ota omat välineet mukaan.

Suomenkielisestä Happy Angler -verkkokaupasta löydät kaikki tarvittavat kalastusvälineet Norjan rannikolle.

Vuoden 2021 alusta lähtien merikaloja (turska, seiti, pallas jne) on saanut viedä ulos Norjasta ainoastaan, mikäli on kalastanut rekisteröidyn kalastusoperaattorin kanssa, eli esimerkiksi vuokrannut veneen rekisteröidystä majapaikasta. Kun vuokraat veneen, varmista että saat halutessasi todistuksen, jolla voit tuoda pakastetut kalafileet Suomeen.

Lue lisää: Kalastaminen Norjassa

Majoitus Pykeijassa

Pykeijan turistibisneksen puuhanainen on Elsa Haldorsen, joka vuokraa hiekkarannalla olevia yksinkertaisia mökkejä ja paria vanhaa taloa, joiden huoneet on kunnostettu. Vuodesta 2022 lähtien bisneksiä on pyörittänyt Elsan poika Pål. Firman nimi on Varanger Brygge.

Pykeija on suosittu turistikohde, ja se näkyy hinnoissa: pikkuruinen kahden hengen mökki (ilman omaa vessaa) maksaa yli 100 euroa! Samalla rahalla löytyy tsaokkaampaa majoitusta puolentoista tunnin automatkan päästä joko Vesisaaresta (Vadsø) tai Kirkkoniemestä (Kirkenes), jossa on muun muassa tuttu ja turvallinen Scandic-hotelli.

Penninvenyttäjän kannattaa pystyttää teltta Pykeijaan menevän kauniin tien varteen, josta löytyy monta hienoa telttapaikkaa.

Visiitti Pykeijaan huipentuu löylyttelyyn Elsan ja Pålin omistamassa Jäämeren Saunassa ja pulahtamiseen hyiseen mereen kauniilla hiekkarannalla.

Matka Pykeijaan

Inarista ajaa Näätämön rajanylityspaikan kautta Pykeijaan kolmessa tunnissa (215 km). Utsjoelta matkaa on 140 kilometriä. Pykeijasta on matkaa Venäjän rajalla olevaan Kirkkoniemeen noin sata kilometriä ja Suomen rajalle Näätämöön 70 kilometriä.

Pykeijaan kannattaa ottaa matkalukemiseksi elämäkerta Pykeijan Elsa, joka kertoo kylän puuhanaisen kiehtovan tarinan.

Lue lisää:

Autolla Norjaan

Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet

Norja – vinkit ja kokemukset

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!