Norjan parhaat matkakohteet

Norja Preikestolen kalliokieleke
Preikestolen on yksi Norjan huimista luonnonihmeistä. Kuva: Adalbert Dragon / Shutterstock

Norja on luonnonihmeiden maa, jonka vuonoissa vuoret ja meri kohtaavat kauniimmin kuin missään muualla maailmassa. Norjan maisemien kauneutta on mahdoton pukea sanoiksi: se on koettava. Luonnon lisäksi Norjassa voi tutustua viikinkien perintöön ja maagisen kauniisiin puukirkkoihin.

Tässä oppaassa esitellään Norjan kiinnostavimmat kaupungit ja komeimmat maisemat järjestyksessä etelästä (Oslo) pohjoiseen (Pykeija). Pohjois-Norjasta kerrotaan tarkemmin sivulla Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet, käytännön vinkkejä autoreissuun Norjassa annetaan sivulla Autolla Norjaan.

Oslo – yhtä Huutoa ja viikinkiveneitä

Norja oslo viikinkimuseo
Viikinkimuseo, Oslo. Kuva: Parry Suwanitch / Shutterstock

Osloon kannattaa matkustaa jo Edvard Munchin maalausten perässä. Munchin kuuluisimman maalauksen, Huuto, versioita on esillä niin Oslon Munch-museossa kuin Norjan kansallismuseossa (Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design), joka koostuu useista aiemmin itsenäisistä museoista kuten kansallisgalleria, taideteollinen museo ja arkkitehtuurimuseo.

Oslon Viikinkilaivojen museossa (Vikingskipshuset) on kaksi hyvin säilynyttä, hautakummuista löytynyttä viikinkivenettä, Osebergin laiva ja Gokstadin laiva.

Oslon nähtävyyksiin kuuluu myös yksi maailman kauneimmista patsaspuistoista, Vigelandsparken. Puistossa on esillä 212 kuvanveistäjä Gustav Vigelandin (1869-1943) tekemää patsasta, ja se on kesäisin suosittu piknik-paikka.

Entä onko Oslo kallis kaupunki? On, mutta hotellihuoneen voi saada myös kohtuullisella hinnalla: esimerkiksi viihtyisästä First Hotel Millenniumista huoneen voi saada edullisimmillaan noin sadalla eurolla.

Saga Hotel Oslo on sangen tyylikäs hotelli, joka sijaitsee aivan Oslon keskustassa. Kahden hengen huoneen normaali hinta pyörii 150 euron tienoilla, ja sisältää loistavan aamiaisen.

Oslon suosituimpiin retkiin kuuluu risteily sähköisellä katamaraanilla Oslonvuonossa. Voit varata kätevästi netistä Oslon nähtävyyksien pääsyliput, kaupunkikierrokset ja muut aktiviteetit.

Lue lisää: Oslon parhaat nähtävyydet

Heddalin sauvakirkko – kirkko kuin satukirjan sivuilta

Norja Heddalin sauvakirkko
Heddalin sauvakirkko. Kuva: RPBaiao / Shutterstock

Jos Disneyn tunnuksena oleva Ruususen linna olisi tehty puusta, se näyttäisi tältä. Heddal on suurin ja kaunein Norjan komeista, puisista sauvakirkoista. 1200-luvulla rakennettu Heddal on ensi silmäyksellä nähtynä pienempi kuin valokuvien perusteella luulisi, mutta siitä huolimatta erittäin vaikuttava ilmestys.

Sisällä oppaat esittelevät auliisti kirkon yksityiskohtia, kuten suojelevia lohikäärmeitä esittäviä kaiverruksia. Pylväisiin on veistetty vanhoja jumalia, jotka alttaria lähemmäs tultaessa muuttuvat ilmeiltään suopeammiksi uudelle kristittyjen jumalalle. Kirkkosalia kiertävällä ulkokehällä on seinään kaiverrettuja ikivanhoja riimuja.

Lippuja (noin 10e) myy kirkon vieressä oleva entinen navettarakennus, jossa toimivat kahvila ja kirkon rakentamista ja entisöintiä esittelevä museo. Heddalin sauvakirkko on päivittäin auki klo 10-16.

Heddalin sauvakirkkoa lähin majapaikka on Notodden Hotel, josta on kirkolle vain muutaman kilometrin matka. Toinen suositeltava majapaikka 15 kilometrin päässä aivan valtatien varrella oleva Løvheim Gjestehus, jossa on siistit huoneet ja runsas aamiainen.

Paikka on sopiva pysähdys automatkalla Norjan länsirannikolle, sillä tänne ajaa Tukholmasta noin kahdeksan tuntia. Osloon on parin tunnin automatka.

Norjan toinen kuuluisa sauvakirkko on Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu, viikinkiaihein koristeltu Urnesin sauvakirkko 1100-luvulta.

Preikestolen – Norjan huikein näköalapaikka

Norja Preikestolen
Preikestolen ei sovi korkean paikan kammoisille. Kuva: Yu Xichao / Shutterstock

Preikestolen, ”Saarnastuoli”, on dramaattinen, 600 metriä korkea kalliojyrkänne, joka laskee pystysuorana mereen Lysevuonon rannalla. Jyrkänteen laki on tasainen, ja sen reuna Norjan suosituimpia selfie-kuvien paikkoja. Preikestoleniin kiivetään neljän kilometrin mittaista vaelluspolkua pitkin.

Paras majapaikka Preikestolenin valloittajille on Preikestolen BaseCamp, jonka pihasta vaelluspolku alkaa.

Toinen kuuluisa kieleke Lysevuonon rannalla on Kjerag, jolta on tuhannen metrin pudotus mereen. Kjerag onkin suosittu base-hyppääjien kohde. Kielekkeen luona on kallioiden väliin kiilautunut Kjeragbolten-kivi, joka on sekin mahtava paikka ottaa selfie-kuva.

Preikestolen sijaitsee alle tunnin automatkan päässä Stavangerista.

Norjan öljypääkaupunki Stavanger

Norja Stavangerin miekat
Stavangerin miekat. Kuva: Giuseppe Milo, Flickr CC

Etelä-Norjassa meren rannalla sijaitsevassa Stavanger on Norjan öljypääkaupunki, ja siellä sanotaan asuvan Norjan rikkaimmat ihmiset.

Norjan kolmanneksi suurimman kaupungin keskustaa koristavat kauniit, vanhat korttelistot ja maan vanhin katedraali. Ydinkeskustassa on ainoastaan kävelykatuja, ja valkeista puutaloista joka toisessa tuntuu olevan ravintola. Myös katutaidetta ja komeita muraaleja riittää.

Aivan vanhankaupungin vieressä on satama, jossa sijaitseva Öljymuseo on tehty muistuttamaan öljynporauslauttaa. Sisällä esitellään Norjan öljynetsinnän historiaa, öljynporauksen laitteistoa vuosikymmenten varrelta, onnettomuuksia ja turvajärjestelyjä, öljyn vaikutusta yhteiskunnalle ja ilmastonmuutoksen tuomia haasteita. Propagandaa – mutta erittäin laadukkaasti ja viihdyttävästi tehtynä!

Vaikka norjalaisten ravintoloiden hinnat saattavat hirvittää, kannattaa ehdottomasti poiketa niinikään satamassa sijaitsevaan entiseen kauppahalliin, jossa toimiva Fisketorget-ravintola tarjoaa koko Norjan parhaan kalakeiton.

Keskustan ulkopuolella kohoaa Stavangerin komea miekkamonumentti, Sverd i fjell (Miekat kivessä). Se muistuttaa vuonna 872 käydystä Hafrsfjordin taistelusta, jossa viikinkikuningas Harald Kaunotukka yhdisti norjalaiset yhdeksi kuningaskunnaksi. Haraldia pidetään Norjan ensimmäisenä kuninkaana.

Stavangerissa kannattaa ehdottomasti yöpyä vanhassakaupungissa (tai kävelymatkan päässä siitä). Hyviä valintoja ovat sataman puolella sijaitseva Skagen Brygge sekä historiaa huokuva Hotel Victoria.

Katso tarjoukset Stavangerin majoitukseen.

Bergen, Norjan Turku

Norja Bergen
Bergen, Norja. Kuva: Tatyana Vyc / Shutterstock

Seitsemän vuoren ympäröimä Bergen tunnetaan komeista vuonomaisemistaan ja värikkäästä vanhastakaupungistaan. Atlantin rannikolla sijaitseva Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki, josta tulee mieleen Turku: Bergen on tunnelmallinen ja eläväinen entinen pääkaupunki, jossa riittää niin kulttuuria kuin hyviä ravintoloitakin.

Bergen on historiallinen hansakaupunki, jossa näkee edelleen pitkät perinteet merenkulun keskuksena. Bergenin tunnetuin nähtävyys on Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva satama-alue, Bryggen. Tunnelmallisen vanhankaupungin värikkäiden makasiinirakennusten lisäksi Bergenissä on monta laadukasta museota kuten KODE 3, josta löytyy ainutlaatuinen kokoelma taidemaalari Edvard Munchin teoksia. Muita nähtävyyksiä ovat kaupunkia ympäröivät vuoret, joiden huipulle pääsee köysiradan kyydissä – sekä tietysti kiehtova kalatori.

Netistä voi varata etukäteen Bergenin museoiden pääsyliput, opastetut kaupunkikierrokset ja vuonoristeilyt.

Lue lisää: Bergen – tunnelmallinen pieni suurkaupunki

Eräs Bergenin tunnelmallisimmista majapaikoista on Det Hanseatiske Hotel. Boutique-hotellin huoneet on sisutettu erittäin tyylikkäästi, ja sijainti satamassa on vertaansa vailla. Skuteviken Apartments Anno 1790 puolestaan on ihastuttavan tunnelmallisella puutaloalueella sijaitseva wanhan ajan ”huoneistohotelli”.

Katso tarjoukset Bergenin hotelleihin.

Vøringsfossen – Norjan kuuluisin vesiputous

Norja Vøringfossen vesiputous
Vøringfossen on Norjan kuuluisin vesiputous. Kuva: Alena Stalmashonak / Shutterstock

180 metriä korkea Vøringsfossen on Norjan kuuluisin – ja suosituin – vesiputous. Vøringsfossen virtaa komean Måbødalenin kanjonin läpi, ja sijaitsee kätevästi lähellä Oslon ja Bergenin välillä kulkevaa maantietä.

Lähellä olevasta Eidfjordista löytyy useita majoitusvaihtoehtoja leirintäalueesta hotelliin.

Geiranger ja Nærøyfjord, Norjan kuuluisimmat vuonot

Norja geiranger vuono
Geiranger on Norjan kuuluisin vuono. Kuva: Maxim Grohotov / Shutterstock

Norjan suurimman vuonon, Sognevuonon, sivuhaara Nærøyfjord sekä sata kilometriä pohjoisemmassa oleva Geiranger ovat Norjan kuuluisimmat vuonot. Molemmat ovat Unescon maailmanperintökohteita. Varaudu henkeäsalpaavan kauniisiin maisemiin!

Geiranger on perinteikästä matkailualuetta. Vuonon pohjukassa oleva Geirangerin kylä on Hurtigruten-laivareitin ja monen luksusristeilijän vakiopysäkki, joten palvelut ovat varsin kattavat kylän pieneen kokoon nähden.

Kylästä löytyy majapaikkoja laidasta laitaan. Päheintä päätä edustaa vuonon pohjukassa sijaitseva Hotel Union, neljän tähden kylpylähotelli, jonka altaista ja ravintolasta avautuu käsittämätön maisema. Vaan eipä sille maisemien suhteen häviä ylempänä vuorenrinteellä oleva Hotel Utsikten.

Hintahaitarin toisesta päästä löytyy leirintäalueita, joista voi vuokrata myös pienen mökin. Yksi upeimmista mökkimajoituksista on koko perheelle sopiva Westerås Gard, toinen kehuttu on neulansilmätien juurella oleva Grande Hytteutleige og Camping.

Katso tarjoukset Geirangerin alueen hotelleihin ja majoitukseen.

Lue lisää: Geiranger – Norjan kuuluisin vuono

Ålesund, Norjan jugendkaupunki

Norja Ålesund
Ålesund, Norja. Kuva: Rudy Balasko / Shutterstock

Harva tietää, että Norjasta löytyy yksi maailman yhtenäisimmistä jugendkaupungeista. Bergenin pohjoispuolella, kauniissa merimaisemissa sijaitseva Ålesund paloi maan tasalle tammikuussa 1904, ja kaupunki rakennettiin uudelleen jugendin, aikakauden trendikkäimmän tyylin mukaan.

Jugendin ystävät pääsevät asumaan ”jugendlinnoissa”, joista tunnelmallisin on kaupungin vanhin hotelli, Hotel 1904. Toinen erinomainen majapaikka on aivan Ålesundin keskustassa sijaitseva Brosundet.

Ålesundiin on Geirangerista kahden ja puolen tunnin ajomatka.

Røros, Norjan kaunein pikkukaupunki

Norja Røros kylä
Røros on historiallinen kaivoskaupunki. Kuva: Roland Magnusson / Shutterstock

Söpöjen vanhojen talojen Røros on paitsi Norjan kauneimmaksi kehuttu pikkukaupunki, myös yksi kylmimmistä. Talven pakkasennätys on –50,4 Celsiusta vuodelta 1904. Alkujaan kuparikaivoskaupunkina menestynyt kylä on nykyisin taiteilijoiden ja käsityöläisten suosiossa. Røros on Unescon maailmanperintökohde.

Koska Røros sijaitsee syrjässä, sisämaassa lähellä Ruotsin rajaa, kannattaa kylässä yöpyä jotta ehtii tutustua paikkaan kunnolla. Onneksi ihastuttavasta kylästä löytyy myös ihastuttava hotelli: Erzscheidergarden on monen suosikkimajapaikkoja koko Norjassa.

Hiihdonystävät voivat poiketa Rørosista läheiseen Dalsbygdaan katsomaan, miten pienestä käpykylästä on kotoisin mestarihiihtäjä Therese Johaug. Paikallisesta apteekista kannattaa tuskin kysellä voidetta nimeltä Trofodermin, josta Johaug kärähti dopingtesteissä.

Pyhän Olavin tie – pyhiinvaellus viikinkikuninkaan haudalle

Pohjoismaiden tärkein pyhiinvaellusreitti Pyhän Olavin tie kulkee Oslosta järvimaisemien, ikimetsien ja karujen ylänköjen kautta Trondheimiin. Matkaa kertyy 640 kilometriä ja se kestää 3-4 viikkoa.

Pyhä Olavi oli säälimätön viikinkikuningas, joka käännytti norjalaiset kristinuskoon vaikka väkisin. Hänet on haudattu Trondheimin Nidarosin tuomiokirkkoon, maailman pohjoisimpaan keskiaikaiseen katedraaliin.

Hurtigruten-risteilyt

norja hurtigruten risteily laiva
Hurtigruten-laivareitti kulkee Bergenin ja Kirkkoniemen välillä. Kuva: Anibal Trejo / Shutterstock

Hurtigruten eli ”Nopea reitti” on lauttareitti joka yhdistää Norjan rannikkokaupunkeja ja -kyliä. Reitti avattiin lyhyemmässä muodossaan jo 1893, ja nykyisin se ulottuu yli 2000 kilometrin matkalla Bergenistä Kirkkoniemeen. Koko matka kestää kuusi päivää. Reitin kohokohtia ovat Geirangerinvuono ja Lofootit.

Hurtigrutenista on tullut suosittu risteilyreitti, mutta laivoja käytetään edelleen myös tavaroiden (ja autoilevien turistien) kuljettamiseen. Kyytiin ja pois voi hypätä missä tahansa reitin 35 pysähdyspaikassa. Laivat liikennöivät vuoden ympäri.

Lue lisää: Hurtigruten – maailman kaunein risteily

Toinen Norjan rannikolla elämysristeilyjä tekevä yritys on Havila Voyages, jolla on useita lähtöjä viikossa Bergenin ja Kirkkoniemen välillä. Havilan risteilyihin kuuluu hytin lisäksi aamiainen, lounas ja päivällinen sekä saunojen ja porealtaiden käyttö.

Suomessa molempien firmojen risteilymatkoja myy Matkapojat.

Helgeland – maisemareitti Norjan rannikolla

norja helgeland rannikko
Helgelandskystenin maisemat ovat parhaimmillaan Aldran saaren tienoilla. Kuva: Ville Palonen

Pohjois-Norjassa sijaitseva Helgelandin rannikko on upea autoreissun kohde – alue vetää vertoja vuoristoiselle Lofoottien saaristolle ja pohjoisen karunkauniille Finnmarkin läänille. Helgelandiksi kutsutaan Nordlandin läänin sitä osaa, joka on Napapiirin eteläpuolella.

Helgelandin rannikolla mutkittelee maantie 17, jota pitkin kulkee Norjan kansallinen matkailureitti Helgelandskysten. Se alkaa pohjoisesta Bodøn seudulta ja kulkee vuonojen rantoja pitkin yli 400 kilometrin matkan etelään. Helgelandskystenin ajaminen kestää vähintään kaksi päivää, sillä matkan varrella on kuusi lauttamatkaa.

Automatkan aikana ihaillaan kalastajakyliä, hiekkarantoja, vuoristoisia maisemia, Norjan toiseksi suurinta jäätikköä Svartisenia sekä Torghatten-vuorta, jonka keskellä on reikä!

Lue lisää: Helgelandskysten – upea autoilureitti Norjan rannikolla

Salten – autiorantoja ja maailman voimakkain vuorovesivirta Saltstraumen

norja saltstraumen hiekkaranta
Langsand on kahden kilometrin pituinen autio hiekkaranta. Kuva: Ville Palonen

Salten, Lofoottien saariston ja Helgelandin rannikon välissä oleva rannikkokaistale, on yksi Norjan parhaista kohteista autoreissulle. Alueen vetonaula on upea luonto: Saltenista löytyy autioita hiekkarantoja, lumihuippuisia vuoria ja maailman voimakkain vuorovesivirta Saltstraumen.

Valtavina pyörteinä kieuhuva vuorovesivirta houkuttelee kalaparvia paikalle aina nousuveden aikaan, joten Saltstraumen onkin yksi koko Norjan parhaista rantakalastuspaikoista.

Lue lisää: Kalastaminen Norjassa

Saltenin suurin kaupunki on Bodø, jossa oman kokemuksen perusteella passeli yöpaikka on Scandic Bodø. Hotellin sängyt ovat pehmeitä ja buffet-aamiainen runsas. Saltstraumenin salmen äärellä erinomainen majapaikka on Saltstraumen Hotel, jolla on myös mökkimajoitusta.

Finnair lentää suoraan Bodøøn. Reitti avattiin toukokuussa 2023.

Lue lisää: Bodø, Saltstraumen ja Saltenin autiorannat

Lofootit – Norjan kaunein matkakohde

norja lofootit
Lofooteilla vuoret nousevat lähes suoraan merestä. Kuva: Ville Palonen

Luoteis-Norjan rannikolla sijaitseva Lofoottien saariryhmä on huikea paikka: alppimaisen terävät vuoret kohoavat suoraan merestä, kapeissa vuonoissa ui hylkeitä ja miekkavalaita, ja jääkylmä vuorovesi huuhtoo loputtoman pitkiä hiekkarantoja.

Luoteis-Norjan rannikolla sijaitseva Lofoottien saariryhmä on parhaimmillaan kesäisellä autoreissulla. Saariston vetonaula on suorastaan henkeäsalpaavat maisemat, joihin tutustuu parhaiten suuntaamalla jollekin lukemattomista vaelluspoluista. Suosituimpien huippujen päällä oleville näköalapaikoille kiipeää helposti parissa tunnissa.

Loman Lofooteilla kruunaa yöpyminen perinteisessä kalastajan mökissä eli rørbuerissa. Niistä kehutuimpia ovat Å-Hamna Rorbuer, Å Rorbuer ja Reine Rorbuer. Myös Ballstadissa sijaitseva Sjøstrand Rorbuer on erinomainen vaihtoehto; omistaja, ammattikalastaja Børje Iversen, järjestää kesäisin kalareissuja kahdesti päivässä.

Vertaa majoituksen hintoja Lofooteilla.

Paras tapa matkustaa Lofooteille on oma auto. Helsingistä matkaa on noin 1500 kilometriä. Reitti kulkee Tornion, Kiirunan ja Narvikin kautta.

Lue lisää: Lofootit-matkaopas

Andenesin valassafarit

lofootit valas kaskelotti
Kaskelotti sukeltaa Andenesin lähellä. Kuva: Kjersti Joergensen / Shutterstock

Lofoottien vieressä oleva Vesterålen (joka usein mielletään kuuluvaksi Lofootteihin) on Norjan parhaita paikkoja lähteä valassafarille. Suosituin vallassafarien lähtöpaikka on pohjoinen Andenesin pikkukaupunki. Valaiden näkeminen on niin yleistä, että Hvalsafari-yritys antaa retkilleen valastakuun: jos valaita ei näe, saa uuden yrityksen ilmaiseksi. Andenesin vesillä viihtyy esimerkiksi kaskelotteja, ryhävalaita ja miekkavalaita.

Kristina Apartment & Alma House vuokraa Andenesin keskustassa kiiteltyjä lomahuoneistoja, joissa majoittuu kerralla koko perhe tai kaveriporukka. Edullisempi majapaikka on erinomainen Andenes Camping.

Lue lisää: Valassafari Lofooteilla

Senja – vaihtoehto Lofooteille

Segla nähtynä Hestenin huipulta. Senja, Norja. Kuva: Ville Palonen

Lofoottien ja Tromssan välissä sijaitseva Senja, Norjan rannikon toiseksi suurin saari, vetää kauneudessaan vertoja Lofooteille. Senja onkin erinomainen lomakohde sellaiselle matkailijalle, joka nauttii jyrkistä vaelluspoluista ja simppelistä ulkoilmaelämästä. Tai pelkästään maisemien katselusta; vain sadan kilometrin mittaisen Norwegian Scenic Route Senjan varrella on niin paljon nähtävää, ettei sitä kannata ajaa yhdessä päivässä. Saaren pohjoisosan halki kiemurteleva rantatie kulkee terävien vuorten välissä, ja välillä sukelletaan tunneliin tai kiivetään neulansilmämutkien kautta tunturiylängölle.

Senjaan pääsee mantereelta siltaa pitkin – tai lautalla Lofoottien tai Tromssan suunnista. Saaren parhaana pidetty majoitus on upella paikalla sijaitseva moderni Hamn i Senja, josta löytyy sekä hotellihuoneita että omalla keittiöllä varustettuja huoneistoja. Hotelli sopii erinomaisesti kalastus- ja patikointiretkien tukikohdaksi.

Senjan suosituimmille patikointipoluille – Seglalle ja Hestenille – suuntaavan kannattaa yöpyä tasokkaassa Segla Bed & Go -majatalossa tai erinomaisessa Mefjord Brygge-hotellissa, josta löytyy myös sauna.

Lue lisää: Senja – vaihtoehto Lofooteille

Tromssa – Pohjolan Pariisi

Pohjolan Pariisi, Jäämeren portti – Tromssalla on monta osuvaa lempinimeä. 70 000 asukkaan Tromssa on pohjoismaiden suurin Napapiirin pohjoispuolella oleva kaupunki. Tromssan nähtävyyksiä ovat Jäämerenkatedraali ja vaikuttavan moderni Tromssan kirjasto. Parhaat maisemat avautuvat Fjellheisen-köysiradan näköalapaikalta 421 metrin korkeudesta. Lapsiperheiden kannattaa poiketa Polaria-akvaarioon katsomaan pohjoisten merten kaloja ja hylkeitä.

Tromssan paras hotellidiili on Comfort Hotel Xpress Tromso. Paikka muistuttaa kotimaista Omenahotellia: palvelut on karsittu minimiin, ja siksi hintakin on edullinen kaupungin muihin hotelleihin verrattuna. Tasokkaampaa majoitusta löytyy tavallista Scandicia tyylikkäämmästä Scandic Ishavshotelista ja Clarion Collection Hotel Aurorasta, jonka katolla voi köllötellä poreammeessa.

Tromssan saaret

Sommarøyn saarelta löytyy kauniita autioita hiekkarantoja. Kuva: Ville Palonen

Tromssan lääni on vuoristoista seutua, jonka vetonauloja ovat hengästyttävän upeat luontokohteet. Tromssan kaupungin suurehkot naapurisaaret Kvaløya ja Ringvassøya vetävät vertoja jopa Lofooteille!

Eräs alueen tunnetuimmista ja suosituimmista lomakohteista on Sommarøy, jossa kauniita hiekkarantoja tuntuu olevan joka puolella, ja vuonojen vastarannalla kohoavat Kvaløyan ja Senjan terävät huiput. Pakko myöntää: Sommarøy on hävyttömän romanttinen paikka!

Sommarøyssa voi yöpyä tasokkaassa Sommarøy Arctic Hotellissa, jonka palveluihin kuuluvat muun muassa sauna (avoin myös vieraille) ja ulkoporealtaat. Hotelli järjestää kalastusretkiä ja valassafareita.

Lue lisää: Tromssan saaret: Kvaløya, Ringvassøya ja Sommarøy

Lyngen – Pohjois-Norjan Alpit

Lyngen, Pohjois-Norja. Kuva: Ville Palonen

Lyngenin pitkulaista niemimaata hallitsee lähes kahden kilometrin korkeuteen kohoava vuoristo, Lyngenin Alpit. Lyngenin villi luonto tarjoaa huikean määrän ulkoilumahdollisuuksia: kesällä vuoristossa voi vaeltaa ja maastopyöräillä, talvella lasketella ja jääkiipeillä. Lyngenissä voi vierailla myös maailman pohjoisimmassa viskitislaamossa.

Lyngenissä erittäin kehuttu majapaikka on vapaalaskijoiden ja kiipeilijöiden suosima Magic Mountain Lodge. Toinen hyvä majapaikka on edullinen Svensby Turcenter -leirintäalue, jossa on myös vuokramökkejä.

Lyngenvuonon itäpuolella Pohjois-Euroopan syvin kanjoni Gorsa, jota pääsee ihailemaan huimaavan korkealta Gorsabrua-sillalta. Kävelymatkaa parkkipaikalta on alle kaksi kilometriä. Perillä näkymä on huikea: aivan sillan vieressä alas 150 metrin syvyiseen kapeaan kanjoniin syöksyy kohiseva vesiputous. Kanjonin pohjaa ei näy, sillä sen peittää vesimassojen nostama sumupilvi.

Toinen suosittu vesiputous – tosin paljon pienempi – on Kilpisjärven ja Skibotnin välissä oleva Rovijokfossen.

Lue lisää: Lyngen – Pohjois-Norjan Alpit

Finnmark – villeintä Norjaa

norja finnmark alta joki kanjoni
Alta-joen kanjoni. Kuva: Drima Film / Shutterstock

Ruija (norjaksi Finnmark) on Norjan pohjoisin osa, joka ulottuu karkeasti ottaen Suomineidon käsivarren kohdalta Venäjän rajaan asti. Alue on villeintä Norjaa parhaimmillaan: jylhiä vuonoja, tuulisia tunturiylänköjä, ja kohisevia lohijokia.

Finnmarkin maisemista nauttii parhaiten asuntoauton tai teltan kanssa: syrjäisten vuonojen rannoilta löytyy jokaiselle oma leiripaikka, jossa nuotion voi sytyttää Jäämeren rantaan huuhtomista ajopuista. Tämä ”Norjan Lappi” vetää puoleensa varsinkin suomalaisia kalamiehiä. Isoista lohijoista kuuluisimpia ovat Alattionjoki (Altaelva) ja Lakselva. Pienempiä lohijokia löytyy vaikka kuinka monta.

Altan kanjoni on suosittu päiväpatikoinnin kohde.

Villin luonnon lisäksi Ruijan suosituimpia nähtävyyksiä ovat Nordkapp (manner-Euroopan pohjoisin maanteitse saavutettava paikka) sekä Pykeija, Varanginvuonon rannalla sijaitseva pieni kalastajakylä, joka tunnetaan valtavista kuningasravuista sekä asukkaiden suomalaisista juurista.

Varanginvuonon pohjoisrannalla nähtävyyksiä ovat Steilnesetin noitamonumentti eli Heksemonument sekä Norjan itäisin saari Hornøya, joka on lintubongareiden paratiisi. Saarella pesii kymmeniätuhansia merilintuja.

Lue lisää: Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet

Huippuvuoret – jääkarhujen valtakunta

huippuvuoret jääkarhu syömässä
Huippuvuorilla voi kohdata jääkarhun. Kuva: Ondrej Prosicky / Shutterstock

Norjan Huippuvuoret on maailman paras paikka nähdä jääkarhuja. Jään ja lumen peittämässä saaristossa asuu jääkarhuja arviolta 3000 yksilöä – suunnilleen saman verran kuin ihmisiä. Järjestyssääntö määrää, että taajaman ulkopuolella liikkuessa pitää aina kantaa mukanaan kivääriä.

Norjan nähtävyydet kartalla

Norjan matkakohteiden sijainnit näet kätevästi täältä: Norjan kartta.

Norjan vinkit

Tarvitaanko Norjassa käteistä? Voiko Norjaan matkustaa ilman passia? Mistä saa ostettua kalastusluvat? Kuinka autolautan lippu ostetaan, entä missä kannattaa telttailla? Vastaus näihin kysymyksiin selviää täältä: Norja – vinkit ja kokemukset

Matkat Norjaan

Helsingistä pääsee suoralla lennolla Osloon, Bergeniin ja Tromssaan.

Kannattaa katsoa myös hotellinvarauspalveluiden hotellitarjoukset Norjaan – saatat löytää yllättävänkin edullisen majoituksen.

Autolla Norjaan

Hintatasoltaan Norja on maailman kalleimpia maita, mutta kustannukset laskevat luonnon keskellä matkaillessa ja telttaillessa – tai jos tekee road tripin omalla autolla.

Meidän suosituksemme on matkustaa autojunalla Etelä-Suomesta Rovaniemelle tai Kolariin, ettei tarvitse ajaa Suomen halki ainakaan molempiin suuntiin.

Jos suunnittelet matkaa Norjaan omalla autolla, tutustu valokuvaaja Ville Palosen kokemuksiin autoilusta Norjassa. Löydät vinkkejä autojunaan sekä tietoa muun muassa tietullien ja lauttojen maksamisesta, tullirajoituksista, tarvittavista matkustusdokumenteista, sääoloista ja Norjan maanteiden taukopaikoista.

Lue lisää: Omalla autolla Norjaan – vinkit ja kokemukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi