Kalastaminen Lofooteilla – vinkit kalareissulle

Muutaman kilon painoinen seiti saa hymyn huulille. Kuva: Ville Palonen

Lofoottien kalaretket ovat hinta–laatusuhteeltaan erinomaisia: ammattikalastajan kyydissä pääsee juksaamaan eli pilkkimään turskaa ja seitiä, ja saalista tulee enemmän kuin jaksaa syödä.

Kolmen tunnin kalareissu maksaa noin 70-80 euroa, ja sopii mainiosti myös vasta-alkajille. Bonuksena kalastusretkellä voi nähdä miekkavalaita.

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Siiman päässä tuntuu varovainen näykkäisy. Jokin syvyyksien asukki on kiinnostunut pilkkiuistimesta, jonka olen laskenut yli 40 metriä veneen alla olevan merenpohjan tuntumaan.

Odotan kärsivällisesti, kunnes näykkiminen muuttuu määrätietoiseksi nykimiseksi. Sitten riuhtaisen vavalla niin railakkaan vastaiskun kuin kykenen.

Vapa taipuu mutkalle: kala kiinni!

Taistelu on raju, mutta lyhyt: muutaman minuutin vavalla pumppaamisen jälkeen kala luovuttaa. Kelaan pinnalle vauraan turskan. Sen suupieleen tarttunut koukku on taipunut lähes suoraksi. Läheltä piti, ettei saalis päässyt karkuun.

Kalareissulla voi saada vaikka vauraan turskan. Kuva: Ville Palonen

”Komea turska, painaa suunnilleen kahdeksan kiloa”, onnittelee Børge Iversen, kalastusaluksemme kapteeni. Varmoin ottein mies nappaa saaliin kannelle pitkävartisella nostokoukulla.

Lofooteilla kalastaminen on vanha elinkeino

Turskanpäitä kuivumassa Lofooteilla. Kuva: Ville Palonen

Olemme Ballstadissa, Lofoottien saariston Vestvågøy-saaren eteläkärjessä. Lofoottien asukaat ovat aina saaneet elantonsa merestä, eikä kuusikymppinen Iversen ole poikkeus: mies on työskennellyt ammattikalastajana yli neljän vuosikymmenen ajan. ”Kalastus on vanha perinne viikinkien ajoilta”, selittää Iversen ylpeänä.

Elämä Lofooteilla on vuosisatojen ajan ollut mahdollista nimenomaan turskan ansiosta. Kapakalaa vietiin Norjasta Englantiin jo 800-luvulla, ja 1200-1700-luvuilla kuivattu turska toi yli 80% Norjan vientituloista. Vielä nykyäänkin Lofootit on maailman suurin kuivatun turskan tuottaja.

Vilkkain kalastuskausi on tammikuusta huhtikuuhun, kun vaellusturska eli skrei saapuu pohjoisen arktisilta vesiltä kutemaan Norjan vuonoihin. Parvia odottaa monta sataa pientä kalastusalusta muutaman hengen miehistöineen.

Saalis perataan ja ripustetaan rannalla oleville korkeille A:n muotoisille puutelineille. Prosessi on sama kuin viikinkien aikoina: kolmen kuukauden aikana viileä tuuli kuvattaa turskat, ja kalan painosta katoaa 75%. Vähärasvainen turska sopii hyvin kuivattavaksi – norjalaiset kehuvat, että kapakala voi säilyä jopa 20 vuotta!

Kuivattu turska viedään ulkomaille: pääasiassa Italiaan, Espanjaan ja Portugaliin, joissa kuivattu turska (barcalao, bacalao tai bacalhau) on perinteinen herkku.

Keskikesällä Lofoottien turskankuivaustelineissä kuivuu pääasiassa turskanpäitä. Päät myydään Länsi-Afrikan maihin (etenkin Nigeriaan), joissa niistä haudutetaan paprikoiden ja maapähkinöiden kanssa valmistettavaa perinneruokaa.

Millainen on kalareissu Lofooteilla?

Ammattikalastaja Børje Iversen järjestää kesäisin kalareissuja Lofooteilla. Paluumatkalla kotisatamaan on aikaa perata kymmenien kilojen saalis. Kuva: Ville Palonen

Lofootit ovat tunnettu kalastuskohde, johon matkustetaan aina Keski-Euroopasta saakka. Lofoottien ja naapurisaaristo Vesterålenin rannikolla on monta hyvin varustettua kalastuskeskusta, joista asiaan perehtynyt vapaa-ajankalastaja voi vuokrata majoituksen, veneen ja välineet, sekä halutessaan palkata kalapaikat tuntevan oppaankin.

Myös kokematon kalamies tai -nainen voi napata tuoreen aterian: Lofooteilla moni ammattikalastaja järjestää kohtuuhintaisia kalareissuja, joille pääsee mukaan kuka tahansa. Iversenin veneessä on mukana kaksi suomalaista pariskuntaa, sekä norjalaisia ja italialaisia turisteja. Suurin osa on sunnuntaikalastajia – vakavin kalakiima taitaa vaivata minua – mutta kaikilla on hauskaa, ja kaikki saavat saalista.

Iversen ja hänen vaimonsa Mary Ann omistavat majatalon, jossa voi yöpyä perinteisessä rorbuer-kalastusmökissä. Kesäkuukausien aikana Sjøstrand Rorbuerissa järjestetään kolmen tunnin mittaisia kalastusretkiä.

Iversenin vene, MV Asgrund, lähtee kalaretkelle kesäsesongin aikaan joka iltapäivä klo 14 (ja tarvittaessa myös aamupäivällä). Kyytiin mahtuu kerralla tusinan verran innostuneita kalamiehiä ja -naisia. Täydessäkin troolarissa on todella runsaasti tilaa. Korkeat laidat takaavat turvallisuuden: pelastusliivejä ei tarvita, ja kalaretki sopii mainiosti myös lapsille.

Omia välineitä tai kalastuslupia ei vaadita. Kalareissu maksaa noin 80 euroa. Elämyksen lisäksi osallistujat saavat mukaansa kilokaupalla tuoretta kalaa.

Kahden tunnin juksaamisen eli pilkkimisen jälkeen kädet alkavat olla hapoilla. On aika palata satamaan. Paluumatkalla kapteeni Iversen perkaa saaliimme, kaksi isoa laatikkoa täynnä turskaa ja seitiä. Perkeet heitetään lokeille, jotka seuraavat troolaria riemusta kirkuen.

Rannalla perkuuvajassa Iversen fileoi kalat ja ojentaa jokaiselle osallistujalle pullistelevan muovikassin. Tänä iltana herkutellaan tuoreella turskalla!

Kalastusretket Lofooteilla – vinkit ja kokemukset

Isommasta veneestä voi pilkkiä vaikka tuolissa istuskellen. Kuva: Ville Palonen

Lofooteilla voi kesäisin osallistua ryhmässä tehtävälle kalaretkelle. Retkiä järjestävät paikalliset ammattikalastajat (lähes) päivittäin. Retki maksaa noin 70-80 euroa per osallistuja. Varaus kannattaa tehdä muutama päivä etukäteen.

Yleensä kalareissu kestää kolme tuntia: puolen tunnin matka kalapaikalle, pari tuntia juksaamista eli pilkkimistä vavalla tai käsisiimalla, ja puoli tuntia paluumatkaan. Bonuksena kalareissulla voi nähdä valaita: me näimme toisella kalareisullamme (M/K Simar -aluksella) makrilleja saalistavan miekkavalaiden parven aivan lähietäisyydeltä, vain 20 metrin päästä!

Omia kalastusvälineitä ei tarvita, mutta ei niistä haittaakaan ole. Aluksissa ei aina ole virveliä kaikille osallistujille, joten osa käyttää millin paksuista käsisiimaa. Voi kuulostaa hassulta, mutta perinteitä kunnioittavalla käsisiimallakin tulee kalaa: vaimoni nappasi käsisiimalla parissa tunnissa 7,8 kilon turskan ja kymmenisen kiloa seitiä. Muista kunnolliset käsineet, ettei siima viillä sormiin haavoja!

Jos haluat käyttää omaa virveliä, sen on oltava melko järeä: pohja voi olla jopa 100 metrin syvyydessä, ja uistiminä käytetään 300-600 gramman painoisia turskapilkkejä. Niiden yläpuolelle sidotaan kuminen mustekalalitka. Sopivan (ja edullisen) virvelisetin voi ostaa suomenkielisestä Happy Angler -verkkokaupasta, josta löydät kaikki tarvittavat kalastusvälineet Norjan rannikolle.

Oman kokemuksen perusteella suositeltavia kalareissujen järjestäjiä ovat Sjøstrand Rorbuer (Børje Iversen) sekä M/K Simar, jonka kotisatama on pieni Mørkveden-kylä Kåkersundetin sillan pielessä.

Ballstadissa sijaitseva Sjøstrand Rorbuer osoittautui meidän heinäkuisella reissullamme itse asiassa koko Lofoottien parhaaksi kala-apajaksi. Kalastimme kahden tunnin ajan noin 40 metriä syvässä paikassa, josta veneeseen nousi pari kahdeksan kilon turskaa, muutama 3-4 kilon seiti, ja useita kymmeniä 1-2 kilon seitejä (hyviä ruokakaloja nekin). Oma saaliini oli yhteensä parikymmentä kiloa, ja vaimoni sai käsisiimalla saman verran – siis vain kahdessa tunnissa!

Osa parin tunnin aikana saadusta kalansaaliista. Ballstad, Lofootit. Kuva: Ville Palonen

Sjøstrand Rorbuerissa voi majoittua perinteisissä rørbu-kalastajamökeissä, mutta me säästimme rahat kalareissuun ja pystytimme pihalle oman teltan (25 euroa). Suihku ja pyykkikone ovat myös telttailijoiden käytössä.

Sjøstrand Rorbuerissa asuessa oman saaliin pääsee valmistamaan pihalla olevassa grillikatoksessa. Ylimääräiset fileet voi laittaa pakastimeen (et takuulla jaksa syödä kerralla kaikkea saalista). Me pakkasimme seuraavana päivänä fileet autojääkaappiin, jossa ne pysyivät jäässä seuraavan majapaikan pakastimeen asti.

Katso tarjoukset Sjøstrand Rorbueriin.

Katso tarjoukset Lofoottien majoitukseen.

Rannalta kalastaminen Lofooteilla

Lofooteilla kannattaa kokeilla myös rannalta kalastamista. Norjassa ei tarvita kalastuslupia merellä virvelöintiin, mutta kaluston on syytä olla pari pykälää tukevampi kuin mökkijärvellä haukia virvelöidessä.

Lofoottien parhaat rantakalastuspaikat löytyvät siltojen alta, kuten muuallakin Norjassa. Hyvässä rantakalastuspaikassa on jyrkkä rantakallio, syvä pohja (vähintään 10 metriä), ja voimakas vuorovesivirtaus. Usein paras syönti on nousuveden aikaan, eli pari kertaa vuorokaudessa. Nousuveden tarkka aika vaihtelee kuunkierron mukaan.

Kalojen tuominen Norjasta Suomeen

Vuoden 2021 alusta lähtien merikaloja (turska, seiti, pallas jne) on saanut viedä ulos Norjasta ainoastaan, mikäli on kalastanut rekisteröidyn kalastusoperaattorin kanssa, eli esimerkiksi vuokrannut veneen rekisteröidystä majapaikasta.

Tullia varten tarvitaan rekisteröidyn kalastusoperaattorin leimaama kirjallinen todistus, jonka kanssa merikalojen fileitä saa viedä korkeintaan 18 kiloa kahdesti vuodessa. Sakko kalasaaliin salakuljettamisesta on 800 euroa + 20 euroa per kilo.

Lue lisää:

Kalastaminen Norjassa

Lofootit-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi