Tromssan saaret: Kvaløya, Ringvassøya ja Sommarøy

Sommarøyn komein maisema avautuu läheiseltä Ørnfløya-kukkulalta. Kuva: Ville Palonen

Pohjois-Norjassa sijaitseva Tromssan lääni on vuoristoista seutua, jonka vetonauloja ovat hengästyttävän upeat luontokohteet: Norjan toiseksi suurin saari Senja, alppimaisista vuoristaan tunnettu Lyngen, sekä Tromssan kaupungin suurehkot naapurisaaret Kvaløya ja Ringvassøya. Eräs alueen tunnetuimmista ja suosituimmista lomakohteista on arktisten hiekkarantojen hallitsema Sommarøy, jonne on Suomen rajalta Kilpisjärveltä vain runsaan 200 kilometrin matka.

Tällä sivulla kerrotaan Tromssan alueen saarista, jotka matkakohteena vetävät vertoja jopa iki-ihanalle Lofoottien saaristolle.

Tromssa – Pohjois-Norjan suurin kaupunki

Jäämeren katedraali Tromssassa on komea ilmestys. Kuva: Mikhail Varentsov / Shutterstock

Tromssa on pohjoismaiden suurin napapiirin pohjoispuolella oleva kaupunki, vaikkei asukkaita ole kuin 70 000. Tromssan nähtävyyksiä ovat Jäämerenkatedraali ja vaikuttavan moderni Tromssan kirjasto. Parhaat maisemat avautuvat Fjellheisen-köysiradan näköalapaikalta 421 metrin korkeudesta.

Talvella Tromssan vetonauloja ovat revontulet ja valassafarit; silliparvet houkuttelevat alueelle ryhävalaita ja miekkavalaita marras-tammikuussa. Tromssa on siitä kiinnostava talvikohde, että Golfvirran ansiosta keli on paljon leudompi kuin Lapissa.

Jos Tromssassa haluaa pysähtyä pidemmäksi aikaa, ei majapaikoista ole pulaa. Tromssan paras hotellidiili on Comfort Hotel Xpress Tromso. Paikan palvelut on karsittu minimiin, ja siksi hintakin (noin 60e) on edullinen kaupungin muihin hotelleihin verrattuna. Hotellin aulassa on kauppa, josta saa ostaa pikkupurtavaa ja juomia.

Tasokkaampaa majoitusta noin sadalla eurolla löytyy tavallista Scandicia tyylikkäämmästä Scandic Ishavshotelista. Aivan kaupungin keskustassa on myös Clarion Collection Hotel Aurora, jonka katolla voi köllötellä poreammeessa.

Katso tarjoukset Tromssan majoitukseen.

Tromssan kaupunki sijaitsee pienehköllä Tromssan saarella, jolle kuljetaan huiman korkeiden siltojen tai pitkän tunnelin kautta. Lisää tunneleita on luvassa kaupungin keskustan tienoilla – ja näissä tunneleissa on jopa liikenneympyröitä! Onneksi keskustan voi halutessaan kiertää kokonaan matkalla kohti Kvaløyan ja Ringvassøyan saaria.

Kvaløya – Tromssan vuoristoinen naapurisaari

Leiripaikka Pohjois-Norjassa Kvaløyan saarella. Taustalla Kvaløyan korkein huippu, Store Blåmann (1044m). Kuva: Ville Palonen

Tromssan pohjoispuolella sijaitseva Kvaløya on Norjan viidenneksi suurin saari. Pitkät vuonot jakavat sen kolmeen osaan. Rantateitä ajellessa jylhät maisemat eivät lopu kesken, sillä Kvaløya on erittäin vuoristoinen: saarella on kymmenen yli 700 metrin huippua ja kolme yli kilometrin korkuista vuorta. Moni kohoaa jyrkästi lähes suoraan merestä.

Kvaløyan korkein huippu on komea Store Blåmann (1044 metriä), joka on suosittu patikointi- ja kiipeilykohde. Vaelluspolkuja toki löytyy ympäri saarta, sillä sisäosat ovat asumatonta erämaata. Kvaløya onkin erinomainen vaelluskohde, jos haluaa patikoida kaukana Lofoottien ja Senjan suosituimpien polkujen vilinästä.

Kvaløyan villeimmät maisemat löytyvät pirstaleisen saaren keskimmäisestä osasta, Tromvikiin menevän tien varrelta. Grøtfjordista löytyi puolivillainen leirintäalue, mutta me päätimme leiriytyä meren rannalle Store Blåmann -huipun juureen. Valinta osoittautui oikeaksi: itikat eivät kiusanneet, ruokakalat sai virvelillä rannasta, ja kaiken kukkuraksi pyöriäisten parvi ui aamulla leirimme ohi!

Kvaløyan saarelta löytyy kourallinen majapaikkoja, joista kehutuin on saaren keskiosissa sijaitseva Ersfjordbotn Brygge. Paikka vuokraa veneitä ja polkupyöriä sekä järjestää valassafareita.

Katso tarjoukset Kvaløyan majoitukseen.

Hella – hyvä rantakalastuspaikka Tromssan lähellä

Hella (tai tarkemmin ottaen Straumhella) on suosittu rantakalastuspaikka Kvaløyan saaren kaakkoisnurkassa, noin puolen tunnin automatkan päässä Tromssasta. Hellan rantakalliot ovat pitkät ja jyrkät, ja sopivat erinomaisesti rannalta kalastamiseen. Vuorovesi saa kapean salmen veden kuohumaan, ja siitähän kalaparvet pitävät! Hellassa kannattaa poiketa vaikkei kalastaisikaan, sillä rannan tuntumassa näkee usein delfiinin kokoisia pyöriäisiä aivan lähietäisyydeltä.

Straumhellan virkistysalue sopii myös yön tai kahden leiriytymiseen. Parkkipaikan tuntumasta löytyy monta kunnollista telttapaikkaa sekä moderni vessa, jossa on jopa juokseva vesi. Rannassa on entisestä venevajasta tehty valtava grillikatos.

Lue lisää: Kalastaminen Norjassa– vinkit ja kokemukset

Sommarøy – arktinen rantaparatiisi

Sommarøyn saarelle kuljetaan siltaa pitkin. Kuva: Ville Palonen

Jos saapuu Sommarøyn saarelle heinäkuisena hellesunnuntaina, saattaa yllättyä: tien varressa olevat hiekkapoukamat ovat täpötäynnä ihmisiä kuin jossain Välimeren rantakohteessa! Onneksi tällainen väenpaljous ei ole jokapäiväistä, vaan tavallisena (arki)päivänä Sommarøyn rannoista saa nauttia aivan omassa rauhassa.

Sommarøyn saarelta löytyy kauniita autioita hiekkarantoja. Kuva: Ville Palonen

Sommarøy sijaitsee Kvaløyan saaren läntisimmässä kärjessä, vain tunnin automatkan päässä Tromssasta. Paikka on tromssalaisten lomailijoiden rakastama, ja hyvästä syystä: kauniita hiekkarantoja tuntuu olevan joka puolella, ja vuonojen vastarannalla kohoavat Kvaløyan ja Senjan terävät huiput. Pakko myöntää: Sommarøy on hävyttömän romanttinen paikka!

Tätä alemmas aurinko ei laske kahteen kuukauteen Sommarøyn saarella Pohjois-Norjassa. Kuva: Ville Palonen

Sommarøy on suorastaan erinomainen paikka yöttömän yön ihailemiseen. Kesällä aurinko ei laske kokonaiseen 60 päivään, ja koska suoraan pohjoisessa on avomerta, keskiyön auringon todella näkee koskettavan horisonttia – ja alkavan sitten taas nousta uuden päivän merkiksi. Monessa muussa paikassa aurinko katoaa ainakin hetkeksi vuorten taakse, vaikkei horisontin alle laskisikaan.

Sommarøy on erinomainen melontakohde, sillä ympärillä on lukemattomia pikkusaaria ja autioita hiekkarantoja. Kuva: Ville Palonen

Pikkusaarten ja luotojen täplittämä meri sopii erinomaisesti merimelontaan. Kajakkeja vuokraa ja opastettuja retkiä järjestää Sommarøy Adventure, josta voi vuokrata myös pienen moottoriveneen kalastusta varten.

Suosituin patikointireitti on runsaan puolen tunnin nousu Ørnfløya-kukkulalle, jonka laelta aukeaa huima näkymä koko Sommarøyn ylitse.

Sommarøyn majoitus ja palvelut

Sommarøyn leirintäalueella yöpyminen maksetaan kortilla automaattiin. Kuva: Yaroslava Troynich

Sommarøyssa on yksi suuri ja tasokas hotelli – Sommarøy Arctic Hotell – jonka palveluihin kuuluvat muun muassa sauna (avoin myös vieraille) ja ulkoporealtaat. Hotelli järjestää kalastusretkiä ja valassafareita.

Edullinen majoitus Sommarøyssa simppeli ja siisti Sommarøy Camping. Paikka toimii itsepalveluperiaatteella: osta automaatista lippu kerran vuorokaudessa, ja saat samalla vessoihin, kylpyhuoneisiin ja yhteiskeittiöön käyvän ovikoodin. Huoltorakennuksessta löytyy 20 kruunun kolikoilla toimiva pyykinpesukone. Kuumaa suihkua varten tarvitaan 10 kruunun kolikoita.

Sommarøyn leirintäalueella on siistit suihkut, ja pyykinpesukonekin löytyy. Kuva: Yaroslava Troynich

Sommarøyn ympäristössä on todella monta hienoa epävirallista leiripaikkaa – emme ole nähneet moista missään muualla Pohjois-Norjassa! Etenkin, jos auton luota viitsii kävellä muutaman sadan metrin päähän, saa telttailla aivan autiolla hiekkarannalla. Muista kuitenkin, ettei leiriytyminen ole suotavaa liian lähellä paikallisten asukkaiden koteja.

Sommarøyn palveluihin kuuluu kahvila-ravintola (jossa hampurilaisateria maksaa noin 20 euroa) sekä pieni ruokakauppa (Coop). Muutaman kilometrin päästä Brensholmenista löytyy toinen kauppa (Joker), josta saa myös polttoainetta. 

Brensholmenista kulkee autolautta Senjan saarelle useita kertoja päivässä. Varaudu jonottamaan tuntikaupalla – kaikki ajoneuvot eivät aina mahdu seuraavaan lauttaan!

Ringvassøya – tunturivaellus syrjäisellä saarella

Kvaløyan saaren koilliskulmasta kulkee tunneli Ringvassøyan saarelle. Tämä on jo varsinaista syrjäseutua – sen huomaa viimeistään silloin, kun asfaltti vaihtuu hiekkatieksi, jonka keskellä makailee loputtomia lammaslaumoja.

Ringvassøyan sivuteillä pitää olla tarkkana. Keskellä tietä voi maata jopa kymmenien lampaiden laumoja. Kuva: Yaroslava Troynich

Ringvassøyalta löytyy muutama upea majapaikka – kuten viiden makuuhuoneen talo Costa del Dyrsfjorden ja kalastusveneitä vuokraava Hansnes Havfiske – mutta eihän näin erämaiselle saarelle matkusteta hotellissa asumaan! Saaren sisäosat ovat upeaa pikkujärvien täplittämää tunturimaisemaa, joka on kuin luotu muutaman päivän vaellukseen.

Krokvatnet on yksi Ringvassøyan saaren helpoimmin tavoitettavista kalapaikoista. Tungosta ei silti tarvi pelätä! Kuva: Ville Palonen

Me valitsimme retkikohteeksi Skarsfjord-vuonon vieressä sijaitsevan Krokvatnet-järven, jolle oli lyhyt (mutta mahdottoman jyrkkä) kävelymatka hiekkatien päätepisteestä. Parin vuorokauden kalastuslupa maksoi 25 euroa, ja rannalta heittelemällä saimme taimenia sen verran kuin jaksoimme syödä. Kauniista heinäkuisesta kelistä huolimatta muita kulkijoita ei juuri näkynyt (paitsi yksi teltta järven vastarannalla), joten saimme leireillä ja kalastella omassa rauhassamme.

Matka Tromssaan

Matka Helsingistä Tromssaan on omalla autolla noin 1350 kilometriä. Kun näin kauas lähtee autoilemaan, kannattaa reissun pituudeksi mitoittaa enemmän kuin viikko. Parin viikon matkalla ehtii pysähtyä myös Kilpisjärvellä ja poiketa pariksi päiväksi Lyngeniin.

Lue lisää: Autolla Norjassa – vinkit ja kokemukset

Tromssaan pääsee myös lentämällä. Katso lentotarjoukset Tromssaan.

Tromssasta on tunnin automatka Sommarøyn saarelle, jonka vierestä Brensholmenista pääsee autolautalla Senjan saarelle. Ylitys kestää alle tunnin ja maksaa noin 70-80 euroa. Maantietä pitkin ajamista kertyy yli 200 kilometriä (ja matkalle osuu yksi tietulli).

Tromssasta pääsee suoraan Senjalle ja Lofooteille Hurtigruten-laivan kyydissä.

Katso tarjoukset Tromssan alueen majoitukseen.

Lue lisää:

Lofootit-matkaopas

Senja – vaihtoehto Lofooteille

Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi