Geiranger – Norjan kuuluisin vuono

Geiranger on risteilyalusten vakiopysäkki. Kuva: Ville Palonen

Geiranger on Norjan legendaarisin vuono. Postikorteista ja matkailumainoksista tuttu paikka on Unescon maailmanperintökohde, eikä suotta – varaudu henkeäsalpaaviin maisemiin!

Geirangerinvuono (norjaksi Geirangerfjorden) sijaitsee eteläisessä Norjassa suurin piirtein Tampereen korkeudella. Matkaa Oslosta tai Bergenistä on noin 400 kilometriä. Vuonon pohjukassa oleva Geirangerin kylä on Hurtigruten-laivareitin ja monen luksusristeilijän vakiopysäkki, joten palvelut ovat varsin kattavat kylän pieneen kokoon nähden.

Geirangerin kylä. Kuva: Ville Palonen

Geirangerinvuono otettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2005. Kylästä löytyy Unesco-vierailijakeskus Norwegian Fjord Centre, leirintäalue ja historiallinen kylpylähotelli Hotel UnionSatamassa on ravintoloita ja kahviloita, matkamuistokauppoja ja leipomo, sekä pieni ruokakauppa Joker. Bensapumppukin löytyy.

Tarjolla on vuonoretkiä ja muita aktiviteetteja kuten kajakkimelontaa ja via ferrata -kiipeilyä. Voit varata kätevästi netistä Geirangerin retket ja aktiviteetit.

Geirangerin parhaat näköalapaikat

Ørnesvingen on Geirangerin paras maisemapaikka. Kuva: Ville Palonen

Norjassa matkaillessa tulee vastaan niin huikeita maisemia, että odotukset Geirangerin suhteen nousevat helposti suorastaan epärealistisiksi. Onko Geiranger maineensa veroinen? Onhan jopa National Geographic Traveler -lehti valinnut vuonon koko maailman kauneimmaksi Unescon maailmanperintöluettelon kohteeksi!

Geirangerin valttikortti on näköalapaikkojen helppo saavutettavuus. Maisemia nähdäkseen ei tarvitse patikoida metriäkään, sillä kuuluisimmat ja suosituimmat näköalapaikat ovat maantien varrella. Vaikka ei liikkuisi omalla autolla, voi kylän keskustasta vuokrata kahdelle hengelle sopivan sähkökäyttöisen mopoauton, jolla pääsee ajelemaan serpentiiniteitä pitkin.

Geirangerin kuuluisin näköalapaikka on kylän yläpuolella oleva Flydalsjuvet. Täältä avautuu se kaikkein ikonisin maisema, jonka näkee melkein jokaisessa postikortissa. Kalliolla on veistos nimeltä Kuningatar Sonjan tuoli, kunnianosoitus alueen turismia edistäneelle kuningattarelle. Vieressä olevassa rotkossa kohisee vesiputous.

Omasta mielestäni parempi näkymä vuonoon aukeaa, kun ajelee 12 kilometriä mutkaista Riksvei 63 -tietä kohti pohjoista. Noin puolen kilometrin korkeudella merenpinnasta on Ørnesvingen, maisemalaituri, josta näkee vuonossa kulkevat laivat ja parikymmentä kalliojyrkänteillä kohisevaa vesiputousta. Ympärillä kohoaa vaikuttavia lumihuippuja.

Dalsnibben – Geirangerin komein maisema

Näkymä Dalsnibbenin huipulta. Geiranger, Norja. Kuva: Ville Palonen

Huikemmat maisemat odottavat puolen tunnin automatkan päässä Geirangerin kylästä. Ensin ajetaan ylös serpentiinitietä kilometrin korkeudella merenpinnasta olevalle vuoristojärvelle, ja pääsylipun ostamisen jälkeen noustaan vielä 500 korkeuserometriä vuoren korkeimmalle huipulle. Mutkatietä reunustavat vielä kesäkuussakin korkeat lumikinokset.

1500 metrin korkeudella merenpinnasta oleva Dalsnibben on Euroopan korkein paikka, jonne pääsee autolla katsomaan vuonomaisemia. Paikassa on tyhjän päällä keikkuva ”maisemalaituri”, ja jos uskaltaa niin kallioita pitkin voi kiivetä varovasti vähän alemmas pystyjyrkän seinämän reunalle. Edessä avautuu äärimmäinen maisema: täältä näkee neulansilmämutkaisen tien lintuperspektiivistä ja Geirangervuonon pohjukkaan ankkuroidut valtavat risteilyalukset.

Dalsnibbenin kahvila-matkamuistomyymälässä on tarjolla ruskealla juustolla ja akvaviitilla maustettua suklaata, hirvi- ja poromakkaraa, sekä superkalliita käsitöitä.

Pääsylippu Dalsnibbeniin maksaa 27 euroa per ajoneuvo, mutta usko minua: paikka on ehdottomasti sen väärti!

Gamle Strynefjellsvegen, Norja. Kuva: Ville Palonen

Dalsnibbeniltä alkava kilometrin korkeudessa oleva vuoristoylänkö on jylhä näky; vielä kesäkuussa järvissä kelluu suuria jäälauttoja ja tienposkessa kohoaa lumikinoksia. Pienen seikkailun tarjoaa tunturien yli kulkeva historiallinen postitie, Gamle Strynefjellsvegen. 30 kilometrin mittainen tie on mutkainen ja kapea, osittain sorapintainenkin, mutta sen voi ajaa tavallisella henkilöautolla. Tien eteläpäässä kohisee todella vaikuttava Øvstefossenin vesiputous.

Øvstefossenin vesiputous. Stryn, Norja. Kuva: Ville Palonen

Geirangerin hotellit ja majoitus

Geiranger on perinteikästä matkailualuetta, josta löytyy majapaikkoja laidasta laitaan. Päheintä päätä edustaa kylän keskellä sijaitseva Hotel Union, neljän tähden kylpylähotelli, jonka altaista ja ravintolasta avautuu käsittämätön maisema. Vaan eipä sille maisemien suhteen häviä ylempänä vuorenrinteellä oleva Hotel Utsikten.

Hintahaitarin toisesta päästä löytyy leirintäalueita, joista voi vuokrata myös pienen mökin. Yksi upeimmista mökkimajoituksista on koko perheelle sopiva Westerås Gard, toinen kehuttu on neulansilmätien juurella oleva Grande Hytteutleige og Camping, jossa voi asustella perinteisellä ruohokatolla koristelluissa mökeissä.

Katso tarjoukset Geirangerin alueen hotelleihin ja majoitukseen.

Matka Geirangeriin Tukholman kautta

Geirangerin mennään huikeaa serpentiinitietä pitkin. Kuva: Ville Palonen

Geiranger sijaitsee eteläisessä Norjassa, Länsivuonojen alueella. Matkaa Bergenistä on maantietä pitkin noin 400 kilometriä (7 tuntia), ja Oslosta suunnilleen saman verran. Tukholmasta Geirangeriin ajaa 12 tunnissa.

Geirangeriin ja muualle eteläiseen Norjaan matkustetaan Ruotsin halki. Autolautalla Tukholmaan, ja siitä yhdessä päivässä tasaisen Ruotsin halki Norjan puolelle.

Jos suuntaa ensin etelämpään kohti Bergeniä ja Preikestolenia, osuu kuuluisa Heddalin sauvakirkko sopivasti matkan varrelle (8 tunnin ajomatka Tukholmasta). Hyväksi todettu yöpaikka Heddalin lähistöllä, valtatien varressa, on mukava Løvheim Gjestehus.

Jos valitsee pohjoisemman reitin Taalainmaan halki, erinomainen yöpaikka Ruotsissa on Hotel Rättvik. Paikassa on 50-luvun tunnelmaa henkivä American Diner, jonka aamiaisella tarjotaan pannukakkuja ja vaahterasiirappia.

Norjan puolella kannattaa poiketa Rørosin kylään, jota kehutaan yhdeksi Norjan kauneimmista. Alkujaan kuparikaivoskaupunkina menestynyt kylä on nykyisin taiteilijoiden ja käsityöläisten suosiossa. Røros on Unescon maailmanperintökohde. Ihastuttavasta kylästä löytyy tietenkin myös ihastuttava hotelli: Erzscheidergarden on monen suosikkimajapaikkoja koko Norjassa.

Matkalle kohti Geirangeria osuu myös kolmen kansallispuiston välisessä laaksossa sijaitseva Lom. Ulkoilijoiden ja vaeltajien suosimassa pikkukaupungissa on ulkoa melko vaatimaton mutta sisältä koristeellinen sauvakirkko. Lomin kehutuimpiin majapaikkoihin kuuluu Jotunheimin kansallispuiston lähellä sijaitseva entinen maatila, Røisheim Hotel & Skysstasjon.

Lom sauvakirkko
Sauvakirkko, Lom, Norja.

Jos ajat Norjaan omalla autolla, muista tankata tankki täyteen jo Suomen (tai Ruotsin) puolella. Tutustu myös tullirajoituksiin; vai tiesitkö muka, ettei Norjaan saa viedä perunoita?

Lue lisää: Omalla autolla Norjaan – vinkit ja kokemukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!