Valassafari Lofooteilla

lofootit valas safari kaskelotti
Kaskelotti sukeltaa. Andenes, Lofootit, Norja. Kuva: Ville Palonen

Norjan paras paikka bongata valaita on Pohjois-Norjan rannikolla sijaitseva Lofoottien ja Vesterålenin saariryhmä. Mutta näkeekö valassafarilla kaskelotteja?

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Maininki keinuttaa alustamme villisti. Sade piiskaa matkustajia, jotka tarraavat kaiteista ja laidoista kiinni kaksin käsin. Sivummalla kyhjöttää nuori poika, joka on haudannut kasvonsa oksennuspussin sisään.

Laivan kovaäänisistä kaikuu monotoninen naksutus. Ääni kuulostaa siltä kuin joku kävelisi puulattialla korkokengät jalassa, mutta itse asiassa sen aiheuttaa kaskelotti. Jossain aluksemme alapuolella merten jättiläinen nousee hitaasti kohti pintaa.

Andenes on valassafarien keskus

lofootit valas safari laiva
Valassafarille kannattaa pakata mukaan kamera, kiikarit ja kunnolliset sadevaatteet. Kuva: Ville Palonen

Valassafarimme on alkanut Andenesista. Pikkukaupunki sijaitsee Vesterålenin suurimman saaren, Andøyan, pohjoiskärjessä. Andenesissa ei ole kummoisia nähtävyyksiä, mutta matkailijoita riittää vuosittain jopa 15 000: Andenes on Lofoottien ja Vesterålenin paras paikka valaiden katseluun.

Syy siihen, että Andenes on tunnettu kaskeloteistaan, on Bleik Canyon. Kaskelotit saalistavat yleensä vähintään 500 metriä syvillä vesillä, ja lähelle rannikkoa ulottuva vedenalainen kanjoni on Vesterålenin syvin paikka.

Andenesin suurin valassafareita järjestävä operaattori on Hvalsafari AS (Whalesafari Andenes). Firmalla on vierailukeskus eli ”valasmuseo”, josta löytyy eri valaslajeista kertova laaja näyttely.

Hvalsafari AS tekee joka päivä valassafareita aluksella, johon mahtuu noin 80 matkustajaa. Matkalla avomerelle nähdään pallopäävalaita (pilot whale) ja joskus myös miekkavalaita (orca), mutta jokainen valassafarin osallistuja toivoo näkevänsä maailman suurimman pedon, kaskelotin (sperm whale).

Kaskelotti, merten jättiläinen

lofootit valas sukeltaa
Kaskelotti sukeltaa. Andenes, Lofootit, Norja. Kuva: Ville Palonen

15-metrin pituiseksi kasvavan valaan havaitseminen avarassa ja aallokkoisessa Norjanmeressä on helpommin sanottu kuin tehty. Muutama vuosi sitten Bleik Canyonin ympärillä eli 20-30 yksilöä, mutta viime aikoina kaskelottien määrä on laskenut dramaattisesti. Kukaan ei tiedä miksi, mutta yksi asia on varma: kaskelotin näkeminen valassafararilla ei ole enää taattua.

Laivan kaiuttimet on kytketty hydrofoniin, vedenalaiseen kuuntelulaitteeseen. Kun naksutus loppuu yhtäkkiä, kapteeni tekee jyrkän käännöksen. Kaasutamme kohti pinnalle ilmestynyttä tummaa möhkälettä, josta nousee vesisuihku korkealle ilmaan – se on valas!

Kaskelotti voi sukeltaa kahden kilometrin syvyyteen ja pysyä veden alla puoli tuntia. Sukellusten välillä sen pitää hengähtää pinnalla 5-10 minuuttia, joten meillä on mukavasti aikaa jättiläisen ihailuun. Kapteeni asettelee aluksemme valaan taakse, alle viidenkymmenen metrin päähän, ja matkustajat ryntäävät partaalle kamerat valmiina. Sopivasti sadekin on tauonnut hetkeksi.

Muutaman minuutin kuluttua on kaikkien odottaman kliimaksin aika. Vielä kerran valas suihkauttaa vettä korkealle ilmaan, ja sitten – vain muutaman sekunnin ajaksi – valtava pyrstö kohoaa aaltojen yläpuolelle.

Sitten merten jättiläinen katoaa.

Norjan valassafarit – vinkit ja kokemukset

lofootit miekkavalas
Miekkavalas vuonossa Lofooteilla. Kuva: Ville Palonen

Norjan parhaat paikat valaiden bongaamiseen ovat Tromssa ja Lofootit (tarkemmin ottaen Vesterålenin pohjoiskärjessä sijaitseva Andenes).

Valassafareita järjestetään ympäri vuoden. Paras aika nähdä ryhävalaita (etenkin Tromssan vuonoissa) on loka-tammikuu. Tromssa on myös erinomainen paikka nähdä miekkavalaita.

Myös Lofooteilla paras aika nähdä ryhä- ja miekkavalaita on talvi. Onneksi miekkavalaat ovat melko yleisiä, ja niitä näkee Lofoottien vuonoissa ympäri vuoden. Jos on onni matkassa, miekkavalaan voi bongata jopa rannalta. Itse näin miekkavalaiden parven lähietäisyydeltä kalastusretkellä.

Syvissä vesissä eläviä kaskelotteja näkee kesäsin. Valassafareita järjestetään Andenesista ja naapurisaarelta Støstä. Omien kokemusteni mukaan kaskelottien näkeminen Andenesissa on varmempaa, sillä Stø on turhan kaukana parhaasta alueesta (Bleik Canyon).

Hvalsafari AS (whalesafari.no) järjestää valassafareita Andenesista käsin joka päivä toukokuusta syyskuuhun. Noin 100 euron hintaan sisältyy opastettu kierros Valasmuseossa sekä kolmen tunnin valassafari. Retki voi venyä, mikäli kaskelotteja joudutaan etsimään pitkään. Jos valaita ei nähdä, saat osallistua ilmaiseksi jonain toisena päivänä.

Huimapäille on tarjolla myös snorklaamista miekkavalaiden kanssa. Retkiä järjestää Sea Safari Andenes (seasafariandenes.no).

Andenesin majapaikoista hinta-laatusuhteeltaan paras on Kristina Apartments. Toinen hyvä majapaikka on leirintäalue Andenes Camping, josta löytyy tilava keittiörakennus ja pyykkitupa.

Katso tarjoukset Andenesin majoitukseen.

Andenesista on suosittu autolauttayhteys pohjoiseen Senjan saarelle.

Lue lisää:

Lofootit-matkaopas

PohjoisNorjan parhaat matkakohteet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!